Instuderings frågor /Svar Flashcards

1
Q

Beskriva plasmamembranets funktioner och strukturella komponenter som ger
det dess möjlighet att utföra sina funktioner

A

Plasmamembranet avgränsar cellens inre från omgivningen

Består bla av fosfolipider, som består av ett hydrofobt “vattenanstötande” svans och ett hydrofilt “vattenälskande” huvud. Två lager av fosfolipider anordnade med de hydrofoba svansarna på insidan bildar ett fosfolipid-tvåskikt som tillhandahåller membranets primära struktur. Detta tvåskikt förhindrar att stora ämnen eller särskilt polära ämnen passivt diffunderar över cellmembranet.

Membranet är uppbyggd på dubbla lipidskikt, fosfolipider och proteiner. Det kan även kallas den flytande mosaikmodellen, eftersom ämnena som plasman är uppbyggd av flyter runt på den

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriva organellerna i en typisk cell och ange deras specifika funktioner

A

Organell, är cellens motsvarighet till organ. Organellerna är belägna innanför cellmembranet i cytosolen. Cellens cytosol inklusive dess organeller brukar benämnas cellplasman.

  • Cytoskelettet: ger stadga åt cellen
  • Cellmembran: cellens skal. Består av fosfolipider, proteiner, kolesterol.
  • Lysosom: innehåller enzymer. Den tar hand om cellens avfall och för ut den ur cellen. Den tar också hand om skadade organeller, vilket innebär bryta ner och destruera dem.
  • Golgi-apparaten: Den tar emot, lagrar och skickar iväg proteiner. Modifiering av proteiner, kopplingar av kolhydrater till proteiner, sortering av protein och förpackning för vidare transport.
  • DNA: finns i cellkärnan. Hur organismen ser ut finns beskrivet i dess DNA, när cellen bygger protein, gör den det genom info från DNA.
  • Mitokondrie: där sker förbränningen av mat vilket gör att organismen får energi. Cellens kraftverk. När näring bryts ner frisätts energi (värme), resten överförs till ATP- molekylen.
  • ER: Endoplastmatiska retikulum: där sker tillverkning och transport av olika ämnen. Transporterar det färdiga proteinet till Golgi apparaten.
  • Ribosom: där sker tillverkning av protein som har många funktioner i organismen, till exempel byggnadsmaterial i cellen.
    Ribosomer - sköter translationen av mRNA till proteiner
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara funktionerna i cellkärnan och beskriva hur den genetiska koden ser ut samt varför den är viktig.

A

Ett protein är en lång kedja av aminosyror. Det är kvävebasernas ordningsföljd i genen som bestämmer vilken ordning aminosyrorna ska sättas i när cellen bildar ett protein. Den genetiska koden bestämmer hur ordningsföljden av kvävebaser översätts till en ordningsföljd av aminosyror. I det genetiska språket finns bara 4 bokstäver. De fyra kvävebaserna i DNA, A, G, C och T.
Adenin, guanin, cytosin, tymin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Sammanfatta DNA ́s roll i proteinsyntes, cellstruktur och cellfunktion

A

DNA är uppbyggt av två kedjor som bildar en spiral. Dessa två kedjor motsvarar varandra. DNA molekylerna är för stora för att passera genom porerna i kärnmembranet. Information i DNA molekylerna måste överföras till mindre molekyler. Det är mRNA som utför denna uppgift. Denna informationsöverföring kallas transkription. RNA binds till ett bestämt område av DNA, det två kedjorna i DNA:t delar på sig. RNA kopierar den ena DNA strängen och bildar mRNA. mRNA transporteras ut i cytoplasman, som binds till ribosomerna, då startar proteinsyntesen. Andra RNA molekyler transporterar aminosyror till ribosomerna tRNA. för varje aminosyra finns ett enzym som ser till att rätt aminosyra binds till rätt tRNA. Ribosomerna håller två tRNA på plats så att deras aminosyror kan binas samman med hjälp av rRNA och enzymer i ribosomerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriva processerna cellulär diffusion och osmos och förklara deras roll i fysiologiska system

A

Diffusion är den passiva rörelsen av molekyler från ett område med hög koncentration till ett område med låg koncentration.

Osmos är en typ av passiv diffusion där vatten diffunderar över ett semipermeabelt membran från ett område med låg koncentration av löst ämne till ett område med hög koncentration av löst ämne.

Diffusion är tex när salt sprider sig jämnt i en lösning. När celler kommer i kontakt med saltlösningar bidrar diffusionen till att saltkoncentrationen jämnas ut genom att vatten antingen tas upp eller frigörs ur cellen. Diffusionen över ett cellmembran kräver ingen energi och processen kallas därför för passiv transport.

Allt har en tendens att diffusera men allt kan ej diffusera in eller ut ur cellen, cellen behöver olika transportmekanismer för att ta sig genom cellmembranet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriva de olika transportmekanismerna som cellerna använder för att underlätta absorption eller bortförande av specifika substanser

A

Kanalmedierad diffusion: Diffunderar joner och vatten. När det finns en hög koncentration vill den diffundera ut jonerna så att det blir en jämn koncentration. Men plasmamembranet sätter ett hinder för detta. Vatten har lättare att diffunderas eftersom det finns speciella kanaler genom cellmembranet.

  • Enkel diffusion: transporterar gaser som koldioxid som diffunderas ut från cellen genom plasmamembran och lipider (fettlösliga ämnen). Diffunderar från ett område med hög koncentration till ett område med låg.
  • Bärarmedierad transport: Här bär in en molekyl åt gången. Kan vara passiv och aktiv, kräver energi. (glukos, aminosyror, joner)- Osmos: speciell form av diffusion för vatten. Flödar vatten för att utjämna skillnaden.
  • Exocytos och endocytos: Förflyttning av främst proteiner in och ut över en cells plasmamembran. -Diffusion görs främst när det finns en viss koncentration skillnad någonstans och behöver utjämnas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara membranpotentialens ursprung och betydelse

A

Membranpotentialen uppstår av små skillnader i fördelningen av positiva och negativa joner på ömse sidor om membranet. Denna skillnad utgörs huvudsakligen av en relativt högre koncentration av kaliumjoner (K+) inuti cellen. Det beror indirekt på natrium–kaliumpumpen i cellernas membraner och mer direkt på att kaliumjoner kvarhålls i cellen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriva de olika stadierna i en cells livscykel inklusive mitos, interfas och cytokines och förklara deras betydelse

A

cells livscykel är den serie processer som en cell genomlöper under sin livscykel. För varje varv av cellcykeln kopieras en cell till två. Dessa två celler kan var för sig genomgå cellcykeln igen, varpå nya kopior skapas. På detta sätt är förloppet cykliskt, det kan upprepas gång på gång i princip i oändlighet.

G0: Cellen har lämnat cellcykeln, tillfälligt eller permanent, och delar sig därmed inte, den sköter istället sina vanliga uppgifter, som till exempel nervsignalering

G1: Cellen ökar i storlek, proteiner, kolhydrater och lipider karakteristiska för celltypen tillverkas, och cellen gör sig redo för DNA-syntes

S: DNA-replikation

G2: Olika kontrollmekanismer kontrollerar att cellen är redo och i rätt skick för att genomgå mitos

M: Mitos, vilken består av sex delfaser:

Profas, kromosomkondensation, centrosomerna vandrar till var sin pol

Prometafas, kärnmembranet upplöses och spolkropp bildas

Metafas, kromosomerna vandrar längs mikrotubuli ut mot polerna, cellen förlängs

Anafas, kromosomparen separeras och samlas på varsin sida i cellen

Telofas, kärnmembranet återbildas, kromosomerna dekondenseras

Cytokines, cellmembranet delas i två delar så att två enskilda dotterceller bildas, cytokines räknas till mitosen.

Mitos är ett annat namn för vanlig celldelning och ett av stegen i cellcykeln.
Den andra typen av celldelning, som skapar könsceller, kallas meios eller reduktionsdelning.

Interfasen, cellens normala tillstånd mellan celldelningarna, ingår inte i mitosen. Mitosen leder till cytokines, där en ring av aktinfilament omger punkten där dottercellerna hålls samman och knipsar av plasmamembranet så att två fristående celler bildas.

Interfasen är en del av cellcykeln och föregår celldelning oavsett om det rör meios eller mitos.

G1: Tillväxtfas 1.
S: Totalt har varje (mänsklig) cell normalt 23 kromosompar, där en del av varje par en gång ärvts från modern och en från fadern. Detta ger totalt 46 unika kromosomer där varje kromosom innehåller en kromatid (DNA-helix). Inför meiosen sker replikering av cellens genom. Cellen förblir diploid, men genom DNA-replikationen går den från att ha en kopia av varje kromosom (2n, 2c), till att nu ha kromosomer med dubbla uppsättningar kromatider (2n, 4c). Inför meiosen har cellen under Interfasen replikerat sitt DNA så att varje kromosom nu består av två identiska systerkromatider som sitter ihop i sina centromer. Detta ger alltså 46 kromosomer, 92 kromatider vilket motsvarar 92 DNA-molekyler.
G2: Tillväxtfas 2. Här kontrolleras även de replikerade DNA-molekylerna och fel rättas till.

Meios - reduktionsdelning är den celldelning som sker när det bildas könsceller eller sporer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ange hur relationen mellan celldelning och cancer ser ut

A

När cancer uppstår har en perfekt balans i celldelningen rubbats. En cancercell delar sig ohämmat och bildar till slut en klump, en tumör, och får sin näring via egna nybildade blodkärl.
Får förmåga att tränga in i vävnad eller sprida sig till andra delar av kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara vad differentiering av celler är och varför den är viktig

A

Celldifferentiering är den process som gör att celler blir olika, trots att de har samma genetiska utgångsmaterial och tillhör samma organism. När äggcellen befruktas sker celldelning och celldifferentiering som leder till olika celltyper. I många flercelliga organismer finns det olika sorters celler, som kan skilja sig väldigt mycket i utseende och funktion.

Denna balans mellan produktion av både differentierade celler och nya stamceller är viktig, både för att få fram rätt antal mogna celler vid rätt tidpunkt och för att samtidigt se till att kroppen vidmakthåller en reserv av stamceller för nybildning av celler vid senare tillfällen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur upprätthåller cellerna konstant volym?

A

Genom att reglera antalet lösta joner och molekyler i cytoplasman.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv proteinsyntesen från DNA till färdigt protein

A

Translationen från DNA börjar med att den ska transkriberas till RNA, vilket betyder att den gentiska informationen skrivs om till RNA. Det bildar en arbetskopia informationen eftersom den är fast i cellkärnan. Den är i form av mRNA. När transkriptionen är klar att transporteras så åker den ut till ribosomerna som är en organell i cellen. Ribosomerna rör sig över mRNA-molekylen och sätter samman aminosyror till protein. Ribosomerna tillverkar protein med mRNA som mall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv apoptos och nekros

A
  • Nekros: Omfattar i huvudsak sjuklig celldöd, som orsakas av faktorer utanför cellen som gifter, syrebrist, mekaniskvåld, värme, kyla eller bestrålning. Vid nekros blir påfrestningen i cellen så stor att flertal processer i cellen gå fel och tillslut kollapsar cellen.
  • Apoptos: Programmerad celldöd, orsakas oftast av faktorer inne i cellen, iblandutanför som till exempel läkemedel. Ett genetiskt program som gör att cellen krymper ihop på ett förutsägbart sätt. Cellen skrumpnar först sedan löses hela cellen upp. Apoptos orsakar ingen inflammation.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv hur celler kan nybildas i kroppen

A

-Enkel celldelning från utdifferentierad celltyp. Exempel är endotelceller och leverceller som man tror kan dela sig och bilda två nya celler. Kromosomerna i cellkärnan kopieras och cellkärnan löses upp, sedan lägger sig kromosomerna på rad för att dras isär, sedan bildas två celler. Mitos celldelning. 4 faser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Alla celler delar sig inte lika mycket och vissa inte alls.

A

Delar sig inte: nervceller, muskelceller

Delar sig sällan: endokrina celler

Inducerbara: fibroblaster, lymfocyter

Kontinuerligt delande: embryonala celler, stamceller, hudceller

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly