Final questions 2020 (5) Flashcards

1
Q

Ισορροπία στερεού - υγρού: Εξάρτηση της διάλυσης του στερεού από την πίεση και την θερμοκρασία. Εξηγήστε αναλυτικά.
Ισορροπία αερίου - υγρού: Εξάρτηση της διάλυσης του αερίου από την πίεση και την θερμοκρασία. Εξηγήστε αναλυτικά.

A

Θερμοκρασία
Η δ/τητα του στερεού σε υγρό αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Η αύξηση της κινητικής ενέργειας που έρχεται με υψηλότερες θερμοκρασίες επιτρέπει στα μόρια του διαλύτη να διασπούν πιο αποτελεσματικά τα μόρια της διαλυμένης ουσίας που συγκρατούνται μεταξύ τους από τις διαμοριακές έλξεις.
Ενώ, η δ/τητα αερίου σε ένα υγρό δ/μα μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, με την αύξηση της θερμοκρασίας, η κινητική ενέργεια του μορίου του αερίου αυξάνεται, επομένως καθίσταται δύσκολο για τα υγρά μόρια να τα συγκρατήσουν.

Πίεση:
Η αύξηση της p συμπιέζει τα μόρια του αερίου στη διαλυμένη ουσία, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για πρόσθετα μόρια αερίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλό ρυθμό διαλυτότητας CO2 στο υγρό. Επίσης, η συχνότητα σύγκρουσης αυξάνεται. Επομένως, καθώς αυξάνεται η πίεση, αυξάνεται και η δ/τητα των αερίων στο υγρό.
Η αύξηση της πίεσης έχει μικρή έως καθόλου επίδραση στη διαλυτότητα ενός στερεού σε ένα υγρό καθώς δεν επηρεάζει πολύ τις διαμοριακές δυνάμεις. Τα στερεά και τα υγρά είναι εξαιρετικά ασυμπίεστα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly