EKONOMI Flashcards
(66 cards)
inflation
Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Pengarna minskar alltså i värde.
finanspolitik
En möjlighet för staten att på verka efterfråga i ekonmin genom skatter och offentliga utgifter. De kan exempel vis sänka skatter och ökar utgifter (investerar).
räntepolitik
Det är hur riksbanken kan styra inflationen och penningsmängden genom att låna ut pengar till banker. riksbanken lånar ut pengar på en bestämd tid (en vecka), för att sedan köpa till baka lånet.
multiplikatorn
Termen multiplikatoreffekt används för att beskriva den inverkan ändringar i penningmängd kan ha på ekonomisk aktivitet. När en person, en regering eller ett företag spenderar pengar skapar detta en kedjereaktion vidare ner till att påverka både enskilda verksamheter och individer.
beskriver kedjereaktionen av ekonomisk aktivitet vid ändringar i penningmängd
rörlig växelkurs
Flytande växelkurs, eller rörlig växelkurs, innebär att priset på en valuta bestäms av utbudet och efterfrågan på andra valutor.
penningpolitik
Penningpolitik betyder att pengar ska behålla sitt värde över tiden. Det är vad centralbanker vanligtvis försöker uppnå. Genom att påverka kostnaden för och tillgängligheten på pengar i ekonomin. Riksbankens penningpolitik syftar till att hålla inflationen låg och stabil.
jämviktspris
Om priserna på en marknad får röra sig fritt kommer en anpassning av priserna att uppstå, ett jämviktspris. Det innebär att den mängd varor eller tjänster som efterfrågas vid detta jämviktspris, överensstämmer med den mängd varor eller tjänster som producenterna bjuder ut till samma pris.
NAIRU
NAIRU, Non-Accelerating Inflation Rate-of-Unemployment, även kallat jämviktsarbetslöshet, är ett begrepp på ett samband mellan arbetslöshetsnivå och konstant inflationstakt.
deflation
Deflation är en minskning av den allmänna prisnivån och ökande penningvärde.
bankgaranti
Insättningsgarantin (bankgaranti) innebär att du får ersättning av staten om den bank eller institut där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut
betalningsbalans
Betalningsbalansen beskriver Sveriges position på den globala marknaden. Den redovisar Sveriges alla transaktioner med omvärlden, och mäter bland annat förändringar av finansiella tillgångar och skulder gentemot omvärlden.
bytesbalans
Bytesbalansen visar skillnaden mellan ett lands tillgängliga inkomster och utgifter. Om landet vill konsumera mer än vad det själv producerar, vilket resulterar i en negativ bytesbalans, behöver det låna från utlandet.
John Maynard Keynes
Keynes ekonomiska teori i boken The General Theory of Employment, Interest and Money; ekonomins problem har sitt ursprung enligt Keynes från en för låg efterfrågan på varor och tjänster varför arbetslösheten var hög och för att kontrahera problemet tillsattes en expansiv finanspolitik. Det leder tills stora konjunktursvängningar. För att lösa problemet gör de genom att stimulera i lågkonjunktur och bromsa i högkonjunktur. Det menas med att ha mer inflation och mindre arbetslöshet.
En ekonomisk terori som baserar på att ha mer inflation och mindre arbetslöshet.
bretton woods systemet
Ett avtal där det innebar att medlemsländerna anslöt sig till ett fastkurssystem, där växlingskursen för landets valuta i förhållande tilll den amerikanska dollarn som fastslogs.
stagnation
När ett lands bruttonationalprodukt (BNP) sjunker brukar man tala om en recession. Det är en ekonomisk stagnation med avtagande tillväxttakt. En kraftig och långvarig lågkonjunktur brukar benämnas som depression. Stagnation innebär alltså en avmattning eller nedgång i ekonomin.
stagflation
Stagflation är ett nationalekonomiskt begrepp som beskriver en situation då både inflationen och arbetslösheten är hög. Begreppet har bildats genom en sammanslagning av stagnation och inflation.
BNP per capita
Bruttonationalprodukten, BNP, dividerat med antalet invånare i landet kallas BNP per capita. Det är ett mått på ett lands produktion med hänsyn till befolkningsutvecklingen.
finansinspektionen
Finansinspektionen är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Finansdepartementet och ansvarar för den tillsyn, regelgivning och tillståndsprövning som rör finansiella marknader och finansiella företag.
ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndigheten är en svensk statlig förvaltningsmyndighet som bekämpar och förebygger ekonomisk brottslighet. Myndigheten ansvarar för frågor om samordning och andra åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten.
oligopol
Ett oligopol är en marknadsform som uppstår på marknaden när det bara finns ett fåtal säljare.
kartell
Om de få säljarna i ett oligopol gör upp inbördes om priser och liknande kallas det för en kartell.
monopolistisk konkurrens
Monopolistisk konkurrens är en marknadsform. Den kallas även “märkeskonkurrens”. Den uppstår då marknaden är mycket heterogen, det vill säga att kunderna har en mängd produkter, med urskiljbar identitet att välja mellan inom samma bransch. Ett vanligt exempel är kläder.
kollektiva nyttigheter
En kollektiv nytta eller kollektiv vara är inom samhällsvetenskap, särskilt nationalekonomi, en vara eller tjänst som kännetecknas av två grundläggande egenskaper: 1. ickerivalitet och 2. icke exkluderbarhet.
monopol
Ett monopol är en marknad med en enda eller en grupp producenter och flera konsumenter. En marknad med monopol har inte en perfekt konkurrens och varornas pris ligger vanligtvis inte vid jämviktspriset.