BIOS 4 Flashcards
(150 cards)
Adenosiinifosfaatit ADP
Runsasenergisiä yhdisteitä joita käytetään soluissa energian siirtoon ja lyhytaikaiseen varastointiin. Adenosiinista (adeniiniemäs ja riboosisokeri) muodostuneita yhdisteitä joihin on liittynyt yksi (AMP) kaksi (ADP) tai kolme (ATP) fosfaattiryhmää. Fosfaattiryhmien väliset sidokset ovat runsasenergisiä. Energiaa vapautuu sidosten purkautuessa ja sitoutuu niiden muodostuessa.
aineenvaihdunta aineenvaihduntareaktio
Eliöiden elintoimintoihin liittyvät solujen kemialliset reaktiot. Aineenvaihdunta on joko hajottavaa eli katabolista tai rakentavaa eli anabolista.
aktiivinen kohta
Kohta entsyymissä johon substraatti kiinnittyy.
aktiivinen kuljetus
Energiaa tarvitsevaa aineiden siirtämistä solukalvon läpi pienemmästä pitoisuudesta suurempaan pitoisuuteen.
alkoholikäyminen
Reaktio jossa glukoosista syntyy etanolia vettä ja hiilidioksidia sekä vapautuu vähäinen määrä energiaa.
alleeli
Mutaation tuloksena syntynyt geenin vaihtoehtoinen muoto. Vastinkromosomien saman lokuksen alleelit voivat olla erilaiset tai samanlaiset. Jos ne ovat erilaiset yksilö on perinyt isältään erilaisen alleelin kuin äidiltään.
antikodoni
Siirtäjä-RNA:ssa oleva lähetti-RNA:n emäskolmikon tunnistava vastinemäskolmikko.
ATP-syntaasi
Entsyymi jonka avulla mitokondrion sisemmällä kalvolla adenosiinidifosfaatista (ADP) ja epäorgaanisesta fosfaatista (Pi) valmistuu adenosiinitrifosfaattia (ATP). ATP-syntaasin avulla valmistuu ATP:tä myös viherhiukkasten yhteyttämiskalvoilla.
autosomi
Muu kromosomi kuin sukupuolikromosomi.
avustettu diffuusio
Aineiden passiivinen kulkeutuminen solukalvon läpi. Aineet siirtyvät solukalvon läpi kantajaproteiinien avulla tai ionikanavien läpi jolloin niiden siirtyminen nopeutuu.
biokatalyytti
Solun kemiallisia reaktioita nopeuttava molekyyli. Entsyymit toimivat soluissa biokatalyytteinä.
denaturoituminen
Orgaanisen aineen rakenteen tai muiden ominaisuuksien muuttuminen. Esimerkiksi proteiinien rakenne muuttuu lämpötilan pH:n tai suolapitoisuuden vaikutuksesta.
diffuusio
Aineiden sekoittuminen joka johtuu atomien ja molekyylien lämpöliikkeestä. Diffuusiossa aineiden pitoisuuserot pyrkivät tasoittumaan. Pienimolekyyliset aineet esimerkiksi hiilidioksidi ja happi voivat siirtyä solukalvon läpi diffuusion avulla.
diploidinen kromosomimäärä, diploidi
Kaksinkertainen kromosomisto eli tumassa on kutakin kromosomia kaksi kappaletta. Toinen näistä vastinkromosomeista on peritty isältä ja toinen äidiltä.
DNA deoksiribonukleiinihappo DNA
Solujen perinnöllistä informaatiota sisältävä molekyyli. Se koostuu nukleotideista joiden rakenneosia ovat fosfaattiosa deoksiriboosisokeri sekä emäsosa joka voi olla adeniini (A) tymiini (T) guaniini (G) tai sytosiini (C). DNA:ta on tumassa mitokondrioissa ja viherhiukkasissa.
DNA:n kahdentuminen
DNA kopioituu useiden entsyymien avulla siten että kummankin DNA-juosteen viereen rakentuu uusi juoste emäspariperiaatteen mukaisesti.
DNA-polymeraasi
DNA-kaksoisjuostetta syntetisoiva eli rakentava entsyymi. DNA-polymeraasi kykenee rakentamaan uutta juostetta vain yhteen suuntaan (3’ → 5’). DNA-polymeraaseja on useita erilaisia ja niitä tarvitaan solunjakautumisen yhteydessä DNA:n kahdentumisessa ja vaurioituneen DNA:n korjaamisessa.
dominoiva alleeli vallitseva alleeli
Alleeli joka peittää toisen (resessiivisen) alleelin vaikutuksen ja aiheuttaa yksinkertaisenakin ominaisuuden ilmenemisen.
eksoni
Geenin koodaavan alueen jakso jonka informaatio siirtyy lähetti-RNA:han ja sitä kautta proteiinisynteesissä syntyvään aminohappoketjuun.
eksosomi
Rakkula joka sisältää erilaisia molekyylejä kuten viestiaineina toimivia kasvutekijöitä. Eksosomit muodostavat solujen välisen viestintäjärjestelmän.
eksosytoosi
Aineiden tai molekyylien aktiivinen kuljetus pienissä rakkuloissa ulos solusta.
elektroninsiirtoketju
Hapetus-pelkistysreaktioiden sarja jossa vapautuvaa energiaa käytetään vetyionien pumppaamiseen mitokondrion sisä- ja ulkokalvon väliin. Vetyionien virratessa ATP-syntaasin läpi takaisin mitokondrion sisälle vapautuva energia sidotaan ATP-molekyylien sidosenergiaksi.
emäskolmikko kodoni tripletti
Kolmen peräkkäisen nukleotidin ryhmä DNA:ssa ja RNA:ssa. Kukin emäskolmikko vastaa jotain aminohappoa tai proteiinisynteesin aloitus- ja lopetusmerkkiä.
emäsosa
Nukleotidin rakenneosa DNA:ssa ja RNA:ssa. DNA:n emäsosia ovat adeniini tymiini guaniini ja sytosiini. RNA:n emäsosia ovat adeniini urasiili guaniini ja sytosiini.