Blandade frågor Flashcards

1
Q

Vad är socialpolitik?

A

Socialpolitik är det som staten gör för sina medborgare för att skapa drägliga sociala förhållanden. Socialpolitisk verksamhet handlar om att utveckla samhället socialt genom att till exempel tillhandahålla någon form av social välfärd eller grundtrygghet till dess invånare. Det handlar även i hög grad om människors välbefinnande och hälsa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur ändrades fattigvårdslagstiftningen under 1870-talet?

A

1868 drabbades Sverige av en svår missväxt och därpå svår hungersnöd och det var i samband med detta som fattigvårdslagstiftningen kom att skärpas. Lagen blev restriktiv. Den fattiga befolkningen hade ingen rösträtt och kunde inte påverka riksdagsbeslutet. De som sökte fattigvård skulle endast få det nödvändigaste i hjälpväg för att inte svälta ihjäl. En annan försämring var borttagandet av överklaganderätten. Detta är den hårdaste sociallagstiftningen i Sveriges historia på grund av missväxten. Vuxna arbetsföra personer ansågs inte längre tillhöra de legitimt fattiga och kom helt utestängas från fattigvård. arbetslöshet sågs inte som en legitim grund för fattigvård utan kunde leda till tvångsåtgärder i form av intagning på arbetsinrättning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur ändrades fattigvårdslagstiftningen 1918?

A

Försörjningsplikten utökades i 1918 års fattigvårdslag, med betydande skärpningar rörande “vårdslös försörjningsplikt”. Husbonde väldet avskaffades, jonsystemet, fattig aktioner förbjöds, överklagandes rätten återinförs. Det skapades moderna institutioner och de som avskaffades ersattes. Ålderdomshem etablerades istället för fattigstuga och barnhem istället för fattighus. Från och med 1918 års lag fråntas de hjälpsökande de grundläggande och politiska och civila rättigheterna. Rösträtten försvinner och dessa omyndigförklaras och får därför inte gifta sig. Detta tas bort 1945 då de får tillbaka sina rättigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nämn något om den svenska modellen?

A

Enligt SNS har den svenska modellen 5 kännetecken - Välfärden ska vara skattefinanserad - Alla medborgare skall omfattas av den sociala välfärden, alla ska ha en grundtrygghet och därmed ska bidrag och förmåner utgå utan behovsprövning, så som fri sjukvård, ålderspension och barnbidrag. Den är universell. - Landet ska ha en stor offentlig sektor -Den svenska modellen bygger också på en strävan efter jämlikhet mellan könen -allmän grundläggande idé om allmän bekämpning av fattigdom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad innebär selektiv/behovsprövande/marginell i den svenska modellen?

A

Med selektiv/behovsprövande/marginell innebär att en som medborgare blir prövad inför rätten att tillhanda hålla sig vissa försäkringar. Exempel på sådana typer av behovsprövande åtgärder är till exempel bostadsbidrag eller ekonomiskt bistånd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Vilka är de viktigaste ekonomiska faktorerna som har påverkat utvecklingen av svensk socialpolitik?
A

De viktigaste faktorerna bakom svensk socialpolitik och uppkomsten av en svensk Välfärdsmodell är hög ekonomisk tillväxt. Den kom att öka kraftigt från och med 1950-talet. Den möjliggjorde uppkomsten av en modern välfärdsstat. Nu fanns det möjligheter att finansiera välfärdsstatens verksamhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad utmärker det svenska sociala försäkringssystemet?

A

Vad som utmärker det är att vissa grundläggande förmåner är generella. Kan knytas till medborgarnas sociala rättigheter. Tillgång till vissa sociala rättigheter såsom offentlig sjukvård, skolbildning, barnbidrag och folkpension har inga andra krav än att man är medborgare i Sverige. Det som definierar den “generella” delen av socialpolitiken är avsaknad av krav på motprestation. exempel på dessa; tillgång till offentlig sjukvård, skolutbildning, gratis skollunch, folkpension och barnbidrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär grundtrygghet?

A

staten ska garantera medborgaren grundläggande trygghet. Om den enskilda individen vill ha mer måste medborgaren vända sig till privata ställen. Grundtrygghet är därmed bidrag och förmåner som utgår utan behovsprövning, såsom fri sjukvård, ålderspension och barnbidrag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär standardtrygghet?

A

Standardtrygghetssystemet riktar sig mot lönearbetarna. Detta finansernas via arbetsgivaravgift. Standardtrygghet är att du alltid blir ersatt till den standard du uppnått tidigare. ett av argumenten för standardtrygghet är att det är lockande även för de med hög inkomst att delta i eftersom de då får ut mer av systemet eftersom de betalar in mer. Exempelvis arbetslöshetsersättning och föräldrapenning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur ersätts bortfallet av inkomster i det svenska sociala försäkringssystemet?

A

Inkomstbortfallsprincipen: . Med det menas att de som tjänar mer betalar in mer till systemet men får också ut mer i kronor och ören ur systemet vid behov. Den standard som gäller vid lönearbete ska täckas vid de tillfällen man inte lönearbetar; blir då standardtrygghet i motsatts till grundtrygghet som innebär lika utbetalning för alla. Den går ut på att det är den förlorade arbetsinkomsten vid exempelvis sjukdom som ska ersättas. Det ger ett högt arbetskraftsdeltagande, vilket är en förutsättning för en ambitiös välfärdsmodell.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad sker när vi som enskilda medborgare av olika skäl inte är berättigade till inkomstbortfall?

A

Då kommer den selektiva/behovsprövade/marginella delen in i bilden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är social service?

A

Social service avser inom socialpolitiken och socialtjänsten sådan samhällsservice som inte specifikt har med enskilda människors särskilda behov att göra i sitt verksamhetsområde. Den sociala servicen vänder sig till större grupper och innehåller allt från exempelvis bokbussar, bibliotek, barnomsorg, äldreomsorg, utbildning, hälsovård, gratis skolmat, bostadsförsörjning med mera. Målen med en social service kan vara att utjämna sociala klyftor och motverka socialt utanförskap för att uppnå en högre grad av social sammanhållning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Redogör för arbetslinjen

A
  • Efter 1990-talskrisen och särskilt med den borgerliga regeringens tillträde hösten 2006 har arbetslinjen förändrats till sitt innehåll. - En utgångspunkt är att arbetslinjen omfattar alla i arbetsför ålder och att den innebär ett stort ansvar för var och en av oss att försörja oss själva. Att skapa bästa möjliga förutsättningar för detta är dock samhällets ansvar. - De rustande inslagen är avgörande för arbetslinjens målsättning om att varje människas vilja och förmåga att arbeta ska tas tillvara. - Det ska löna sig att arbeta både genom hög lön och att genom arbete kvalificera sig till trygghetsförsäkringar som sjuk-, föräldra- och arbetslöshetsförsäkringar inklusive pensionssystemet. - När vi genom arbete kvalificerar oss till trygghetsförsäkringar med höga ersättningsnivåer blir det attraktivt att arbeta och arbetskraftsdeltagandet ökar. Genom de förebyggande och rustande inslagen upprätthålls ett högt arbetskraftsdeltagande.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad menas med Rehn-Meidnermodellen?

A

Ett ytterligare kännetecken för den klassiska svenska modellen är den solidariska lönepolitiken, eller den så kallade Rehn-Meidnermodellen. Utgångspunkten var att lönerna skulle vara lika för likvärdiga arbeten över hela arbetsmarknaden. Det innebar att löner hölls tillbaka inom produktiva och expansiva branscher medan branscher som inte var så produktiva fick ett löneläge som låg över vad företagen kunde bära.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad menas med entreprenadmodellen?

A

att den offentliga beställaren och finansiären köper in tjänster från privata aktörer enligt kontraktsavtalade villkor. Denna modell tillämpas inom omsorgen för äldre och funktionshindrade, ungdoms och missbrukarvården liksom inom arbetsmarknadspolitiken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menas med kundvalsmodellen?

A

konsumenterna får själva välja mellan godkända produkter. kunden tar en offentligt finansierad “påse” pengar med sig till den valda producenten. Förskolan, skolan, sjukvården och i ökande grad även omsorgen för äldre och funktionshindrade omfattas av denna modell.

17
Q

Redogör för LOU

A

Lagen om offentlig upphandling. trädde i kraft 1 januari 2008. Reglerar de köp som görs av myndigheter eller andra verksamheter och som finansieras genom allmänna medel. Syftet är att göra det möjligt för alla aktörer som vill sälja tjänster till den offentliga sektorn att konkurrera på lika villkor. Konkurrensen ska i sin tur göra att den upphandlande myndigheten gör en god ekonomisk affär genom att den mest lämpade aktören anlitas.

18
Q

Redogör för LOV

A

Lagen om valfrihet. Trädde i kraft 1 januari 2009. Lagen tillämpas då myndigheter eller andra enheter har konkurrensutsatt sin verksamhet genom att låta brukaren, det vill säga kunden eller patienten, själva välja leverantör i ett valfrihetssystem. Valfrihetssystem har införts för hälsovård och socialtjänster och är obligatorisk för landstingen inom primärvården men frivilligt för kommuner att införa.

19
Q

Nämn några argument för konkurrensutsättning (privatisering)

A
  • friheten att välja uppfattas av många som ett grundläggande värde i ett demokratiskt samhälle. - Större autonomi och frihet i valet om vad som skall konsumeras när det gäller utbildning, hälso och sjukvård och andra välfärdstjänster uppfattas av den stora majoriteten av medborgare som ett värde i sig. - De ekonomiska argumenten för konkurrensutsättning kan sammanfattas i förväntningar om högre effektivitet, bättre kvalitet, bättre tillgänglighet och mindre byråkrati. - Konkurrens sätter press på leverantörerna, offentliga som privata, att hitta nya innovativa metoder för att producera fler och bättre tjänster till lägre kostnader. - Nya leverantörer som kommer in på marknaden resulterar i ett bredare utbud och högre kvalitet. - Marknadsmodellen uppfattas som mer flexibel i såväl variationer i efterfrågan som för målgruppernas behov, vilket förväntas leda till en mer effektiv och en mindre byråkratisk offentlig sektor.
20
Q

Nämn några argument EMOT konkurrensutsättning?

A
  • Kostnaderna kan stiga och konsumenterna får sämre eller färre tjänster för en given insats, då verksamheten måste generera vinst. - Att valfriheten bara gäller de personer som redan har en tjock plånbok. Det vill säga valfrihet för de som redan har.
21
Q

Vilka tre olika typer av medborgarskap har utvecklats av T.H. Marshall?

A

Civilt- De civila rättigheterna uppstod på 1700-talet som ”negativa rättigheter”. Individuell frihet innebar skydd mot olovlig kränkning från statens sida av den privata egendomen eller de personliga fri- och rättigheterna. Politiskt- Under 1800-talet fick de civila rättigheterna sällskap av ”positiva politiska rättigheter” som säkrade den aktive medborgarens deltagande i opinionsbildning och politiskt beslutsfattande. Socialt- På 1900-talet utvecklades sociala rättigheter. Genom rätten till arbete och sociala transfereringar, samt vård och rätten till en tryggad ålderdom garanterades medborgaren ett grundläggande ekonomiskt och socialt välstånd och säkerhet.

22
Q

Vad avses med ”erkännandets politik ”?

A

Filosofen Charles Taylor talar om en erkännandets politik som handlar om för att få ett mångkulturelt samhälle måste detrespekteras, accpeteras och erkännas olika typer av kultur. Taylors resonemang på tanken att vår identitet åtminstone delvis formas av andras erkännande och att misskännande, frånvaron av erkännande, kan orsaka olika former av skada

23
Q

Vad menas med assimilering?

A

Ordet assimilation, eller assimilering, används för att beskriva hur en person eller grupp från en kulturell minoritet överger sin kultur, sin historia och sitt språk för att passa in i majoritetssamhället. Assimilering kan ske genom en människas fria val, eller genom att samhället tvingar dessa personer att anpassa sig i samhället.

24
Q

Vad menas med integration?

A

Med integration menas den process som människor från andra kulturer genomgår för att anpassa sig till majoritetssamhället, t.ex. när en människa kommer från ett annat land till Sverige I motsats till assimilation, där minoriteter helt överger sin gamla kultur, sina traditioner och sitt språk, handlar integration om att få en plats i samhället och samtidigt kunna behålla sin kulturella identitet. För att integration ska fungera krävs att även majoritetsbefolkningen anpassar sig till minoriteterna, t.ex. genom att tillåta andra religioner, traditioner och seder. Det är med integration som man uppnår ett mångkulturellt samhälle.

25
Q

Vad menas med Etnos?

A

härstamningsprincipen, om du kan bevisa att du har rötter från det landet blir du medborgare

26
Q

Demos?

A

territorialprincipen, om du själv blir född i landet är du automatisk medborgare oavsett var föräldrarna kommer ifrån (frankrike, USA, Kanada). MEdborgarskap ges automatiskt till dem som föds inom det egna teritoriet oavsett vilket medborgarskap som föräldrarna har.

27
Q

Vilka är den svenska integrationspolitikens allmänna mål?

A

Den svenska integrationspolitikens mål. 1.Jämlikhetsmålet 2.Valfrihetsmålet 3 Samverkansmålet.

28
Q

Vilken roll har välfärdsstaten i den svenska integrationspolitiken.?

A

Marshall menar att välfärdsstaten har en strategisk roll för att främja integration. Förutsättnignen för en övergripande samhörighet i den politiska gemenskapen är att skillnaderna mellan medborgarna inte tillåts bli allt för stora. För att människor ska uppfattas och själva uppfatta sig som fullvärdiga medborgare krävs att de får tillgång till vissa grundläggande resurser som värdesätts i det samhälle där de bor.

29
Q

Beskriv Esping-Andersens olika välfärdsregimer?

A

1, (SVERIGE) socialdemoratisk välfärdsregim kännetecknas av generella socialförsäkringssystem i offentlig regi. De sociala tjänsterna utförs i huvudsak som skattefinansierade offentliga tjänster. Skatter och ersättningar är baserade på individen, och kvinnor har ett högt arbetskraftsdeltagande. 2, (USA) liberal välfärdsregim är det huvudsakligen marknaden som fördelar resurser, sociala tjänster och försäkringsskydd. Den offentliga socialpolitiken är mager och inriktad på de fattigaste. En stor privat och lågavlönad tjänstesektor ger förutsättningar för ett högt kvinnligt arbetskraftsdeltagande, dels genom att kvinnor kan finna sysselsättning där, dels för att den ger möjlighet till avlastning från hushållsarbete. Inkomstskillnaderna är betydande. 3, (TYSKLAND) Konservativ, koorperativ välfärdsregi. I denna regim betonas familjens roll starkt och kvinnors arbetskraftsdeltagande är lågt, vilket subventioneras av skattesystemet. Huvuddelen av de sociala tjänsterna utförs som obetalt hushållsarbete och den offentliga tjänstesektorn är liten.

30
Q

Vad menas med kommodifiering?

A

Att säkra sin välfärd genom att sälja sin arbetskraft.

31
Q

Vad menas med dekommodifiering?

A

menas att vi i Sverige dock har så pass bra socialpolitik att den kan garantera individen försörjning, vård och omsorg oberoende om vi har jobbat tidigare eller ej. Vi behöver alltså inte först sälja oss själva för att kunna bli sjuka.

32
Q

b. Trots krisen genomfördes några mycket kostsamma socialpolitiska reformer under 1990-talet. Vilka?

A
  • År 1998 inför den socialdemokratiska regeringen en ny allmän och sammanhållen försäkring som bestod av en grundförsäkring med ett grundbelopp och en frivillig försäkring med inkomstrelaterad ersättning. - Pensionssystemet förbättrades: De tydligaste inslagen av en grundtrygghetsbaserad välfärdsmodell i detta system är att staten garanterar en grundtrygghet (garantipension). Om medborgarnas ambition är att få en högre ersättning eller gardera sig mot en framtida osäkerhet gällande ersättningsnivån lyder uppmaningen. Komplettera den statliga pensionen med en privat pensionsförsäkring.