gen Flashcards

(43 cards)

1
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  • Vad är genetik
A

Genetik är studiet av hur gener och egenskaper överförs från en generation till nästa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ett annat namn till genetik?

A

ärvslära

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är en gen?

A

En gen är en del av ärftlig information som finns i DNA. Genen bär på instruktioner på hur kroppen ska bygga och förklara. Gener bestämmer även de egenskaper som ögonfärg och hår typ de är ärvda från föräldrar till barn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ett annat namn till gen?

A

arvanslag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur många DNA molekyler finns i varje kroppscell?

A

I varje kroppscell finns det 46 DNA-molekyler,

vilket motsvarar 23 par kromosomer.

Varje kromosom innehåller en lång kedja av DNA som bär på den genetiska informationen.

Det finns dock undantag, som i könsceller (ägg och spermier), där det bara finns 23 kromosomer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Var har du fått dina DNA molekyler ifrån?

A

DNA-molekyler är de små byggstenarna som bär på våra gener. Du får ditt DNA från dina föräldrar. När spermien från din pappa möter ägget från din mamma, bildas en ny cell som har en blandning av deras DNA. Det är därför du kan ha likheter med både din mamma och pappa, som hårfärg och ögonfärg. Ditt DNA påverkar många saker om dig, inklusive vissa av dina egenskaper. Så, ditt DNA kommer direkt från dina föräldrar!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Var i en cell finns DNA molekylerna?

A

DNA-molekylerna finns mest i cellkärnan. Cellkärnan är en del av cellen som skyddar DNA:t. I vissa enklare organismer, som bakterier, finns DNA:t i cellens vätska istället för i en kärna. Men hos människor och de flesta andra organismer finns DNA:t i cellkärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur är DNA molekylen uppbyggd?

A

DNA-molekylen ser ut som en snurrad stege. Den har två långa kedjor som går runt varandra, som en spiral. Dessa kedjor kallas “ryggraden” och består av socker och fosfat.

Stegen i DNA:t är gjord av fyra olika typer av byggstenar som kallas baser. De fyra baserna är adenin (A), tymin (T), cytosin (C) och guanin (G). Baserna parar ihop sig på ett speciellt sätt: A med T och C med G. Denna struktur gör att DNA kan lagra information som berättar hur kroppen ska fungera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad i en gen bestämmer en egenskap? Exempelvis är det samma gen för ögonfärg. Vad i genen, hos olika människor, bestämmer om det blir brun eller blå ögonfärg? Vad som skiljer samma gen, hos olika människor, åt som resulterar i olika egenskaper)

A

Det som bestämmer en egenskap, som ögonfärg, är specifika delar av en gen som kallas alleler. En gen kan ha olika varianter, och dessa varianter påverkar vilken egenskap som kommer att synas.

Till exempel, ögonfärg styrs av flera gener, men en viktig gen är OCA2. Om en person har en allel som ger brun ögonfärg, så kommer de att få bruna ögon. Om de har en allel som ger blå ögonfärg, så får de blå ögon.

Så, skillnaden mellan bruna och blå ögon beror på vilken allel som är närvarande i genen. Det är en kombination av alleler från båda föräldrarna som avgör vilken ögonfärg en person får. Det som skiljer samma gen hos olika människor och resulterar i olika egenskaper är små skillnader i DNA-sekvensen, som kallas polymorfismer. Dessa variationer kan påverka hur mycket av ett visst protein som produceras, vilket i sin tur påverkar egenskaper som ögonfärg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är proteinsyntes?

A

roteinsyntes är den process genom vilken celler skapar proteiner. Det är en grundläggande biologisk process som är avgörande för liv och cellfunktion.

Processen kan delas in i två huvudsteg: transkription och translation.

  1. Transkription: I detta steg kopieras informationen från en gen (som finns i DNA) till en messenger-RNA (mRNA) molekyl. Detta sker i cellkärnan. DNA-strängen öppnas, och en komplementär RNA-sträng byggs upp baserat på DNA-sekvensen.
  2. Translation: Efter att mRNA har byggs upp transporteras det ut ur cellkärnan till ribosomerna, där translationen sker. Ribosomerna läser mRNA-sekvensen och använder den för att sätta ihop en kedja av aminosyror, vilket resulterar i ett protein. Varje tre nukleotider (kodon) på mRNA motsvarar en specifik aminosyra.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är proteiner? Vad byggs proteiner av?

A

Proteiner är stora molekyler som är viktiga för många funktioner i kroppen. De hjälper till att bygga celler och vävnader, och de gör många saker som att hjälpa till med kemiska reaktioner, transportera ämnen och skydda mot sjukdomar.

Proteiner är gjorda av små delar som kallas aminosyror. Det finns 20 olika aminosyror som kan sättas ihop på olika sätt för att skapa olika proteiner. Hur aminosyrorna kopplas ihop avgör hur proteinet ser ut och vad det gör. När aminosyrorna binds ihop bildas en kedja som sedan viks för att skapa ett specifikt protein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad skiljer olika proteiner åt?

A

Sammansättning: Proteiner är gjorda av olika typer och ordningar av aminosyror. Även små förändringar i hur aminosyrorna är kopplade kan göra att proteinerna blir helt olika.

  1. Struktur: Proteiner kan ha olika former. Vissa är bara enkla kedjor av aminosyror, medan andra kan vara mer komplicerade och ha flera kedjor som är vikta på speciella sätt. Hur proteinet ser ut påverkar hur det fungerar.
  2. Funktion: Varje protein har en speciell uppgift i kroppen. Vissa proteiner hjälper till med kemiska reaktioner, andra transporterar saker, ger stöd till celler eller hjälper immunförsvaret.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad kallas mannens könsceller?

A

spermier

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad kallas kvinnans könsceller?

A

äggceller

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är det som bestämmer om det blir en pojke eller flicka?

A

Det som bestämmer om det blir en pojke eller flicka är kombinationen av könskromosomer från föräldrarna. Människor har två könskromosomer: X och Y.

Om spermien som befruktar ägget bär en X-kromosom, blir barnet en flicka (XX). Om spermien bär en Y-kromosom, blir barnet en pojke (XY). Så, det är spermien som avgör barnets kön.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Ge två exempel på vad DNA-analyser kan användas till.

A

Släktforskningsstudier: Genom DNA-analyser kan man ta reda på sina förfäder och släktskap med andra personer. Det kan hjälpa människor att förstå sin familjehistoria och ursprung.

  1. Brottsplatsutredningar: Inom kriminalteknik används DNA-analyser för att identifiera brottslingar. Genom att jämföra DNA från en brottsplats med DNA från misstänkta kan man knyta dem till brottet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad är förädling? Ge exempel på förädling av djur

A

Förädling är när man förbättrar eller förändrar djur eller växter för att få fram bättre egenskaper.

Ett exempel på förädling av djur är när man avlar mjölkkor för att få dem att ge mer mjölk.

Ett annat exempel är hundar, där man avlar fram olika raser för att få fram hundar med speciella egenskaper, som storlek eller temperament.

19
Q

Vad är insemination?

A

Insemination är en medicinsk procedur där spermier introduceras i en kvinnas reproduktionssystem för att uppnå befruktning. Det finns olika typer av insemination, inklusive:

  1. Intrauterin insemination (IUI): Spermier placeras direkt i livmodern under ägglossningen för att öka chansen för befruktning.
  2. Künstlig insemination: Detta kan även inkludera användning av donerade spermier, vilket ofta används av par som har svårt att bli gravida eller av ensamstående kvinnor.
20
Q

Vad är Genbank? Vad är syftet med genbank?

A

En genbank är en plats där genetiskt material, som frön, växtdelar eller djurceller, lagras och bevaras. Syftet med en genbank är att skydda och bevara den genetiska mångfalden hos olika arter, särskilt hotade eller sällsynta arter.

21
Q

Beskriv ett exempel på användning av genteknik inom växtförädlingen.

A

Ett exempel på genteknik inom växtförädling är Bt-majs. Denna majs har ändrats så att den kan producera ett protein från en bakterie som skyddar den mot insekter. Det gör att bönder kan använda färre kemikalier för att bekämpa skadedjur.

Genteknik kan också hjälpa till att göra växter mer tåliga mot sjukdomar och torka, vilket kan leda till större skördar och mer mat.

22
Q

Vad är genteknik?

A

Genteknik är en metod för att ändra gener i organismer. Det handlar om att ta bort, ändra eller flytta gener för att få växter eller djur att få speciella egenskaper.

I jordbruket kan genteknik användas för att göra grödor som är starkare mot sjukdomar eller som ger mer mat. Inom medicin används det för att utveckla nya mediciner och behandlingar.

23
Q

Vad är hybrid-DNA?

A

Hybrid-DNA är en typ av DNA som skapas när DNA från två olika källor blandas ihop. Det kan hända naturligt, men oftast görs det i labb för att forska.

Genom att göra hybrid-DNA kan forskare lära sig mer om gener och hur de fungerar. Det används också för att göra nya mediciner eller förbättra växter och djur.

24
Q

vad är GMO?

A

GMO står för genetiskt modifierade organismer. Det är växter eller djur där DNA har ändrats på ett icke naturligt sätt för att ge dem speciella egenskaper.

25
Vad är stamceller?
Stamceller är speciella celler som kan bli olika typer av celler i kroppen. De kan dela sig och utvecklas till celler som muskler, nerver eller blod.
26
- Vad är en cell?
en byggsten i alla levande organismer
27
- Var i cellen förvaras DNA:t?
cellkärnan
28
- Ungefär hur många celler har du i din kropp?
37 biljoner celler
29
- Hur många kvävebaser finns det?
Det finns fyra olika kvävebaser i DNA. Dessa är adenin (A), tymin (T), cytosin (C) och guanin (G).
30
- Vad heter de? Vilken bokstavsförkortning har de?
ATCG Adenin, tynamin cytosin, guanin
31
vilka kvävebaser binder alltid till varandra och bildar baspar i stegpinnarna, i DNA:t?
A-T C-G
32
- Hur många DNA molekyler har du i varje cell i din kropp? Varifrån har du fått dina DNA molekyler från?
2st en från mamma och en från papap.fick de genom ärftlighet. dna molekyler innehåller genetisk information som bestämmer mina egenskaper
33
- Du började som en enda cell, ett befruktat ägg, och är nu en flercellig organism bestående av flera tusen miljarder celler. Och i varenda cellkärna har du 46 DNA molekyler. Hur har det gått till?
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43