Essäfrågor från tentor Flashcards Preview

NEK1:Makroekonomi > Essäfrågor från tentor > Flashcards

Flashcards in Essäfrågor från tentor Deck (55)
Loading flashcards...
1
Q

A. I landet Floristan är den autonoma konsumtionen 50, investeringarna 300, den offentliga konsumtionen 200, exporten 250, den autonoma importen 10 och den marginella importbenägenheten 20 %. Den marginella konsumtionsbenägenheten är 80 %. Staten beskattar alla inkomster med 30 %. Beräkna multiplikatorn för den offentliga konsumtionen (G). Förklara även kort hur ni räknar.

A

DeltaY/DeltaG = 1.56.

Lös ut Y först, lägg sedan till 50 i G och lös ut Y igen. Få sedan multiplikatorn.

2
Q

Vad är Crowding out effekten?

A

Crowding out syftar på en sluten ekonomi som driver expansiv finanspolitk. Om vi höjer G så kommer Y att ökas, vilket ökar Md(Money Demand) och därmed kommer även räntan höjas vilket sänker investeringar, och trycker således ut privata investerare och dämpar Y.

3
Q

Vad är likviditetsfällan?

A

Likviditetsfällan innebär att man bedriver expansiv penningpolitik men närmar sig botten av vad räntan kan gå. (Nära noll eller minusränta(i dagsläget)) Det innebär att Expansiv penningpolitik börjar avta i sin funktion. (LM funktionen lägger sig horisontellt och skär IS långt bort från där den borde.) Många anser att expansiv finanspolitik är mer effektivt.

4
Q

Vilket samband visar den kortsiktiga Phillipskurvan?

A

Den visar det negativa sambandet mellan inflation och arbetslöshet vars läge beror på förväntad inflation(skift upp eller ner).

5
Q

E. Landet Floristan är i en djup lågkonjunktur. Regeringen bedriver en expansiv finanspolitik för att komma ur lågkonjunkturen. BNP beräknas ligga 200 miljarder under potentiell BNP och utgiftsmultiplikatorn beräknas till 4. Regeringen ökar därför den offentliga konsumtionen med 50 miljarder. Landet har fria kapitalrörelser och fast växelkurs. Vad händer med BNP och prisnivå på medelfristig sikt?

A

BNP kommer gå upp med 200 miljarder och lägga sig på trenden( Varken låg- eller högkonjunktur.) Prisnivån kommer att hållas stabil.

6
Q

Hur beräknas penningmängden?

A

Allmänhetens penninginnehav+Bankens inlåning från allmänheten

7
Q

Hur beräknas den monetära basen?

A

Kontanter i form av sedlar och mynt( Allmänhetens penninginnehav+Bankernas reserver+tillgångar hos centralbank)

8
Q

Vad innebär kreditmultiplikatorn?

A

Penningmängd/Montetär bas.

Hur mycket Penningmängd får vi om vi ökar Montetära basen med X kronor? =X*Kreditmultiplikator

9
Q

c) Centralbanken planerar att genomföra en öppen marknadsoperation och därigenom föra ut ytterligare 1 miljard i sedlar i ekonomi. Förklara hur detta går till, vilken roll kredit-multiplikatorn spelar i detta samt vilken påverkan detta får på penningmängden och monetär bas.

A

Om en Miljard sedlar först ut ökar den montära basen med 1miljard. Penningmängden ökar med 1Miljard*kreditmultiplikatorn.

Det som händer är att bankerna får mer pengar till att låna ut, de lånar sedan ut pengarna till kunder. Kunderna kan sedan använda dessa till inköp och kund B kan sätta in pengarna på banken. Denna process fortsätter och pengar en liten proportion behålls i banken(så kallad reservkvot) och så fortsätter det tills maximal mängd penningmängd är ute.

10
Q

d) Vad innebär det att den ekonomiska politiken är tidskonsistent? Förklara kortfattat utifrån tidskonsistensbegreppet varför Sverige har en oberoende riksbank.

A

Vid diskretionär politik så syftar man till att göra val som är rationella för stunden. Det innebär att man inte använder sig av fasta regler eller återkopplande regler. Det kan vara problematiskt eftersom politiker tenderar att göra det som är bra för stunden, men kanske inte i längen. Den oberoende riksbanken kan göra val som gör ont i stunden, men som lönar sig i längden.

11
Q

a) En oförutsedd hög inflation medför vissa kostnader. Förklara i några steg inflationens omfördelande effekter på respektive
i) Låntagare och långivare
ii) Arbetstagare och arbetsgivare

A

i) Låntagare tjänar på en hög inflation. Det beror på den reala räntan= nominell ränta-inflation
Långivaren förlorar eftersom låntagaren behöver betala tillbaka mindre pengar i reala termer.

ii) Arbetstagaren förlorar på en hög inflation eftersom arbetsgivaren behöver betala mindre pengar i reala termer.

12
Q

b) Vilka tre beståndsdelar består jämviktsarbetslösheten av? Ge exempel på vad som kan minska de tre olika sorternas arbetslöshet.

A

Jämviktsarbetslöshet = Strukturarbetslöshet(Fel kompetens & fel plats) + Friktionsarbetslöshet(Tid att söka arbete) + klassisk arbetslöshet(För höga reallöner)

Tre sätt att motverka detta är att omplacera människor med rätt kompetens till rätt plats. Minska tiden för ansökning av arbete, eller göra processen bättre(Förbättra arbetsförmedlingen) och lagstadga lägre reallöner. Inget av detta är direkt aktuellt idag då människan påverkar relativt dåligt av det.

13
Q

c) Under 1970- och 1980-talen genomförde Sverige ett antal devalveringar som beskrivs under benämningen devalveringscykeln. Beskriv schematiskt i några steg devalveringscykelns förlopp.

A

Devalveringscykeln innebar höga nominella kostnadsökningar relativt utlandet som upprepades med upprepande devalveringar. RULC blev stigande, svenska timlöner växer snabbare än utlandet. Arbetsproduktiviteten växer långsammare.
Devalvering ->Importpriser stiger, exportpriser i utländsk valuta sjunker -> Inflation och inflationsförväntningar -> Nominella löner stiger -> inhemska priser stiger -> Nominella löner stiger -> konkurrenskraft försämras (RULC) -> Förväntad devalvering-> inflationsförväntningar stiger -> nominella löner stiger -> … och devalveringscykeln börjar om.

14
Q

Vad innebär RULC?

A

RULC = Kostnad per enhet i SEK(ULC i SEK)/Kostnad per enhet i euroland i SEK.

15
Q

Om inflationen blir lägre än väntat. Är det långivaren eller låntagaren som vinner på detta?

A

Långivaren.

16
Q

C. Varför är multiplikatorn för offentliga utgifter (G) mindre i IS-LM analysen än i den Keynesianska korsmodellen?

A

Det beror på Crowding out effekten. I IS-LM kommer räntan att ökas vilket trycker ute investerare och dämpar Y.

17
Q

D. Vad innebär ett negativt BNP-gap?

A

Ett negativt BNP-gap innebär att vi är i Lågkonjunktur.

18
Q

Vad är cyklisk BNP?

A

Cyklisk BNP = BNP mätt nu-BNP-trend

19
Q

Vad är BNP-gap?

A

BNP-gap är kvoten mellan cykliskBNP/BNP-trend

20
Q

Hur skiljer sig HDI från BNP-begreppet?

A

HDI innefattar förväntad livslängd, utbildningsnivå(Antal år i skola) och materiell levnadsstandard(Köpkraftsjusterad BNI/Capita)

21
Q

Ställ upp försörjningsbalansen och beräkna BNP, nettonationalprodukten, NNP,
bruttonationalinkomsten, BNI, och nationalinkomsten, NI.
Beskriv även DNI, DBNI.
Redovisa beräkningarna!

A

Frösörjningsbalansen. Balansräkning med inkomster(BNP+IM) och utgifter(C+I+IL+X+G).

BNP = C+I+IL+G+X-IM
BNI= BNP + Nett.faktorinkomst utland
NNP= BNP-Kapi.förslit.
NI= BNI-kapital.förslit.
DNI= NI+Sekundära nettofraktorinkkomst(bistånd)
DBNI= BNI+Sekundära nettofaktorinkomst(bistånd)
22
Q

BNP har 2015 ökat med ca 4,1 % jämfört med 2014. Innebär det att levnadsstandarden i
Sverige har ökat efter 2014. Motivera svaret.

A

Den materiella levnadsstandarden kan ha ökat. Men här står inga siffror om inflation vilket gör det svårt att veta den reala bnp-tillväxten. Det är även viktigt att kolla på real BNP/Capita och jämföra år till år. Om man vill kolla på levnadsstandarden är det bättre att jämföra med t.ex. HDI, där hälsa, utbildning och välstånd mäts.

23
Q

Förklara begreppen och ange sambanden mellan faktisk arbetslöshet, jämviktsarbetslöshet,
strukturarbetslöshet, friktionsarbetslöshet, klassisk arbetslöshet och
konjunkturarbetslöshet.

A

Faktiskt arbetslöshet = Jämviktsarbetslöshet + konjunkturarbetslöshet

Jämviktsarbetslöshet = Strukturarbetslöshet+ Friktionsarbetslöshet + Klassisk arbetslöshet

24
Q

Förklara innebörden av hysteresis och redogör kortfattat för hur insider-outsider modellen
kan förklara problemet (högst en halv sida, inget diagram krävs).

A

Hysteresis innebär att arbetslösheten klamrar sig fast vid en högre nivå än den tidigare låg på. Det förklaras via insider-outsider modellen som beskriver att insiders(folk som har jobb och kan förhandla starkare) kontra outsiders(som inte har jobb och är i dålig förhandlingsposition) Det innebär att Vid en lågkonjuktur kan folk förlora jobbet och bli outsider, medan en insider blir kvar. Vid en uppgång i högkonjuktur kan istället lönerna höjas för insiders och outsider behålls utanför arbetsmarknaden.

25
Q

Vad ger varaktig tillväxt enligt:

i) Den neoklassiska tillväxtteorin
ii) Den endogena tillväxtteorin
iii) Den institutionella modellen

A

i) En varaktg tillväxt kräver utveckling av teknisk utveckling. Det vill säga totala faktorproduktiviteten.
ii) Den endogena tillväxtteorin bygger på neoklassiska tillväxtteorin och således är teknisk utveckling den enda viktiga, den visar att innovationer(FoU) och utbildning bidrar till varaktig tillväxt.
iii) Den institutionella syftar på att det är regler och lagar som styr samhället och att det ska vara öppet mot omvärlden.

26
Q

Vad händer när Sveriges export minskar(Fast vxlkurs)

A

Det kommer göra att NX minskar och BNP minskar, det gör att det skapas ett devalveringstryck och RB måste stödköpa pengar för att minska penningutbudet i Sverige. Med lägre penningmängd så kommer räntan återgå till i=i*, men med en lägre BNP som följd.

27
Q

Riksbanken anser att inflationen är för låg och vill därför öka inflationen till 3% genom expansiv penningpolitik.

i) Vad är effekterna på kort sikt?
ii) Vad är effekterna på medelfristig sikt?

A

På kort sikt kommer arbetslöheten att minska. Det beror på att inflationen gör det fördelaktigt att anställa fler då arbetskraften på grund av den oväntande inflationen blivit billig, då inflation inte blivit beaktad då avtal om löner suttits..

På medelfristig sikt kommer arbetslösheten återgå till jämviktsarbetslösheten och KPK kommer skifta uppåt. Löneavtal kommer anpassas till rådande förhållanden och

28
Q

Vad visar Lorenzkurvan? Svara med högst 3-4 meningar.

A

Lorenzkurvan visar inkomstfördelningen i landet. Det är en graf där 45 grader är i perfekt balans i landet och ju större area under linjen som ett land har, desto större är inkomstskillnaderna.

29
Q

Vad är budgetsaldo?

A

Budgetsaldo är offentligt finansiellt sparande = Skatteintäkter - Skatteutgifter(G)-Skattetransfereringar(Tr)

30
Q

Diskutera, och använd det keynesianska korset för att illustrera, den keynesianska
förklaringen till vad som orsakar en lågkonjunktur och vad man kan göra för att ta sig ur
den. Svaret ska få plats på en (1) sida, så svara koncist.

A

Det som orsakar en lågkonjunktur är efterfrågestörningar. T.ex. kan I minska och det skapas ett negativt BNP-gap. Det enda sättet att öka detta är att öka statens utgifter eller sänka skatten för att höja AD.

31
Q

Antag myndigheterna vill halvera arbetslösheten med expansiv ekonomisk politik.
Vilken effekt får det på inflationens storlek?
Vad händer på kort sikt?
Vad sker med arbetslösheten på medelfristig sikt?

A

På kort sikt kommer arbetslösheten att minska och inflationen öka, eftersom lönerna inte har hunnit ställa om sig ännu.

På medellångsikt kommer jämviktsarbetslösheten att råda och KPK kommer att skifta uppåt.

32
Q

Om man beräknar BNP från användningssidan, får man då BNP till marknadspris eller
BNP till faktorpris? Vad är skillnaden mellan BNP till marknadspris och BNP till
faktorpris? Svara med högst 2-3 meningar.

A

BNP får man då till marknadspris. Marknadspris syftar till när det kommer till marknaden, t.ex. när man köper mjölk så ökar den privata konsumtionen via marknadspris. Faktorpris syftar på föräldringsvärden som t.ex. kan ske via förädlingsprocessen

33
Q

Vad är bytesbalansen(Nationens finansiella sparande)?

A

Bytesbalansen är summan av alla transaktioner med utlandet. NX+F(primära och sekundära inkomster)

34
Q

Vilken effekt skulle en finanspolitisk expansion ha på BNP i Sverige idag? Visa med
förklarade figurer och utgå ifrån Mundell-Fleming-modellen med de antaganden vi gjort i
denna under kursen. Diskutera både slutresultatet och stegen från utgångsläget till
slutresultat. Diskutera även med ett par meningar hur realistiskt modellens svar är. Svaret
ska få plats på en (1) sida, så svara koncist.

A

Inte stor i teorin. Det skulle innebra att vi får en ökning i IS-kurvan och en ökning av efterfrågan i pengar, vilket tryckar upp räntan. Eftersom räntan ökar kommer NX att minska och vi glider tillbaka ner. Vi får alltså bara en tillfällig skjuts i BNP.

35
Q

Anta att ekonomin initialt befinner sig i jämvikt. Analysera med hjälp av ett AD-AS
diagram vad som händer om vi får en negativ utbudsstörning. Vilka två
anpassningsvägar tillbaka till jämvikts-BNP kan vi tänka oss?

A

Vi kan antingen låta tiden gå och det kommer “automatisk” gå tillbaka, med hjälp av t.ex. inflationen som säkerställer att löner jämnar ut sig. Detta kräver att de reala lönerna sänks, men inte de nominella(Då det kommer få mycket mothugg)

Den andra metoden är att vi aktivt bedriver stabiliseringspolitik vilket kommer återställa BNP, men till priset av att vi får en högre prisnivå. (Detta uppskattas antagligen inte av Riksbanken)

36
Q

Definiera och redogör för begreppen soliditet och hävstångseffekt (gärna med
sifferexempel).

A

Soliditet= EK/Tillgångar

Finansiell hävstång = Tillgångar/EK

37
Q

A. Antag att en individ har en marginell konsumtionsbenägenhet som är 0,8. Den autonoma konsumtionen är 100 och de inkomstoberoende transfereringarna är 40. Om individen får en bruttoinkomstökning på 200 kr, vilken beskattas med 30 %, med ungefär hur mycket kommer hens konsumtion att öka? Förklara även kort hur ni räknar.

A

2000.7MPC(=0.8)

38
Q

Vad är skillnad på BNP och NI

A

NI är BNP + faktorinkomster från ultnadet-kapitalförslitningar

39
Q

Hur är sysselsättningsgraden definierad?

A

Sysselsättningsgraden = Antalet sysselsatta/Antalet i arbetsför ålder 15-74år.

40
Q

Hur skiljer sig Human Development Index från BNP-begreppet?

A

HDI innefattar även hälsa(förväntad livslängd) och utbildning(år i skolan) samt köpkraftsjusterad BNI/capita

41
Q

Varför är Riksbankens inflationsmål 2%?

A
  1. Det är bra att ha ett mål. 2. ECB och liknande har samma mål.
42
Q

Definiera nationens finansiella sparande

A

bytesbalans=NX+F

43
Q

c) Redogör för uppgångsfasen (boom) och nedgångsfasen (bust) i standardmodellen för en finanskris. Beskriv dem med ca fem meningar vardera lämpligen i punktform.

A

Boom:

  1. Tillgångar stiger i pris
  2. Ökning i EK(pga finansiell hävstång)
  3. Höjda förväntningar
  4. Personer tar fler lån och investerar mera
  5. Tillgångarna ökar mera

Boom:

  1. Tillgångarna sjunker
  2. Minskning i EK(pga finansiell hävstång)
  3. Minskade förväntningar
  4. Personer börjar sälja av tillgångar och betala tillbaka lån
  5. Tillgångar sjunker ytterligare
44
Q

A. Inflationen blir lägre än väntat. Är det arbetsgivaren eller löntagaren som vinner på detta? Förklara varför.

A

Det är löntagare som vinner på det. Det innebär att löntagagare har förhandlat till sig en löneökning som är högre än den faktiska inflationen vilket gör att de får en högre löneökning.

45
Q
BNP	3 503
Kapitalförslitning	454
Primära inkomster från utlandet, netto	62
Transfereringar från utlandet, netto	-51
Beräkna NNP
A
NNP= BNP-Kapitalförslitningar
=3503-454 = 3049
46
Q

Vad händer på penningmarknaden om BNP ökar?

A

Money demand ökar vilket gör att räntan stiger.

47
Q

D. Skriv två fördelar med att länder bildar ett gemensamt valutaområde.

A

Enklare att jämföra varor och tjänster
Enklare för befolkning att turista i vardera länder
Behöver inte ta hänsyn till olika växelkurser och valutaeffekter
Billigare att låna från andra länder

48
Q

E. Varför ingår inte pensioner i offentliga konsumtionsutgifter då BNP beräknas från användningssidan?

A

Eftersom pensioner är en transferering som påverkar den privata konsumtionen.

49
Q

Vad är två nackdelar med att bilda ett gemensamt valutaområde?

A
  1. Man förlorar sin förmåga att motverka störningar

2. Om det sker en kris så drabbar det alla länder, istället för ett land(om det inte är ett väldigt stort land).

50
Q

a) Antag att BNP i löpande priser föregående år var 3500 miljarder, medan BNP för föregående år i fasta priser var 3000 miljarder. Varför beräknar vi BNP i både fasta och löpande priser? Vad innebär det att BNP i löpande priser är högre än BNP i fasta priser? Hur stor är BNP-deflatorn?

A

Fasta priset tar man hänsyn till inflationen och delar med BNP-deflatorn.
Det innebär att BNP i löpande priset inte tar hänsyn till inflation.

Att BNP är högre i löpande priset är högre betyder egentligen ingenting i reala termer.

BNP deflatorn är 3500/3000 =1.1667

51
Q

Befolkning 900 000
I arbetsför ålder 600 000
Sysselsatta 450 000
Arbetslösa 50 000

i) Hur stor är arbetskraften, det relativa arbetskraftstalet, det relativa arbetslöshetstalet och sysselsättningsgraden? (3 poäng)
ii) Vad skulle hända med relativa arbetslöshetstalet och sysselsättningsgraden om 10 000
av de arbetslösa förtidspensioneras?

A

Arbestkraften = Sysselsatta+Arbetslösa = 500 000

Relativa arbetskraftstalet = Arbetskraften/arbetsförålder 500 000/600 000 =0.8333

Relativa arbetslöshetstalet = Arbetslösa/Arbetskraften = 50 000/500 000 =0.1

Sysselsättningsgraden = Sysselsatta/I arbetsför ålder = 450 000/600 000 = 0.75

ii) OM 10000 förtidspensionerar sig är det inte längre med i arbetskraften, Arbetskraften och arbetslösheten minskar med 10000 vardera. Sysselsatta är samma.

Så nya arbetslöshetstalet = 40 000 / 490 000 = 0.08

52
Q

c) I kapitlet av Fredriksson och Holmlund i Marknad och politik diskuteras det relativa arbetskraftstalet. De visar bl a att sedan 1960-talet har det relativa arbetskraftstalet ökat markant för kvinnor i Sverige. Ange ungefärlig nivå på det relativa arbetskraftstalet vid 1960-talet och nivån kring år 2010. Ange två av de faktorer som författarna anger som förklaringar till denna utveckling.

A
  1. Samboskatten avfördes och Särboskatt infördes istället. Det gjorde det möjligt att två jobbade och fick inte dela på marginalskatten. (t.ex. kunde en kvinna jobba och betala 80% i skatt med samboskatt, inte konstigt att hon då stannade hemma…)
  2. Kvinnors löner har succesivt ökat i Sverige vilket ökar incitamenten för kvinnor att arbeta.
  3. Förbättrade sociala system och dagisverksamhet vilket möjliggör för båda föräldrarna att arbeta.

Nivån har gått från cirka 60% till 80% i relativa arbetskraftstalet

53
Q

Utgå från ett läge där landet Floristan är i en djup lågkonjunktur med stor arbetslöshet. Landet är en liten öppen ekonomi med rörlig växelkurs. Landets politiker funderar nu på vilken politik som är bäst för att minska arbetslösheten. Använd Mundell-Fleming modellen och svara på frågorna nedan, dvs visa med grafer och förklara i text.

a) Hur kommer arbetslösheten att påverkas om politikerna använder en expansiv finanspolitik genom att öka statens köp av varor och tjänster?
b) Hur kommer arbetslösheten att påverkas om landets centralbank använder en expansiv penningpolitik genom att sänka styrräntan?

A

a) Arbetslösheten kommer på kort sikt att minska men kommer efter det att återgå till samma ursprungsnivå. Detta beror på att IS kurvan skiftar uppåt och åkar BNP i Sverige. Detta medför att det sker en större efterfrågan på penningmängden och Md ökar vilket driver upp räntan och således kronan apprecierar. Det innebär att vi kommer ha en sjunkande NX vilket sänker BNP tillbaka till ursprunglig nivå. Det leder också till en förhöjd inflation än tidigare. Jmfr med KPK och MPK.
b) Arbetslösheten kommer att minska, eftersom det eldar på ekonoin. BNP kommer att öka och även hållas kvar där. Det beror på att Riksbanken lämnar ut mer pengar, vilket sänker Md och vilket kommer sänka räntan. En sänkt ränta resulterar i att kronan derecierar och vi får en ökad NX som följd. Det innebär att IS kurvan kommer skifta uppåt tills i=i* och vi befinner oss på samma ränteläge som innan fast till en högre BNP.

54
Q

a) Antag att ekonomin initialt befinner sig i jämvikt. Visa med hjälp av ett AD-AS diagram och förklara hur ekonomin påverkas på kort och på medelfristig sikt av en ökning av den aggregerade efterfrågan.

A

En efterfrågestörning kommer leda till att vi glider in i högkonjunktur och har en överhettad ekonomi med risk för inflation. På kort sikt minskar arbetslösheten men på medelfristig sikt kommer efterfrågestörningen att glida tillbaka till MPK. Detta görs genom nominella löneanpassningar. Det innebär att SAS kurvan skiftar uppåt och skär MAS kurvan i jämvikt. Till följd av efterfrågestörningen får vi en ökad prisnivå.

55
Q

b) Antag i stället att ekonomin initialt befinner sig i en lågkonjunktur p g a låg aggregerad efterfrågan. Visa med hjälp av ett AD-AS diagram och förklara hur ekonomisk politik kan återföra ekonomin till jämvikt. Antag att landet som analyseras har rörlig växelkurs.

A

Låt oss anta att Sverige bedriver stabiliseringspolitik och höjer AD, i detta fallet genom expansiv penningpolitik. Det kommer innebära att vi hamnar på en jämvikt mellan MAS, SAS och AD.