Begrippen BI Flashcards
(42 cards)
Business Intelligence
Het gerichte proces, met bijbehorende voorzieningen, om gegevens te verzamelen, te analyseren en de als resultaat daarvan verkregen informatie toe te passen.
BI-Cyclus
Registreren betreft het vastleggen van signaleringen, Verwerken betreft het geschikt maken van de rapportage, Reageren betreft het nemen van beslissingen o.b.v. de rapportage. Delen van de cyclus zijn te automatiseren zoals: Verzamelen, Filteren, Combineren, Aggregeren, Visualiseren. Sommige delen zijn niet of moeilijk te automatiseren zoals: Interpreteren, internaliseren, herijken.
BI-Kloof
Hoeveelheid data neemt toe en de tijd om te beslissen neemt af. Het gat hiertussen is de BI-kloof. De tijd die de omgeving de organisatie gunt om te beslissen wordt steeds korter. Met behoeve van de juiste BI-toepassingen kun je gegevens sneller verzamelen en verwerken en distribueren.
Richten van BI
Organisaties doorlopen bij de toepassing van Business Intelligence een aantal groeifasen. Dit worden de BI- ambitieniveaus genoemd. Het richten van BI houdt in dat men bepaalt wat men wilt bereiken met behulp van BI en welk ambitieniveau hiervoor nagestreefd dient te worden, het heeft niets met technologie te maken. De BI-ambitie niveaus en maturity-matrix zijn instrumenten voor het richten van BI.
BI-ambitie niveaus
Lokaal = begrijpen, zicht krijgen op individuele processen. Gecoördineerd = sturen en onderling afstemmen van processen. Integraal niveau = verbeteren van processen. Intelligent niveau = innoveren van de business.
Het gewenste BI-ambitieniveau dient een bijpassende BI-architectuur en BI organisatie te krijgen.
BI-Maturity matrix
Is een instrument voor het richten van BI. Heeft betrekking tot de BI-ambities, organisatie en architectuur en bestaat uit de vier ambitieniveaus.
BI-Navigator
Hulpmiddel voor het richten van BI. Bevat de volgende componenten: Business scope, Doel, Informatievraag, Bronnen, Inrichting, PVA
Adaptiviteit
Het vermogen van de organisatie om organisatorische of technologische toepassingen door te voeren.
Begrijpen
Betreft het eerste niveau van de vier volwassenheidsniveaus. Laat zien wat de huidige gang van zaken is in rapporten, bijvoorbeeld door de omzet en de klachten nauwgezet te monitoren. Hierdoor ontstaat meer inzicht in de bedrijfsvoering en processen.
Coördineren
Betreft het tweede niveau van de vier volwassenheidsniveaus. Met behulp van interactieve analyse van de data en de waardevolle inzichten die daaruit voortvloeien, kan een organisatie de taken beter coördineren en wellicht beter of tegen minder kosten uitvoeren.
Verbeteren
Betreft het derde niveau van de vier volwassenheidsniveaus. Betreft binnen de kaders denken; het bestaande beter maken. Meer met hetzelfde doen of juist minder. De dingen juist doen, dat wil zeggen met zo weinig mogelijk middelen. Verandering van processen en werkmethoden. Deze coördinatie kan vervolgens aanleiding zijn om de bedrijfsprocessen anders vorm te geven en in te delen. Daardoor kan je het complete organisatiesysteem optimaliseren. KPI’s en interactieve dashboards spelen daarbij een rol.
Innovatie
Betreft het vierde niveau van de vier volwassenheidsniveaus. Wanneer het systeem een optimale situatie bereikt, kan een organisatie haar producten- en dienstenpakket eenvoudiger uitbreiden, bijvoorbeeld door het ontwikkelen ven toepassen van artificieel intelligence.
Innovatiemanagement
Is een sprongsgewijze vernieuwing binnen een proces of van een product of dienst. Innovatiemanagement is sturing geven aan het compleet vernieuwen van je producten, processen organisatie en vaardigheden. Wanneer al je KPI’s continue op groen staan wordt het tijd om te innoveren.
Business driven aanpak
Horizontaal = vanuit het proces, Verticaal is vanuit missie, doelstellingen. Strategie en doelen staan aan de basis van het identificeren en formuleren van indicatoren.
Proces driven aanpak
Hier ga je functioneel te werk. Je neemt de bedrijfsprocessen, taken en activiteiten als uitgangspunt.
Data driven aanpak
De beschikbare interne informatiesystemen en externe databronnen dienen als uitgangspunt. Deze staan aan de basis van het identificeren en formuleren van indicatoren.
Market driven aanpak
Op de markt beschikbare branche- en domein specifieke bi-toepassingen vormen de leidraad.
Capaciteit
De intelligentie van een organisatie wordt bepaald door de mate waarin een organisatie in staat is om de uit de grote hoeveelheid verschillende signalen informatie en kennis te distilleren en om te zetten in bekwaam handelen. De capaciteit heeft betrekking tot de grote bi-cyclus en dan op het onderdeel: Verwerken. Registreren = sensitiviteit en reageren is agility.
Effectoren
Zijn de organen van de organisatie (Grote BI-Cyclus) zij maken het mogelijk om snel, adequaat en met passie te reageren. Effectoren zijn flexibele, autonome en marktgerichte teams, die bestaan uit een afgewogen mix van mensen, middelen, vaardigheden en kennis.
Processoren
Vormen het brein van de organisatie, zij verwerken data tot informatie en kennis. (grote BI-cyclus)
Sensoren
Zijn de zintuigen van de organisatie, zij registreren signalen en verzamelen data. (grote BI-cyclus
Kantelen van organisatie
Betreft een aanpak om de agility in de organisatie te vergroten, het kantelen gebeurt door betere integratie van de processen, mensen en systemen. Essentie is dat de voorkant van de organisatie wordt ingericht op basis van processamenhang i.p.v. product samenhang of hiërarchie met meerdere loketten. . 1 loket voor de klant. De organisatie wordt niet van binnen naar buiten ingericht maar van buiten naar binnen. Waardoor de klant centraal komt te staan.
Kenmerken van een gekantelde organisatie zijn:
Zij kan sneller het proces uitvoeren met minder mensen.
Ze is effectiever in het bevredigen van klanten.
Zij is klantgerichter en handelt Multi problematiek soepel af
Minder management maakt haar goedkoper.
Er is minder willekeur in het proces.
Ze kan gemakkelijker nieuwe producten toevoegen aan het product portfolio.
Ze is meer agile en kan makkelijker veranderingen doorvoeren.
Informatie samenhang
Betreft het totaal plaatje van de benodigde BI-architectuur.
KSF (Kritische succes factoren)
Vertegenwoordigen de bedrijfsprocessen en activiteiten die cruciaal zijn voor het realiseren van de missie en versterken van je businessmodel. Als je in een van die kritieke prosessen fouten worden gemaakt, heeft dat direct grote impact op het functioneren van de gehele organisatie. De kritieke succesfactoren beschrijven de processen die doorslaggevend zijn voor het succes of falen van de strategie.