Forbrugerbeskyttelse Flashcards

1
Q

Forklar forbrugerbeskyttelsesreglernes formål, grundlag og indhold

A

Formålet med forbrugerbeskyttelsesreglerne i bank- og finansverdenen er at beskytte den såkaldt “svage part,” typisk forbrugeren, og sikre redelig information om finansielle produkter og ydelser. Reglerne skal sikre, at kunderne er velinformeret og kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag, samtidig med at der opretholdes gennemsigtighed og konkurrence mellem bankerne.

Grundlaget for forbrugerbeskyttelsen er forankret i den danske Finansiel Virksomhed Lov (FIL) § 43 om god skik, og suppleres af en bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder (GSB) og vejledninger på området. Der er også en særlig lov, der sikrer retten til en basal betalingskonto, og andre bekendtgørelser, der omhandler information til forbrugere om priser, risikoklassificering af udlånsprodukter og klageansvarlige i finansielle virksomheder.

Indholdet af beskyttelsesreglerne omfatter formelle rettigheder og krav til information, årlige omkostninger i procent (ÅOP), processer, markedsføring, og principper som “kend-din-kunde” (KYC). Indirekte beskyttelse opnås gennem krav til tilladelser, kompetencer, kapitalforhold og tilsyn.

De juridiske værktøjer, primært FIL § 43, forpligter pengeinstitutterne på forskellige områder, men det giver kunderne kun i begrænset omfang egentlige rettigheder. Finanstilsynet fører dog tilsyn med disse regler og afgør påbud i tilfælde af overtrædelser, hvilket kan have betydning for ledelsesansvar og omdømme. Samlet set er forbrugerbeskyttelsesreglerne essentielle for at skabe tillid og beskytte kunderne i bank- og finansverdenen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar betydningen af god skik-reglerne i relation til forbrugerbeskyttelse

A

Reglerne om god skik inden for bank- og finansverdenen i Danmark er centreret omkring Finansiel virksomhedloven (FIL) § 43 og 43a samt tilhørende bekendtgørelser, herunder “God skik for finansielle virksomheder” (GSB), “God skik for finansielle rådgivere mv.” (GSBB), og “Investorbeskyttelse ved værdipapirhandel” (IBB). Her er en kort opsummering af de vigtigste punkter:

  1. FIL § 43 fastslår, at finansielle virksomheder skal drives i overensstemmelse med redelig forretningsskik og god praksis inden for virksomhedsområdet. Det er en retlig standard, der er fleksibel og dynamisk og tilpasses samfundsudviklingen.
  2. Bekendtgørelser udstedt under FIL § 43 giver nærmere regler om god skik for finansielle virksomheder, pris- og risikooplysninger for finansielle ydelser, kompetencekrav til finansielle rådgivere og investorbeskyttelse ved værdipapirhandel.
  3. God skik skal iagttages i alle faser af kundeforholdet og gælder både private kunder og lignende erhvervsmæssige kundeforhold, medmindre de væsentligt adskiller sig fra private kundeforhold.
  4. GSB fastsætter positive formuleringer af kravene til god skik-reglerne for finansielle virksomheder og dækker både private kundeforhold og visse erhvervsmæssige kundeforhold.
  5. Generalklausulen i GSB § 3 pålægger finansielle virksomheder at handle redeligt og loyalt over for kunderne og tilrettelægge deres virksomhed, så kunderne træffer beslutninger på et velinformeret grundlag.
  6. Finanstilsynet fører tilsyn med overholdelsen af god skik-reglerne og kan sanktionere ved overtrædelser.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar reglerne om markedsføring og rådgivning i relation til forbrugerbeskyttelse

A

Markedsføring - GSB §§ 4-7

Markedsføringen skal følge “god erhvervsskik,” som betyder, at den ikke må indeholde urigtige oplysninger eller på nogen måde vildlede eller kunne forventes at vildlede gennemsnitsforbrugeren, uanset om oplysningerne er faktuelt korrekte. Væsentlige oplysninger må ikke skjules eller præsenteres på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.

Der skal heller ikke benyttes chikane, ulovlig tvang, vold eller utilbørlig påvirkning, der indskrænker forbrugernes valgfrihed i forbindelse med et produkt.

Eksempler på vildledende eller aggressiv markedsføring kan omfatte:
- Byrdefulde hindringer for at udøve rettigheder i forbindelse med en kontrakt.
- Trusler om at træffe foranstaltninger, der ikke kan tages i henhold til loven.

Rådgivning - GSB §§ 8-14

Rådgivningen i den finansielle sektor skal tilgodese kundens interesser og give kunden et godt grundlag for at træffe beslutninger. Rådgivningen skal være relevant, retvisende og fyldestgørende og orientere om de relevante risici.

Før rådgivning ydes, skal kunden oplyse om sin økonomiske situation, erfaring med finansielle ydelser, formål med at få ydelsen leveret og risikovillighed. Rådgivningen skal tage udgangspunkt i de indhentede oplysninger og den finansielle virksomheds kendskab til kundens forhold.

Virksomheden skal informere kunden om egne produkter og ydelser, herunder forskelle i priser og vilkår for alternative produkter, der kan dække kundens behov. Hvis der er en særlig modsætning mellem kundens interesse og virksomhedens interesse i at sælge egne produkter, skal dette informeres om.

Hvis virksomheden modtager provision eller andet vederlag som følge af formidlingen af produkter eller ydelser, skal kunden informeres herom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar reglerne om sanktioner ved overtrædelse af god skik i relation til forbrugerbeskyttelse

A

Finanstilsynet fører tilsyn med, at reglerne om god skik overholdes. Hvis en finansiel virksomhed overtræder reglerne om god skik, kan Finanstilsynet udstede påbud om at berigtige forholdet. Hvis påbuddet ikke efterkommes, kan der pålægges en bøde.

Et eksempel på en overtrædelse af god skik er, når et pengeinstitut indgår en aftale med en investeringsforening om markedsføring, rådgivning og salg af foreningens beviser, uden at informere kunden om en aftale om provision i forbindelse med tilbuddet af produkterne.

Finanstilsynet behandler sager om overtrædelse af god skik, typisk efter henvendelse fra kunder eller anmodning fra Forbrugerombudsmanden. Forbrugerombudsmanden kan også anlægge sag om forbud, påbud, erstatning og tilbagesøgning af uretmæssigt opkrævede beløb vedrørende handlinger, der strider mod redelig forretningsskik og god praksis.

En overtrædelse af god skik-reglerne kan også have civilretlige konsekvenser efter FIL § 43 a. Hvis en finansiel virksomhed overtræder god skik-reglerne, kan den pålægges erstatningsansvar efter dansk rets almindelige regler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar de andre regler, der relaterer sig til forbrugerbeskyttelse inden for bank- og finanssektoren

A

Udover reglerne om god skik er der også andre forbrugerbeskyttelsesregler inden for bank- og finanssektoren, herunder regler om prisoplysninger og risikoklassificering af visse udlånsprodukter. Disse regler har til formål at give forbrugerne bedre information og beskyttelse i forbindelse med deres økonomiske beslutninger.

Aftalemæssig beskyttelse er også vigtig, og aftalelovens generalklausul i § 36 om urimelighed kan komme i spil, hvis en aftale anses for urimelig over for forbrugeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly