# ASVAB Arithmatic Reasoning Flashcards Preview

## ASVAB > ASVAB Arithmatic Reasoning > Flashcards

Flashcards in ASVAB Arithmatic Reasoning Deck (15)
1
Q

The numbers 3 and 8 are factors of what product?

A

Reason: 3•8=24

2
Q

A pair of shoes originally priced at \$30 is 25% off.

What is it now priced at?

A

Explanation: 30-(25•30)=30-7.50=22.50

3
Q

In this series of mathematical operations 3-24/8+2•3^3 which is the first operation to be preformed?

A

3^3 because PEMDAS (parenthesis, exponents, multiplication, division, addition subtraction)

4
Q

The numbers 25% and 1/4 are the same as the decimal number ____?

A

5
Q

An arithmetic question that asks about the quotient or ratio of two numbers tells you to preform what mathematical equation?

A

Buzzwords: how many, each, and per

6
Q

Identify the irrelevant information in this mathematical question:

“Find the ratio of cats to dogs in a pet shop if there are 24 cats, 36 dogs, and a total of 100 animals.”

A

Answer: “…there are a total of 100 animals” is irrelevant because you only need the ratio of cats to dogs which is 2:3

7
Q

The fractions 8/24, 9/27, and 12/36 are equivalent fractions.

What is their simplest form?

A

8
Q

When asked for “0.50 of 12,” what operation is performed?

A

Buzzwords: of, times, twice, and thrice also indicate multiplication.

9
Q

The words “combine, together and sum” suggest which mathematical operation?

A

Buzzwords: total, increase, plus more, older by

10
Q

If Emma bakes 120 cupcakes in one hour, how many cupcakes can she bake in 2 days if she works 4 hours a day?

A

Explanation: 120•2•4=960

11
Q

What operations will be used to solve this question?

“In a class, 2 out of 3 students are girls. How many girls are there if there are 60 students in all?”

A

division, then multiplication

Explanation: 60/3•2=40

12
Q

In the following question, what number is unnecessary to find the correct answer?

“A bus seats 50 people and it is filled to half its capacity. How many people are there if 3 rows of seats are empty?”

A

Explanation: 50/2=25

13
Q

What information is irrelevant in this question?

A third of a 2-dollar candy bag was already consumed and 3 boys divided the remaining contents equally among themselves. What is the cost of the portion that each boy got if each got 6 pieces?

A

Explanation: The cost of the remaining contents: 2⋅23=1.33 The cost of the portion that each boy got: 1.33÷3=0.44

14
Q

How many minutes will it take Tony to travel by car from his house to his workplace if the distance is 6 miles and he drives at 50 mph?

A

Explanation: Time=Distance÷Speed
Time=6÷50=0.12hours⋅60minuteshour=7.2minutes

15
Q

Can this question be solved with only the given information?

“A basket contains 48 pieces of strawberries and grapes. If the ratio of strawberries to the total is 1:4, how many grapes are there?”

A