buddhism+kina+japan Flashcards

1
Q

Jacobsen gör en grov uppdelning av buddhismen i syd-, öst- och nordbuddhism. Vad skiljer dessa tre former från varandra och var i världen dominerar dessa olika former av buddhism?

A

Sydbuddhismen (Sydostasien): Domineras av den mer konservativa theravada (de äldres lära), med visst inflytande från mahayana.

Östbuddhismen (Kina, Japan): Domineras av kinesiska vidareutvecklingar av mahayanabuddhismen: zen, tiantai och huyan - ofta med drag av östasiatisk folklig religiositet.

Nordbuddhismen (Tibet, Mongoliet, Bhutan, Nepal): Domineras av tantrisk buddhism, som representerar den indiska buddhismens sista fas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv kortfattat de tre juvelerna i buddhismen: Buddha, Dharma och Sangha!

A

Buddha: Råder ingen samstämmighet kring vem (den historiske) Buddha var. Funnits flera Buddhor, Buddha har på egen hand kommit fram till hur verkligheten var beskaffad medan alla andra kan lära sig av Buddha och traditionen av hans lära. Buddha hade miljontals liv, regelbundet gav av sig själv(t.ex. var han en elefant som vid ett tillfälle hög av sig sina betar till en jägare, eller när han sålde sina barn till slaveri i en form av givmildhet). Buddha menar alltså inte bara den historiske buddha(siddharta gautama) utan alla andra buddhas innan och i framtiden.

Dharma: Dharma är namnet för Buddhas lära, men har också ett flertal olika betydelser.

Sangha: Sanghan är munk- och nunnegemenskapen och består av människor (munkar och nunnor) som är tillgängliga att ta emot gåvor och som det är ur religiös synvinkel är fördelaktigt att ge gåvor till (för det ger god karma).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Återge huvuddragen i den historiske buddhans (Sakyamuni) liv!

A

Födelse: I Lumbini-skogen - i närheten av modern Mahamayas hemby - gick hon till ett sala-träd för att lyssna på fåglarnas sång. Då kom födslovärkarna och hon födde Buddha upprättstående, stödd av trädet. Bebisen såg sig omkring och tog sju steg, sade “Jag är världens herre” och röt som ett lejon.

Uppväxt: Växte upp i ett liv av lyx och överflöd. Berättelsen illustrerar spänningen mellan sinnlig lycka och människans dödlighet. Isolerad från lidande, sjukdomar och död. Han gifte sig, fick en son och bemästrade det världsliga livet.

Mötet med förgänglighet: Buddha lämnade emellertid sitt palats och hade omvälvande möten med människans förgänglighet (en gammal man, en sjuk man och ett lik).

Asketisk period: Buddha träffar en asket, får hopp om befrielse från förgängligheten och övergav sin familj och blev asket. Han blev undervisad av en yogalärare, och utförde sedan också asketisk självplågeri. Men han kom till insikt om att varken självplågeriet eller sinnliga njutningen gav honom befrielse, och han kom på en lösning: medelvägen!

Nirvana: Gautama satte sig under ett träd. Han fick ris av någon skön kvinna och således sin styrka tillbaka. Han satte sig sedan under bodhiträdet, uppvaknandets träd. Frestaren Mara kom och testade Buddhas beslutsamhet, men Buddha besegrade honom. Där förverkligades sedan Nirvana. Bodh-Gaya platsen där han uppvaknade

Första predikan: Han ville förmedla den insikt han nådde, så han återvände till sina fem asketvänner i Hjortparken. I hjortparken förmedlade han läran, alltså sin första predikan.

dödsplats: kusinagara

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv innebörden i följande begrepp kortfattat:
a) Nirvana,
b) Samsara,
c) Stupa

A

a) Buddhismens slutgiltiga mål: Upphörandet av otillfredsställelsen och befrielse från återfödelse.

b) Samsara är namnet på återfödelsens kretslopp. Cyklisk tillvaro.

c) Gravhög med reliker; ofta ett mål för pilgrimsfärder (exempelvis för tillbedjan av Buddha vid stupor)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv skillnaderna mellan den så kallade vedertagna läran (den lägre nivån) och den yttersta läran (den högre nivån)!

A

Den vedertagna läran tillika den yttersta läran är två andra ord för den lägre sanningsnivån och den högre sanningsnivån. Den vedertagna läran fokuserar på samsara (återfödelser) och karma (avsiktens betydelse, gåvogivande), och är främst för buddhistiska lekmän. Den yttersta läran inkluderar de fyra ädla sanningarna, vilken främst är avsedd för de buddhistiska munkarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara innebörden i de fyra ädla sanningarna!

A

BARA MUNKAR!!!!
De fyra ädla sanningarna är inom buddhismen fyra sanningar om vår tillvaro:
1. Sanningen om otillfredsställelsen (dukkha). Allt befinner sig i ständig förändring, även jaget (läran om anatman). Vårt “jag” är egentligen sammankopplingen av fem skandhas, som är förgängliga.
2. Sanningen om hur otillfredsställelse uppstår. En bundenhet (törst/krävande) till världen och till självet leder till lidande. En kedja med tolv länkar: Okunskap, handlingsimpulser, medvetande, tanken och kroppen, sex sinnesfälten, kontakt, känslor och förnimmelser, begär, bundenhet, vardande, födelse, åldrande och död.
3. Sanningen om otillfredsställelsens upphörande. Upphörandet av otillfredsställelsen kallas nirvana
4. Sanningen om vägen till otillfredsställelsens upphörandet. Metoden är den åttafaldiga vägen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär den åttafaldiga vägen?

A

Den åttafaldiga vägen är, som avslöjas i den fjärde sanningen, vägen och metoden till uppnåelse av nirvana. Dessa åtta vägar kan placeras i tre kategorier: vishet, moral och meditation.

Rätt syn (tillit till buddhistiska läran)
Rätt avsikt (ha goda avsikter, inte begär, motvilja etc)
Rätt tal (inte ljuga, skvallra, kränka, förtala)
Rätt handlande (fem moraliska föreskrifterna)
Rätt yrke (inga onda yrken: drogförsäljning, bedrägeri..)
Rätt strävan (bevaka sinnena)
Rätt uppmärksamhet (insiktsmeditation)
Rätt koncentration (djupmeditation)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka är buddhismens två grundläggande meditationsformer? Vad skiljer dem från varandra?

A

Inom buddhismen kan man urskilja två huvudtyper av meditation, nämligen djupmeditation och insiktsmeditation.

Djupmeditation syftar uppnå ett vilande medvetande. Det är en slags meditation där man når ett medvetenhetstillstånd som överskrider alla objekt och vilar tanken på intet. Medvetandet töms på innehåll. Tekniken innefattar att man först och främst vilar all sin koncentration på ett särskilt tankeobjekt.

Insiktsmeditation syftar till att utveckla insikt i verklighetens sanna natur genom att man observerar och avslöjar kroppen, känslorna, det tänkande sinnet och tankens objekt. Man når insikt om deras förgänglighet och flyktande natur, samt avsaknaden av ett beständigt jag. Detta är nödvändigt för nirvana. Insiktsmeditation är till skillnad från djupmeditation en mer analyserande meditation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara buddhismens etik/moral utifrån begreppet karma!

A

Buddha sade att det är viljan han benämnde karma. Den aktiva tanken bakom handlingen är orsaken till att karma skapas. Att råka döda en insekt ger ingen dålig karma, men att mosa en stackars liten skalbagge med klacken för att den såg äcklig ut ger dålig karma. Skiljer sig från exempelvis den jainistiska uppfattningen av karma där man kan erhålla dålig och god karma oavsett avsikten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är de viktigaste skillnaderna mellan theravada och mahayana?

A

Mahayana:
Sanskrit istället för Pali
Demokratisering av frälsningsidealet: Tanken bakom denna benämning är att den ville vara en massornas religion och inte ville begränsa frälsningen till en liten elit av munkar.

Bodhisattvaidealet: Bodhisattva är en som är på väg att bli en buddha. Bodhisattvorna betraktades som överlägsna arhaterna därför att de stannar i världen för att hjälpa andra nå Nirvana.
Theravada menar att det idealiska är att den upplysta väljer att gå till nirvana, istället för att stanna.

Buddhanatur: Begreppet buddhanatur i mahayana innebär att alla levande varelser redan är buddha eftersom de har “buddhanaturen” inom sig. Levande varelser har i sig lite grand av buddha, någonting rent och oförverkligat som kan tas fram. En sådan föreställning är mycket lik den om atman, hinduismens individuella själ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur ser man på bodhisattvan inom mahayana?

A

En bodhisattva är en blivande Buddha, som frivilligt avstår från att uppnå nirvana, fastän det är inom räckhåll, av medlidande med mänskligheten. Han har avgivit ett löfte att inte ta det avgörande steget förrän han har hjälp hela världen till samma nivå. Mahayana byter helighetsideal från arhat till bodhisattva. Bodhisattvan betraktades som överlägsna arhaterna därför att de stannar i världen för att hjälpa andra nå Nirvana.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad menar Jacobsen med himmelska buddhor och bodhisattvor?

A

Mahayana utvecklade en ny kosmologi förbunden med visualiseringsmeditationen riktad mot Buddha som gudomligt transcendent väsen.
Den historiske Buddha kom så småningom att betraktas som en manifestation av den transcendenta Buddha, och även eviga himmelska buddhor beskrevs som aspekter av denne ende Buddha.

Finns även himmelska bodhisattvor, såsom Manjusri och Avalokitesvara, vars statyer placeras bredvid historiske Buddha och tillbes. En himmelsk bodhisattva har fulländat kunskapen, är allvetande och bor i en egen himmel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Den buddhistiska “medelvägen” kan förstås på olika sätt. Nämn så många olika sätt du kan komma på!

A

Bokstavligen en (medel)väg mellan två extrema motpoler, exempelvis:
Ren sinnlig njutning → Åttafaldiga vägen ← Asketisk självplågeri
Nihilism → Buddhism ← Absolutism
Intet → Blivande ← Varat
Kallt → Ljummet ← Varmt
Svält → Måttfullhet ← Frosseri

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ange huvuddragen i den tantriska buddhismen (Vajrayana)!

A

Kallas även “diamantvagnen”. Förbunden med texter som heter “tantra”. Den siktar på samma mål som mahayana, men har annorlunda och(enligt företrädarna) effektivare rituella tillvägagångssätt. Det är en panindisk rörelse, som kombinerar yoga med ritualer, och inriktningen har blivit starkt influerade av hinduism(särskilt vishnuiter).
Mantra är vanligt förekommande. Rituella samlag.
Tantrismen lägger vikt vid kosmologi och sexuell symbolik(kosmos och kroppen). Kroppen är ett instrument för frälsning, genom att förverkliga sin kropp som en yogi. Denna förverkligande, där man uppnått mahasukha, går att uppnå i ett enda liv. så:

theravada: målet är att bli arhat(munk som uppnått nirvana)>dog>når nirvana
mahayana: större vikt vid omsorg och osjälvisk kärlek, vid nuet. Lekmannabuddhismen
Tantrismen: vilken människa som helst(oavsett karma)>munk>(Siddha(yogi)= uppnått kroppsligt förverkligande, mahasukha, i ett enda liv.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv förhållandet mellan munkarna (sanghan) och lekfolket inom buddhismen!

A

“Ge och motta”-förhållande, vars parter - som i fråga om religiös belöning - är ömsesidigt beroende av varandra. En av de viktigare handlingar som genererar religiösa förtjänster för lekfolket är att ge (dana). Lekfolket ger gåvor (såsom mat) till munkarna. Munkarna finns därför till som någon man kan ge gåvor till för lekfolken. Men munkar kan recitera dhamma, vilket ger dem religiös förtjänst, och de som lyssnar på det får också religiös belöning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ge några exempel på viktiga inslag i det som Jacobsen kallar “den religiösa praxisen och den levande buddhismen!”

A

De viktigaste ritualerna inom buddhismen är de som utförs för att få magisk kontroll över världen, tillbedjan av gudomliga väsen eller försöker uppnå självkontroll.

Puja: Tillbedjansritualerna, puja, har Buddha i fokus för tillbedjan. Det är en hängiven form av dana (givande / att ge / gåva) Inte bara den historiske Buddha tillbes, utan Buddha som uttryck för buddhismens mål och ideal. Det ger meditativ frid att utföra tillbedjansritualerna. Det är en kult av buddhastatyer, där man använder sig av vatten, blommor, stearinljus/oljelampor och mat (främst ris) - väldigt lik hinduisk bhakti där statyer väcks, tvättas, matas och blir föremål för hängiven kult.

Invigning av buddhastaty: Att falla på knä framför en staty av Buddha är ett medel till förändring av människans tankesinne på nivå med meditation och etiskt handlande. Invigningen av en sådan staty är en metaforisk ceremoni, där statyns ansikte täcks av en duk (symboliserar ett icke-uppvaknat tillstånd), men tas sedan bort för att symbolisera en uppvaknad Buddha.

Pilgrimsfärd: Pilgrimsfärder är en viktig tillbedjansritual. Fyra platser, sade Buddha, att man skulle besöka med känslor av vördnad: nämligen födelseplatsen Lumbini, platsen för sitt uppvaknande Bodh-Gaya, platsen för sin första predikan Sarnath(hjortparken) och platsen för sin död Kusinagara. Viktigaste skälet för pilgrimsfärderna är religiös belöning.

Uposatharitualen: Denna ritual utförs två gånger i månaden, vid fullmåne och nymåne, och innebär reciterande av munkreglerna. Regel efter regel reciteras, och munkarna svarar med tystnad, om de inte brutit mot en, i vilket fall de måste bekänna det. Lekmän brukar även ålägga sig extra regler under denna högtid.

17
Q

Ge några exempel på hur det som Jacobsen kallar “socialt engagerad buddhism” har kommit till uttryck.

A

Socialt engagerad buddhism är en form av buddhism som engagerat sig i flera politiska frågor, men kanske främst:

Miljöetik: Föreställningen om alltings ömsesidiga beroende blir i en miljöetisk tolkning ett uttryck för att människan och naturen hänger ihop i ett nät av ömsesidigt beroende. Föreställningen om buddhanaturen innebär att alla levande varelser kan förverkliga nirvana. Naturen ses alltså som en del av frälsningsprojektet. Tonvikten på ahimsa.

Kritik av konsumtionskapitalism: Buddhister har i vår tid även slagit till orda mot konsumtionskapitalism och egoismen, som man menar är vår tids ideologi. Konsumtionskapitalismen kan betraktas som institutionaliseringen av girighet, hat och förblindelse.

18
Q

Vem var Ambedkar?

A

Bhimrao Ramji Ambedkar var en kastlös (dalit) man som skrev den indiska statens grundlag. Han föddes som hindu, men omvände sig till buddhismen (modernistiska och sociopolitiska formen).
Spelade stor roll i buddhismens pånyttfödelse i 1900-talets Indien, blev ledare för de daliterna genom en typ av medborgarrättsrörelse.
De som följde Ambedkar till buddhismen kallas “Ambedkarbuddhister”. Dessa utgör 90% av Indiens buddhister. Dessa tillber Ambedkar utöver buddha, Dharma och Sangha. de tror alltså, i praktiken, på fyra juveler.

19
Q

Hur gick det till när buddhismen spreds till västerlandet? Varför tror du intresset för buddhismen ökar i västerlandet?

A

Huvudsakligen diaspora och folkvandringstid. Migration till USA tillika EVROPA.

20
Q

a) Beskriv grunddragen i den konfucianska traditionen! (Utgå gärna från begrepp som junzi, ren och li.)
b) Skulle du betrakta konfucianismen som i första hand en religion eller en filosofi? Ge gärna argument både för och emot.

A

a) Kinesisk tänkare / filosof Konfucius.
Meritokrati = ledare ska väljas utifrån sina meriter/kunskaper istället för vilken familj eller klass de tillhör.

Ren = Medmänsklighet mot varandra. Sträva efter att vara en empatisk och moraliskt korrekt person.
Li = Följa traditioner och utföra ritualer. Detta innefattar även etikett och renlighet. upprätthåller hierarkin och är därför viktiga och centrala inom Konfucianismen.
Junzi = någon som lever efter Ren & Li. Den ädle mannen, karaktären av godhet i metafysisk mening.

b) Mer av en filosofi då den centraliserar sig kring individen och dess beteende. Mindre fokus på heliga andar. Fokus på mellanmänskliga relationer, inget fokus på efterlivet. Handlar om att bygga ett harmoniskt samhälle

21
Q

Beskriv traditionell konfuciansk moral! Vilka är de moraliska idealen? Peka på skillnader/likheter om du jämför med någon annan tradition, till exempel buddhismen eller hinduismen.

A

Moral är inte medfött utan ska vara en målsättning för varje individ. Hans lära har en optimistisk tro på värdet av lärdom och studier. Man ska förstå sanna normer kring förhållandet mellan människor. Härskaren måste vara en moralisk förebild i samhället (meritokrati) samt att förändring ska ske uppifrån och ner. Familjefadern ska vara en förebild i hemmet.
sida 436 - 437 P. Andersen.

Tillägg likheter + skillnader: Som moralfilosofi, med vikt på mellanmänskliga relationer (exempelvis De fem banden: mellan furste och undersåte, far och son, man och hustru etc) kan man finna en likhet med hinduismens lära om varnasramadharma, att var och en har en plikt utifrån sin klass, livsstadium, kön etc. Hierarkiskt och strukturerat. Fokuset skiljer sig dock, inom hinduismen upprätthåller våra handlingar den kosmiska och sociala ordningen, medan det i konfucianismen är främst fokus på den sociala ordningen, nämligen ett harmoniskt samhälle.

22
Q

Redogör för vad som menas med dao, yin och yang! Har man olika syn på dessa begrepp inom konfucianismen respektive daoismen?

A

Daoism: “Vägen”, unversums Väg, den skapande principen bakom alla ting och deras gemensamma kurs i rörelsen från intighet till existens och tillbaka till intighet. Universums “flow” (“go with the flow”). Den kosmiska ordningen.
Konfucianism: Handlar mer om konventionernas och sociala relationernas Väg. Den sociala ordningen.

YIN & YANG: Komplementär dualism (ingen kamp, utan balans och växelverkan)
Daoism: Växelverkan mellan de kosmiska krafterna. Finns alltid en växelverkan mellan ljust och mörkt, manligt och kvinnligt, varma och kalla, fuktiga och torra etc.
Konfucianism: Förstås i ljuset av hierarkisk harmoni och mellanmänskliga relationer. De fem banden: mellan furste och undersåte, far och son, man och hustru. Notera att de fem banden är relationen mellan fem motpoler (furste-undersåte, man-hustru etc). Genom att leva i enlighet med sin roll så skapar man balans.

23
Q

Hur ser man på döden inom kinesisk tradition? Redogör för daoistiska odödlighetssträvanden och förfaderskulten!

A

Inom daoismen strävar vissa utövare efter odödlighet eller “xian” (仙) genom olika metoder och övningar. Dessa övningar inkluderar qigong, meditation, andningstekniker och användning av örter för att uppnå fysiskt och andligt välbefinnande samt långt liv. Tanken är att genom att följa vissa principer för hälsa och balans kan en person sträva efter att förbli ungdomlig och uppnå odödlighet i någon form.

När det gäller synen på döden inom daoismen finns det en tro på att döden inte är slutet utan en övergång till en annan form av existens. Det finns också föreställningar om att vissa människor, genom att uppnå en högre nivå av förståelse och medvetenhet, kan bli odödliga eller åtminstone förlänga sina livslängder betydligt.

Förfaderskulten är en viktig del av den kinesiska traditionen och har rötter i konfucianismen. Det är en praktik där man hedrar och respekterar förfäderna genom att erbjuda ritualer, offer och respekt till deras minne. Detta görs för att bevara familjebanden och hålla minnet av förfäderna levande. Man tror att förfädernas andar kan påverka levande medlemmar av familjen och därför är det viktigt att hålla en stark och positiv relation till dem även efter deras död.

Sammanfattningsvis är daoistiska odödlighetssträvanden inriktade på att uppnå fysisk och andlig välbefinnande för att sträva mot ett slags odödlighet eller långt liv. Förfaderskulten återspeglar en annan aspekt av den kinesiska synen på döden, där minnet av förfäderna är viktigt för att bevara familjebanden och förbindelserna mellan generationer.

24
Q

Vilka problem finns med begreppen “folklig religion” och “folkreligion”? Ge exempel från kinesisk religion för att förtydliga!

A

Folklig religion är ett heuristiskt begrepp för allt sånt som inte kan rubriceras som konfucianism, daoism o.s.v; exempelvis folkliga religiösa fenomen som förfäderskulter, övergångsriter och högtider knutna till den kinesiska kalendern.

25
Q

a) Brian Bocking behandlar Shinto historiskt. Han tar inledningsvis upp två motsatta synsätt på Shinto. Vilka? Vad kännetecknar dessa perspektiv?
b) Ta också upp vad Meiji-restaurationen innebar för Shinto!

A

a) Två olika synsätt på detta:
den ena sidan menar att Shinto är något unikt och individuellt japanskt, en tro som funnits sen innan Japan blev en nation och som inte finns i andra länder. Neo-traditionalistisk syn
den andra är motsatsen typ. Menar att kami-dyrkan funnits länge, men att shintoism i stort sett uppfanns/systematiserades under meiji-restaureringen. Shinto var ett system för att ge kejsaren mer makt, och skapa en större nationalistisk anda.

b) Meiji-restaureringen 1868 ledde till djupgående förändringar i varje aspekt av japanskt liv, och förvandlingen av Shinto ̄ måste förstås i detta sammanhang. Shogunatet föll 1868, kejsaren fick den politisk makt. Man ville nu rensa bort icke-japanska inslag i kulturen, vilket gav upphov till systematisk separation av shinto och buddhismen. Buddhismen var dock fortfarande inflytelserik, men shinto fick särställning. Den hjälpte shinto att bli en central del av den japanska nationella identiteten.