cursul prescriptiei extinctive Flashcards

(40 cards)

1
Q

Regula generala

A

art. 2523:Prescripţia începe să curgă de la data când titularul dreptului la acţiune a cunoscut sau, după împrejurări, trebuia să cunoască naşterea lui.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Dreptul la acţiunea în executarea obligaţiilor de a da sau de a face

A

art. 2524:(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, în cazul obligaţiilor contractuale de a da sau de a face prescripţia începe să curgă de la data când obligaţia devine exigibilă şi debitorul trebuia astfel s-o execute.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

dreptul afectat de un termen suspensiv

A

art. 2524: (2) În cazul în care dreptul este afectat de un termen suspensiv, prescripţia începe să curgă de la împlinirea termenului sau, după caz, de la data renunţării la beneficiul termenului stabilit exclusiv în favoarea creditorului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

dreptul afectat de o conditie suspensiva

A

art. 2524:(3) Dacă dreptul este afectat de o condiţie suspensivă, prescripţia începe să curgă de la data când s-a îndeplinit condiţia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Inceputul subiectiv al prescriptiei

A

inceputul prescriptiei depinde de cunoasterea efectiva a titularului dreptului la actiune a nasterii dreptului la actiun, de posibilitatea subiectiva de a exercita acest drept.(ex: dol)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Inceputul obiectiv al prescriptiei

A

inceputul prescriptiei depinde de o imprejurare de fapt subiectiva, independenta de cunoasterea efectiva a titularului dreptului la actiune a nasterii acestui drept.(ex:leziune)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Dreptul la acţiunea în restituirea prestaţiilor

A

art. 2525:Prescripţia dreptului la acţiune în restituirea prestaţiilor făcute în temeiul unui act anulabil ori desfiinţat pentru rezoluţiune sau altă cauză de ineficacitate începe să curgă de la data rămânerii definitivă a hotărârii prin care s-a desfiinţat actul ori, după caz, de la data la care declaraţia de rezoluţiune sau reziliere a devenit irevocabilă.(vizează cauze de ineficacitate care operează condițional, printr-o hotărâre judecătorească (anularea actului, rezoluțiunea judiciară a contractului etc.) sau printr-un act juridic (anularea amiabilă, rezoluțiunea sau rezilierea unilaterală etc.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Dreptul la acţiunea în executarea prestaţiilor succesive

A

art. 2526:Când este vorba de prestaţii succesive, prescripţia dreptului la acţiune începe să curgă de la data la care fiecare prestaţie devine exigibilă, iar dacă prestaţiile alcătuiesc un tot unitar, de la data la care ultima prestaţie devine exigibilă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Dreptul la acţiunea în materia asigurărilor

A

art. 2527:În cazul asigurării contractuale, prescripţia începe să curgă de la expirarea termenelor prevăzute de lege ori stabilite de părţi pentru plata primei de asigurare, respectiv pentru plata indemnizaţiei sau, după caz, a despăgubirilor datorate de asigurător.( nu se refera si la raport de răspundere civilă în care subiect este terțul care a cauzat producerea riscului)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Dreptul la acţiunea în repararea pagubei cauzate printr-o faptă ilicită

A

art. 2528:(1) Prescripţia dreptului la acţiune în repararea unei pagube care a fost cauzată printr-o faptă ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba, cât şi pe cel care răspunde de ea.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică, în mod corespunzător, şi în cazul acţiunii în restituire întemeiate pe îmbogăţirea fără justă cauză, plata nedatorată sau gestiunea de afaceri.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Dreptul la acţiunea în anularea actului juridicv

A

art. 2529: (1) Prescripţia dreptului la acţiunea în anularea unui act juridic începe să curgă:
a) în caz de violenţă, din ziua când aceasta a încetat;
b) în cazul dolului, din ziua când a fost descoperit;
c) în caz de eroare ori în celelalte cazuri de anulare, din ziua când cel îndreptăţit, reprezentantul său legal ori cel chemat de lege să îi încuviinţeze sau să îi autorizeze actele a cunoscut cauza anulării, însă nu mai târziu de împlinirea a 18 luni din ziua încheierii actului juridic.
(2) În cazurile în care nulitatea relativă poate fi invocată de o terţă persoană, prescripţia începe să curgă, dacă prin lege nu se dispune altfel, de la data când terţul a cunoscut existenţa cauzei de nulitate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Dreptul la acţiunea în răspundere pentru vicii aparente

A

art. 2530:(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, prescripţia dreptului la acţiune izvorât din transmiterea unor bunuri sau executarea unor lucrări, cu vicii aparente, în cazurile în care legea sau contractul obligă la garanţie şi pentru asemenea vicii, începe să curgă de la data predării sau recepţiei finale a bunului ori a lucrării sau, după caz, de la data împlinirii termenului prevăzut de lege ori stabilit prin procesul-verbal de constatare a viciilor, pentru înlăturarea de către debitor a viciilor constatate.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi în cazul lipsei calităţilor convenite ori al lipsurilor cantitative, însă numai dacă oricare dintre aceste lipsuri puteau fi descoperite, fără cunoştinţe speciale, printr-o verificare normală.
Pentru dreptul material la acțiunea în răspundere pentru vicii aparente sau pentru lipsurile calitative ori cantitative aparente, atunci: (i) dacă viciile sau lipsurile nu au fost constatate la data predării sau recepției finale a bunului sau a lucrării, prescripția curge de la data predării sau a recepției9; (ii) dacă viciile sau lipsurile au fost constatate la data predării sau a recepției finale a bunului sau a lucrării, prescripția curge de la data împlinirii termenului de remediere stabilit prin lege sau prin procesul-verbal întocmit de către părți

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Dreptul la acţiunea în răspundere pentru vicii ascunse

A

art. 2531:(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, prescripţia dreptului la acţiune pentru viciile ascunse începe să curgă:
a) în cazul unui bun transmis sau al unei lucrări executate, alta decât o construcţie, de la împlinirea unui an de la data predării ori recepţiei finale a bunului sau a lucrării, în afara cazului în care viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii;
b) în cazul unei construcţii, de la împlinirea a 3 ani de la data predării sau recepţiei finale a construcţiei, afară numai dacă viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii.
(2) Pentru executarea unor lucrări curente, termenele prevăzute la alin. (1) sunt de o lună, în cazul prevăzut la lit. a), respectiv de 3 luni, în cazul prevăzut la lit. b).
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică şi în cazul lipsei calităţilor convenite ori al lipsurilor cantitative, însă numai dacă oricare din aceste lipsuri nu puteau fi descoperite, fără cunoştinţe speciale, printr-o verificare normală.
(4) Termenele prevăzute în prezentul articol sunt termene de garanţie înăuntrul cărora viciile trebuie, în toate cazurile, să se ivească.
(5) Prin dispoziţiile prezentului articol nu se aduce însă nicio atingere termenelor de garanţie speciale, legale sau convenţionale.
(6) Dispoziţiile prezentului articol se aplică, în mod corespunzător, şi în cazul produselor pentru care s-a prevăzut un termen de valabilitate, ca şi în cazul bunurilor sau lucrărilor pentru care există un termen de garanţie pentru buna funcţionare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Cazurile generale de suspendare a prescripţiei

A

art. 2532:Prescripţia nu începe să curgă, iar, dacă a început să curgă, ea se suspendă:
1. între soţi, cât timp durează căsătoria şi nu sunt separaţi în fapt;
2. între părinţi, tutore sau curator şi cei lipsiţi de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă ori între curatori şi cei pe care îi reprezintă, cât timp durează ocrotirea şi socotelile nu au fost date şi aprobate;
3. între orice persoană care, în temeiul legii, al unei hotărâri judecătoreşti sau al unui act juridic, administrează bunurile altora şi cei ale căror bunuri sunt astfel administrate, cât timp administrarea nu a încetat şi socotelile nu au fost date şi aprobate;
4. în cazul celui lipsit de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă, cât timp nu are reprezentant sau ocrotitor legal, în afară de cazurile în care există o dispoziţie legală contrară;
5. cât timp debitorul, în mod deliberat, ascunde creditorului existenţa datoriei sau exigibilitatea acesteia;
6. pe întreaga durată a negocierilor purtate în scopul rezolvării pe cale amiabilă a neînţelegerilor dintre părţi, însă numai dacă acestea au fost ţinute în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie;
7. în cazul în care cel îndreptăţit la acţiune trebuie sau poate, potrivit legii ori contractului, să folosească o anumită procedură prealabilă, cum sunt reclamaţia administrativă, încercarea de împăcare sau altele asemenea, cât timp nu a cunoscut şi nici nu trebuia să cunoască rezultatul acelei proceduri, însă nu mai mult de 3 luni de la declanşarea procedurii, dacă prin lege sau contract nu s-a stabilit un alt termen;
8. în cazul în care titularul dreptului sau cel care l-a încălcat face parte din forţele armate ale României, cât timp acestea se află în stare de mobilizare sau de război. Sunt avute în vedere şi persoanele civile care se găsesc în forţele armate pentru raţiuni de serviciu impuse de necesităţile războiului;
9. în cazul în care cel împotriva căruia curge sau ar urma să curgă prescripţia este împiedicat de un caz de forţă majoră să facă acte de întrerupere, cât timp nu a încetat această împiedicare; forţa majoră, când este temporară, nu constituie o cauză de suspendare a prescripţiei decât dacă survine în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie;
10. în alte cazuri prevăzute de lege.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Momentul subiectiv

A

Momentul la care titularul dreptului la actiune a cunoscut efectiv nasterea dreptului

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Momentul obiectiv

A

Momentul la care titularul dreptului la actiune ar fi trebuit sa cunoasta nasterea dreptului

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Precriptia in cazul nuliitatii absoluteI

A

In cazul de nulitate absoluta, prescriptia opereaza conform regulii generale (art. 2523)

18
Q

Suspendarea prescriptiei extinctive

A

înseamnă oprirea de drept, „înghețarea” curgerii termenului de prescripție, în situațiile și pentru durata prevăzute de lege, situații care îl pun pe titularul dreptului material la acțiune într-o imposibilitate de a exercita acest drept.

19
Q

Cazurile generale de suspendare a prescripţiei

A

art. 2532:Prescripţia nu începe să curgă, iar, dacă a început să curgă, ea se suspendă:
1. între soţi, cât timp durează căsătoria şi nu sunt separaţi în fapt;
2. între părinţi, tutore sau curator şi cei lipsiţi de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă ori între curatori şi cei pe care îi reprezintă, cât timp durează ocrotirea şi socotelile nu au fost date şi aprobate;
3. între orice persoană care, în temeiul legii, al unei hotărâri judecătoreşti sau al unui act juridic, administrează bunurile altora şi cei ale căror bunuri sunt astfel administrate, cât timp administrarea nu a încetat şi socotelile nu au fost date şi aprobate;
4. în cazul celui lipsit de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă, cât timp nu are reprezentant sau ocrotitor legal, în afară de cazurile în care există o dispoziţie legală contrară;
5. cât timp debitorul, în mod deliberat, ascunde creditorului existenţa datoriei sau exigibilitatea acesteia;
6. pe întreaga durată a negocierilor purtate în scopul rezolvării pe cale amiabilă a neînţelegerilor dintre părţi, însă numai dacă acestea au fost ţinute în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie;
7. în cazul în care cel îndreptăţit la acţiune trebuie sau poate, potrivit legii ori contractului, să folosească o anumită procedură prealabilă, cum sunt reclamaţia administrativă, încercarea de împăcare sau altele asemenea, cât timp nu a cunoscut şi nici nu trebuia să cunoască rezultatul acelei proceduri, însă nu mai mult de 3 luni de la declanşarea procedurii, dacă prin lege sau contract nu s-a stabilit un alt termen;
8. în cazul în care titularul dreptului sau cel care l-a încălcat face parte din forţele armate ale României, cât timp acestea se află în stare de mobilizare sau de război. Sunt avute în vedere şi persoanele civile care se găsesc în forţele armate pentru raţiuni de serviciu impuse de necesităţile războiului;
9. în cazul în care cel împotriva căruia curge sau ar urma să curgă prescripţia este împiedicat de un caz de forţă majoră să facă acte de întrerupere, cât timp nu a încetat această împiedicare; forţa majoră, când este temporară, nu constituie o cauză de suspendare a prescripţiei decât dacă survine în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie;
10. în alte cazuri prevăzute de lege.

20
Q

Suspendarea prescripţiei în materie succesorală

A

art. 2533:(1) Prescripţia nu curge contra creditorilor defunctului în privinţa creanţelor pe care aceştia le au asupra moştenirii cât timp aceasta nu a fost acceptată de către succesibili ori, în lipsa acceptării, cât timp nu a fost numit un curator care să îi reprezinte.
(2) Ea nu curge nici contra moştenitorilor defunctului cât timp aceştia nu au acceptat moştenirea ori nu a fost numit un curator care să îi reprezinte.
(3) Prescripţia nu curge, de asemenea, contra moştenitorilor, în privinţa creanţelor pe care aceştia le au asupra moştenirii, de la data acceptării moştenirii şi până la data lichidării ei.

21
Q

Efectele suspendării prescripţiei

A

art. 2534:(1) De la data când cauza de suspendare a încetat, prescripţia îşi reia cursul, socotindu-se pentru împlinirea termenului şi timpul scurs înainte de suspendare.
(2) Prescripţia nu se va împlini mai înainte de expirarea unui termen de 6 luni de la data când suspendarea a încetat, cu excepţia prescripţiilor de 6 luni sau mai scurte, care nu se vor împlini decât după expirarea unui termen de o lună de la încetarea suspendării.

22
Q

Efectul general

A

constă în oprirea, înghețarea cursului prescripției pentru durata prevăzută de lege (uneori întreaga durată a cauzei de supendare, alteori o durată mai mică) și reluarea cursului după încetarea suspendării, cu luarea în calcul a perioadei scurse înainte de suspendare

23
Q

Efectul special

A

constă în întârzierea sau prorogarea legală, de plin drept, a momentului la care, în urma încetării cauzei de suspendare, prescripția poate fi considerată împlinită, astfel încât titularului dreptului la acțiune să îi rămână o anumită perioadă de timp minimă în care să poată exercita dreptul la acțiune (6 luni sau o lună)

24
Q

Efectul suspendarii este relativ

A

dacă sunt mai mulți titulari ai dreptului la acțiune, de exemplu mai mulți coposesori deposedați (care ar putea formula acțiunea posesorie în termenul de prescripție de 1 an), de suspendare beneficiază doar cel vizat de cazul de suspendare (art.2535:Suspendarea prescripţiei poate fi invocată numai de către partea care a fost împiedicată să facă acte de întrerupere, afară de cazul în care prin lege se dispune altfel.)

25
Exceptii de la relativitarea efectului suspendarii
dacă prescripția dreptului creditorului este suspendată față de debitorul principal , atunci suspendarea produce efecte și împotriva fideiusorului(art. 2536:Suspendarea prescripţiei faţă de debitorul principal ori faţă de fideiusor produce efecte în privinţa amândurora.) pentru obligatiile solidare sau indivizibile, suspendarea prescripției în beneficiul unui cocreditor solidar sau indivizibil, respectiv împotriva unui codebitor solidar sau indivizibil, își produce efectele față de ceilalți cocreditori sau codebitori.
26
Intreruperea prescriptiei
constă în înlăturarea (ștergerea) de drept a termenului de prescripție deja scurs până la intervenirea cauzei de întrerupere prevăzute de lege, dar încă neîmplinit, și începerea unui nou termen de prescripție.
27
Caracteristici-intreruperea prescriptiei
este un incident privind cursul prescriptiei, de natura sa modifice acest curs cauzele de întrerupere, ca și cauzele de suspendare, trebuie să intervină înăuntrul termenului de prescripție extinctivă cauzele de întrerupere sunt legale, deci sunt limitativ prevăzute de lege, părțile putând doar să modifice aceste cauze, iar nu să le suprime ori să creeze unele noi își produce efectele de plin drept, prin simpla incidență a cauzei de întrerupere
28
Cazurile de întrerupere a prescripţiei
art. 2537:Prescripţia se întrerupe: 1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoaşterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de către cel în folosul căruia curge prescripţia; 2. prin introducerea unei cereri de chemare în judecată sau de arbitrare, prin înscrierea creanţei la masa credală în cadrul procedurii insolvenţei, prin depunerea cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori ori prin invocarea, pe cale de excepţie, a dreptului a cărui acţiune se prescrie; 3. prin constituirea ca parte civilă pe parcursul urmăririi penale sau în faţa instanţei de judecată până la începerea cercetării judecătoreşti; în cazul în care despăgubirile se acordă, potrivit legii, din oficiu, începerea urmăririi penale întrerupe cursul prescripţiei, chiar dacă nu a avut loc constituirea ca parte civilă; 4. prin orice act prin care cel în folosul căruia curge prescripţia este pus în întârziere; 5. în alte cazuri prevăzute de lege.
29
Ratiunile intreruperii prescriptiei
(i) fie titularul dreptului material la acțiune a ieșit din pasivitate, exercitând acest drept (sau invocând dreptul primar, în anumite situații) împotriva persoanei care trebuie să execute o prestație, să suporte o sancțiune sau să respecte o situație juridică4; (ii) fie, deși titularul dreptului la acțiune nu a ieșit din pasivitate, această atitudine este justificată de faptul că cel căruia i se poate opune dreptul încetează să se împotrivească exercitării dreptului primar sau să îl conteste.
30
Intreruperea prescriptiei prin recunoasterea dreptului
prescripția se întrerupe „printr-un act voluntar de executare sau prin recunoașterea, în orice alt mod, a dreptului a cărui acțiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripția.”
31
Recunoasterea dreptului
2538: (1) Recunoaşterea se poate face unilateral sau convenţional şi poate fi expresă sau tacită. (2) Când recunoaşterea este tacită, ea trebuie să rezulte fără echivoc din manifestări care să ateste existenţa dreptului celui împotriva căruia curge prescripţia. Constituie acte de recunoaştere tacită plata parţială a datoriei, achitarea, în tot sau în parte, a dobânzilor sau penalităţilor, solicitarea unui termen de plată şi altele asemenea. (3) Poate invoca recunoaşterea tacită şi cel îndreptăţit la restituirea unei prestaţii făcute în executarea unui act juridic ce a fost desfiinţat pentru nulitate, rezoluţiune sau orice altă cauză de ineficacitate, atât timp cât bunul individual determinat, primit de la cealaltă parte cu ocazia executării actului desfiinţat, nu este pretins de aceasta din urmă pe cale de acţiune reală ori personală.
32
Recunoasterea unilaterala
atunci când se face printr-un act unilateral, de exemplu prin scrisoarea prin care debitorul solicită creditorului acordarea unui termen suplimentar pentru a plăti datoria;
33
Recunoasterea conventionala
atunci când se face printr-un contract, astfel cum este situația așa-numitelor „angajamente de plată” încheiate în practică între creditori și debitori, prin care, în esență, debitorul recunoaște datoria, iar creditorul acordă un termen de grație pentru executarea obligației, fiind de acord, în consecință, să nu înceapă executarea silită dacă se respectă condițiile din angajamentul de plată;
34
Recunoasterea expresa
dacă voința de a recunoaște dreptul este explicită în actul de recunoaștere
35
Recunoastere tacita
dacă voința de a recunoaște dreptul nu este explicită, dar rezultă neechivoc din acte sau fapte ale celui în favoarea căruia curge prescripția
36
Conditii in ceea ce privește cererea de chemare în judecată sau de arbitrare și cererile asimilate pentru intreruperea prescriptiei
cererea trebuie să fie introdusă la un organ jurisdicțional sau execuțional ori la organul de urmărire penală cererea trebuie să aibă ca obiect realizarea dreptului cererea trebuie să fie admisă(este conditionala) când admiterea cererii are drept consecință pronunțarea unei hotărâri susceptibile de punere în executare, întreruperea prescripției este condiționată și de punerea în executare a hotărârii în termenul de prescripție a executării silite
37
punerea in intarziere
(art 2540) Punerea în întârziere este acea manifestare de voință a creditorului prin care acesta îi solicită debitorului executarea obligației. Ea se poate face fie printr-o notificare scrisă transmisă debitorului, fie direct prin cererea de chemare în judecată.(este o cauză autonomă de întrerupere a prescripției doar atunci când se realizează înaintea declanșării unui proces, prin notificarea scrisă adresată debitorului.)
38
Efectele întreruperii prescripţiei
art. 2541:(1) Întreruperea şterge prescripţia începută înainte de a se fi ivit cauza de întrerupere. (2) După întrerupere începe să curgă o nouă prescripţie. (3) Dacă întreruperea prescripţiei a avut loc prin recunoaşterea dreptului de către cel în folosul căruia curgea, va începe să curgă o nouă prescripţie de acelaşi fel. (4) În cazul în care prescripţia a fost întreruptă printr-o cerere de chemare în judecată ori de arbitrare, noua prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită nu va începe să curgă cât timp hotărârea de admitere a acţiunii nu a rămas definitivă. (5) Dacă întreruperea rezultă din intervenţia făcută în procedura insolvenţei sau a urmăririi silite, prescripţia va reîncepe să curgă de la data la care există din nou posibilitatea legală de valorificare a creanţei rămase neacoperite. (6) În cazul în care prescripţia a fost întreruptă potrivit art. 2.537 pct. 3, întreruperea operează până la comunicarea ordonanţei de clasare, a ordonanţei de suspendare a urmăririi penale ori a hotărârii de suspendare a judecăţii sau până la pronunţarea hotărârii definitive a instanţei penale. Dacă repararea pagubei se acordă, potrivit legii, din oficiu, întreruperea operează până la data când cel împotriva căruia a început să curgă prescripţia a cunoscut sau trebuia să cunoască hotărârea definitivă a instanţei penale prin care ar fi trebuit să se stabilească despăgubirea.
39
Beneficiul întreruperii prescripţiei
art. 2542:(1) Efectele întreruperii prescripţiei profită celui de la care emană actul întreruptiv şi nu pot fi opuse decât celui împotriva căruia a fost îndreptat un asemenea act, afară de cazul în care prin lege se dispune altfel. (2) Dacă prescripţia a fost întreruptă prin recunoaşterea dreptului de către cel în folosul căruia curgea, efectele întreruperii profită celui împotriva căruia a curs şi nu pot fi opuse decât autorului recunoaşterii.
40
Extinderea efectului întreruptiv
art. 2543:Întreruperea prescripţiei împotriva debitorului principal sau contra fideiusorului produce efecte în privinţa amândurora.