Biokemi Flashcards
(30 cards)
Bruges en test med høj sensitivitet til at r/i eller r/o og hvorfor?
R/O.
En test med høj sensitivitet vil give anledning til få falsk negative resultater, fås et negativt resultat er patienten altså rask og sygdom kan udelukkes (r/o).
Bruges en test med høj specificitet til at r/i eller r/o og hvorfor?
R/I.
En test med høj specificitet vil give anledning til få falsk positive resultater, fås et positivt resultat er patienten altså syg og sygdom kan bekræftes (r/i).
Hvad er akut fase proteiner specifikke for og forekommer de normalvis hos en rask patient?
Akut fase proteinerne er specifikke for systemisk inflammation men ikke for en bestemt sygdom. Hos en rask patient er de ikke tilstede i høje koncentrationer, findes de derfor i høje koncentrationer hos en patient indikerer det systemisk inflammation.
Hvad er fordelene ved at bruge akut fase proteiner som en diagnostisk markør?
Der er > 1000% stigning ved et akut fase respons
Der er en lav fysiologisk plasmakoncentration
Der er en hurtig induktion (4 timer)
Der er en hurtig normalisering når den systemiske inflammation aftager (36 - 48 timer)
Det er en specifik markør for systemisk inflammation (induceres af pro-inflammatoriske cytokiner, der er intet opbevarings sted, non-specifik i forhold til årsagen til inflammation)
Kvantitativ markør for inflammatorisk aktivitet
Hvad er minimumsdatabasen for at vurdere nyrerne?
Både en blodprøve og en urinprøve.
Angiv de primære nyreparametre
Carbamid/urea/BUN og creatinin.
Angiv de sekundære nyreparametre
Phosphat, calcium og hæmatokrit (Hct).
Angiv hvor urea produceres og hvad der kan give forhøjet og formindsket BUN
Produceres i leveren.
Forhøjet: Nyresygdom, dehydrering og GI blødning er de hyppigste.
Formindsket: Leverinsufficiens, diæt med lavt indhold af protein og naturligt hos unge dyr.
Angiv hvor creatinin produceres og hvad der kan give forhøjet creatinin
Creatinin produceres i muskulaturen.
Forhøjet: Nyresygdom.
Hvad er azotæmi?
Azotæmi er en tilstand hvor mængden af BUN og/eller creatinin i blodet er forhøjet. Azotæmi kan enten være præ-renal (pga. dehydrering eller GI-blødning), renal (pga. nyresygdom) og post-renal (pga. obstruktion af urinvejen, fx blæresten, forstørret prostata, neoplasi eller et plug).
Hvis BUN og creatinin er mildt forhøjet (urea under 25 mmol/L og creatinin under 200 mmol/L) og urinvægtfylden er over 1.030 hvilken type azotæmi er der så tale om (præ-renal, renal eller post-renal) og hvor er den hyppigste årsag?
Azotæmien ofte præ-renal og skyldes meget ofte dehydrering.
Hvis BUN og creatinin er moderat til markant forhøjet (urea over 25 mmol/L og creatinin over 200 mmol/L) og urinvægtfylden er mellem 1.007 og 1.016 hvilken type azotæmi er der så tale om (præ-renal, renal eller post-renal)?
Der både være tale om renal eller post-renal azotæmi. Der skelnes ved at igangsætte behandling, en post-renal azotæmi vil normaliseres efter behandling.
Angiv de ændringer der kan forekomme for phosphat, calcium og hæmatokrit (hct) i relation til nyrelidelser og patogenesen herfor
Phosphat: Phosphat udskilles via nyrerne, så ved nyrelidelse ved der ses hyperphosphatæmi.
Calcium: Ved nyresygdom vil mængden af D vitamin falde, dermed vil optagelsen af calcium falde og der ses hypocalcæmi.
Hæmatokrit: Nyresygdom kan give anledning til nedsat produktion af EPO og dermed et fald i hæmatokrit (anæmi), dog skal 90 % af nyrefunktionen være ødelagt førend dette ses.
Nævn relevante leverparametre
Bilirubin Galdesyrer Ammonium ALAT (alanin transaminase) ASAT (aspartat transaminase) BASP (alkalisk phosphatase) GGT (gammaglutamyl transferase)
Angiv hvor bilirubin dannes og udskilles, samt hvad der kan give anledning til forhøjede værdier
Produceres fra turnover af hæm fra erythrocytterne, bindes til albumin i blodet, trænger ind i hepatocytterne og udskilles via galden.
Hyperbilirubinæmi (kan give anledning til ikterus): Hæmolytisk anæmi, leversygdom og galdegangsobstruktion (hepatisk eller posthepatisk).
Angiv hvor galdesyrer dannes og udskilles, samt hvad der kan give anledning til forhøjede værdier
Galdesyrer produceres i leveren ud fra cholesterol og udskilles først til galdeblæren og derfra til tarmene. I ileum genoptages 90 % til den portale cirkulation imens 10 % udskilles med fæces. Fra den portale cirkulation ryger 5 % af galdesyrerne ud i den systemiske cirkulation og de resterende 95 % ryger tilbage til leveren.
En forøget mængde af galdesyrer hos et fastet dyr kan skyldes en nedsat clearance fra det portale blod, enten pga. skadede hepatocytter eller pga. kongenitale eller erhvervede portosystemiske shunts, eller en nedsat biliær ekskretion pga. obstruktiv cholestase (som følge af lipidose, cirrhose, inflammation og neoplasi) eller pga. funktionel cholestase (som følge af fx en galdesten).
Angiv hvor ammonium dannes og udskilles, samt hvad der kan give anledning til forhøjede værdier
Ammonium kommer fra tarmene hvor det produceres ud fra proteiner. Ammonium kommer til leveren enten via den portale cirkulation eller a. hepatica. Hyperammonæmi kan enten skyldes nedsat clearance fra portal blodet (nedsat funktion af hepatocytter fx pga. cirrhose, lipidose eller nekrose) eller forøget produktion efter et måltid, ekstrem aktivitet eller efter en urinvejsinfektion med obstruktion.
Angiv hvor ALAT stammer fra, samt hvad der kan give anledning til forhøjede værdier
ALAT er et cytoplasmisk enzym, der findes i alle væv, men dog i specielt høje koncentrationer i hepatocytter hos hunde og katte. Forøget ALAT kan skyldes hepatocyt destruktion, hypoxi, toksisitet, metabolisk lidelse, neoplasi og traumer, genopbygning af hepatocytter efterfølgende destruktion eller høje niveauer af glukokorticoider.
Angiv hvor ASAT stammer fra, samt hvad der kan give anledning til forhøjede værdier
ASAT er et cytoplasmisk og mitrochondrielt enzym. Det findes i mange forskellige væv, herunder hjerte, lever, nyre og muskulatur, og en forøget mængde ASAT i blodet vil derfor være et tegn på generel vævsdestruktion. Mængden af ASAT i blodet stiger ved svær celledestruktion, specielt i leveren og muskulaturen.
Angiv hvor BASP stammer fra, samt hvad der kan give anledning til forhøjede værdier
BASP findes i alle cellemembraner, men kun få celletyper indeholder en tilstrækkelig stor mængde til at kunne forøge koncentrationen i blodet. Der findes to isoformer, i hhv. hepatocytter og osteoblaster. Hos hund findes desuden en tredje isoform der kan frigives ved høje niveauer af steroider. Forøget BASP forekommer ved leverlidelser, forøget osteoblast aktivitet og hos hunden, steroider.
Angiv hvor GGT stammer fra, samt hvad der kan give anledning til forhøjede værdier
GGT findes i association med cellemembraner, galdegangsepithel, pancreas og renalt tubulært epithel har den højeste aktivitet. Ved fx cholestase er galdegangsepithelet hyperplastiske og mængden af GGT stiger. Forhøjet GGT kan skyldes cholestase eller corticosteroider,
Angiv de primære pankreas parametre
Amylase
Lipase
Glukose
Fruktosamin
Angiv hvor amylase og lipase stammer fra, samt hvad der kan give anledning til forhøjede værdier
Amylase og lipase er begge cytoplasmatiske enzymer der findes i pancreas og tarmene. Forhøjet amylase og lipase vil ses når cellerne ødelægges, fx ved akut pankreatitis eller neoplasi. Amylase og lipase udskilles via fæces og urin, og derfor kan fx dehydrering, nyresygdom og intestinal sygdom også give anledning til forhøjede værdier.
Angiv hvor TLI stammer fra, samt hvilke lidelser denne parameter kan hjælpe os med at skelne mellem og hvordan
TLI (trypsin like immunoreactivity) er et fordøjelsesenzym der udskilles af pankreas og som kan hjælpe os med at skelne mellem akut pankreatitis og eksokrin pankreas insufficiens. Forhøjede værdier af TLI kan skyldes akut pankreatitis (cellerne beskadiges og TLI transporteres til blodet). Lave værdier af TLI ses ved eksokrin pankreas insufficiens (EPI).