Antikken Flashcards Preview

Historie > Antikken > Flashcards

Flashcards in Antikken Deck (7)
Loading flashcards...
1
Q

Hva var den mørke tidsalder?

A

Perioden 1200 - 800 f.Kr. omtales som “den mørke tidsalder”, fordi mangelen på skriftlige kilder gjør det vanskelig å vite noe sikkert om hva som skjedde.

2
Q

Hva preget perioden 1050-550 f.Kr?

A

Mange grekere flyttet på seg og etablerte nye greske bosetninger, først på Lilleasia-kysten og de greske øyene, deretter langs kystene ved Middelhavet og Svartehavet. Det oppstod en livlig handel mellom de forskjellige greske bosetningene, og mellom grekerne og fønikerne.

3
Q

Hvem var fønikerne?

A

Fønikerne var dyktige sjø- og handelsmenn fra nåværende Syria og Libanon. De grunnla handelskolonier blant annet i Spania og Nord-Afrika. Den mest kjente kolonien var Kartago i Nord-Afrika, som ble grunnlagt på 800-tallet.

4
Q

Hva er en bystat?

A

Landsbyer som ble slått sammen av grekerne. Også kalt polis. De var gjerne bygget som festningsverk, slik at befolkningen kunne søke tilflukt her dersom det ble krig. Til vanlig fungerte byen som et samlingspunkt og administrasjonssenter, mens befolkningen kontrollerte områdene rundt.

5
Q

Hvem hadde innflytelse i den greske bystaten, og hvem ble holdt utenfor?

A

Kun menn over 20 år med fullført millitærtjeneste ble regnet som borgere med politiske rettigheter og kunne delta på folkeforsamlingen. Når de fylte 30 år kunne de også delta i loddtrekning om embeter.

Fordi kravet for å være borger var arvelig betinget, det vil si at begge foreldrene dine også måtte være athenske borgere, betydde det at kvinner også kunne anses som borgere - men de hadde likevel ingen politiske eller juridiske rettigheter. Deres rolle var i hjemmet, mens mannens rolle var i offentligheten.

Inflyttere (metoikene) kunne derimot aldri bli regnet som borgere, uansett hvor lenge de bodde i polisen. De var likevel frie menn og kunne drive handel, så lenge de betalte skatt. Slavene var ikke frie, og måtte arbeide i gruver, på jordbruket eller i hjemmet, og ble behandlet som eiendom.

6
Q

Hva skiller direkte og indirekte demokrati?

A

Den greske formen for demokrati var et direkte demokrati, der alle borgere i bystaten fikk være med å stemme over hver enkelt sak. I Norge har vi et indirekte demokrati, der vi velger representanter til å foreta beslutninger på våre vegne.

7
Q

Hva var en tyrann (i den greske antikken)?

A

En mann som hadde tatt makten og gjort seg til enehersker, uten støtte i lov og skikker, ofte som en reaksjon på aristokratiet. For å sikre sin posisjon måtte tyrannen likevel holde seg inne med folket og kunne gjøre seg populær ved å bygge nye templer, arrangere fester og omfordele jord. Mange tyranner ble likevel upopulære herskere, og flere ble på nytt styrtet av aristokrater som henvendte seg til folket med løfter om reformer.