Glosor för första tentan. Flashcards

1
Q

Analytisk induktion

A

En metod för att producera och analysera teori utifrån data. Med hjälp av empirisk data försöker man finna generella förklaringar. En hypotetisk förklaring testat mot data. Metoden är kumulativ och förfinas efter hand när mer data tas i beaktning (eftersom generaliseringen nu måste gälla alla fall).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Deduktion

A

innebär att härleda slutsatser med hjälp av accepterade härledningsregler från en uppsättning redan accepterade påståenden. Eftersom deduktion utgår från vad vi redan vet kan den kopplas till rationalismen, dvs bygger på logik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Deltagande observation

A

En form av observation där forskaren gör sig till en del av det sammanhang som undersöks genom att själv delta. I vilken utsträckning forskaren deltar kan bero på flera faktorer, exempelvis forskarens klassbakgrund eller kön, kompetens, sympatier men även moralen i samhället kan spela in. (Om forskaren enbart deltar i vissa utvalda situationer kan det benämnas för partiellt deltagande). Möjlighet att få tillträde till fältet är även något som kan variera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Diskurs

A

Diskurs - Kommunikation eller samtalsform. Diskursen utgör det sättet man talar om ett fenomen och i många fall hur man förväntas eller kan tala om en viss sak. Handlar också om att det finns underförstådda betydelser av begrepp och ord som används.
Inbegriper också en maktaspekt, vem som har makten att bestämma och definiera diskursen. Det finns olika typer av diskurs - inom den vetenskapliga diskursen är det forskare och vetenskapsmän som har makten att definiera diskursen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Diskurspsykologi

A

Diskurspsykologi handlar bland annat om hur språket och de diskurser som vi har kring oss påverkar oss som individer, men också hur vi som individer påverkar diskurserna. För att förstå individer behöver man alltså sätta sig in i hur de och deras omgivning uttrycker sig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Dörröppnare

A

En informant som ofta har en hög social status inom den grupp eller situation som forskaren är intresserad av. Därmed kan dörröppnaren hjälpa forskaren att få tillgång till viktiga personer, framförallt då andra litar på dörröppnarens omdöme gällande den för situationen okända personen som forskaren är.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Empirism

A

Hur vi når kunskap. Betonar objektets betydelse. Alltså att kunskap kommer utifrån genom de erfarenheter som individen gör via sina sinnen. En tidig företrädare för empirismen var den brittiske 1600-talsfilosofen John Locke (1632-1704) som menade att människan föds som en ”tabula rasa”, vilket innebär att man föds som ”ett oskrivet blad”. Det innebär att alla kunskaper kommer helt och hållet genom sinneserfarenheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Epistemologi

A

Är studiet om vad kunskap är. Kunskap är sann, rättfärdigad tro. Vi kan bara tala om kunskap så länge den som har kunskapen tror på den. Personen ska kunna ge rimliga skäl för sin tro.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Etnografi

A

Det finns en stor spännvidd mellan olika etnografiska studier, men gemensamt för de flesta är strävandet efter en inifrånförståelse och att denna till stora delar skapas genom att man tillbringar tid på fältet. Gradvis växer det fram kunskaper om fältet och om den eventuella grupp man intresserar sig för.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Funktionalism

A

Funktionalismen handlar inom psykologin om att studierna som görs ska vara funktionella och användbara för individer. Man fokuserar därför till exempel på minne, emotioner eller problemlösning, och ser till att individer kan bli bättre anpassade för sin omgivning.
Allmänt: Skapa förklaringar av hur olika sociala egenskaper hos individer, grupper, samhällen bidrar till deras anpassning och överlevnad. (likhet med pragmatism)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Gatekeeper

A

Etnografiska forskare beskriver ofta i sina studier hur någon eller ett par personer i miljön eller gruppen varit extra viktig för att man ska få tillträde och acceptans hos olika människor. Det gäller att knyta till sig en person som är omtyckt och som har en viss status i gruppen. Inom etnografin brukar den typen av person kallas gatekeeper, vilket skulle kunna översättas till portvakt/dörröppnare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Generaliserbarhet

A

Hur väl ett fenomen, beteende eller ett skeende går att generalisera och använda som förklaring på fler situationer än den som visats i studien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

”Go native”

A

En forskare som går in i sin studie med liv och lust kan eventuellt bli starkt färgad av informanternas syn på livet. Detta kallas ibland att go native, att man blir så färgad av det man studerar att man tappar sin vetenskapliga distans. Men samtidigt är man ju ute efter att förstå världen på ett liknande sätt som de man studerar, så i den meningen borde det inte vara så riskabelt att åtminstone en period starkt närma sig den andres förståelse. Även om man till vissa delar går in i informanternas emotioner och tolkningar av världen skiljer sig forskarens livssituation ofta så mycket från de studerades att det inte behöver bli ett ordentligt problem att man bitvis införlivar den andres perspektiv – det behöver inte bli så att man totalt mister möjligheten till kritiskt perspektiviserande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Grounded Theory

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hermeneutik

A

Den hermeneutiska filosofin brukar beskrivas som en filosofi om tolkning och handlar om hur vi kan förstå och skapa mening. Hermeneutikens förhållande till tolkning, mening och kunskap är i första hand grundat i olika filosofiska antaganden, och som vi ska se finns ett antal olika teorier och förhållningssätt inom hermeneutiken. Precis som när det gäller fenomenologin kan hermeneutiken därför ses som en rörelse, som i hermeneutikens fall hålls samman av att man betonar tolkningens roll för förståelse och kunskap. Ytterligare ett gemensamt drag är en mer eller mindre hårdragen kritisk hållning mot den naturvetenskapligt präglade vetenskapen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Induktion

A

En form av generalisering från tidigare erfarenhet till förväntningar på kommande händelser. Ett vanligt exempel på induktion är resonemanget att eftersom solen har gått upp alla dagar hitintills så kommer den säkert att göra det i morgon också. Induktion bygger alltså på att världen är stabil i betydelsen att den kommer att fortsätta i samma spår som hitintills. Dessa iakttagelser visar också på sambandet mellan induktion och empirism, eftersom en viktig egenskap i empirismen är att omvärlden är en av människan åtminstone delvis oberoende informationskälla som därmed kan bidra med ny information.

17
Q

Informerat samtycke

A

Informerat samtycke innebär att informanten vet om vad forskaren gör, vad materialet sedan ska användas till och samtycker till att undersökningen görs och används till det.

18
Q

Konfidentialitet

A

Betyder ”att vara hemlig”. Inom forskningen används det för att informanter ska kunna vara anonyma, och då håller forskaren deras identitet konfidentiell.

19
Q

Kontextanalys

A

-

20
Q

Kritisk diskursanalys

A

Kritisk diskursanalys har sprungit ur den marxistiska teorin, där man med hjälp av en kritisk diskursanalys vill uppnå social förändring. Man vill genom metoden kritiskt granska de som man, inom marxistisk teori, menar är överordnade.

21
Q

Mättnad

A

-

22
Q

Nyckelinformant

A

-

23
Q

Observation

A

Att se vad människor gör, att dokumentera det, analysera och tolka det som observerats. Detsamma som iakttagelse, uppsikt, att se och iaktta uppmärksamt, särskilt i samband med en undersökning.

24
Q

Ontologi

A

Ontologi - Handlar om hur världen är beskaffad, inom vetenskapsfilosofin handlar det om hur forskningens studieobjekt är beskaffade.

25
Q

Paradigm

A

Begreppet paradigm kommer utifrån att man behövde någonting som beskrev de gemensamma referenspunkter och de vedertagna faktan som man samlat på sig under en viss tid inom en disciplin. Det som finns inom ett paradigm är alltså de gemensamma grundantaganden vad gäller vad som är viktigt inom forskningen.

26
Q

Positivism

A

Den positivistiska forskningen rör bara det som vi med våra sinnen kan uppta, alltså det fysiskt mätbara. Man jobbar alltså nästan uteslutande med Empiri. Man har inom praktiken helt bortsett från saker som inte går att bevisa rent fysiskt, och praktiken är därav nästan helt utdöd idag. Det har funnits ett väldigt motstånd mot att skapa teorier, bland annat, vilket har gjort det svårt att ta sig framåt. Det blir dessutom inom humanoira väldigt svårt att samla korrekt empiri på allt som ska undersökas.

27
Q

Pragmatism

A

Grunden inom pragmatismen är ganska lik den inom positivismen, bortsett från att det finns ett fokus kring användbarhet och funktion. Man menar på att kunskap är någonting som man får när man utvecklar sina slutsatser till vad som funkar och vad som inte funkar. Man menar då på att vetenskapens roll är att systematisera det sökandet.

28
Q

Rationalism

A

Hur vi når kunskap. Rationalister hävdar att kunskapssubjektets (t.ex. forskarens) bidrag till förståelsen är det som är viktigast att betona. Förståelsen av kunskapsobjektet kommer ovillkorligen att formas och färgas av forskarens bidrag till förståelseprodukten. En lite mindre extrem form av rationalism återfinner vi i åsikten att människors förförståelse ger de ramar inom vilka förståelsen av kunskapsobjektet kommer att gestaltas.

29
Q

Realism

A

Realism - innebär att man tror att det går att nå säker kunskap, även om det kan vara svårt och kunskapen aldrig blir fullständig.

30
Q

Relativism

A

Relativism - Är ett ställningstagande om att utsagor är subjektiva, alltså kopplade till enskilda individers förståelse, och därmed beroende av sammanhang och person. Finns olika typer av relativism. (Kunskapsrelativism - att det inte finns någon absolut kunskap eller sanning.) (Värderelativism - att det inte finns några absoluta värden såsom etiska eller estetiska som gäller oberoende av ex tid, kultur eller social grupp)

31
Q

Representativitet

A

Innebär att den undersökning som har gjorts, har gjorts på ett urval som ska representera samhället i de parametrar som väljs. Det kan till exempel handla om ålder, kön eller geografisk hemvist.

32
Q

Snöbollsurval

A

Ett icke-slumpmässigt urval av personer där man via redan valda personer letar sig fram till andra personer som man tar med i urvalet.

Ex: En litteraturforskare vill intervjua ett urval personer som känt författaren X. Han vidgar successivt sitt urval genom att fråga redan valda personer om andra personer som de vet varit bekanta med X.

http://www.ollevejde.se/statistikord/index.htm

33
Q

Socialkonstruktivism

A

Grundtanken inom socialkonstruktivismen är att vår förståelse för de fenomen vi ser som självklara och naturliga, är skapad av social interaktion och olika sorters kommunikationsprocesser i det samhälle vi lever i. (Svart bok s.122)

34
Q

Social praktik

A

Praktik är ett begrepp inom samhällsvetenskaplig teoribildning som syftar på handlingsmönster i olika sammanhang. En social praktik kan innebära ett visst handlingsmönster och ett visst ställningstagande som bygger på förväntningar hos sociala normer och sociala spelregler. Den enskilda individen förhåller sig till dessa förväntningar och genom det reproduceras handlingsmönster, ideologiska föreställningar och metoder.

35
Q

Subjektsposition

A

-

36
Q

Transkribering

A

Att skriva ut en inspelning utav någonting i textform. Till exempel intervjuer eller liknande. Sammanställning och systematisering av skrivna meddelanden och inspelningar.

37
Q

Triangulering

A

Det att från två olika ståndpunkter (sin egen och motståndarens) söka sig till en tredje. När vi använder flera olika metoder för att undersöka samma sak kallar vi detta på ett mer vetenskapligt språk för metodtriangulering. Datatriangulering - Att ta in information (mätning, observationer, intervjuer, enkäter) från flera källor och jämföra resultate.