Hälsa Flashcards

1
Q

Willman (2014) menar att det grovt förenklat finns två sätt att förstå begreppet hälsa. Dessa båda behövs för att få förståelse för människors hälsa och ohälsa. Ange dessa båda och förklara innebörden av vart och ett.

A

Hälsa som en motsats till sjukdom (biomedicinskt perspektiv där man försöker bota sjukdomar och återställa hälsa)

Hälsa ur ett holistiskt synsätt och humanistiskt perspektiv (något annat och något mer än frånvaro av sjukdom, hälsa är en process som alla upplever i det dagliga livet).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hälsa som frånvaro av sjukdom tillhör ett sätt att förstå begreppet hälsa. Beskriv kortfattat detta synsätt och ge förslag på dess fördelar för människors strävan mot hälsa.

A

Biomedicinskt perspektiv: Inom detta synsätt beskrivs hälsa som frånvaro av sjukdom, det som hotar hälsan är det som orsakar sjukdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hälsa som något annat än frånvaro av sjukdom tillhör ett sätt att förstå begreppet hälsa. Beskriv kortfattat detta synsätt och ge förslag på dess fördelar för människors strävan mot hälsa.

A

Humanistiskt perspektiv- Hälsa som något annat än frånvaro av sjukdom. Människan ses som en enhet av kropp, själ och ande, enheten som en hel människa. Hälsa formas av upplevelser, välbefinnande eller känsla av sammanhang och upplevelse av mening.
En person har fullständig hälsa endast om hon eller han har möjlighet att nå alla sina vitala mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Rätten till hälsa i Sverige innebär att följa de av FN utarbetade konventioner som vi har skrivit under (ratificerat). Sverige har som ambition att lagar stämmer överens med de konventioner som är ratificerade. För att bedöma ett folks hälsa behövs kunskaper om befolkningens hälsa, hälsans bestämningsfaktorer och folkhälsoarbete. Vilken vetenskap bidrar med kunskaper om detta? Därtill nämn vilka två delar folkhälsoarbete omfattar.

A

Folkhälsovetenskap

Att förbygga sjukdom och att främja hälsa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vid föreläsningen om kropp talade Åsa Krusebrant om begreppet embodiment, vilket handlade om att ha den levda kroppen i centrum. Ge ett konkret exempel på vad embodiment kan handla om ur ett patientperspektiv.

A

Sätter vårt liv i kroppen i centrum. Vårt öde är att vi inte kan leva utan vår kropp, den ger oss förutsättningar för liv.
Exempel lugna en stressad person genom att prata om goda lugna minnen, visualisering. Något inombords som kan lugna sig själv.

Boken: Begreppet omfattar situationer och förhållanden som är relaterat till kroppsligt avfall och förfall som väcker avståndstagande hos andra. Exempelvis att en patient plötsligt spyr i samband med att en sjuksköterska hjälper honom med personlig hygien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beröring är en oundviklig ingrediens i omvårdnadsarbetet. Beskriv två olika typer av beröring.

A

Orienting touch- Undersökande

Connecting- Kontakt med personen

Working touch- när vi jobbar och ska hjälpa någon med ett arbetsmoment exempelvis linda ett ben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

En gammal indelning av världens olika länder är i-länder och u-länder. Det är skapat utifrån nationers gränser och överensstämmer inte med hur verkligheten ser ut menade Hans Rosling (2018, i boken Factfullness). Vilken indelning av människors levnadsförhållande gör han?
För ett kort resonemang om vad han menar med det.

A

Hans Rosling menade attvår hjärna och våra instinkter har ett behov att förenkla, att dela upp saker i ont och gott, svart och vitt. Vi ser det vi vill se.Han ville få människor att förstå nyanserna, att inte dela in världen i fattiga och rika.

Organiserad på människors inkomst
Vatten 
Transport
Spis 
Mat 
Inkomst 

Nivå 1, 2, 3, 4
Flest inom kat. 2, sen 3 och minst i kat 1 och 4.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Den salutogena modellen för hälsa, känsla av sammanhang har tre dimensioner som bidrar till helheten av denna känsla. Vilka är dessa tre? Ge exempel på två av dessa tre.

A

Meningsfullhet - är att det man gör och upplever fyller en funktion för en själv och andra.

Begriplighet - Står för livssituationen och händelser i den som förståeliga utifrån de förutsättningar som finns.

Hanterbarhet - handlar om problem och utmaningar som är möjliga att ta itu med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly