Goffman Flashcards

1
Q

Goffman använder teater som symbol för sociala interaktioner. På vilket sätt?

A

Goffman menar på att vi uppträder inför varandra och att vi ständigt är upptagna med att styra de intryck vi sänder till vår publik och i likhet med en skådespelare på en teaterscen är vi mycket noggranna med att välja situation och roll. Därför lånar Goffman begrepp från teatervärlden då han menar att social interaktion, likt en teater, innefattar aktörer, roller och olika scener. Därtill menar Goffman på att vi inte litar på slumpen när det kommer till exempelvis en arbetsintervju, istället förbereder vi oss för dessa händelser på samma sätt som en skådespelare förbereder sig för sin roll. Vi klär oss på ett passande sätt, och vi ser framför oss hur vi ska bete oss för att göra ett gott intryck. Vi funderar på vad de andra kommer att fråga oss om och förbereder våra svar därefter. Social interaktion blir alltså likt en teater. Däremot är likheter med teatern mer av ett retoriskt begrepp vars syfte är att få läsaren att lättare förstå hur social interaktion sker med hjälp av rituella beteenden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är en situation?

A

En situation är enligt Goffman en form av scen som utspelar sig, men kan också beskrivas som en plats. En scen är överskådlig i tid och rum och har egenskaper som gör att vi kan se både början och slutet på den ett besök hos tandläkaren sker på en särskild plats under en begränsad tid liksom när vi går på en föreläsning eller har bjudit hem några vänner på middag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär att vi definierar en situation?

A

Att definiera situationen innebär att vi söker information som hjälper oss att kunna förutsäga vad som kommer att hända.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär att vi tolkar en situation?

A

Att tolka en situation innebär att vi har en förmåga att skapa mening i andra människors handlande. Vår tolkning påverkas av den miljö interaktionen sker i liksom av aktörernas klädsel tonfall och särskilda gester. Vi kan inte förutsäga exakt vad som kommer att hända eftersom vi saknar information om vad andra tänker och känner. Att tolka en situation är något som människor ständigt gör, det är inget vi kan välja bort och det hjälper oss att identifiera alla tillgängliga tecken för att få en riktlinje om vad som förväntas av oss och hur vi ska agera i olika situationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är en social fasad?

A

Social fasad omfattar interaktionen miljö och aktörernas agerande. Fasad kan vara fast som en föreläsningssal, en frisersalong eller en butik. Så här ser salong eller en butik. Den sociala fasaden kan vara fixerad i rummet. Det finns även exempel på rörliga sociala fasader. Exempelvis är en ambulans en sådan. Här utgör själva ambulansen, personalens uniform och deras typiska handlande en tydlig social fasad som sällan kan misstolkas. Den sociala fasaden innefattar materiell inramning, personliga tecken, uppträdande och manér, och vi förväntar oss att alla dessa delar hänger samman för att definitionen av situationen inte ska rubbas och för att interaktionen ska bli meningsfull.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är en personlig fasad?

A

En personlig fasad är relativt fast, som vårt kön, eller trögt föränderligt som vår ålder. Den personliga fasaden kan också ha en mer tillfällig karaktär, till exempel polismannens uniform eller läkarens vita rock. Dessa typiska tecken i den personliga fasaden spelar stor roll för hur vi definierar situationen och styr vår uppfattning om rollens karaktär.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är en roll? Vad finns det för roller?

A

Begreppet roll eller rutin kan beskrivas som en uppsättning allmänna och kända regler för hur en rollinnehavare ska agera i en särskild situation. Hur olika roller ska spelas och när det är lämpligt att spela en viss roll är något vi har lärt oss. Genom vårt uppträdande kommer vi att förverkliga de förväntningar som är knutna till olika roller. Deltagarna räknar med att ett beteende sker i enlighet med manuskriptet för den aktuella rollen, och om vi avviker från det förväntade kommer det förtroende vi har byggt upp att rubbas. Publikens misstro kan leda till rolf förlust, att vi förlorar ansiktet offentligt och tycker det är pinsamt och skäms. Det finns många olika roller, allt från att vara en vän till att vara en läkare eller politiker kan ses som en roll eftersom att det finns olika normer och sätt att vara på beroende på vilken roll man har.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är intrycksstyrning? Hur går vi till väga vid intrycksstyrning? Ge exempel

A

Intrycksstyrning, enligt Goffman, handlar om hur människor försöker kontrollera och påverka hur de uppfattas av andra. Det handlar om att ge ett specifikt intryck genom att använda kroppsspråk, ordval och andra strategier. Exempel: När du är på jobbintervju, anstränger du dig för att ge intrycket av att vara professionell och kompetent genom att klä dig snyggt och använda positivt kroppsspråk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Goffman menar att vi kan samarbeta med intrycksstyrning, hur?

A

Goffman betonar att människor i sociala interaktioner ofta samarbetar för att hjälpa varandra att upprätthålla önskade intryck. Detta samarbete innebär att när vi är medvetna om att någon annan försöker skapa ett specifikt intryck, kan vi stödja den personen genom att reagera på ett sätt som stöder deras önskade image. Till exempel, om någon försöker imponera på en grupp genom att berätta en rolig historia, kan de andra i gruppen skratta och uppmuntra berättaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är främre och bakre region? Exemplifiera

A

Goffman introducerade begreppen “främre region” och “bakre region” för att beskriva de olika delarna av en persons presentation av sig själv. Den främre regionen är den del av en persons beteende och presentation som är synlig för andra och används för att skapa ett önskat intryck. Exempel på främre region inkluderar klädsel, språk och kroppsspråk i sociala situationer. Bakre regionen är där vi förbereder oss för att agera i den främre regionen eller där vi går igenom händelser som skett i den främre regionen. Exempelvis kan matförberedelser, eller att gå igenom hur man ska vara framför gäster med sina barn inför en middag vara delar av den bakre regionen. Även tillsägelser kan ske i den bakre regionen i syfte att säkerställa intrycksstyrningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad vill team säga? När är det aktuellt att tala om team?

A

Begreppet “team” i Goffmans teori refererar till en grupp människor som samarbetar för att stödja och upprätthålla varandras intryck. Det är relevant att tala om team när människor aktivt arbetar tillsammans för att hjälpa varandra att framstå i ett positivt ljus i sociala situationer.
För ett team är medlemmarnas ömsesidiga beroende av varandra. Det krävs ett samarbete för att skapa en definition av situationen. Teamet är ingen social kategori och behöver inte ens vara en grupp utanför scenen. Teamet kan till och med vara en tillfällig gruppering som samarbetar runt en definition av situationen. Vi kan tänka oss några grannar på en gata som diskuterar parkeringsmöjligheter med en tillfällig besökare eller några lärare som samarbetar i ett avdramatisera en kommande examination med studenterna. I båda fallen handlar det om tillfälliga grupper på tillfälliga scener med spontana problem. Exempel: Ett team av vänner som stöttar varandra vid en fest genom att ge komplimanger och uppmuntran.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är regivink?

A

En regivink är en form av varningssignal som görs av en grupp i syfte att samarbeta och för att upprätthålla en definition av situationen. Det är en form av varningssignal för att lojaliteten i gruppen håller på att brytas och blir därmed en form av handlingsberedskap för oförutsedda händelser. Regivinkar sker i form av exempelvis stränga blickar, höjda ögonbryn eller lätt huvudskakning när ingen ser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly