Allt om effektstorlek & p-värden Flashcards

1
Q

Vad är Cohen’s d? och vad säger värdet i tabellen?

A

Ett Cohen’s d-värde är ett mått på effektstorleken som används för att beskriva skillnaden mellan medelvärdena i två grupper i termer av standardavvikelser. Det ger en kvantitativ uppskattning av hur mycket de två grupperna skiljer sig åt.

Här är en grov guide för att tolka Cohen’s d-värde:

0,2: Liten effekt
Skillnaden mellan grupperna är liten.

0,5: Måttlig effekt
Skillnaden mellan grupperna är måttlig och kan ses som relevant.

0,8 eller mer: Stor effekt
Skillnaden mellan grupperna är stor och har en betydande praktisk betydelse.

Exempel:
Om du har ett Cohen’s d-värde på 0,5 mellan två grupper, betyder det att medelvärdet i den ena gruppen är 0,5 standardavvikelser från medelvärdet i den andra gruppen. Detta skulle vara en måttlig effektstorlek, vilket indikerar en relevant skillnad mellan grupperna.

Så, Cohen’s d-värde ger en indikation på hur stor skillnaden är mellan grupperna, och detta kan hjälpa oss att förstå den praktiska betydelsen av resultaten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

vad kan man dra för slutsatser när man enbart kollar på effektstorleken ?

A

När man enbart kollar på effektstorleken, utan att ta hänsyn till signifikans (som p-värdet), får man en uppfattning om hur “stor” eller “litet” ett samband eller en skillnad är i praktiken. Här är några slutsatser man kan dra:

Stor skillnad:
Om effektstorleken är stor (Cohen’s d nära eller över 0,8), indikerar det att det finns en betydande skillnad eller samband mellan grupperna eller variablerna.
Måttlig skillnad:
En måttlig effektstorlek (Cohen’s d runt 0,5) tyder på en relevant skillnad eller samband, men den är inte så stark som en stor effektstorlek.
Liten skillnad:
En liten effektstorlek (Cohen’s d runt 0,2) indikerar att det finns en skillnad eller ett samband, men den är inte särskilt stor eller betydelsefull i praktiken.
Ingen praktisk betydelse:
Om effektstorleken är mycket liten (nära 0), även om den är statistiskt signifikant, kan det tyda på att skillnaden eller sambandet är så litet att det inte har någon praktisk betydelse.
Det är viktigt att notera att effektstorleken inte säger något om om resultaten är slumpmässiga eller inte. Det ger bara en uppfattning om storleken på skillnaden eller sambandet.

Vad man bör tänka på:

Kontext: Effektstorleken bör tolkas i sin kontext. En “liten” effekt i en klinisk studie kan vara mycket viktig i vardagen eller i en annan kontext.
Relevans: Även om en effektstorlek är statistiskt signifikant, betyder det inte alltid att den är kliniskt eller praktiskt relevant.
Så, effektstorleken ger en bra indikation på hur stor skillnaden eller sambandet är, men den behöver kompletteras med andra mått, som p-värdet, för en komplett tolkning av resultaten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är Eta-Kvadrat? (n2)
På engelska: (Eta-squared)

A

Eta-kvadrat (n2) är en effektstorlek som används främst i samband med ANOVA (Analysis of Variance) för att mäta hur stor del av variansen i den beroende variabeln som förklaras av den oberoende variabeln eller variablerna. Det ger en uppfattning om styrkan eller magnituden av den effekt du observerar.

Med andra ord, Effektstorleken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är en Liten, mellan och stor effekt enligt Eta-kvadrat (n2) ?

A

Eta-kvadrat (för ANOVA):
Liten effekt: η^2 = 0,01
Medium effekt: η^2 = 0,06
Stor effekt: η^2 = 0,14 eller större

Interpretation:
Liten effekt: Skillnaden mellan grupperna är märkbar, men den är inte så stor att den har stor praktisk betydelse.
Medium effekt: Skillnaden är märkbar och har en praktisk betydelse.
Stor effekt: Skillnaden är betydande och har en stor praktisk betydelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Eta-Kvadrat (n2) ger inte information om riktningen av effekten (dvs. om den är positiv eller negativ), utan bara om dess storlek.

Stämmer detta?

A

Ja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är P-värdet?

A

Det är signifikansnivån, givet att H0 är sann.

Hjälper mig att dra slutsatser. Hjälper till att se till att vi inte gör Typ 1-fel och att resultatet inte är av slumpen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är Effektstorlek?

A

Summan på skillnaden mellan grupper, inget som talar om hur signifikant, utan mer storlek och effekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är/visar Levene’s test ?

A

Levene’s test är en statistisk test som används för att undersöka om varianserna i två eller flera grupper är statistiskt signifikant olika från varandra. Detta test är särskilt viktigt när du planerar att använda metoder som förutsätter homogenitet i varianser, som t-test eller ANOVA.

Vad Levene’s test visar:
Teststatistik: Levene’s test genererar en teststatistik, oftast F-värdet, som används för att bedöma skillnaden i varians mellan grupperna.

P-värde: Levene’s test ger ett p-värde som indikerar sannolikheten att observera dina data, givet att varianserna i de jämförda grupperna är lika.
Interpretation av Levene’s test:
Lågt p-värde (< 0,05): Indikerar att varianserna mellan grupperna är statistiskt signifikant olika. Detta innebär att antagandet om homogenitet i varianser är brutet, och du bör överväga att använda alternativa statistiska metoder som tar hänsyn till detta.
Högt p-värde (≥ 0,05): Indikerar att det inte finns tillräckligt med bevis för att säga att varianserna mellan grupperna är olika. Detta stödjer antagandet om homogenitet i varianser, vilket gör det lämpligt att använda t-test eller ANOVA.
Varför är Levene’s test viktigt?
Validering av antagande: Det hjälper till att validera antagandet om lika varians mellan grupperna, vilket är nödvändigt för vissa statistiska tester som t-test och ANOVA.
Rätt metodval: Om varianserna är olika, kan det vara nödvändigt att använda statistiska metoder som är robusta mot detta, som Welch’s t-test eller transformation av data.
Exempel:
Om du utför Levene’s test och får ett p-värde på 0,03, skulle detta indikera att sannolikheten att varianserna i de jämförda grupperna är lika är mindre än 5% (alfa = 0,05). Detta skulle indikera att varianserna är statistiskt signifikant olika.

Sammanfattningsvis, Levene’s test är ett viktigt verktyg för att bedöma homogenitet i varianser mellan grupper, vilket hjälper dig att göra ett informerat val av statistisk metod och tolka dina resultat korrekt.

SÅ I DETTA FALL STÅR F;ET FÖR P-VÄRDET

F = P-VÄRDE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är d-värdet?

A

Cohen’s d

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad visar Levene’s test?

A

p-värdet och F-värdet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly