Franska revolutionen utveckling Flashcards

Till prov

1
Q

Orsak 1: Adelns privelgier, hur det är en orsak?
Nyckelord:
1. Privelgier,
2. folket levde svalt, i
3. lska hos borgarna,
4. medelrika,
5. inga rättigheter,
6. nationalförsamling

A

En av alla aspekterna som ledde till Frankrikes revolution är hur adeln levde ett lyxliv med många dyra fester som slösade bort landets ekonomi. Adeln fick göra vad de ville och hade en massa privilegier, samtidigt som majoriteten av folket som var bönder levde extremt fattig. Adeln slapp betala skatt, de hade fester och levde lyxliv, medan folket levde svalt. Det skapades en ilska hos borgarna och bönderna mot adeln, speciellt mot kungafamiljen. Borgarna hade blivit medelrika och de kunde läsa och skriva. Därför kunde de planera hur landet skulle styras och hur de skulle ta över tronen. Borgarna var inte många dock, därför tog de hjälp av bönderna som var ungefär 80% av befolkningen. Dessa bönder levde i ett katastrofiskt samhälle utan någon ekonomi eller några rättigheter. De var trötta på adeln och ville att det skulle ske en förändring. Kungen visste att folket var arga och att de kunde vinna om de skulle vilja kriga eftersom de är så många. Därför bjöd kunen borgarna och vissa bönder till en samling men ingen av folket gick dit. Isstället starade de sin egna “riksdag” som kallades för nationalförsamlingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Orsak 2: Amerikanska revolutionen, hur är det en orsak
Nyckelord:
1. Demonstration
2. Hjälpt till med den amerikanska revolutionen
3. Mycket krig under 1700 talet
4. Ökad skatt plus missväxt

A

En annan orsak till den Franska revolutionen är den Amerikanska revoultionen. USA blev ett exempel på det faktiskt går att göra en förändring och en demonstration på att det faktiskt går att göra en revolution, som sedan förändrar samhället. Frankike hade även hjälpt till med den Amerikanska revoultionen. De gav amerika både ekonomiskt och miltärt stöd, de var även med i flera krig under 1700 talet. Detta kostade frankirike mycket, därför ökade adeln skatten. Detta fick folket att bli arga, då det samtidigt var en massa missväxt i landet. Det var tufft med höga skatter och en massa missväxt. Denna finanisela kris var en stor orsak till Franska revoultionen, folket blev upprörda och startade nationalförsamlingen (deras egna riksdag, utan adeln).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Orsak 3: Upplysningens ideer, hur är den en orsak till den fransak revolutionen?
Nyckelord:
1. Nya tankar
2. Ifrån kolonialismen av europa
3. Levnadsstandarden ökade
4. Ny samhällsklass
5. Borgarna blev vetenskapliga, (antiktes grekland)
6. Iden om mänskliga rättigheter

A

Upplyssningen gav det franska folket tankar om ett nytt mer modernt samhälle utan kungamakt, med demokrati, frihet och rättigheter åt hela folket. Folket var arga på att adeln hade en massa rättigheter och att de inte behövde betala någon skatt. Upplysningen kom ifrån kolonialismen av europa. Med kolonialismen ökade levnadsstandarden i europa och i frankrike byggdes det up en ny samhällsklass. Det gick ifrån att bara finnas rika adeln, prästerna och fattiga bönderna tills att det sakta byggdes i en ny samhällsklass, borgarna. Eftersom att levnadsstandarden ökade började dessa borgare lära sig att skriva och läsa. Detta ledde till att borgarna blev mer filosfiska och vetenskapliga. De blev mer vetenskapliga och grävde up anitikens grekland sätt att styra samhället igen. På detta sätt fick de en tanke om hur deras land kunde styras utan någon kung och utan adeln, utan styras med hela landet med en gemensam demokrati. De fick iden om mänskiliga rättigheter och att ingen människa skulle vara mer värd en någon annan. Därför började de tillsamans med det vanliga folket att gå emot adeln och sedan starta en revolution.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Konsekvens 1: Kungamakten störtades och ersattes med demokrati, hur är det en orsak till franska revolutionen?
Nyckelord:
1. Ingen fast regering, flera ville ta makten
2. Storminingen av bastiljen, 14 juli 1789
3. Anledning var missnöje i flera år
4. Folket fick vapen
5. Kungafamlijen flydde men avrättades
6. “La terrur” - skräckväldet
7. Giljtongen, ca 40 000 dog

A

En konsekvens från franska revolutionen är att kungamakten störtades och ersattes med demokrati. Under flera år fanns det ingen fast regering, flera olika människor och grupper försökte alla ta makten. Det började med stormningen av bastillien den 14 juli 1789 som betraktas som en startpunkt till den franska revolutionen. Det var en konsekvens som kom ifrån missnöjet som hade byggts up i flera år hos folket, pga ojämnlikhet mellan de olika klasserna. Här kan vi se hur en av orsakerna sedan leder till en konsekvens. Stormningen av bastiljen ledde till att det franska folket hade ett övertag med människor men nu även med vapen, då bastiljen var ett fängelse där de även förvarade vapen. Detta fick adeln och kunga familjen att bli välidgt rädda. De flydde från paris, och revolutionen börjar. Kungen och drottningen blev tillfångetagna och avrättades. Denna tid kallas för “la terrur”, även kallas skräckväldet. Denna tid kallades för skräckväldet eftersom den var välidgt blodig och många dog under denna tid. Det vanligaste sättet för folket att döda folk var genom att använda giljtongen, ca 40 000 människor avrättades med giljtongen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Konsekvens 2: Napoleon Bonarte, förklara hur han är en orsak til den franska revolutionen
Nyckelord:
1. Krig och otrygheter
2. Napoleon, officer i armen, populär hos folket.
3. 1799 tar makten, med några andra
4. Först som konsul sen år 1804 kröner han sig till kejsare.
5. Frankrike=monarki, men förändringar fanns kvar
6. Kvinnor
7. Napoleon=krig=ta över europa
8. Nya lagar, infrasstruktur
9. Nationalstat
10. Napoloen besgras, skickas till en ö i afrika

A

Det var en massa krig och otrygghet som revolutionen inte hade lovat folket. Många i landet längtade efter tryghet och stabilitet i landet. En av dessa var Napoleon Bonarte, han var en officer i den franksa armen. Genom sina framgångar i armen hade han blivit populär hos folket. Tillsamans med andra ledare tar han makten i paris, år 1799. Först styr Napeloen frankrike som konsul, men 1804 kröner han sig själv till kejsare. Frankrike blir nu en monarki igen, men förändingarna som hade skett under revolutionen finns kvar. Det var mer rättvisa, jämstäldhet och frihet åt det vanliga folket. Som att exempelvis kvinnor kunde gifta sig utan tilstånd från sin far, kvinnor kunde skilja sig utan någon anledning och de fick ärva lika mycket som män. Med napoleon som kejsare börjar frankrike kriga mot och ta över stora delar av eruopa, dessa krig kallas för napeleonkrigen. Napoleon skrev nya lagar, färbättreade utbildningen och skola och stasade på landets infrastruktur. Frankrike blev en nationalstat, ett nytt mer mordernare sätt att styra ett land på, ungefär på samma sätt som vi har det idag. Napoleonlrigen varade mellan 1804 - 1815 slutar med slaget vid waterloo. Napoleon besegras, tas tillfånga och skickades till den lilla ön St Helena utanför Afrika. Där får han “styra” tills han dör 1821.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Konsekvens 3: Adeln och prästernas makt minskade samtidigt som borgarna och folkets makt ökade. Hur var det en konsekvens till revoultionen?
Nyckelord:
1. Borgarana = rösträtt, demokrati samt bättre skola
2. Skattefrihet togs bort
3. Kyrkan utpllånas av deras guld

A

Adeln och prästernas makt minskade samtidigt som borgarna och folkets makt ökade. Adeln och präster tvingades att bli mer som det vanliga folket. Borgarna och det vanliga folket fick mer makt i samhället genom bland annat rösträtt, demokrati och nyare och bättre skola. Vi kan se det här genom att adelns makt och privilegier avskaffades, exempelvis att adelns skattefrihet togs bort och även kyrkans makt minskade drastiskt. Det kan vi se genom att de utplånades av deras guld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly