History B.9 Flashcards

Τα Εθνικα δανεια

1
Q

Τα δανεια που χορηγηθηκαν στην Ελλαδα το δευτερο μισο του 19 ου αι: ποιοι λογοι επεβαλαν τη συναψη τους, πως χρησιμοποιηθηκαν και τι αποτελεσματα ειχαν (αρνητικα και θετικα) στην εξελιξη της ελληνικης κοινωνιας.

A

Απο τα χρονια της επαναστασης ο δανεισμος υπηρξε μια σημαντικιη παραμετρος της λειτουργειας του ελληνικου κρατους. Αυτο ηταν φυσικο για ενα κρατος που ξεκινουσε απο το μηδεν χωρις να εχει παραλαβει οργανωμενο δημοσιονομικο συστημα απο το προηγουμενο καθεστος. Ειναι γνωστες οι περιπετειες των δανειων στις χρηματοαγορες του Λονδινου καθως και η συναψη νεων δανειων,που συνοδεψε την αφιξη των Βαυαρων το 1832.Οι Οθωνικες κυβερνησεις αρνηθηκαν την αποπληρωμη των επαναστατικων δανειων γεγονος που απομονωσε τη χωρα απο τις Ευρωπαικες χρηματοαγορες ως το 1861.
(1)Η αλλαγη των ρυθμων αναπτυξης απο την δεκαετια του 1860 και μετα οδηγησε σε εκ νεου δανεισμο.(2)Οι περιορισμενοι ποροι τις χωρας σε συνδυασμο με (3)τα εκτακτα εξοδα που επεβαλεν οι διαρκεις εθνικες κρισεις,καθιστουσαν (4)αδυνατη την εξοικονομιση κεφαλαιων για δημοσιες επενδυσεις.(1)Ο εξωτερικος δανεισμος διογκωθηκε κατα τη δεκαετια του 1880, και μεσα σε λιγα χρονια η χωρα εφτασε να (2) οφειλει ποσα πολλαπλασια του ετησιου προυπολογισμου της.
Το μεγαλυτερο μερος των δανειων χρησιμοποιηθηκε για (1)την καλυψη των τρεχοντων ελλειματων και των εθνικων προυπολογισμων, καθως και των (2)δαπανων των στρατιωτικων κινητοποιησεων (του 1877-1880 και του 1885-1886) και των (3) εξοπλισμων(26,000,000 δραχμες δαπανηθηκαν το 1889 για την ναυπηγιση τριων θωρηκτων).(4)Επισης μεγαλα ποσα διατεθηκαν για την αποπληρωμη παλιων δανειων. Μικρο μερος απεμεινε για(5)παραγωγικες επενδυσεις και (6)δημοσια εργα,ποσο ομως απαραιτητο καθως χωρις το οποιο τα εργα αυτα δεν θα μπορουσαν να ολοκληρωθουν.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly