Capitolul I/ Dreptul de Proprietate Flashcards
(115 cards)
Ce exprima proprietatea sub aspect economic?
Sub aspect economic, proprietatea exprima o relatie sociala de apropriere a unor lucruri, in mod direct si nemijlocit.
Ce reprezinta dreptul de proprietate sub aspect juridic?
Sub aspect juridic, dreptul de proprietate reprezinta un ansamblu de atribute ocrotite juridic, in temeiul carora titulrul dreptului isi poate satisface, in mod direct si nemijlocit, interesele sale legate de apropierea unui lucru.
Ce este dreptul de proprietate?
Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv care da expresie apropierii unui lucru, permitand titularului sa exercite posesia, sa foloseasca si sa dispuna de acel lucru, in putere proprie si in interes propriu, in cadrul si cu respectarea dispozitiilor legale.
Care sunt cele doua forme ale dreptului de proprietate?
Cele doua forme ale dreptului de proprietate sunt: dreptul de proprietate publica si dreptul de proprietate privata.
Cum defineste art. 555 dreptul de proprietate privata?
Art. 555 defineste dreptul de proprietate privata ca fiind dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune de un bun in mod exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele prevazute de lege.
Ce exercita proprietarul, spre deosebire de titularii altor drepturi subiective asupra aceluiasi bun?
Spre deosebire de titularii altor drepturi subiective asupra aceluiasi bun, proprietarul exercita atributele juridice ale dreptului de proprietate in putere proprie si interes propriu.
Care este definitia dreptului de proprietate privata?
Dreptul de proprietate privata este acel drept subiectiv asupra unor bunuri, altele decat cele care alcatuiesc domeniul public, in temeiul caruia titularul sau exercita posesia, folosinta si dispozitia, in putere proprie si in interes propriu, in limitele determinate de lege.
Conform art. 553 alin (1), cine poate fi titular al dreptului de proprietate privata?
Din art. 553 alin (1), rezulta ca titular al dreptului de proprietate privata poate fi orice subiect de drept civil, deci orice persoana fizica sau juridica de drept privat sau de drept public, inclusiv statul si unitatile administrativ-teritoriale.
Ce poate forma obiect al dreptului de proprietate privata?
Poate forma obiect al dreptului de proprietate privata orice lucru mobil sau imobil, cu exceptia celor care, prin natura lor, formeaza obiectul exclusiv al proprietatii publice, precum si a celor care nu sunt susceptibile de apropiere.
Conform art. 555, care sunt atributele dreptului de proprietate publica si dreptului de proprietate privata?
Conform art. 555, atributele dreptului de proprietate, sunt urmatoarele: posesia, folosinta si dispozitia.
Ce reprezinta posesia ca atribut al dreptului de proprietate?
Ca atribut al dreptului de proprietate, posesia este expresia juridica a apropierii si stapanirii lucrului, constituind o stare de drept, iar nu o simpla stare de fapt.
Ce posibilitate are titularul dreptului de proprietate, pe temeiul posesiei?
Pe temeiul acestui atribut aldreptului de proprietate, titularul dreptului de proprietate are posibilitatea fie de a exercita o stapanire efectiva a lucrului in materialitatea sa, direct si nemijlocit, pin putere proprie si in interes propriu, fie de a consimti ca stapanirea sa fie exercitata si in interesul lui, de catre o alta persoana.
Ca atribut al dreptului de proprietate, ce este posesia?
Posesia este expresia juridica a apropierii si stapanirii lucrului, constituind o stare de drept, iar nu o simpla stare de fapt.
Ce posibilitate are titularul dreptului de proprietate (proprietarul) pe temeiul posesiei, ca atribut al dreptului de proprietate?
Proprietarul are posibilitatea fie de a exercita o stapanire efectiva a lucrului in materialitatea sa, direct si nemijlocit, prin putere proprie si in interes propriu, fie de a consimti ca stapanirea sa fie exercitata, in numele si in interesul lui, de catre o alta persoana.
Ca atribut al dreptului de proprietate, ce se desemneaza prin folosinta?
Prin acest atribut se desemneaza facultatea conferita titularului dreptului de proprietate de a uza de lucrul sau si facultatea de a pune lucrul in valoare prin exploatarea acestuia in propriul sau interes, dobandind fructele pe care le obtine acesta.
Prin intermediul carei operatiuni pot fi dobandite fructele?
Dobandirea fructelor poate fi rezultatul exploatarii directe si nemijlocite a lucrului de catre titularul dreptului de proprietate, dar si al cedarii folsintei lucrului catre o alta persoana, in schimbul unei sume de bani.
Ca atribut al dreptului de proprietate, ce se intelege prin dispozitie?
Prin acest atribut se intelege prerogativa titularului dreptului de proprietate de a dispune de lucru.
Ce se intelege prin dispozitia materiala?
Prin dispozitia materiala se intelege prerogativa titularului dreptului de proprietate de a dispune de substanta lucrului, prin consumare, transformare sau chiar distrugere, desigur cu respectarea prevederilor legale.
Ce se desemneaza prin dispozitia juridica?
Prin dispozitia juridica se desemneaza prerogativa de a instraina lucrul, precum si de a constitui asupra lui drepturi reale in favoarea altor persoane.
Care sunt caracterele juridice ale dreptului de proprietate privata?
Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privata (ca de altfel si ale dreptului de proprietate publica) sunt in numar de 3: caracterul absolut, caracterul exclusiv si caracterul perpetuu.
Ce se intelege prin caracterul exclusiv al dreptului de proprietate?
Prin caracterul exclusiv al dreptului de proprietate se intelege ca titularul acestuia exercita singur toate atributele dreptului de proprietate, cu excluderea celorlalte persoane, acestea avand obligatia de a nu face nimic de natura a aduce atingere dreptului titularului.
Ce se intelege prin caracterul perpetuu al dreptului de proprietate?
Prin caracterul perpetuu al dreptului de proprietate se intelege, pe de o parte, ca dreptul de proprietate nu are o durata limitata in timp, iar, pe de altaparte, ca dreptul de proprietate nu se pierde prin intrebuintare din partea titularului.
De catre cine sunt determinate limitele materiale ale exercitarii dreptului de proprietate?
Limitele materiale ale exercitarii dreptului de proprietate sunt determinate de corporalitatea lucrului, obiect al dreptului de proprietate.
Ce sunt limitele juridice ale dreptului de proprietate?
Limitele juridice sunt acelea care vizeaza exercitarea atributelor dreptului de proprietate.