Exam Flashcards

1
Q

Vyresnieji aplinkos apsaugos inspektoriai neturi įgaliojimų:
a) Įstatymų nustatyta tvarka nagrinėti bylas dėl ekonominių sankcijų skyrimo ir skirti ekonomines sankcijas.
b) Vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę tarptautiniuose vandenyse
c) Duoti privalomuosius nurodymus fiziniams ir juridiniams asmenims.

A

…įstatymų nustatyta tvarka nagrinėti bylas dėl ekonominių sankcijų skyrimo ir skirti ekonomines sankcijas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Žemės naudojimo paskirtys:
a) Gamtinių rezervatų žemės sklypai, kultūros paveldo žemės sklypai, ekosistemų apsaugos žemės sklypai.
b) Vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų teritorijos, visuomeninės paskirties teritorijos, pramonės ir sandėliavimo objektų teritorijos bendro naudojimo teritorijos, kita.
c) Rekreacinio naudojimo žemės sklypai, sodininkų bendrijų žemės sklypai, kiti žemės ūkio paskirties sklypai.
d) Žemės ūkio, miško ūkio, vandens ūkio, konservacinė, kita.

A

Žemės ūkio, miško ūkio, vandens ūkio, konservacinė, kita.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Visuomenės informavimą ir jos dalyvavimą taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimų išdavimo procese organizuoja:
a) Aplinkos apsaugos agentūra.
b) Paraišką leidimui gauti pateikęs asmuo.
c) Regionų aplinkos apsaugos departamentai.

A

Aplinkos apsaugos agentūra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Valstybiniai aplinkos apsaugos inspektoriai neturi įgaliojimų:
a) Duoti privalomuosius nurodymus fiziniams ir juridiniams asmenims.
b) Įstatymų nustatyta tvarka nagrinėti administracinių nusižengimų bylas ir skirti administracines nuobaudas.
c) Įstatymų nustatyta tvarka nagrinėti bylas, dėl ekonominių sankcijų skyrimo bei skirti ekonomines sankcijas ir vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę tarptautiniuose vandenyse.

A

Įstatymų nustatyta tvarka nagrinėti bylas, dėl ekonominių sankcijų skyrimo bei skirti ekonomines sankcijas ir vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę tarptautiniuose vandenyse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

(ATVIRAS) Subjektai Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinka užsienio juridiniai asmenys, taip pat kitos užsienio organizacijos, įsteigti valstybėse, kurios neįeina į buvusios Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjungos pagrindu įkurtas politines, karines, ekonomines ar kitokias valstybių sąjungas arba sandraugas ir kurios yra bent vienos iš šių sąjungų, susitarimų ar organizacijų narės:

A

1) Europos Sąjungos;
2) Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos;
3) Europos ekonominės erdvės susitarimo;
4) Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Aplinkos apsaugos valstybinė kontrolė - tai:
a) Kompleksas tikslingų ir tarpusavy susijusių valstybės priemonių (veiksmų), įgyvendinamų siekiant užtikrinti racionalių gamtos išteklių naudojimą ir gamtinės aplinkos apsaugą.
b) Valstybės įgaliotų institucijų ir pareigūnų veikla ūkio subjektų, kitų fizinių ir juridinių asmenų atžvilgiu, kuria siekiama užtikrinti teisėtumą ir teisėtvarką aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių naudojimo srityje, pasireiškianti aplinkos apsaugą ir gamtos išteklių naudojimą reglamentuojančių įstatymų ir kitų teisės aktų pažeidimų prevencija, pažeidimų nutraukimu bei šių pažeidimų padarymu kaltų asmenų nustatymu, jų patraukimu teisinėn atsakomybėn.
c) Tai kompetentingų valstybės bei vietos savivaldos institucijų ir jų taikomų poveikių priemonių, siekiant visuomenės ekologinio saugumo ir gerovės, sistema.

A

Valstybės įgaliotų institucijų ir pareigūnų veikla ūkio subjektų, kitų fizinių ir juridinių asmenų atžvilgiu, kuria siekiama užtikrinti teisėtumą ir teisėtvarką aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių naudojimo srityje, pasireiškianti aplinkos apsaugą ir gamtos išteklių naudojimą reglamentuojančių įstatymų ir kitų teisės aktų pažeidimų prevencija, pažeidimų nutraukimu bei šių pažeidimų padarymu kaltų asmenų nustatymu, jų patraukimu teisinėn atsakomybėn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kokiems žemės gelmių tyrimams nereikalingas Lietuvos geologijos tarnybos išduodamas leidimas?
a) Tiesioginiams žemės gelmių tyrimams.
b) Netiesioginiams žemės gelmių tyrimams.
c) Nuotoliniams žemės gelmių tyrimams.

A

Netiesioginiams žemės gelmių tyrimams.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Pagal Orhuso konvenciją teisę kreiptis į teismą ir (arba) kitą nepriklausomą ir nešališką įstatymų nustatyta tvarka įsteigta instituciją siekiant teisiniu ar procesiniu požiūriu užginčyti bet kokį sprendimą dėl konkrečios veiklos, turi:
a) Suinteresuotos visuomenės nariai, manantys, kad buvo pažeista kokia nors jų teisė.
b) Suinteresuotos visuomenės nariai.
c) Suinteresuotos visuomenės nariai, turintys pakankamą suinteresuotumą arba (kaip alternatyva) manantys, kad buvo pažeista kokia nors jų teisė, kai tai kaip būtina sąlyga nustato nacionalinės administracinės procesinės teisės normos.
d) Visuomenės nariai, atitinkantys nacionalinėje teisėje numatytus kriterijus.

A

Suinteresuotos visuomenės nariai, turintys pakankamą suinteresuotumą arba (kaip alternatyva) manantys, kad buvo pažeista kokia nors jų teisė, kai tai kaip būtina sąlyga nustato nacionalinės administracinės procesinės teisės normos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

JT Bendrosios klimato kaitos konvencijos Kioto protokolu šalys susitarė:
a) 2008-2012 m. sumažinti bendrą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bent 5 procentais, lyginant su 1990 m.
b) 2008-2012 m. sumažinti šiltnamio efektą, sukeliančių dujų emisijas 12 procentų, lyginant su 1990 m.
c) 2008-2012 m. pasiekti, kad šiltnamio efektu pasižyminčių dujų koncentracijos atmosferoje stabilizuotųsi tokiame lygyje, kuriame pavojingas antropogeninis poveikis nesutrikdo klimato sistemos.

A

2008-2012 m. sumažinti bendrą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bent 5 procentais, lyginant su 1990 m.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę Lietuvos Respublikoje vykdo:
a) Aplinkos apsaugos departamentas
b) Savivaldybės administracijos tarnautojai.
c) Aplinkos ministerija.

A

Aplinkos apsaugos departamentas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Aplinkos apsaugos valdymas – tai:
a) Tai kompleksas tikslingų ir tarpusavyje susijusių valstybės priemonių (veiksmų) įgyvendinamų, siekiant užtikrinti racionalų gamtos išteklių naudojimą ir gamtinės aplinkos apsaugą.
b) Tai objektyviai apspręstas ir sudėtingas aplinkosauginės prasmės suteikimo teisei procesas, pasireiškiantis moksliškai pagrįsta veikla teisiškai įtvirtinant aplinkosauginius reikalavimus ir lemiantis teisės struktūros, turinio ir funkcijų raidą.
c) Tai kompetentingų valstybės bei vietos savivaldos institucijų ir jų taikomų poveikio priemonių, siekiant visuomenės ekologinio saugumo ir gerovės sistema.

A

Tai kompetentingų valstybės bei vietos savivaldos institucijų ir jų taikomų poveikio priemonių, siekiant visuomenės ekologinio saugumo ir gerovės sistema.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Teritorijų planavimas, tai:
a) Teisingo apibrėžimo nėra pateikta.
b) Procesas, kuriuo siekiama darnaus teritorijų vystymo ir kuris apima žemės naudojimo prioritetų, aplinkosaugos, visuomenės sveikatos saugos, paveldosaugos ir kitų priemonių nustatymą, gyvenamųjų vietovių, gamybos, inžinerinės ir socialinės infrastruktūros sistemų kūrimą, sąlygų gyventojų užimtumui reguliuoti ir veiklai plėtoti sudarymą, visuomenės ir privačių interesų suderinimą.
c) Teritorijų planavimo dokumentuose ar žemės valdos projektuose nurodyta veikla, kuri teisės aktų nustatyta tvarka leidžiama pagrindinės žemės naudojimo paskirties žemėje.
d) Teritorijos gamtinių ypatumų, tradicinės žmonių veiklos, socialinės ir ekonominės plėtros poreikio nulemta pagrindinio žemės naudojimo kryptis, numatyta teritorijų planavimo dokumente ar žemės valdos projekte, nuo kurios priklauso šios teritorijos planavimo ir žemės naudojimo sąlygos.

A

Procesas, kuriuo siekiama darnaus teritorijų vystymo ir kuris apima žemės naudojimo prioritetų, aplinkosaugos, visuomenės sveikatos saugos, paveldosaugos ir kitų priemonių nustatymą, gyvenamųjų vietovių, gamybos, inžinerinės ir socialinės infrastruktūros sistemų kūrimą, sąlygų gyventojų užimtumui reguliuoti ir veiklai plėtoti sudarymą, visuomenės ir privačių interesų suderinimą.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Rezervatai – tai:
a) Saugomos teritorijos, įsteigtos išsaugoti moksliniu bei pažintiniu požiūriu vertingas gamtos ir (ar) kultūros vietoves, jose esančius gamtos ir kultūros paveldo teritorinius kompleksus ir objektus (vertybes), kraštovaizdžio ir biologinę įvairovę bei genetinį fondą. Šiose teritorijose esančių vertybių išsaugojimas užtikrinamas nenutraukiant jose (ūkinės veiklos.)
b) Saugomos teritorijos, kuriose siekiama išsaugoti, tirti moksliniu požiūriu ypač svarbias gamtos ir nekilnojamąsias kultūros vertybes, užtikrinti natūralią gamtinių procesų eigą arba nekilnojamųjų kultūros vertybių autentiškumo išsaugojimą propaguoti gamtos ir nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugą. Šiose teritorijose nustatoma konservacinė pagrindinė žemės naudojimo paskirtis ir nutraukiama ūkinė veikla.
c) Gamtiniu ir (ar) kultūriniu vientisumu pasižyminčios teritorijos, kuriose pagal bendrą apsaugos, tvarkymo ir naudojimo programą sujungiamos įvairių apsaugos krypčių prioriteto, taip pat rekreacinės ir ūkinės zonos.

A

Saugomos teritorijos, kuriose siekiama išsaugoti, tirti moksliniu požiūriu ypač svarbias gamtos ir nekilnojamąsias kultūros vertybes, užtikrinti natūralią gamtinių procesų eigą arba nekilnojamųjų kultūros vertybių autentiškumo išsaugojimą propaguoti gamtos ir nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugą. Šiose teritorijose nustatoma konservacinė pagrindinė žemės naudojimo paskirtis ir nutraukiama ūkinė veikla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Teritorijų planavimo dokumentų rūšys yra:
a) Kompleksinio teritorijų planavimo dokumentai ir specialiojo teritorijų planavimo dokumentai
b) Bendrieji, kompleksiniai ir detalieji teritorijų planavimo dokumentai.
c) Bendrieji, specialieji ir detalieji teritorijų planai.

A

Kompleksinio teritorijų planavimo dokumentai ir specialiojo teritorijų planavimo dokumentai.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kokiame kompleksinio teritorijų planavimo proceso etape Vyriausybės nustatyta tvarka atliekamas strateginis pasekmių aplinkai vertinimas?
a) Baigiamojo etapo kompleksinio teritorijų planavimo dokumento derinimo stadijoje.
b) Rengimo etapo bendrųjų sprendinių formavimo stadijoje.
c) Parengiamojo etapo metu.

A

Rengimo etapo bendrųjų sprendinių formavimo stadijoje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Aplinkos apsauga – tai:
a) Sistemingas aplinkos bei jos elementų būklės ir kitimo stebėjimas, antropogeninio poveikio įvertinimas ir prognozė.
b) Aplinkos saugojimas nuo fizinio, cheminio, biologinio ir kitokio poveikio ar pasekmių, atsirandančių įgyvendinant planus ir programas, vykdant ūkinę veiklą ar naudojant gamtos išteklius.
c) Priemonių, taikomų reaguojant į įvykį, veikimą ar neveikimą, siekiant išvengti žalos ar kitokio neigiamo poveikio aplinkai ar ją (jį) sumažinti, sistema.

A

Aplinkos saugojimas nuo fizinio, cheminio, biologinio ir kitokio poveikio ar pasekmių, atsirandančių įgyvendinant planus ir programas, vykdant ūkinę veiklą ar naudojant gamtos išteklius.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Teritorijų planavimo viešinimą užtikrina:
a) Planavimo organizatorius.
b) Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos.
c) Savivaldybės vyriausiasis architektas.

A

Planavimo organizatorius.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Laukinės augalijos išteklių naudotojai gali būti:
a) Lietuvos Respublikos piliečiai ir Lietuvoje įsteigti juridiniai asmenys.
b) Fiziniai ir juridiniai asmenys, taip pat įmonės, neturinčios juridinio asmens teisių.
c) Fiziniai asmenys.

A

Fiziniai ir juridiniai asmenys, taip pat įmonės, neturinčios juridinio asmens teisių.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Konservacinės apsaugos prioriteto teritorijos. Šiai kategorijai priskiriami šie saugomų teritorijų tipai:
a) rezervatai, draustiniai ir paveldo objektai;
b) atkuriamieji sklypai, genetiniai sklypai
c) ekologinės apsaugos zonos;
d) valstybiniai parkai – nacionaliniai ir regioniniai parkai, biosferos stebėsenos (monitoringo) teritorijos – biosferos rezervatai ir biosferos poligonai.

A

Rezervatai, draustiniai ir paveldo objektai.

20
Q

Atkuriamosios apsaugos prioriteto teritorijos. Šiai kategorijai priskiriami šie saugomų teritorijų tipai:
a) rezervatai, draustiniai ir paveldo objektai;
b) atkuriamieji sklypai, genetiniai sklypai
c) ekologinės apsaugos zonos;
d) valstybiniai parkai – nacionaliniai ir regioniniai parkai, biosferos stebėsenos (monitoringo) teritorijos – biosferos rezervatai ir biosferos poligonai.

A

Atkuriamieji sklypai, genetiniai sklypai.

21
Q

Ekologinės apsaugos prioriteto teritorijos. Šiai kategorijai priskiriami šie saugomų teritorijų tipai:
a) rezervatai, draustiniai ir paveldo objektai;
b) atkuriamieji sklypai, genetiniai sklypai
c) ekologinės apsaugos zonos;
d) valstybiniai parkai – nacionaliniai ir regioniniai parkai, biosferos stebėsenos (monitoringo) teritorijos – biosferos rezervatai ir biosferos poligonai.

A

Ekologinės apsaugos zonos.

22
Q

Kompleksinės saugomos teritorijos. Šiai kategorijai priskiriami šie saugomų teritorijų tipai:
a) rezervatai, draustiniai ir paveldo objektai;
b) atkuriamieji sklypai, genetiniai sklypai
c) ekologinės apsaugos zonos;
d) valstybiniai parkai – nacionaliniai ir regioniniai parkai, biosferos stebėsenos (monitoringo) teritorijos – biosferos rezervatai ir biosferos poligonai.

A

Valstybiniai parkai – nacionaliniai ir regioniniai parkai, biosferos stebėsenos (monitoringo) teritorijos – biosferos rezervatai ir biosferos poligonai.

23
Q

Poveikio aplinkai vertinimo programą, vadovaujantis Aplinkos ministerijos patvirtintais poveikio aplinkai vertinimo programos ataskaitos rengimo nuostatais, rengia:
a) Atsakinga institucija.
b) Poveikio aplinkai vertinimo dokumentų rengėjas.
c) Planuojamos ūkinės veiklos organizatorius (užsakovas)

A
24
Q

(ATVIRAS) Miško kirtavietėse ir degavietėse mišką turi atkurti:

A

Miško valdytojai, savininkai ir naudotojai.

25
Q

(ATVIRAS) Kas sudaro atliekų hierarchiją (pasirinkite pagal prioritetų eiliškumą)?

A

Prevencija - parengimas pakartotiniam naudojimui - perdirbimas - kitas naudojimas (pvz. energijai gauti) – šalinimas

26
Q

(ATVIRAS) Kompleksinio teritorijų planavimo dokumentams priskiriami:

A

1) valstybės teritorijos bendrasis planas ir valstybės teritorijos dalių bendrieji planai (rengiami valstybės lygmeniu); 2) savivaldybių (rengiami savivaldybės lygmeniu) ar jų dalių (rengiami vietovės lygmeniu) bendrieji planai; 3) detalieji planai (rengiami vietovės lygmeniu).

27
Q

(ATVIRAS) Gamtos išteklių limitavimas – tai:

A

Gamtos išteklių naudojimo normų nustatymas atsižvelgiant į turimus duomenis apie išteklių kiekį, jų atsinaujinimą ir išsaugojimą ateičiai.

28
Q

(ATVIRAS) Miškas nuosavybės teise gali priklausyti:

A

Valstybei, fiziniams ir juridiniams asmenims bei užsienio valstybėse įsteigtoms organizacijoms, neturinčioms juridinio asmens statuso, tačiau turinčioms civilinį teisnumą pagal tų valstybių įstatymus.

29
Q

(ATVIRAS) Teritorijų planavimo lygmenys yra:

A

Valstybės, savivaldybės, vietovės.

30
Q

(ATVIRAS) Leidimas teršalus išmesti į aplinkos orą. Pirmenybę leidimui gauti turi:

A

1) asmenys, gaminantys energiją gyvenamosioms patalpoms, sveikatos priežiūros įstaigoms, taip pat slaugos, vaikų ugdymo ir mokymo įstaigoms;
2) asmenys, kurių ūkinės veiklos metu išmetamų teršalų kiekis ir energijos poreikiai, tenkantys vienam tos pačios rūšies gaminiui, yra mažiausi.

31
Q

(ATVIRAS) Valstybės aplinkosauginė funkcija – tai:

A

Tai kompleksas tikslingų ir tarpusavy susijusių valstybės priemonių (veiksmų), įgyvendinamų siekiant užtikrinti racionalų gamtos išteklių naudojimą ir gamtinės aplinkos apsaugą.

32
Q

(ATVIRAS) Rezervatinių miškų ūkininkavimo tikslas yra:

A

Sudaryti sąlygas miškams natūraliai augti.

33
Q

(ATVIRAS) Leidimą naudoti medžiojamųjų gyvūnų išteklius konkrečiame medžioklės plotų vienete išduoda:

A

Aplinkos apsaugos departamentas

34
Q

(ATVIRAS) Ekosistemų apsaugos miškų ūkininkavimo tikslas yra:

A

Išsaugoti arba atkurti miško ekosistemas ar atskirus jų komponentus.

35
Q

(ATVIRAS) Draustiniai – tai:

A

Saugomos teritorijos, skirtos moksliniu ir pažintiniu požiūriu vertingoms gamtos ir (ar) kultūros paveldo vietovėms, jose esančioms gamtos ir nekilnojamosioms kultūros vertybėms, kraštovaizdžio ir biologinei įvairovei išsaugoti. Šiose teritorijose esančių vertybių išsaugojimas užtikrinamas nenutraukiant joje ūkinės veiklos.

36
Q

(ATVIRAS) Aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę Lietuvos Respublikoje organizuoja:

A

Aplinkos ministerija.

37
Q

TIPK leidimus išduoda, keičia , naikina jų galiojimą, peržiūri leidimų sąlygas:
a) AAA
b) AAD
c) NVSC

A

AAA.

38
Q

TIPK leidimų sąlygų laikymosi kontrolę, išskyrus triukšmo ir kvapų sklidimo kontrolę, vykdo:
a) AAA
b) AAD
c) NVSC

A

AAD.

39
Q

TIPK leidimų sąlygų dėl triukšmo ir kvapų valdymo laikymosi kontrolę atlieka:
a) AAA
b) AAD
c) NVSC

A

NVSC.

40
Q

(ATVIRAS) Teisinis valstybės aplinkosauginės funkcijos realizavimo mechanizmas –

A

jį sudaro visuma organizacinių teisinių priemonių, kurių tikslas užtikrinti aplinkosauginių reikalavimų laikymąsi konkrečiuose visuomenės ir gamtos santykiuose.

41
Q

(ATVIRAS) Aplinkosauginiai reikalavimai –

A

tinkamo santykio su aplinka ribos, kurios nustatomos atsižvelgiant į tai, kaip funkcionuoja aplinka, veikiama gamtinių ir antropogeninių faktorių, savo ruožtu lemiančių žmogaus ir visuomenės veikimą aplinkos ir jos objektų atžvilgiu konkrečioje situacijoje.

42
Q

(ATVIRAS) Aplinkosauginių reikalavimų įtvirtinimas teisės normose –

A

tai objektyviai apspręstas ir sudėtingas aplinkosauginės prasmės suteikimo teisei procesas, pasireiškiantis moksliškai pagrįsta veikla teisiškai įtvirtinant aplinkosauginius reikalavimus ir lemiantis teisės struktūros, turinio ir funkcijų raidą.

43
Q

(ATVIRAS) Aplinkos teisės normos –

A

visuotinai privalomos elgesio taisyklės, išreiškiančios valstybės valią, susiformavusios ekologinių visuomenės funkcionavimo dėsningumų pažinimo pagrindu, parengtos aplinkosauginių reikalavimų įtvirtinimo teisės normose procese ir reguliuojančios visuomenės ir aplinkos santykius sutinkamai su aplinkosauginiais reikalavimais.

44
Q

(ATVIRAS) Aplinkosauginiai teisiniai santykiai –

A

tai valiniai visuomeniniai santykiai, kylantys visuomenės ir aplinkos sąveikos sferoje ir reguliuojami aplinkos teisės normų.

45
Q

(ATVIRAS) Atskirasis želdynas –

A

parkas, miesto ar miestelio sodas, skveras ar kitoks želdynas, esantis žemės sklype, kuris pagal jo naudojimo būdą priskiriamas prie atskirųjų želdynų teritorijų.

46
Q

(ATVIRAS) Priklausomasis želdynas –

A

želdynas, esantis statiniams ir įrenginiams skirtame žemės sklype.

47
Q

(ATVIRAS) Žalioji jungtis –

A

želdynų, pavienių želdinių ir vertikaliųjų ir (ar) stogo želdinių visuma, užtikrinanti rekreacinius ir (ar) ekologinius ryšius tarp atskirųjų želdynų, miško masyvų ir (ar) kitų gamtinio karkaso struktūrų.