Beroepsinkomsten Flashcards
(44 cards)
Wat zijn de beroepsinkomsten?
- Alles wat een vennootschap verdient = professioneel inkomen –> principe: “men is belastbaar op elke netto verrijking behalve als er een expliciete vrijstelling is”: binnen een vennootschap is alles belastbaar.
- Dit is omdat de vrijstellingen van de personenbelasting niet doorwerken, want bv. vrijstelling voor roerende inkomsten maar een vennootschap heeft geen roerende inkomsten.
- Vennootschap heeft maar 1 vrijstelling:
- Meerwaarden op aandelen en dividenden indien voldaan aan de vorowaarden van volume en bezitsduur en als het goede aandelen zijn.
- Hetzelfde voor onroerende inkomsten: kadastraal inkomen is nooit belastbaar = altijd wat uit de boekhouding blijkt dat belastbaar zal zijn.
Wat zijn de beroepsinkomsten?
- Dit is wat de vennootschap uitsluitend heeft: en de beroepsinkomsten worden vastgesteld volgens de regels van de winsten van de personenbelasting, volgens de regels van de boekhouding: art. 183 = saldo van de winsten zoals blijkt uit berekeningen = aanvangspunt.
- Dus aanvangspunt: fiscale resultaat in de vennootschapsbelasting.
- Dus: vennootschap kan bezoldigingen krijgen, bestuurdersvergoedingen –> altijd winsten en dus steeds regel van winsten om het belastbare bedrag te bepalen.
Is het meerwaardenstelsel van de personenbelasting toepasbaar in de vennootschapsbelasting?
- Heel het meerwaardenstelsel dat van toepassing is op de winsten binnen de personenbelasting is van toepassing in het kader van de VB.
- Er zijn wel een aantal verschillen: sommige dingen zijn niet aftrekbaar: art. 198 en er zijn 3 verschillen:
- Vereiste van onaantastbaarheid = geldt enkel in de VB
- Verschil bij meerwaarden aandelen
- Verschil bij minderwaarden aandelen
Wat is de onaantastbaarheidsvoorwaarde?
- Artikel 190: dit gaat over de vrijstelling van meerwaarden: dezelfde vrijstellingen van artikel 44-47 van de personenbelasting: de vrijstellingen werken ook door naar de VB met de bijzondere onaantastbaarheidsvoorwaarde.
- De meerwaarde is maar vrijgesteld als zij geboekt wordt en behouden blijft op een bijzondere reserve-rekening = onaantastbare reserverekeningen.
- Dit is in de fiscale staten de vrijgestelde reserve, die daar geboekt moet blijven staan = men mag dit dus niet als winst behandelen, noch uitkeren.
Wat als u de onaantastbaarheidsvoorwaarde schendt?
- Als u aan de vrijgestelde reserve komt, dan wordt deze niet belastbaar want de vrijgestelde reserves spelen niet mee in de plussen en minnen maar:
- Geen tegenpost bij de vaststelling van het belastbare resultaat.
- Er gaat wel ofwel een stijging zijn van de belaste reserves of een dividenduitkering = wel belastbaar zonder tegenpost bij vaststelling belastbare resultaat.
Zijn herwaarderingsmeerwaarden op aandelen belastbaar in de vennootschapsbelasting?
- Regime van meerwaarden op aandelen is slechts van toepassing op gerealiseerde meerwaarden bij overdracht van de aandelen op welke wijze dan ook.
- Een loutere herwaarderingsmeerwaarde op aandelen, zonder deze te realiseren = geldt de vrijstelling van artikel 192 niet. De vrijstelling van artikel 192 geldt enkel voor verwezenlijkte meerwaarden.
- Maar dus de herwaardering moet men boeken onder vereiste van onaantastbaarheid van artikel 190.
- Als ik mijn aandelen dan verkoop met winst, mag ik de meerwaarde onmiddellijk uitkeren als dividend zonder belasting.
Wat zijn de voorwaarden voor de vrijstelling van de meerwaarden op aandelen?
- Kwantitatieve voorwaarden
- Men moet, gedurende ten minste 12 maanden een deelneming hebben van 10% of met een aanschaffingswaarde van 2,5 miljoen = hier kan men de bezitsduur niet meer verwerrven na de datum van het belastbare element want we verkopen de aandelen (in tegenstelling tot bij dividenden).
- De 12 maanden moeten vooraf zijn verworven.
- Kwalitatieve voorwaarde:
- Het moeten goede aandelen zijn: aandelen die leiden tot goede dividenden = namelijk dividenden die zouden kunnen leiden tot de DBI-aftrek: art. 203
Hoe gaan we technisch de vrijstelling meerwaarden op aandelen in de vennootschap verwezenlijken?
- Meerwaarden op aandelen impliceren een definitieve vrijstelling = men mag deze niet boeken in een vrijgestelde reserve want dit is maar een tijdelijke vrijstelling en is belastbaar als ik er aan kom.
- Dus de vrijstelling meerwaarden op aandelen bekomen we door te liegen tegen de computer, namelijk door de verhoging van de openingspositie aan het begin van het jaar van de reserves = artikel 74 KB/WIB.
Wat doen we met kosten van vervreemding bij meerwaarden op aandelen?
- Enkel de netto meerwaarden zijn vrijgesteld. Kosten van vervreemding dienen in vermindering te worden gebracht = kosten van vervreemding zijn niet aftrekbaar = want ik moet die aftrekken van een meerwaarde die vrijgesteld is.
- De meerwaardevrijstelling geldt enkel voor aandelen zelf.
- Ook niet voor inschrijvingsrechten, warrants, aandelenopties, converteerbare obligaties = kunnen allemaal leiden in de toekomst naar aandelenbezit maar daarvoor geldt de vrijstelling niet.
Wat is het onderscheid tussen physical en cash settlement?
- Als een vennootschap een warrant bezit of aandelenoptie en ze wenst winst daarop te behalen: dan zal die vennootschap altijd overgaan tot physical settelment.
- Physical settlement: dan krijg ik het aandeel in mijn handen en in mijn boeken en als ik het dan 12 maanden bijhou, dan heb ik een vrijgestelde meerwaarde.
- Cash settlement: cashen op de aandelenopties zelve: laten afkopen = belastbaar resultaat op een optie en dus geen meerwaarde op een aandelenbezit want ik ben nog nooit tot het aandelenbezit gekomen.
Wanneer geldt de meerwaardevrijstelling niet?
- Meerwaardevrijstelling geldt enkel als er ook echt een meerwaarde wordt gerealiseerd = er bestaan veel schema’s waarbij ik aandelen aankoop en onmiddellijk verkoop aan hogere waarde maar in zo een gecombineerde verrichting met een vast eindresultaat = kijkt men doorheen.
- Personenbelasting: art. 19, paragraaf 3 maar hier via art. 344, paragraaf 1: meerwaarde wordt beschouwd als een rente.
- Dit is het geval als ik een gegarandeerd rendement heb: dan is het eerder een soort geldbelegging met een rente als rendement.
Wat met de bezitsduur en traders?
- Vennootschappen die professioneel in aandelen verhandelen hebben een probleem want in principe geraken zijn nooit aan de 12 maanden bezitsduur = alle winsten die ze realiseren bij de verkoop van aandelen zou dan belastbaar zijn want de meerwaarde vrijstelling is niet van toepassing en alle minwaarden, verliezen die ze realiseren niet aftrekbaar.
- Ook situatie met het bezit over de dividenddatum: kopen op 30 april voor 105, krijgen dividend van 5 en verkopen voor 100 eind mei = 5 minderwaarden die niet aftrekbaar is en de 5 dividend die ze krijgen = belastbaar want geen 12 maanden bezitsduur:
- Instellingen gingen syntethisch over de dividenddatum het verkrijgen van dividenden vermijden: bv. via total return swap
- Specifiek ingeschreven dat handelaars van aandelen geen meerwaarden en minderwaarden realiseren.
- In principe was zo een expliciete uitsluiting niet nodig want voor handelaars zijn het exploitatiewinsten = de aandelen zijn voorraadgoederen
Wat zijn de verschillende portefeuilles van een financiële insteeling?
- Handelsportefeuille:
- Verkoopbrengst meerwaarde is altijd belastbaar aan het normale tarief, maar: minderwaarden zijn aftrekbaar.
- Als men overdraagt naar de beleggingsportefeuille –> realisatie = belasting betalen op de latente meerwaarde door de overboeking
- Investeringsportefeuille = beleggingsportefeuille
- Als men van de beleggingsportefeuille naar de handelsportefeuille gaat, dan kan het zijn dat die aandelen reeds meer dan 1 jaar in de beleggingsportefeuille zaten en de step-up is op dat moment vrijgesteld = meerwaarde wordt geacht gerealiseerd te zijn.
- Dus hier wel genieten van de vrijstelling meerwaarden op aandelen als men voldoet aan de voorwaarden, maar geen aftrek minderwaarden.
Voor wie is deze regeling een probleem?
- Traders die geen financiële instelling zijn = zou een ruling voor nodig moeten zijn.
- Ze zouden altijd kunnen beargumenteren dat de aandelen voorraadgoederen zijn en op voorraad goederen heb ik belastbare winsten en aftrekbare verliezen. Het saldo van mijn aankoop- en verkoopresultaten op het einde van het jaar zit in mijn resultatenrekening en leidt tot belastbaarheid of minder belastbaar resultaat, al naargelang het geval. Maar er is dus geen duidelijk kader voor dat soort mensen als zij een handelaar zijn in aandelen, zonder een financiële instelling te zijn.
Wat als de vennootschap waarvan ik aandelen heb fusioneert en verdwijnt in een andere vennootschap: wat gebeurt er dan met de meerwaarde?
- Dan zegt men dat deze meerwaarden geacht worden niet te zijn gerealiseerd = er is geen step-up en de meerwaarden mogen boekhoudkundig niet worden gerealiseerd.
- Dus dit blijkt gewoonweg niet uit de boekhouding: de oude aandelen worden vervangen door nieuwe aandelen aan dezelfde boekwaarde, dus daar is geen vrijgestelde reserve die daar verschijnt, geen onaantastbaarheidsvoorwaarde = dit is allemaal conform de Europese fusie-richtlijn.
Wat is de aandelenruil?
- Artikel 192: inbreng van aandelen in een andere vennootschap.
- Voorbeeld: ik ben vennootschap A en ik heb aandelen vennootshap B. Ik breng deze aandelen B in vennootschap X, ik ruil dus mijn B aandelen tegen X aandelen en het gevolg is dat ik meer dan 50% van de B’s heb = dan moet die gerealiseerde meerwaarde aandelenruil krachten de Europese Richtlijn fiscaal vrijgesteld zijn.
- In België: gerealiseerde meerwaarden op aandelen, die zijn bij ons vrijgesteld van belasting = op basis van artikel 192: ook op toepassing op ruilmeerwaarden.
Tot wat leidt zo een aandelenruil?
- Aandelenruil leidt tot een soort step-up = discontinuïteit.
- Gevolg: de bezitsduur die ik had in mijn oude aandelen, gaat niet zomaar over in de nieuwe aandelen dus als ik denk dat ik na die aandelenruil binnenkort de nieuw verkregen aandelen ga verkopen met een grote meerwaarde:
- Dan zou ik er misschien belang bij hebben om niet de vrijstelling van artikel 192 toe te passen = geen step up toe te passen maar bij te beroepen op de algemene verplichte vrijstelling van artikel 45 conform de Europese richtlijn.
- Er is dus een keuze: men kan kiezen om de aanpassing begintoestand reserves niet te doen, maar om de meerwaarde bij zo een aandelenruil inbreng, om die meerwaarde in een onaantastbare vrijgestelde reserve te boeken op basis van artikel 45 zodat de bezitsduur die ik had in de oude aandelen overgaan naar de nieuwe aandelen.
- Het is mogelijk dat die artikel 192- vrijstelling niet van toepassing is, omdat ik mijn 12 maanden bezitsduur niet heb. Ook dan zal ik kiezen voor de toepassing van de vrijstelling op basis van artikel 45, paragraaf 1, ten tweede. Met de roll over gevolgen, met de eventuele vrijgestelde reserve, als de winst is uitgedrukt in de boeken, die daar mee verband houdt.
Wat als het “slechte” aandelen zijn?
- Indien het slechte aandelen zijn, dan kan het zijn dat de vrijstelling van artikel 192 niet van toepassing is, omdat het slechte aandelen zijn = aandelen in vennootschappen waarvan de dividenden belast zouden zijn:
- Maar het is mogelijk dat zo een slechte vennootschap met slechte aandelen en slechte dividenden, dat die verband houden met een in Europa gevestigde vennootschap, waarvoor de fusie richtlijn vereist dat wij de meerwaarde vrijstellen. In dat geval, zal ik dus ook op basis van art. 45, paragraaf 1 ten tweede de aandelenruil-vrijstelling gaan inroepen want de fusie-richtlijn België om dat te doen en dat is ook zo zeer duidelijk beschreven in voorbereidende werken.
- Maar, het zou dus kunnen dat ik slechte aandelen met toepassing van artikel 45 vrijgesteld inbreng in een vennootschap die wel goede dividenden oplevert, bv een beursgenoteerde tussenvennootschap. Op die manier zou ik dus eigenlijk belastingvrij meerwaarden op slechte aandelen kunnen versluizen naar latere meerwaarden op goede aandelen, die dan helemaal ook belastingvrij zouden blijven onder artikel 192. Het is deze omzetting, slechte aandelen inbrengen in een entiteit met goede aandelen en daarna een definitieve vrijstelling realiseren op die goede aandelen die op die slechte niet van toepassing geweest zou zijn, het is om dit spel te vermijden dat er een toevoeging is geschreven in artikel 192, paragraaf 1, derde lid.
- Als ik aandelen verkoop die ik heb verkregen via aandelenruil vrijgesteld op basis van artikel 45, paragraaf 1 omdat het slechte aandelen waren (dus niet als je niet voldoet aan de 12 maanden bezitsduur): dan zal mijn latere meerwaarde belastbaar zijn en blijven voor het bedrag dat bij die eerste ruil als meerwaarde reeds aanwezig was om die overstap-truc te gaan uitsluiten, te gaan vermijden.
Heeft een vennootschap diverse inkomsten?
- We zitten daardoor op slide 37. Diverse inkomsten heeft een vennootschap niet. Alle inkomsten die een vennootschap heeft, vallen in haar jaarrekeningen en die zijn onderworpen aan de inkomstenbelasting. De facto zijn eigenlijk slecht enkele categorieën relevant want 90, ten eerste, die speculatieve inkomsten is totaal niet relevant. Alle inkomsten zijn beroepsmatig en belastbaar. Dus dat is eigenlijk niet iets waar we veel moeten blijven stilstaan.
Wat doen we als de toevoeging aan het fiscaal resultaat doorwerkt en gevolgen heeft in de volgende jaren?
Inboeking van een verdoken reserve.
Dit in tegenstelling tot een aanpassing in min van de begintoestand van de reserves, waar we de openingspositie van de reserves verlagen om de winst in dat jaar te verhogen.
Wat zijn de beroepskosten?
- Vennootschap heeft geen privé dus alles wat hij doet is een beroepskost maar dat betekent nog niet dat alles aftrekbaar is als beroepskost.
- Cassatie juni 2015: ommezwaai in cassatierechtspraak: de vereiste dat een kost inherent moet voldaan zijn aan een beroepsactiviteit is automatisch voldaan bij een vennootschap want die heeft alleen maar beroepsactiviteiten: het is niet relevant of een kost kadert binnen het statutair doel want een vennootschap heeft geen privé.
Wat zijn de voorwaarden voor aftrekbaarheid van een beroepskost?
- De aftrek moet gericht zijn op het behalen of behouden van beroepsinkomsten = intentie element moet altijd aanwezig zijn voor de aftrek.
- Kost moet gedaan of gedragen worden in het belastbaar tijdperk
- Je moet het kunnen bewijzen: art. 49
Wat is een cash drain situatie?
Dus bv. geen cash drain situaties = waarbij voor uw verrichting duidelijk is da thet boekhoudkundig resultaat negatief is en dat de verrichting dus geen positieve bijdrage vormt tot het bedrijfseconomisch resultaat = dan gaat de verrihcting er niet toe strekken het belastbaar inkomen te verhogen = belastbaar inkomen is voor belastingen en dus meer of minder belasting gaat uw inkomen niet doen stijgen of dalen.
Wat mag de administratie niet doen?
- De administratie mag geen opportuniteitsoordeel vellen = enkel vaststellen of het redelijk was om die kosten te doen dat die zouden bijdragen tot uw resultaat = de kost mag gewoon niet gemaakt zijn in een constellatie waarbij het vooraf overduidelijk is dat er verlies gaat zijn.
- Maar je kan perfect kosten maken en toch een verlies maken.