EU-rätt Flashcards
Att lära om EU:s principer, lagstiftning mm. (31 cards)
Företrädesprincipen
Principen bygger på EU-rättens överstatliga karaktär vilket innebär att medlemsstaterna överlåter makt till EU-samarbetet och därmed begränsar sitt eget självbestämmande (suveränitet).
Lojalitetsprincipen
Detta innebär att medlemsstaterna ska vidta alla åtgärder som krävs för att uppfylla de förpliktelser som följer av EU:s fördrag eller andra rättsakter.
Principen om direkt effekt
Principen om direkt effekt låter privatpersoner åberopa EU-rätten i en nationell domstol även om den nationella lagstiftningen inte har getts det innehåll som EU-rätten stadgar.
Subsidiaritetsprincipen
Subsidiaritetsprincipen kallas även närhetsprincipen och innebär att ett beslut ska fattas på lägsta möjliga politiska nivå, så nära folket som möjligt. Framför allt handlar principen om att EU måste kunna motivera varför ett visst beslut ska fattas på EU-nivå och varför resultatet inte skulle bli lika bra om beslutet fattades av varje medlemsstat för sig.
Proportionalitetsprincipen
Proportionalitetsprincipen innebär att åtgärder och regler som beslutas inte får gå längre än vad som krävs för att EU:s målsättningar ska kunna uppfyllas.
Primärrätten
Primärrätten är EU:s grundläggande rättssaker såsom fördragen.
Sekundärrätten
EU:s övriga lagstiftning som delas upp i fem olika typer av rättsordningar: Förordningar, direktiv, beslut, rekommendationer och yttranden.
Europaparlamentet
Europaparlamentet kan ses som en motsvarighet till den svenska riksdagen. Är den enda institutionen som består av folkvalda representanter. Deras viktigaste uppgifter är lagstiftning, granskning av EU-kommissionen och beslutande kring EU:s budget.
EU-kommissionen
Kommissionen är EU:s verkställande organ och har bland annat till uppgift att lägga fram lagförslag och utreda olika slags frågor. På så sätt påminner kommissionens uppgifter om det svenska Regeringskansliets. Kommissionen ska på ett opartiskt sätt verka för EU:s bästa, till skillnad från exempelvis deltagarna i ministerrådet eller Europaparlamentet, som representerar sina respektive hemländer. Kommissionen består av 10 000 experter och andra tjänstemän.
Europeiska Unionens Råd (Ministerrådet)
I ministerrådet samlas ministrar från medlemsländerna för att diskutera aktuella frågor. Vilka ministrar som deltar beror på vilka ämnen som ska diskuteras.
Europeiska rådet
Europeiska rådet är namnet på de toppmöten som EU:s stats- och regeringschefer håller minst fyra gånger per år. Under dessa möten dras riktlinjer upp för EU:s politiska agenda.
EU-Domstolen
EU-domstolen – eller Europeiska unionens domstol, som dess officiella namn lyder – har till uppgift att tolka EU:s rättsregler och se till att EU:s medlemsstater och institutioner följer EU:s grundlagar (fördragen). EU-domstolen består av en domare per medlemsstat.
Förhandsavgöranden
Förhandsavgöranden sker på begäran av en nationell domstol. I ett förhandsavgörande uttalar sig EU-domstolen om hur en EU-rättslig regel ska tolkas när ett tolkningsproblem uppkommit i den nationella domstolen.
Fördragsöverträdelser
Kommissionen väcker talan mot ett medlemsland.
Passivitetstalan
En passivitetstalan möjliggör för EU-domstolen att utföra en lagligenlighetskontroll på någon av unionens institutioner, organ eller byråer när de har underlåtit att vidta åtgärder.
Skadeståndstalan
Skadeståndstalan kan väckas av en privatperson eller medlemsstat som lidit skada av en institution och vill ha ersättning av den institution som vållat skadan.
Sui generis
Av eget slag/egen rättsordning
Grundfördrag
Beskriver EU:s mål, EU institutionernas uppgift och den gemensamma utrikes och säkerhetspolitiken. De tre fördragen som utgör grundfördragen är Maastrichtfördraget, EUF-fördraget och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Grundfördrag är del av primärrätten.
Ändringsfördrag
Ändringsfördrag är till för att ändra grundfördragen. Ändringarna som ska göras till ett fördrag skrivs in i ett ändringsfördrag och införs sedan i det grundfördrag som ändringarna tillhör. Ändringsfördrag är del av primärrätten.
Anslutningsfördrag
Ett fördrag som innehåller villkoren för att ett nytt land ska kunna bli medlem i unionen. Anslutningsfördrag är del av primärrätten.
Bindande karaktär
Beslut är bindande för den part den riktar sig till.
Icke bindande karaktär
Rekommendationer eller yttranden är inte bindande för den part den riktar sig till.
Förordningar
Förordningar är av bindande karaktär och är del av sekundärrätten. De måste vara klara och otvetydiga (precisa) samt ovillkorliga. De har också allmän giltighet och är till alla delar bindande och direkt tillämplig i varje medlemsstat.
Direktiv
Direktiv är av bindande karaktär och är del av sekundärrätten. Direktiv är bindande vad avser det resultat som ska uppnås men de nationella myndigheterna får bestämma form och sätt för utförandet.