del ll Kvalitativ tilnærming -tekstenes tale Flashcards

1
Q

Hva er kvalitativ metode og kvantitativ metode opptatt av?

A

Kvalitativ:
- ikke så opptatt av årsakssammenheng men heller hvorfor noe skjer og beskrivelse.

Kvantitativ:
- Tallrikt materiale
- kartlegger at noe skjer
- Dersom vi vil generalisere funnet vårt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan ble kilder valgt?

A
  1. forskningsrapporter

sjekke forfatter
tid og sted, vurdere om den er for gammel
publikum som er tiltenkt
hvor den er posta
formål?
type dokument

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Objektivitet, hva er det?

A

Det er bekreftbarhet, det er forventet at kvalitative forskere bringer et unikt perspektiv inn i de studiene de gjør. Bekreftbarhet skal sikre at funnene er et resultat av forskningen og ikke forskerens subjektive holdninger.

  • viktig å være selvkritisk.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er meningssammenhenger og kausalsammenhenger i kvalitativ analyse?

A

kvalitativ analyse handler meningsammenhenger om å identifisere og forstå sammenhenger og mønstre i dataene som angår deltakernes meninger, oppfatninger, holdninger og opplevelser. Det innebærer å utforske hvordan ulike temaer, ideer eller konsepter henger sammen og hvordan de gir mening i den konteksten de oppstår i. Meningsammenhenger kan bidra til å besvare forskningsspørsmål som “Hvordan forstår deltakerne fenomenet?”, “Hvilke verdier og overbevisninger påvirker deres oppfatning?” eller “Hvordan tolkes og konstrueres mening i denne konteksten?”.

På den annen side handler kausalsammenhenger om å identifisere og forstå årsaks-virkningssammenhenger mellom ulike variabler eller fenomener. Det innebærer å undersøke hvordan endringer eller variasjoner i en variabel kan føre til endringer eller variasjoner i en annen variabel. Kausalsammenhenger involverer å utforske spørsmål som “Hva er årsakene til fenomenet?”, “Hvilke faktorer bidrar til at noe skjer?” eller “Hvilke virkninger kan en bestemt handling eller hendelse ha?”.

I kvalitativ analyse er meningsammenhenger vanligvis mer fremtredende og utforskes grundigere enn kausalsammenhenger. Kvalitative studier fokuserer ofte på å utforske deltakernes opplevelser, perspektiver og konstruksjoner av mening, og å gi dybdeforståelse av fenomener. Kausalsammenhenger er vanligvis mer fremtredende i kvantitativ forskning, der det er et fokus på å identifisere årsak-virkningssammenhenger gjennom statistiske analyser og kontrollerte eksperimenter.

Likevel er det viktig å merke seg at skillet mellom meningsammenhenger og kausalsammenhenger ikke er absolutt. I noen tilfeller kan kvalitative analyser også avdekke implisitte årsak-virkningssammenhenger ved å identifisere sammenhenger mellom forskjellige temaer, hendelser eller kontekster. Det er også mulig å kombinere kvalitative og kvantitative metoder for å få en dypere forståelse av både menings- og kausalsammenhenger i en studie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly