fr 5-9 Flashcards

1
Q

Beskriv “grundmänniskosynen” inom de båda religionerna.

A
  • Enligt Judendom har vi människor en fri vilja
  • Vi är Guds medskapare och ska göra klart hans skapelser med våra handlingar
  • Vi har ett moraliskt ansvar för det vi gör, vilket vi måste vara medvetna om
  • Enligt kristendom är vi människor skapade till Guds avbild
  • Vi har ett oändligt högt värde
  • Vi ska ta hand om Guds skapelse
  • Vi ska vara medvetna om vårt ansvar och vara empatiska och generösa
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Är män och kvinnor lika religiöst viktiga? (ingår också i människosynen).

A

Många kristna betraktar jämställdhet mellan könen som ett viktigt egenvärde och som en del i den kristna betoningen på alla människors lika värde. Men enligt det som står i bibeln har mannen och kvinnan olika roller, och mannen står över kvinnan.

Många inom Judendomen har en sekulär (dubbeltro) judisk identitet där kulturen och traditionerna är viktigare än det religiösa. Det innebär att synen på manligt och kvinnligt för många judar och judinnor inte alls påverkats av det som står i Tanakh och Talmud.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur ser man på homosexualitet inom religionerna? (ingår också i människosynen).

A

Inom judendom varierar inställningen till homosexuallitet. De ortodoxa judarna är emot homosexualitet, de konservativa godkänner det för det mesta/ibland och de liberala tycker det är helt okej.

Inom kristendom är det nästan samma sak: Liberal tolkning menar att Gud inte har förbjudit detta och att det är helt okej. Katolska och ortodoxa kyrkor menar att det strider mot bibeln och de tycker homosexuella borde leva i celibat. I Svenska kyrkan får församlingarna bestämma om de vill viga samkönade eller inte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Etnicitet inom religionerna:

A

Judar: diaspora, förintelsen, sex med judar, sekularisering.
Kristna: ingen etnisk grupp, majoritetsreligion.
Judendom: Det handlar om känslan att tillhöra en särskild folkgrupp med ett gemensamt ursprung och språk (hebreiska, ladino och jiddisch) och en gemensam historia och kultur.

kristendomen: Kristendomen är inte knuten till någon viss etnicitet, utan att alla, oavsett etnisk bakgrund, kan bli kristen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

.Vilka skrifter har religionerna? Vad handlar de (i korthet) om?

A

Den judiska bibeln kallas Tanak (Gamla testamentet i de kristnas bibel). I den utgör Tora (de fem Moseböckerna) den viktigaste delen. Tora beskriver bland annat Mose liv och gärningar.
Det är i Tora som grunden för det judiska vardagslivet finns nedtecknad., N står för Neviim: i Neviim kan man läsa om de profetior som profeterna som jesaja och Hesekil förde fram och K för Ketuvim: består av delar som, ordspråken och Psaltaren klagovisorna och höga visan.
En annan viktig skrift är Talmud. Det är en samling av böcker som tolkar levnadsreglerna i Tanak. Den omfattar mer än sex tusen sidor och där finns hundratals regler om hur ett judiskt liv ska levas i stort och smått.

I Kristendomen har vi bibeln, gamla och nya testamentet. Gamla testamentet handlar om alla förbund judarna slöt med gud. Nya testamentet handlar om jesus kristus, hans liv, undervisning, död mm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly