Globalisering Flashcards
(21 cards)
Schengen-samarbeidet
Avtalen innebærer passfrihet mellom medlemslandene i EU (og andre, bla. Norge), utvidet politisamarbeid og felles asyl- og flyktningepolitikk.
Amsterdam-traktaten
Avtale som bestemte at Schengen-samarbeidet skulle legges inn under EU og åpnet for en utvidelse av EU.
Industrialisering
Det å innføre industri eller legge om til industrimetoder i næringsliv eller produksjon. En storstilt samfunnsmessig omlegging knyttet til innføring av industri, særlig forbundet med den såkalte industrielle revolusjon.
Råvareleverandør
Land som produserer råvarer og får hovedinntektene sine fra eksport av råvarer.
Internasjonalisering av verdensøkonomien
Handler om hvordan landene i verden har kommet stadig nærmere hverandre gjennom handel og samarbeid i internasjonale organisasjoner.
Internasjonal arbeidsdeling
At en del av verden, de store industri- og kolonimaktene, spesialiserte seg på industriproduksjon. En annen del av verden, koloniene, leverte billige råvarer samtidig som de var markeder for eksport av ferdigvarer fra i-landene.
Import
Et lands forsyning med varer av fremmed opprinnelse. Den innførte eller importerte varen kan enten være bestemt til forbruk i landet, eller til å utføres uforandret eller i bearbeidet form, eller bare til å føres gjennom landet.
Eksport
Utførsel, salg til utlandet av varer og tjenester.
Koloni
Et område utenfor en stats grenser som ligger under denne stats kontroll og overhøyhet. Kontrollen ble først opprettet ved utflytting og bosetning, fulgt av økende handel med lokalbefolkningen, og etter hvert militær okkupasjon.
Investere
Å plassere penger i et selskap en håper skal gå bra.
Handelsbalanse
Et lands økonomi overfor utlandet. Hvis en skal hå med overskudd, må et land eksportere mer enn det importerer.
Flernasjonale selskaper
Selskap som har hovedkontor, holder til i et land, mens produksjonen foregår i andre land som har lavere lønnsutgifter. Slike selskaper kontrollerer nesten halvparten av verdenshandelen.
Multinasjonale selskaper
Et selskap som opererer i ett eller flere land utover hjemlandet. De har hovedkontor i et land og styrer derfra selskaper i andre land.
Aksje
Verdipapir som sier at du eier en liten del av en bedrift. Aksjer blir omsatt på børs.
Kurs (aksjer)
Prisen på aksjer.
Utbytte (aksjer)
Avkastning/overskudd på aksjer.
EEC (Det europeiske økonomiske fellesskap)
Navn på en del av EF (De europeiske fellesskap) fra 1967-1993. Organisasjonen byttet navn til EU.
EU
Forkortelse for “Den europeiske union”. Medlemslandene har seg imellom rett til fri bevegelse av varer, fri bevegelse av kapital, fri bevegelse av tjenester og fri bevegelse av personer(arbeidskraft).
Statens pensjonsfond - Utland
Inntektene staten Norge får fra oljeindustrien blir plassert i fondet. Fondet investerer pengene (f.eks. i England) slik at Norge skal få best mulig avkastning på dem. Avkastningene er ment å skulle dekke framtidige pensjonsutgifter.
GATT-avtalen
Generalavtalen om toll og handel. En avtale som var i kraft fra 1948-1994. Ble undertegnet i 1947 av 23 stater, blant annet Norge. Ble i 1994 endret til WTO(verdens handelsorganisasjon) og startet virksomhet i 1995.
Maastricht-avtalen
En avtale vedtatt i 1991 mellom landene i EU. Foreløpig grunnlov for EU. Mål: å sikre de fire frihetene, å få en felles økonomisk politikk(felles sentralbank og felles mynt, euro), å arbeide for å få en politisk union med felles utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk, og å innføre Schengen-samarbeidet.