Författare och synsätt Flashcards
(46 cards)
Porter (1987)
Activity sharing
Strategi på koncernnivå. Högst grad av synergipotential och lägst grad av diversifiering. Lämpar sig bäst i turbulenta miljöer.
Porter (1987)
Transfer of skills
Strategi på koncernnivå. Relativt hög grad av synergipotential och låg grad av diversifiering.
Porter (1987)
Restructuring
Strategi på koncernnivå. Relativt låg grad av synergipotential och hög grad av diversifiering.
Porter (1987)
Portfolio management
Strategi på koncernnivå. Lägst grad av synergipotential och högst grad av diversifiering. Lämpar sig bäst i stabila miljöer.
Porter (1980)
Differentiering
Strategi på affärsområdesnivå. Unika, differentierade produkter. Genom att möta kunder med unik produkt kan de ta ett högre pris. En koncern som använder sig av portföljförvaltning bör använda sig av denna strategi på affärsområdesnivå.
Porter (1980)
Kostnadsledarskap
Strategi på affärsområdesnivå. Lägst tillverkningskostnader och således lägst priser på marknaden. En koncern med aktivitetsdelning bör tillämpa denna strategi på affärsområdesnivå.
Porter (1980)
Fokus
Strategi på affärsområdesnivå. Antingen kostnadsbaserad fokusering eller differentieringsbaserad fokusering, men mot en mindre del på marknaden.
Bingham (2011) Strategies of position
Passar i en stabil omgivning
Bingham (2011) Strategies of leverage
Passar i en omgivning med måttliga förändringar
Bingham (2011) Strategies of opportunities
Passar i en dynamisk omgivning
Ward et al (1996)
Niche differentiator
Strategi på funktionsnivå. Högst grad av teknisk flexibilitet och lägst grad av teknisk komplexitet. Unika produkter –> made to order.
Ward et al (1996)
Lean competitor
Strategi på funktionsnivå. Hög grad av teknisk flexibilitet och hög grad av teknisk komplexitet. Sällsynt. Stordriftsfördelar. Kombinerar differentiering och kostnadseffektivitet. Låga lagernivåer som uppnås med hjälp av just-in-time produktion, högt utnyttjande av maskiner och ständiga förbättringar.
Ward et al (1996)
Broad differentiator
Mellanläge där det är varken låg teknisk flexibilitet och teknisk komplexitet. Bred produktlinje, där kvalité och service är viktigt.
Ward et al (1996)
Cost leader
Högst grad av teknisk komplexitet och således lägst grad av teknisk komplexitet. Storskalig produktion till låg kostnad och hög kvalité. Massproduktion och därför inte kundanpassat. Därav mindre flexibel men hög komplexitet. Tillverkningen karaktäriseras som omfattande mekaniserad (standardiserad, automatiserad). PIA minskar så mycket som möjligt.
Porters femkraftsmodell
Modell som används för att komma ifrån konkurrensen. Genom att analysera förhandlingskraft från leverantörer och kunder, hot mot nya leverantörer samt substitut på marknaden kan man se hur stark position man har mot konkurrens. Om man till exempel har hög förhandlingskraft och en produkt som lätt kan imiteras är man kanske inte så konkurrenskraftig.
O´Reilly & Tuchman
Exploiting (utnyttja)
Handlar om att göra det man är bra på. Detta görs genom att titta tillbaka på dåtiden, - vad gjorde vi rätt/fel? och genom att fokusera på nuet. Vill maximera vinst och minimera kostnader. Hur kan vi kostnadsoptimera?
Ett exempel på företag med exploiting är Claes Ohlson eftersom de är återförsäljare och inte har så mycket nya produkter.
O´Reilly & Tuchman
Exploring (utforska)
Handlar om att se framåt och att utforska nya möjligheter. Fokuserar på innovation och tillväxt. Ett exempel på ett företag med exploring är Tesla eftersom de har mycket fokus på innovation och inget egentligen vinstintresse.
O´Reilly & Tuchman
Ambidextrous
Handlar om att man både kan utnyttja redan existerande förmågor samtidigt som man utforskar nya möjligheter.
Miles & Snow (1978)
Entreprenurial problem
En av de problem de klassiska typologierna besvarar/löser. En Hur man bör utveckla en konkret definition, tex en specifik produkt eller tjänst och en Target marknad eller marknadssegment.
Miles & Snow
Engineering problem
En av de problem de klassiska typologierna besvarar/löser. Skapa ett system som operationaliserar ledningens lösning på entreprenurial problem, tex hur man ska tillverka produkten.
Miles & Snow (1978)
Administrative problem
En av de problem de klassiska typologierna besvarar/löser. Handlar om att man ska minska osäkerheten inom organisationen, rationalisera och stabilisera de lösningar man hittat på de andra problemen. Man ska också formulera och implementera dessa processer som ska möjliggöra för organisationen att fortsätta utvecklas.
Inom strategi finns olika skolbildningar. Vissa av dessa tas upp i Nilsson & Rapp, till exempel designskolan. Vilket gäller?
SWOT-analysen ger stor hjälp vid utformningen av strategier. Strategiformuleringsprocessen är högst medveten och planeringsprocessen avslutas när implementeringen påbörjas. Inkrementell strategiutveckling är därför olämplig.
Vad menar Nilsson & Rapp om strategisk kongruens?
Forskning ger rikt stöd för att organisationsledningar behöver en genuin förståelse både för omgivningen och hur koncernen ska använda sina interna strukturer för att positionera erbjudanden på marknaden. Detta kräver strategisk kongruens. Men ett problem är att många koncernledningar har abdikerat från sin roll att leda och utveckla företaget och dålig koordinering har blivit en oönskad effekt av försök att göra affärsenheter mer flexibla.
Vilka författare/modeller lyfter fram diversifiering och synergipotential som centrala dimensioner i strategiarbetet?
Porters (1987) koncernstrategitypologi och Prahalad och Hamels (1994) koncernstrategitypologi, men inte Ward et als (1996) tillverkningsstrategitypologi och Hayes och Wheelwrights (1979) tillverkningsstrategitypologi.