historia 2 Flashcards
(44 cards)
selitä kansainvälinen politiikka ja miten se on syntynyt
kansainvälinen poltiikka= valtioiden keskinäisiä suhteita sekä toimintatapoja, joita valtiot käyttävät hoitaakseen maiden välisiä suhteita. Kansainvälisessä politiikassa toimii valtiot, suuryritykset ja kansainväliset järjestöt
kansainvälinen poltiikka on syntynyt 1600 luvulla, kun reformaation ja hallitsijasukujen valtakamppailuihin liittynyt sota päättyi westfalenin rauhaan. Siinä valtiot somivat rauhansopimuksen, joka koski lähes koko eurooppaa
selitä kansallisvaltio
kansallisvaltio tarkoittaa, että yksi kansa muodostaa oman valtion, jossa on omat säädökset ja lait. Tämä alkoi kehittyä Westfalenin rauhan sopimisen jälkeen.
tasapainoperiaate
Tämän avulla oli tarkoitus säilyttää euroopan turvallisuutta. Siinä yksikään valtio ei saa kohota hallitsevaan asemaan vaan pystyttäisin pitämään rauhaa esim neuvottelujen kautta.
hegemonia
valtion johtavaa asemaa maailmassa tai jossakin maailman osassa. Tähän edellytetään valtion riittävät taloudelliset ja sotilaalliset resurssit
Näiden avulla valito pystyy voimakeinoin tai voimakeinoilla uhkaamallla saavuttamaan omat tavoitteensa.
voimatasapaino
hegemonian täysi vastakohta. Tämä vallitsee yhden tai parin maan välillä, jossa molemmat valtiot on taloudellsiesti tai sotilaallsiesti yhtä vahvoja.
doktriini
Ulkopiliittisia oppeja joita on monilla valtoilla on. Esim yhdysvalloissa käytettiin aikanaan sinä aikana olleen presidentin mukaan nimettyä monroen oppia
yksinapajainen maailma
vaan yksi selkeä suurvalta, joka pystyy puuttumaan toisen maan sisällä tapahtumiin asioihin. Siihen vaikuttaa esimerkiksi se, että ei ole voimakkaita kilpailijoita vastassa.
kaksinapainen maailma
2 muita maita suurempia valtioita kilpailee keskenään, estäen toista saamasta yliotetta maailmasta
moniapainen maailma
Sisältää useampia vahvoja valtioita ja valtakeskittymiä
diblomatia
Diplomatia on kansainvälisten suhteiden alalla vakiintunut tapa vaikuttaa muiden valtioiden toimintaan ja päätöksentekoon. Se perustuu pääasiassa keskusteluihin, neuvotteluihin ja muihin rauhanomaisiin keinoihin.
voimapolitiikka
vastakohta diblomatiasta. Siinä valtiolla on tavoittaa saamansa sotilaallisilla voimakeinoilla. Trakoituksena on lisätä omaa valtaansa ja lisäämään oman maansa pinta-alaa.
historiapolitiikka
Historiaa saatetaan käyttää propagandaan eli viholliskuvan luomiseen. Kysessä voi olla myös vastakkaisasettelun rakentmaista
pragmaattinen
käytännöllinen
vertaile realismia ja idealismia
realismi: Järkiperäistä ajattelua ja toimintaa sen pohjalta. Realisteiden tavoite on huolehtia valtion turvallisuudesta ja usein sotaa saatetaan pitää ristiriitojen ratkaisuna.
idealismi: Idealismiss aon enemmän kyse rauhasta ja sen ylläpidosta. valtioiden tulisi toimia yhteistyössä, koska siitä on vaan pelkkää hyötyä.
selitä konflikti ja jäätynyt konflikti
konflikti: osallisena vähintään 2 eripuolista valtiotaa. Konflikti on vaarassa eskaloitua eli laajentua esimerkiksi sotilaallisiin toimiin.
jäätynyt konflikti: tarkoittaa tilannetta, jossa konfliktia ei olla osattu ratkaista ja vastakkainasettelu on yhä olemassa.
selitä kriisi
odottamaton tapahtuma tai jännittynyt tilanne, joka vaikuttaa yhteiskuntaan. Kriisit voi olla todella erilaisia ja tuo erilaisia vaikutuksia mukanaan. Esimerkiksi pahimmillaan voi joutua sotaan.
mikä on käsitys: . kansainvälisen politiikan sota.
Kahden tai useammman maan välillä oleva sota tilanne, jossa kuolee vuosittain ainakin 1000 ihmistä.
hybridisota
sodankäynnin muoto, jossa turvaudutaan esim painostukseen, väärän informatiikan levittämiseen kynerhyökkäyksiin eli hyökkäyksiin jotka tapahtuu netissä. Pelottelun ja palkitsemisen avulla toteutetaan myös operaatioita
mitkä aisat vaikuttaa sotien syntyyn
- talous: halutaan ylläpitää oman valtion yvinvointia
- aiemmat sodat, kriisit
- kauempi aikainen viha toista maata kohtaan esim uskonnon takia
- nationalismi eli kansallisuusaate
- voimakas asevarustelu ja amerijan kasvattaminen vaikuttavat sotien syntyyn. asevarustelu luo jännitteitä valtioiden välille ja armeijan kasvattaminen ja uusien aseiden kehitys antaa mielenkiintoa kokeilla uusia aisoita.
Geopolitiikka
jonkun tietyn alueen maantieteellisen sijainnin merkitystä kansainvälisessä poltiikassa. Esim suomen sijanti löhellä venäjän kaupunkia pietaria on vaikuttanut suomen historiaan ja politiikkaan.
miten sotien luonne on muuttunut
- Valtioiden välisten sotien väheneminen ja sisäisten konfliktien lisääntyminen
Kylmän sodan jälkeen perinteiset valtioiden väliset sodat ovat vähentyneet, mutta sisäiset konfliktit ovat yleistyneet. - Siviilien kärsimysten lisääntyminen
Nykyaikaisissa sodissa siviilit kärsivät yhä enemmän. - Teknologian ja kyberavaruuden merkityksen kasvu
Teknologian kehitys on muuttanut sodankäyntiä merkittävästi. Dronet, tekoäly ja kyberhyökkäykset ovat tulleet keskeisiksi sodankäynnin välineiksi. - Konfliktien monimutkaistuminen ja kansainvälistyminen
Sodat ovat entistä monimutkaisempia, ja niihin osallistuu usein useita ulkopuolisia valtioita tai toimijoita - Ydinaseiden uhkan paluu
8.
mikä on geneven sopimus
Geneven sopimus on kansainvälinen sopimus, joka säätelee sodankäynnin humanitaarisia sääntöjä. Sen päätavoite on suojella sodan uhreja, kuten:
haavoittuneita ja sairaita sotilaita
sotavankeja
siviiliväestöä
kelloggin briadin sopimus
arkoituksena oli kieltää sodankäynti valtioiden välisenä keinona kansainvälisten kiistojen ratkaisemisessa.
Ranska ja yhdysvallat sitoivat.
locarnon sopimus
Locarnon sopimus (tai Locarnon sopimukset) viittaa vuonna 1925 solmittuun joukkoon kansainvälisiä sopimuksia, joiden tavoitteena oli turvata Euroopan rajat ja edistää rauhaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen.