Ekonomistyrning Flashcards
(92 cards)
Budget
den ekonomiska planen för kommande period (oftast år men man kan göra månadsbudgetar eller kvartalbudgetar också).
Budgetering
själva processen att ta fram budgetar men också att följa upp och verka efter dem.
Resultatbudget
beskriver förväntade intäkter och kostnader som leder fram till det budgeterade resultatet. Den budget vi menar när vi i vardagen pratar om ”budgeten”.
Likviditetsbudget
beskriver företagets påverkan på likviditeten i form av in- och utbetalningar. En god likviditet skapar förutsättningar för investeringar osv.
Budgeterad balansräkning
visar balansräkningen vid periodens slut som vi förväntar oss att den kommer att se ut och är påverkad av RB och LB.
Två typer av delbudgetar
Avdelningsbudgetar för att styr olika enheter samt funktionsbudgetar för att planera verksamheten och dess aktiviteter baserat på verksamhetsplanerna.
Mangement by exception
att hantera och analysera avvikelserna av budgetarbetet. Jämföra vad vi trodde om året med vad utfallet faktiskt blev. Ifrågasätta varför det blev bättre eller varför det blev sämre.
Ta fram inbetalningar
inkomst från försäljning + IB kundfordringar –UB kundfordringar.
Ta fram utbetalningar
: KSV-IB varulager+ UB varulager + levskulder –levskulder. Men om vi bara har utgiften från början så räcker det att beakta levskulderna.
Beräkna krediter
lämnade krediter till kunder beräknas som (omsättningen/360)kredittid.
Då får vi fram genomsnittliga kundfordringar vid årets slut. Genomsnittliga leverantörsskulder vid årets slut beräknas istället som (utgift för inköp/360)kredittid.
Uppbyggnadsmetoden
Delbudgetar byggs upp till huvudbudgetar. Bottom-up. Vanlig i högkonjunktur och stora företag, ger utrymme för kreativitet, lärande och engagemang. Problem: tidskrävande och krig mellan enheter om resurser.
Nedbrytningsmetoden
top-down. Huvudbudgetar från ledningen först med krav på underliggande enheter som sedan gör delbudgetar utifrån det. Kommunikation uppifrån och ned. Ej utrymme för medarbetares engagemang. Auktoritär. Vanlig i lågkonjunktur.
Iterativa metoden
blandning. Ledningens övergripande mål möter underliggande enheters framtagna förutsättningar. Kommunikation båda vägar.
Rörlig budget
uppdateras med faktiska verksamhetsvolymen som då påverkar de rörliga intäkterna och rörliga kostnaderna.
Flexibel budget
vidareutveckling på rörlig, tar inte bar hänsyn till volymen utan också andra faktorer som produktmix, kvalitet, antal orders etc. problemet är att man tappar ansvaret för de faktorer man låter variera (som man justerar i efterhand).
Reviderad budget
hela budgeten ändras då stora förändringar sker (ex om konkurrenten går i konkurs) då budget 1 blir irrelevant. Vissa gör dock reviderade budgetar hela tiden för att hålla de levande och aktuella som ett komplement till budgeten (likt prognos).
Rullande budget
budgethorisonten flyttas hela tiden framåt, ingen fast referenspunkt men uppnår mycket hög aktualitet.
Budgetsimulering
Arbetar med olika tänkbara utfall i själva uppställandefasen av budgetering. Utgår från en mest trolig budget och ser på hur olika händelser ex ökad efterfrågan får för effekter på budgeten. Skapar beredskap för olika handlingsalternativ.
Nollbasbudgetering
utgår från noll och tar fram beslutspaket med tröskelpaket och tilläggspaket där de analyseras och rangordnas utifrån vad som är viktigt för verksamheten. Man startar alltså från noll (ist för att utgå från dagens verksamhet) för att ifrågasätta allt. Bäst effekt i offentlig sektor som ej har konkurrenter.
Ändamålsbudgetering
söker samband mellan kostnader/intäkter och vilka faktorer som påverkar dem. Alltså en variabilitetsprincip. Man söker svar på frågan varför resurserna används, alltså ändamålet.
Aktivitetsbaserad budgetering
fokus på de aktiviteter som krävs för att nå målen och kundernas efterfrågan. Fastställer aktiviteterna innan man tittar på vilka resurser som krävs för det. Hitta balans mellan företagets befintliga resurser och behovet till aktiviteterna.
Resursorienterad budgetmodell
tar utgångspunkt i befintliga resurser. Handla rom att förstå vilka aktiviteter som är värdeskapande och icke-värdeskapande i verksamheten.
Vad är RT och hur kan det måttet uppdelas?
RT är räntabiliteten eller avkastningen på totalt kapital och beskriver alltså hur väl driften fungerar. Vad får vi för avkastning på vårt arbete i verksamheten? Måttet delas upp i VM och KOH.
Vinstmarginal
beskriver överskottet vi gör på försäljningen. Alltså hur mycket företaget tjänar per omsatt krona. Beräknas som (resultat + finansiella intäkter) /omsättningen