Delemneprøve Flashcards
En 20 år gammel gutt som fikk oppdaget at han har diabetes mellitus type 1 for 4 dager siden har kommet hjem fra sykehuset. Han har blitt skjelven, fått hjertebank og føler seg elendig. Han ringer til deg, som er turnuskandidat, og det beste rådet du kan gi ham der og da er:
A) Komme til legekontoret
B) Sette 4 enheter insulin
C) Ta en druesukkertablett
D) Drikke et stort glass juice
E) Ta en sukkerbit
D) Drikke et stort glass juice
En 42 år gammel mann er 165 cm høy og veier 102 kg. Han er engstelig for sykdom pga. sin overvekt, og lurer på hva overvekten gir størst risikoøkning for. Du kan fortelle ham at overvekt gir størst relativ risikoøkning for:
A) Hypertensjon B) Kreft C) Osteoartritt D) Diabetes E) Hjerte-kar sykdom
D) Diabetes
En forsker har klart å påvise et nytt signalstoff som dannes i magesekken. Det fraktes via blodbanen til pancreas, hvor det påvirker alfa-cellene til å lage mer glukagon. Ifølge vanlig fagterminologi, så er signalstoffet:
A) Et substrat B) Et enzym C) En mediator D) Et hormon E) En katalysator
D) Et hormon
En 22 år gammel gutt har fått en skrutrekker i magen. Skrutrekkeren traff vinkelrett på abdomen midt mellom proc xiphodeus og navlen 3 cm til høyre side for midtlinjen, og den går 15 cm inn i abdomen. Faren lurer på hva som kan være skadet, og du forteller faren at om gutten har normal anatomi, så er faren størst for skade i:
A) Tykktarm og venstre nyre B) Tykktarm og tynntarm C) Lever og tykktarm D) Ventrikkel og tykktarm E) Ventrikkel og pankreas
E) Ventrikkel og pankreas
- Normalt benevner man høyre/venstre for pasienten selv. På høyre side av kroppen for en selv ligger lever. Ventrikkel ligger mer til venstre. Rett svar ville da vært:
C) Lever og tykktarm
En 55 år tidligere frisk kvinne kommer til fastlegen, fordi hun de siste ukene regelmessig har fått plager med hjertebank, svetting og uro. Plagene har gått over etter at hun har spist, - og hun har måttet stå opp om natten og spise pga. plagene. Hennes søster har diabetes, og hun har fått låne måleapparat og målt blodsukker til 2,0 mmol/l mens hun hadde plagene. Mest sannsynlige diagnose er:
A) Gastrinom B) PP-om C) Diabetes type 1 D) Insulinom E) VIP-om
D) Insulinom
En 25 år gammel student er med som forsøksperson i et prosjekt, og det gjøres målinger etter at han har fastet i 24 timer. Plasma glukose måles til 3,4 mmol/l (lavt), plasma insulin til 4 mikrounits/ml (lavt), plasma glukagon til 50 pg/ml (lavt), i leveren ses glykogenolyse og glukoneogenese, i fettvev blir lipider mobilisert, og i muskler blir lipider mobilisert og proteiner degradert. Forskeren stusser, fordi han forventer:
A) Høyt glukagon-nivå B) Høy plasma glukose C) Høyt insulinnivå D) Glykogensyntese i lever E) Lipidsyntese i lever
A) Høyt glukagon nivå
En 30 år gammel mann som er 172 cm høy og som veier 95 kg har nyoppdaget diabetes. Du er usikker på om dette er diabetes mellitus type 1 eller type 2, og har fått prøvesvar, som viser lavt nivå av insulin, C-peptid midt i normalområdet, og glukose 5,5 mmol/l, - alt fra samme prøve. Beste tolkning av prøveresultatene er:
A) Han har diabetes type 1, fordi insulin er lavt
B) Han har mest sannsynlig LADA
C) Han har diabetes type 2, fordi C-peptid er normal
D) Usikkert, fordi både insulin og C-peptid er vanskelig å tolke med normal glukose
D) Usikkert, fordi både insulin og C-peptid er vanskelig å tolke med normal glukose
En 25 år gammel student er med som forsøksperson i et prosjekt, hvor et ukjent hormon måles mens han gjennomfører blodsukkerbelastning på to måter: Først peroralt (75 gram sukker i 300 ml vann drikkes), deretter intravenøst (samme sukkermengde gis intravenøst). Det viser seg at det ukjente hormonet er mye høyere under den perorale glukosebelastningen. Hormonet som måles er mest sannsynlig:
A) Adrenalin B) Amylin C) Somatostatin D) Veksthormon E) GLP-1
E) GLP-1
Insulin frigjøres fra beta-celler ved at glukose tas opp ved hjelp av GLUT2, nedbrytningen av glukose øker ATP nivået i cella, og det hemmer ATP-sensitive Na+-kanaler, noe som fører til en depolarisering og dermed åpning av spenningssensitive calsium-kanaler. En intracellulær økning i calsium starter exocytose av granula inneholdende insulin. Her er en feil, og den er:
A) Na+ kanaler skal være K+ kanaler B) Insulin slippes ikke via exocytose, men via kanaler C) GLUT2 skal være GLUT4 D) ATP skal være ADP E) Calsium skal være kalium
A) Na+ kanaler skal være K+ kanaler
Insulin virker på muskel- og fettceller ved å binde seg til en insulin-reseptor i cellemembraner. Når insulinreseptoren blir aktivert, så autofosforyleres reseptoren, som igjen initierer flere reaksjonsveier, som igjen fører til en translokasjon av GLUT4 til cellemembranen, slik at glukoseopptaket inn i cellen øker. Denne påstanden kan best karakteriseres som:
A) Feil, insulinreseptoren lager cAMP når den blir aktivert
B) Feil, GLUT4 skal være GLUT2
C) Feil, insulin virker via en kjernereseptor
D) Korrekt
E) Feil, insulinreseptoren lager ATP når den blir aktivert
D) Korrekt
En student som er 172 cm høy og som veier 105 kg er med som forsøksperson i et prosjekt. Han drikker 75 gram glukose i 300 ml vann, og blodsukker måles ved start og deretter hvert 30. minutt. De første 5 målingene avleses til: 5,0 mmol/l, 8,0 mmol/l, 10,8 mmol/l, 7,5 mmol/l og 4,5 mmol/l. Utfra målingene, så kan du fastslå at han:
A) Har redusert glukosetoleranse
B) -
C) Har normal glukosemetabolisme
D) Har diabetes
C) Har normal glukosemetabolisme
En 12 år gammel gutt blir innlagt på barneavdelingen i elendig form: Han har tapt seg 5 kg i vekt de siste par ukene, vært slapp og elendig, tørstet og tisset mye, - og ved innkomst er han tungpusten og slapp. I blodgassutskriften så måles et blodsukker på 22 mmol/l (svært høyt), pH 7,38 (normalt), HCO3- 4 mmol/l (svært lavt), pCO2 2,3 kPa (veldig lavt) og Natrium 132 mmol/l (litt lavt). Overlegen kommer, og sier at blodgassmaskinen er i stykker, - fordi noe med utskriften er feil. Det som mest sannsynlig er galt, er:
A) Natrium er lavere enn forventet B) Blodsukker er lavere enn forventet C) pH er høyere enn forventet D) pH er lavere enn forventet E) Blodsukker er høyere enn forventet
C) pH er høyere enn forventet
Stoffskiftehormoner produseres og skilles ut fra glandula thyroidea. Thyroxin (eller tetra-iodotyronin) har en halveringstid på omtrent 7 dager, og utgjør omtrent 80 % av det som kommer ut av kjertelen. Tri-iodotyronin, - det mest aktive hormonet, har en halveringstid på omtrent 1 dag, og utgjør omtrent 20 % av det som kommer fra kjertelen. Informasjonen i forrige setning kan best karakteriseres som:
A) Korrekt
B) Feil, tri-iodotyronin har lenger halveringsstid
C) Feil, halveringstiden til Thyroxin er lenger
D) Feil, Tetra-iodotyronin og tri-iodotyronin har byttet plass
E) Feil, tri-iodotyronin utgjør en større andel enn 20%
A) Korrekt
En 35 år gammel kvinne med tre barn på 2, 4 og 6 år kommer til fastlegen sin, og klager over redusert kapasitet. Hun er fullstendig utslitt, har gått opp 5 kg i vekt (høyde 172 cm, vekt nå 95 kg), synes hun har fått tørt hår og tykkere hud. Fastlegen tar blodprøver, og får til svar at TSH er 4,0 (høyt i normalområdet), og FT4 er 12 (lavt i normalområdet). Hvis han starter behandling med Levaxin, så vil du utfra studier forvente at pasienten:
A) Går ned i vekt
B) Får litt hjertebank, ellers ingen endring
C) Får mer kapasitet og energi
D) Får mindre kapasitet og energi
B) Får litt hjertebank, ellers ingen endring
En 35 år gammel kvinne har i 4 uker vært ute av form. Hun trener vanligvis 3 ganger per uke, men har ikke klart det nå, - får lett hjertebank, - og har merket at hun er litt skjelven. Hun har tapt seg 3 kg i vekt (nå 165 cm høy, vekt 60 kg). Hun har også merket ubehag knyttet til venstre øye, - og mannen har bemerket at det står litt ut. Ved us finner du BT 130/80, puls 102 rm, moderat exophtalmus venstre øye, og lett forstørret symmetrisk gl. thyroidea. Du tar blodprøver, og får tilbake at FT4 er 45 (høyt), TSH er under 0,05 (lavt). Pasientens diagnose er mest sannsynlig:
A) Toksisk knutestruma B) Subakutt thyroiditt C) Et toksisk adenom i gl. thyroidea D) Iod-intoksikasjon E) Graves sykdom
E) Graves sykdom
En mann har fikk diagnosen Graves sykdom for 3 uker siden, og han har blitt satt på Neo-Mercazole tabletter 5 mg, 3 tabletter morgen og 3 tabletter kveld. Han mener han også har fått beskjed om å starte med Levaxin om en stund, men forstår ikke helt dette, - fordi han har lest seg til at han har høyt stoffskifte, - og da er det helt ulogisk å tilføre mer stoffskiftehormon. Du er turnuskandidat, og da samtalen samtalen finner sted, så viser hans prøvesvar fra 3 dager tilbake FT4 13 (lavt i normalområdet), TSH 3,5 (høyt i normalområdet). Beste råd basert på behandlingsretningslinjer er:
A) Reduser Neo-Mercazol dosen litt, ikke start med Levaxin
B) Fortsett med Neo-Mercazol i uendret dose, ikke start med Levaxin
C) Stopp all behandling
D) Reduser Neo-Mercazol dosen, og start med Levaxin
E) Fortsett med Neo-Mercazol i uendret dose og start med Levaxin
E) Fortsett med Neo-Mercazole i uendret dose, og start med Levaxin
En 83 år gammel kvinne med kjent angina pectoris og hypertensjon kommer til deg som er turnuslege, og forteller om vektoppgang på 3 kg (nå høyde 165 cm, vekt 85 kg), redusert kapasitet og tretthet som ikke går over etter hvile. Du måler BT til 145/87, og du synes hun har litt måneansikt, ikke tyrenakke, men litt tynne armer og ben. Han tar et orienterende prøvesett, som viser Hb 13,5 (normalt), TSH 17,4 (høyt), FT4 9 (lavt i normalområdet), Kortisol 450 morgen, HbA1c 6,4 %. Du måler også Kortisol i spytt om kvelden, som er normalt lavt. Utifra mest sannsynlig diagnose, så vil beste behandling være:
A) Starte opp med Levaxin 100 mikrogram x 1 (normal dose)
B) Starte opp med Levaxin 25 mikrogram x 1 (liten dose)
C) Kontroll med prøver om 4 uker, ingen ytterligere tiltak
D) Starte opp med kortisontabletter, 25 mg + 12,5 mg
E) Å henvise endorkinologisk poliklinikk for utredning
B) Starte opp med Levaxin 25 mikrogram x1 (liten dose)
En 60 år gammel mann kommer til deg som er turnuslege, - og han klager over kraftløshet og redusert kapasitet de siste ukene. Det kommer også fram at han har fått trøbbel med synet, og han har tenkt seg til optiker for å tilpasse briller. Han forteller at han sover 16-20 timer i døgnet, han har mistet all interesse for seksualitet (forsvant egentlig for flere måneder siden), og han orker ingen ting lenger. Du undersøker ham, han er 183 cm høy, veier 85 kg, virker blek, redusert almentilstand, BT 120/70, puls 95 rm, collum, pulm, cor ua. Du sjekker også visus, som er normalt på Snellens tavle, men du synes at det kanskje er litt redusert synsfelt temporalt ad modum Donder. Pasienten har hatt tidligere kontakt med legekontoret, og du ser at prøvesvar fra 10 dager tilbake som viser TSH 0,5 (lavt i normalområdet), FT4 8 (litt under normalområdet), forøvrig var hematologiske prøver og elektrolytter normale. Den beste behandlingen i denne situasjonen vil være:
A) Å starte Levaxin-behandling, henviser endokrinologisk seksjon
B) Å henvise endokrinologisk seksjon, ingen behandlingsstart
C) Å starte Testosteronbehandling, henviser endokrinologisk seksjon
D) Å starte Kortisonbehandling, henviser endokrinologisk seksjon
D) Å starte Kortison-behandling, henviser endokrinologisk seksjon
En 24 år gammel kvinne med diabetes mellitus type 1 kommer til blodprøvetaking kl. 09.00. Hun spiste frokost 90 minutter tidligere, og satte sin vanlige måltidsdose. Før blodprøvetaking får hun litt hjertebank, blir svett og skjelven, og føler ubehag. Den som tar prøven legger merke til at kvinnen virker litt fraværende. I blodprøven måles det at høyt nivå av adrenalin, glukagon og veksthormon, mens det er lavt nivå av kortisol. Plager og prøveresultater er mest forenlig med at:
A) Hun har høyt blodsukker, og en helt normal fysiologisk respons
B) Hun har høyt blodsukker, men det er ufysiologisk at adrenalin er høyt
C) Hun har en føling, men det er ufysiologisk at glukagon er høyt
D) Hun har en føling, og en helt normal fysiologisk respons
E) Hun har en føling, men det er ufysiologisk at kortisol er lavt
E) Hun har en føling, men det er ufysiologisk at kortisol er lavt
En 58 år gammel mann med kjent diabetes mellitus type 2 fra 4 år tilbake, (høyde 173 cm og vekt 125 kg) kommer til kontroll. Han angir at blodsukkerkontrollen har vært god, - stort sett har blodsukkeret vært mellom 5 mmol/l og 10 mmol/l når han har målt. Han angir å spise lite raske karbohydrater og går tur hver dag. I blodprøvesvarene fra prøver tatt to dager tilbake er glukose 6,0 mmol/l, mens HbA1c er 11,2 %, total-kolesterol er 4,5 mmol/l, LDL er 2,5 mmol/l. Han har nylig vært hos sin øyelege, som ikke fant retinopati. Urinprøven viser protein:kreatinin ratio 1,2 mg/mmol. Ved us har han BT 130/75, puls 75 rm, og normal sensibilitet under føtter vurdert med monofilament. Du konkluderer med at:
A) Alt er tilfredstillende, ingen endringer
B) Det er proteinuri, og tiltak må til for å beskytte nyrene
C) Blodtrykk er for høyt, og tiltak må til for å redusere det
D) Lipider er for høye, og tiltak må til for å redusere dem
E) Blodsukker er mye for høyt, og tiltak må til for å redusere blodsukker
E) Blodsukker er mye for høyt, og tiltak må til for å redusere blodsukker
En 19 år gammel kvinne (høyde 156 cm, vekt 90 kg) har (litt tilfeldig) fått målt sitt blodsukker hos en nabo, - og det viser seg at hennes blodsukker var 18 mmol/l. Hennes mor, far og 3 søsken er friske. Hun har vært litt tørst og tisset nokså mye. Hun gjentok måling neste dag, da var prøvesvaret 14 mmol/l. Hun går til deg, som er turnuslege, som måler glukose, C-peptid, anti-GAD, anti-IA2 og anti-insulin og anti-Zn-8, - og han får svarene
Glukose 14 mmol/l, C-peptid 453 (lavt i normalområdet), anti-GAD positiv, øvrige prøver negative. Mest sannsynlige diagnose:
A) Ikke diabetes mellitus
B) Diabetes mellitus type 2
C) LADA
D) Diabetes mellitus type 1
E) MODY
D) Diabetes mellitus type 1
En 60 år gammel fisker (høyde 175, vekt 90 kg) har hatt litt snørende brystsmerter under aktivitet siste uker, - og har tatt kontakt med fastlegen. Verken hans mor eller far hadde diabetes, men far fikk hjerteinfarkt 58 år gammel. I blodprøvesettet som blir tatt ikke fastende, så viser det seg at HbA1c er 6,9% (litt over normalt), glukose er 7,8 mmol/l og C-peptid er 1345 (høyt). Han lærer å måle blodsukker, - og kommer tilbake med målinger som viser at fastende blodsukkeret har ligget mellom 5,8 mmol/l og 6,8 mmol/l. Mest sannsynlige diagnose er:
A) MODY B) Diabetes type 1 C) Diabetes type 2 D) LADA E) Ikke diabetes
C) Diabetes type 2
Du hører et foredrag i en lokal røde kors forening, og det sies at hver gang en pasient med diabetes type 1 skal spise, så må han/hun sette insulin, - og dosen må justeres i forhold til utgangs-blodsukker, karbohydratmengde i måltidet, forventet aktivitet, stress og infeksjoner. Mengden insulin blir høyere med høyere utgangs-sukker, mer karbohydrater, mer aktivitet, mer stress og med eventuell infeksjon. Utfra fysiologiske betraktninger, så er dette beste bedømmelse av foredraget:
A) En feil; insulindose reduseres med eventuell infeksjon
B) En feil; insulindosen reduseres med mer aktivitet
C) Dette høres korrekt ut
D) En feil; insulindose reduseres med mer stress
E) Her er flere feil
B) en feil, insulindose reduseres med mer aktivitet
Det finnes mange klasser blodsukker-regulerende midler: Metformin, sulfonylurea-preparater (SU), glinider, glitazoner, gliptiner, GLP-1 analoger, insulin og alfa-glukosidasehemmere, SGLT-2 hemmere. Av dem er det bare følgende som gir øket kroppsvekt:
A) Insulin, SU og alfa-glukosamidhemmere
B) Insulin, SU og GLP-1 analoger
C) Insulin, SU, glinider og glitazoner
D) Insulin, metformin og SU
E) Insulin, SU og gliptiner
C) Insulin, SU og GLP-1 analoger