Cirkulationsorganen del 1: instuderingsfrågor om blodkärl, lilla och stora kretsloppet. Flashcards

1
Q

Beskriv kortfattat vad blodkärl är och vilken roll de spelar i kroppen.

A

Det finns tre olika blodkärl som artärer, kapillärer och vener. Artärerna är uppbyggda så att deras väggar är väldigt tjocka och elastiska så att de kan klara hjärtats höga tryck när de pumpar ut syrerikt blod. Venernas uppgift är att transportera syrefattigt blod tillbaka till hjärtat. Sen så har vi kapillärer som förgrenar sig ut i kroppens vävnader och ser till att kroppens celler får syre och näringsämnen, samt transporterar bort koldioxid och restprodukter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Förklara skillnaden mellan artärer, vener och kapillärer.

A

Artärerna vet vi leder blod från hjärtat vilket vener och kapillärer inte gör. Venerna leder ju blodet till hjärtat vilket är raka motsatsen till vad artärer gör. Kapillärerna gör att kroppens celler får sitt syre och näringsämne vilket artärer och vener inte gör.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv de viktigaste organen och strukturerna i det lilla kretsloppet. Hur fungerar detta kretslopp?

A

De viktigaste organen i det lilla kretsloppet är hjärtat och lungorna. Hjärtat pumpar då syrefattigt blod från höger kammare till lungorna genom lungartären. I lungorna så hämtar blodet syre och blir även av med koldioxid på grund av gasutbytet i lungblåsorna. Sen så återvänder de syrerika blodet till hjärtat genom lungvenerna så att de sedan kan cirkulera vidare i det stora kretsloppet. De är anledningen varför hjärtat och lungorna är nyckeln till det lilla kretsloppet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Gör en lista över de viktigaste organen och strukturerna i det stora kretsloppet. Förklara hur blodet cirkulerar genom dessa strukturer.

A

Hjärtat, blodkärl, artärer, vener och kapillärer men även de organ som blodet pumpas till. De kan exempelvis vara hjärnan, musklerna och organen i kroppen. Hjärtat i det här fallet är som en pump och skickar syrerikt blod genom artärerna därifrån så transporteras syrerikt blod till organ och vävnader. Där så lämnas de ifrån syre och näringsämnen. Därefter så samlar venerna upp syrefattigt blod så att de sedan kan transporteras tillbaka till hjärtat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är syftet med det lilla kretsloppet? Varför är det nödvändigt för kroppens funktion?

A

Att frakta runt syrefattigt blod från hjärtat till lungorna där det kan få syre och bli av med koldioxid. De är viktigt för att kunna hålla blodet syresatt och kroppens celler friska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Förklara begreppen systol och diastol. Hur relaterar dessa begrepp till hjärtcykeln?

A

Systol är när det högsta trycket som uppstår i de centrala kärlen när hjärtat drar ihop sig.
Diastol är raka motsatsen alltså när trycket är som lägst. De hör ihop eftersom orden står för hjärtats tryck och avslappning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är blodtryck och varför är det viktigt för kroppens funktion? Hur mäts blodtryck och vad betyder de två siffrorna i en blodtrycksmätning?

A

Blodtryck är då själva processen när hjärtat pumpar blodet ut till kroppen. Det är livsviktigt eftersom att blodtryckets process styr flödet av näringsämnen och syre vilket är ett måste för att kunna hålla sig vid liv. Man mäter det med hjälp av en blodtrycksmätare som kommer att visa två tal då den ena står för övertrycket (systoll) och den andra visar undertrycket (diastol).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly