Celler gener 2 Flashcards

1
Q
  1. Vilka två huvudtyper av celler finns det?
A

Prokaryota, Eurkaryota

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Nämn tre olika saker som karaktäriserar bakterieceller.
A

Saknar cellkärna, DNa ligger fritt i cellplasman, förökar sig genom delning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Växt- och djurceller kallas för eukaryota celler. Vad är skillnaden mellan dessa och prokaryota celler vad gäller uppbyggnad och förökning?
A

Eukaryota har en cellkärna, prokaryota saknar en. Eukaroyta har flera membbran slutna organelller. Prokaryota saknar komplexa membraomslutningar. Eukaryota reproducerar oftast sexuellt genom mitos eller meios. Prokaryota delar sig i två identiska celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Vad är skillnaden mellan växt- och djurceller vad gäller uppbyggnad (organeller) och utseende?
A

Växtcellar har Cellvägg som består av cellosa som fungerar som en stödjande vägg, växtceller innehåller organeller som kallas kloroplaster där fotosyntes sker. Växt celler har också vakuol som är ansvarig för vattenreglering. Djurceller innehåller lyvosomer som är organeller som innehåller enzymer som bryter ner avfallsmaterial.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Skriv formeln för fotosyntesen och beskriv kortfattat hur fotosyntesen går till.
A

CO2+2H2O+ljus – CHO20+O2+H20
Växter har klorofyll I sina blad som ”fångar” upp solljus. Växter tar upp vatten genom jorden sedan tar växter in koldioxid från luften genom små öppningar som kallas stomata. Solljus omvandlar växters vattenn, koldioxdi till kemisk energi i form av Glykos. Detta sker i membranen hos organeller kallade kloroplaster. Sedan frigörs syra som en biprodukt av fotosyntesen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Skriv formeln för cellandningen och beskriv kortfattat hur cellandningen går till.
A

Glykos+syre = Energi, koldioxid och vatten
Cellandning är den process där celler förbränna glykos med hjälp av syre och det är därför det kallas cellanding. Denna process skapar energi i form av ATP och används för att förse cellerna med energi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Ett morotsfrö planteras och växer så småningom upp ur jorden på en åker. En bonde skördar moroten och äter upp den med god aptit. Beskriv vad som händer med avseende på hur energin bildas i moroten, samt hur energin så småningom når bondens kropp och vad som händer med energin i kroppen.
A

Energin i moroten bildas genom processen fotosyntes. Detta görs genom att moroten tar upp vatten genom jorden, fånger solljusenergi genom klorofyll och sedan tar växtetn upp koldixoid genom små öppningar som kallas stomata. Med hjälp av solljuset så tar de växtens koldioxid och vatten och skapar kemisk energi i form av glykos. Denna energi används för att moroten ska växa och fortplanta sig. Bonden skördar moroten och äter den bryts kolhydrater ned i matsmältningsprocessen i magen och tarmarna till enklare sockermolekyler inklusive glykos. Sockermolerkylerna absorberas genom tarmväggens celler och kommer in i blodet från blodet transpoertars gklykos genom hela kroppen. Nästa process kallas cellanding där glykos med hjälp av syre bryts ner och energi går till cellen. Om kroppen har mer energi än vad den behöver kan den lagras i levern och musklerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Vilka fyra olika beståndsdelar är människan (och de flesta andra organismer) uppbyggd av?
A

Alla de levande organismerna består utav kolhydrater, protein, fett och arvsmassa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Vad består DNA av? Beskriv med ord samt rita vad DNA spiralen är uppbyggd av.
A

Dna är en molekyl som bär på genetisk information. Kvävebaser m-RNA. Ribosom. Aminosyror.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Varför skiljer sig antalet kromosomer i könscellerna tillskillnad från resten av kroppens celler?

A

På grund av en process som kallas meios. Meios är den celldelningen som skapar könsceller och är avsedd att halvera analet kromoser i dessa celler. Om denna process inte skulle finnas skulle det dubbla analaet kromosorner, eftersom människan har 23 par från äggcellen 23 par från spermien så om den inte skulle halvera och istället ha samma anal kromosoner som kroppens andra celler skulle de dubbla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Man brukar likna DNA spiralen vid kroppens recept/kokbok. Vad händer då kroppen behöver få ett nytt protein tillverkat (tillexempel adrenalin som utsöndras då kroppen behöver fly)? Beskriv så ingående du kan vad som händer från cellkärnan till dess att proteinet färdigställs. Ha med korrekta begrepp.

A

I cellkärnan finns det och det kallas DNA vilket är som ett recept. Sedan för att göra adrenalin börjar cellen med at kopiera den del av receptet som handlar om adrenalin. Denna kopering kallas m-RNA. M-Rna för den ut till ribosomen. Aminosyrorrna som är byggstenar för protein som tas upp från blodet via cellmembranen. tRNA fångar upp och transporterar aminosyrorna till ribosomen. Ribosomen läser mRRNA ritningen och kopplar samman aminosyrorna i rätt följd till olika protein. Proteinet färdigställs och förpackas i korn och för ut genom cellmembranet. Proteinet förs till där den behövs alltså adrenalinet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Du är ute och springer, plötsligt snubblar du och skrapar upp ditt knä så att det börjar blöda. Beskriv så ingående du kan vad som händer då kroppen bildar nya hudceller (mitos).

A

När det börjar blöda har det skett en blöda i blodkärlet. Detta aktiverar kroppens immunsystem och inflammatorisk respons. Detta innebär att vita blodkroppar och andra immunceller samlas vid skadan för att fösvara kroppen mot eventuella infektioner. För att stoppa blödningen så bildar blodkärlen en temporär propp. Under infammation processen som sänder kroppen ut kemikailier och tillvästhormoner så att kroppen börjar reparations processen. Nu börjar celldelning och mitos processenn. De skadade cellerna vid område så delar sig mitos i en snkild cell i vå identiska dotterceller. De nya cellerna som skapas genom mios kommer att börja idenfiera sig som hudceller. De här cellerna kommer ersätta de döda cellerna. Ärrvävnad kan också skapas i denna process. Så småningom kommer huden att återhämta sig goch återvända till dess naturliga färg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

. Beskriv hur virus är uppbyggda och förökar sig.

A

De besår utav genetisk arvsmassa aningen DNA eller RNA och ett skyddande proteinhölje med partiklar som gör at viruset kan fastna på kroppens celler och tränga in i dem. Där överför de egen arvsmassa för at få kroppscellen at tillverka nya virus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly