Instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Varför var 1900-talets första del en omrövning av förtroendet för det etablerade samhället?

A

1900-talets första del innebar en omprövning av för troendet för det etablerade samhället p.g.a. att det första världskriget bröt ut vid sekelskiftet. Vetenskapsmän, filosofer, konstnärer och författare bröt med erkända antagandet och tradtioner och förde fram en ny syn på människan och tillvaron.

La Belle Epoque, kallas perioden 1890-1914 och betyder den vackra tiden för att det var en period då många i Europa såg positivt på tillvaron och var optimistiska för framtiden. Det rådde fred och den ekonomiska och tekniska utvecklingen hade bidragit till att den materiella levnadsstandarden hade ökat. Men under detta växte motsättningarna och 1914 bröt det första världskriget ut. Aldrig tidigare hade de väpnade konflikterna varit så omfattande och blodiga som under 1900-talet.

Moderna vetenskapen ställdes i krigets tjänst och snabbt utvecklades, nya, effektiva strids- och massförstörelsevapen som berövade miljontals människors liv. Man tappade förtroendet för det gamla samhället.

Även demokratin utmanades i flera länder: Spanien och Italien utvecklades till fascistiska diktaturer, i Tyskland byggde Hitler upp det nazistiska tredje riket och i Ryssland störtades tsarväldet och en kommunistisk enpartistat växte fram. Konflikterna mellan demokratierna och diktaturerna trappades upp och andra världskriget var ett faktum 1939. Det innebar större fasor än vad man upplevt tidigare. Dödstalen ökade genom koncentrationsläger och atombomben. För Västeuropa innebar krigsslutet en seger för demokratin, medan Östeuropas länder tvingades bli kommunistiska lydstater under Sovjetunion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

1900-talets första årtionden innebar en omprövning av äldre vedertagna “sanningar” Ge exempel på hur denna omprövning tog sig uttryck när det gäller naturvetenskapen och psykologin.

A

Innan dessa förändringar var tilltron till teknik och vetenskap stor, framstegen gjorde livet bekvämare för flertalet. Naturvetenskapen hade presenterat en bild av människan som verkade logisk och begriplig. Människan hade bevisats vara ett djur och inte Guds unika skapelse, men var den mest utvecklade arten genom sitt förnuft.

Newton hade tidigare visat att universum styrdes av mekaniska lagar som gjorde det möjligt att logiskt förklara alla skeenden.

Men under 1900-talets första årtionden lade fysikerna Albert Einstein fram sina relativitetsteorier som omkullkastade den tidigare uppfattningen om tid, rum och föremåls rörelser inom fysiken. Han kom fram till att tid, rum och rörelse inte är absoluta eller oföränderliga. Detta innebar dock inte ett brott mot tanken att universum var helt igenomstyrt av lagbundenheter. Han var övertygad om att vetenskapen kunde nå exakt kunskap om dessa lagar, men Newtons teorier var inte tillräckliga.

På 1920-talet publicerade den tyske fysikern Werner Heisenberg den s.k osäkerhetsprincipen, som innebär att det alltid finns mått av osäkerhet med när vi ska mäta eller studera partiklar på atomnivå. Sedan 1600-talets empirism hade det funnits en övertygelse om att vetenskapliga observationer av verkligheten var grunden för sann, objektiv kunskap. Men enligt Heisenberg leder alla försök att observera partiklar på atomnivå till att partiklarna påverkas. Försökte man t.ex. mäta elektronernas hastighet påverkades deras läge.

Plötsligt var då världsbilden mer komplicerad än tidigare, detsamma gäller synen på människan. Enligt Frueds teorier var hon inte en förnuftstyrd individ, utan istället en irrationell varelse, styrd av sina drifter. Inom filosofin fick Ludwig Wittgenstein och hans teorier om språkets betydelse stort inflytande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur hade läkaren Freud ett stort inflytande på psykologins vetenskapliga utveckling? Även för männniskosynen?

A

Läkaren Sigmund Freud fick ett enormt inflytande för psykologins vetenskapliga utveckling och hans teorier fick i stor utsträckning även i människosynen under 1900-talet.

Freud menade att människan inte enbart är en förnuftig varelse, i själva verket styrs hon av sin ursprungliga drifter, framför allt av sexualiteten men också av aggressioner. Drifterna stred ofta mot samhällets moraliska värderingar och därför lär man sig att kontrollera dem. Om man inte behandlar dessa minnen från barndomen och när man förtränger sina drifter finns en risk för neuroser menade han – psykiska störningar. Eftersom upphovet till dessa neuroser finns i det omedvetna måste läkaren locka fram det som förträngs och detta kallas psykoanalys. Han fick inflytande i psykologin. Även på kulternas område fick Freud genomslag, inte minst i litteratur och måleri skildrades människans omedvetna själsliv, trots kritiken. Han gav en ny, ökad förståelse för människans mångfacetterade personlig och ibland de irrationella handlandet.

Den psykologiska vetenskapen vid sekelskiftet var fortfarande relativt outvecklad. Intresset för att beskriva och förklara människans tankar och handlingar var emmerltid stort, inom litteraturen hade bl.a. Strindberg och Dostojevskij gjort djupdykningar i det mänskliga psyket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilken uppgift har den analytiska filosofin, enligt sina företrädare?

A

En av det mest betydelsefulla filosofiska riktningar hör den analytiska filosofin, som växte fram i cambridge och wein strax efter sekelskiftet. Två av dessa viktigaste företrädare, Bertrand Russel och G.E. Moore, ansåg att filosofin inte bara ska studeras som en teoritsk vetenskap, utan också tillämpas aktivt. Den analytiska filosfofin tar avstånd från metafysiska spekulationer, som de betraktar som ologoiska och därmed inte användbara-

Filosofins främsta uppgift är istället att skapa klarhet kring termer och begrepp, eftersom språket är vagt och mångtydigt och kan därför lätt ge upphov till missförstånd. Ett ord kan ha olika betydelse och innebörd för olika personer. Detta är ett problem, inte minst inom filosofin där diskussionerna ofta rör sig på en abstrakt nivå. Det mångtydiga språket kan leda till onödiga problem och feltolkningar. Innan man tar ställning i en diskussion måste man därför analysera vad personerna egentligen menar med sina påståenden. Vilken innebörd lägger människor i de ord de använder? Detta måste kartläggas, annars kan ingen fruktbar diskussion komma till stånd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vem var Wittengenstein? Beskriv hans syn på språket.

A

Han var en av det mest framstående företrädarna inom den analytiska filosofin. Han föddes i österriker men var huvudsakligen verksam vid universitet i Cambridge. Han fick mycket inflytande över 1900-talets filosfi, men han var svårtolkad. Det gäller inte misnt hans största verk Tractatus logico-philosophicus (1922).

Eftersom han ansåg att filosofiska problem var ett reslutat av språkliga och logiska missförstån försökte han utarbeta ett vetenskapligt språk, så att verkligeheten skulle kunna beskrivas utan risk för missuppfattningar.

Istället ansåg han att ordens betydelse beror på vilket socialt sammanhang de används. Språket används för att uppnå olika syften och ett ord får olika innebörd om det används för att t.ec. vädja eller övertyga. Han kallade detta för “språkspel”. Ord kan inte enbart fungera som objektiva förmedlare av fakta och ha en bestämd betydelse, de måste tolkas utifrån sammanhang.

Tidigare var för Wittgenstein fungerade orden som bilder av verkligheten, deras innebörd kopplade han till vissa specifika fakta och därför fick orden en, enligt honom, objektiv betydelse oavsett vem som använde dem. Denna uppfattning tog Wittgenstein emellertid avstånd till seanre i livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka gemensamma drag kan man finna i modernismens olika ismer? Hur reagerade samtiden på de nya strömningar?

A

Omkring 1910 kom en reaktion mot det tidigare kulturens borgerliga smak och ideal som tidigare hade representerats inder 1800-talet. Man brukar säga att kulturlivet hade stannat upp tills 1910-talet trots att samhället hade genomgått stora förändringar så hade den kulturella utvecklingen nästan helt avstannat. Så 1910 kom en reaktion mot det etablerade samhället. En ny generation konstnärer, författare, och kompositörer ville skapa en kultur som bättre gav uttryck för den moderna människans världsbild, människosyn, känsloliv och värderingar. Det utvecklades då flertal “-ismer” - kulturella rörelser - som på olika sätt angrep den etablerade kulturen men även det hela borgerliga samhället. Dessa –ismer, t.ex. expressionismen, futurismen och surrealismen, brukar samlas under begreppet modernismen.

Det var i måleriet och litteraturen som modernismen blev tydligast. De olika rörelserna skiljer sig åt i flera avseenden, men de har gemensamt är uppropet mot den etablerade smaken och de traditionella konstnärliga skönhetsidealen. De vände sig mot realismens och naturalismens strävan efter objektiva verklighetsskildringar, och lade istället tonvikten vid den inre, subjektiva upplevelsen av verkligheten. För att beskriva denna arbetade de med nya uttrycksmedel och experimenterade respektlöst med färger, former, motiv, språk och rytmer. Slutresultaten bjöd inte på någon självklar tolkning, istället gjordes betraktaren, läsaren och åhöraren till en sorts medskapare, med sin personliga tolkning bidrog hon till slutresultat.
För det vanliga medborgarna var effekterna från modernismen chockerande med sina ofta experimentella uttrycksformer och hade svårt att nå ut till den vanliga medborgaren. De flesta blev då istället som reaktion delaktiga i den mer lättillgängliga populärkulturen som snabbt spred sig över världen på 1920-talet i form av bl.a. jazzmusik och biograffilm. Även mycket av populärkulturen hade sitt ursprung i USA, och bi kan här se början på den amerikanska kulturdominans som blivit ännu tydligare efter andar världskriget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad kännetecknar funktionalismen?

A

I tidigare jugendstil hade pilastrar, friser, valv och andra dekorativa utsmyckningar varit vanliga och även i de äldre arkitetkurstilarna. Men runt 1925 började en rad unga arkitekter i framför allt Tyskland och Österrike ifrågasätta användandet av dekorationer som inte fyllde någon arkitektonisk funktion. Dessa var kallade funktionalister och de lanserade en ny syn på byggandet. Byggnader skulle betraktas som bruksföremål som skulle användas och därför skulle det vara så praktiska och enkla som möjligt. Den ändamålsenliga funktionen betraktades som viktigare än formen, allt som inte fyllde någon användbarfunktion skulle rensas bort. Funktionalismen, utmärks därför av släta ytor, enkla geometriska former, plana tak och ljusa färger. Genom att utnyttja den industriella teknikens standardisering och massproduktion kunde man tillverka stora mängder bra och billiga hus. Detta hoppades man på skulle bidra till en ökad välfärd - inte minst för arbetarklassen som i regel fått nöja sig med undermåliga bostäder. Funktionalismen kan alltså även betraktas som ett socialprogram – genom att förbättra boendemiljön ville man höja livskvaliteten för den stora allmänheten. Funktionalismens rena former slog igenom stort i Europa, och blev synlig även i möbler och bruksföremål. Många anser att den funktionella formen är estetiskt tilltalande, andra tycker den är ful och tråkig. Efter andra världskriget tog funktionalismens storhetstid slut, men stilen ideal ändå kvar in på 1970-talet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad kännetecknar funktionalismen? Beskriv både idéerna bakom stilen och själv själva utförandet. Utgå från Bauhaus

A

Han skapade en skola “den tyska bauhausskolan” år 1010 med hjälp av Walter Gropius som arkitekt. Denna skola fick stor betydelse för utvecklandet av funktionalismens idéer. 1919 samlades konstnärer, arkitekter och formgivare som arbetade fram funktionalismens estetiska och sociala program. När nazisterna kom till makten stängde de ner Bauhaus – skolan symboliserade den moderna konst som de betraktade som urartad och fördärvlig. Nazisterna hyllade istället den antika arkitekturen och visade upp sin makt genom att uppföra storslagna, kolonnprydda byggnader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad kännetecknar funktionalismen? Beskriv både idéerna bakom stilen och själv själva utförandet. Utgå från Le Corbusier.

A

Le Corbuiser var den främste företradern för funktionalismen - en av 1900-talets mest inflytelserika arkitekter. Han publicerade en rad skrifter där han bl.a. lade fram sin syn på bostaden, som han betraktade som en maskin att leva i. den skulle därför vara praktisk i sitt utförande så att den enkelt kunde tillfredsställa människans behov. Varje rum i bostaden skulle ha en tydlig funktion. Han hade många djärva idéer för såväl enskilda byggnader som för stadsplanering av b.la. Stockholm, men många av hans idéer förverkligades aldrig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

På vilket sätt revolutionerade Duchamp synen på konsten och konstnären? Vad menas med ready-made?

A

För att 1900-talets tidiga skulpturkonst fortsatte i stor utsträckning i samma stil som tidigare – tradiotionella avbildningar av människokroppen. Trots den experimentlusten som fanns i t.ex. måleriet, blev det senare synligt i bildhuggarkonsten. När Marchel Duchamp ställde ut sina massproducerade bruksföremål på galleriorna och kallade de för konst revolutionerade det konsten. Urinoarer och cykelhjul förvandlades enligt Duchamp till konstverk genom att han, konstnärerna, valde ut dem och placerade dem i ett konstnärligt sammanhang. Det var också viktigt att publiken uppfattade de utställda föremålen som konst, så bara för att man t.ex. hängde sina ytterplagg på en rockhängare kunde det inte längre uppfattas som konst. Objekten ska alltså direkt inte ses som sina egentliga funktioner utan direkt kopplas samman till att det är ett konstverk. Denna form av konst kallas ready-made, det var en ny tolkning av vad som är att betrakta som konst, men han lanserade även en ny defenition av begreppet kosntnär. En konstnär behövde enligt honom inte framställa ett konstverk i traditionell mening, de räckte med att finna en konstnärlig omgivning och där upphöja ett redan producerat föremål till konstverket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur såg skulptur konsten ut i totalitära stater som Tyskland och Sovjet Unionen?

A

Den offentliga monumental skulpturkosnten fick stort värde. Stora mängder skulpturer föreställande atletiska krigare, arbetare, och jordbrukare producerades på beställning av statsmakten. Dessa storslagna skildringar av sundhet, självuppoffring och patriotism hade ett stort propagandavärde. Även måleriet kom att fylla samma funktion. I nazityskland framställdes judarna som omänskliga varelser som, om inte hundrades, skulle medföra det tyska folkets undergång. Som motsats ställdes arierna och nazismen. Tysklands framtid. i sovjet införde Stalin det socialrealistiska måleriet, färgstarka skildringar av hängivna kommunister och revolutionens positiva effekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad kännetecknade: expressionismen, ge exempel på konstnärer

A

Expressionismen kan ses som den första modernistiska rörelsen och dess ursprung kan man hitta van Gogh uttrycksfulla måleri.

Van gogh hade vänt sig mot impressionismens verklighetsåtergivning och istället försökt beskriva sitt känslotillstånd och sin subjektiva upplevelse av verkligheten. Det är det själsliga tillståndet som expressionisterna förmedlar, de betonar alltså uttrycket istället för intrycket. Ofta är det oharmoniska känslor som beskrivs - ångest, svartsjuka och förtvivlan. För att kunna förmedla känslorna på ett trovärdigt sätt så gick det inte att måla på et tradionellt sätt. De expressionistiska målarna använda sig därför av starka färger och målade med kraftiga penseldrag samt förvrängda perspektiv och former.

En av de tidigast expressionisterna var norrmannen Edvard Much. Hans berömda målning Skriet (1893) förmedlar på ett mycket suggestivt sätt en stark känsla av ångest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

j

A

j

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad kännetecknade: fauvismen, ge exempel på konstnärer

A

I paris samlades mängder av konstnärer, musiker och författare från hela Europa. Detta ledde till ett ovanligt öppet och stimulerande kulturklimat. Men publiken var ändå oförstående inför den nya moderna konsten. En grupp konstnärer 1905 ställde ut målningar med staka, intensiva färger och förskjutna perspektiv kallade en konstkritiker dem för vilddjur )franka=fauves). En av utställarna, Herni Matisse, kom att bli ledargestalt för denna riktning, fauvismen. Det som upprörde publiken var fauvisternas våldsamma färgkombitionation som fullständigt avvek från den naturliga färgskalan. Matisse avbildade t.ex. sin hustru med blålila hår och grön rand över ansiktet. Men det fanns en tanke bakom detta. Fauvisterna ansåg att känslor kunde översättas till färger och genom olika färgsammanställning kunde konstnären förmedla sina innersta känslor. Om färgerna inte överensstämmer med verkligheten spelade de ingen roll. Det var en mycket snabbt övergående riktning, men med sin fria färgbehandling blev den mycket viktigt för den fortsatta utvecklingen av måleriet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad kännetecknade: kubismen, ge exempel på konstnärer

A

Paul Cézanne hade varit den första konstnären som försökt återge sina motiv med hjälp av förenklade geometriska former. Han menade att allt i naturen kunde reduceras till någon av de tre formerna cylindern, klotet eller konen. Med utgångspunkt i denna tanke utvecklade fransmannen Georges Braque och spanjoren Pablo Picasso den första abstrakta konststilen, kubismen. Kubisterna utgick från trationella motiv som porträtt, stilleben och landskap, men bröt sönder motiven i geometriska former som de sedan satte samman. Ofta visas föremålet från flera olika sidor – ett ansikte kan vara målat i profil och framifrån samtidigt resultat kan därför upplevas som splittrat. Första kubistiska målningar brukar man betrakta Picassos Flickorna från AVingnon 1907. Kvinnorna på målningen väckte anstöt pga. hur deras kroppar var avbildade. Formera är kantiga och platta och det trationella perspektivet saknas. Picasso var vid denna tid influerad av afrikans konst, vilket syns i några v kvinnornas antiskten, de ser ut att bära masker. Trots de förvridna formerna kan man ändå se att målningen föreställer fem kvinnor, den senare kubismen skulle bli mer abstrakt och svårtolkad. I motsats till fauvismen hade inte färgen någon större betydelse för kubisterna, många av deras verk är målade i dämpande, nästan enfärgade toner. Kubisterna arbetade även en hel del med collage, dvs. Utklippta bitar av papper klistrades på kartong eller duk. De avvecklades som rörelse omkring 1920, men med sitt frigjorda sätt att återge form fick den stor betydelse för den konstnärliga utvecklingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad kännetecknade: den abstrakta konsten, ge exempel på konstnärer

A

Nonfigurativt, färg och former känslig påverkan samma påverkan som musiken på en människan, sinnesstämning synlig med tanke på hur man kombinerar färg och form, upplevelsen betraktarens förhållningssätt, delaktig

Kubismen betraktas som en början till det abstrakta måleriet, men ryssen Wassily Kandinsky brukas anses som en av de första renodlat abstrakta konstnärerna, eftersom han redan 1910 målande nonfigurativt dvs. utan motiv. Precis som i expressionismen och fauvismen så har färgen stor betydelse i den abstrakta konsten. Kandinsky menade att färger och former kan ha samma känslomässiga inverkan på en människa som musiken. Han sa också att en abstrakt målning kan beröra lika mycket som ett verk med föreställande motiv. I en abstrakt målning blir konstnärens sinnesstämning synlig genom sättet han kombinerbar färg och form på, men upplevelsen av målningen är ändå till stor del beroende av betraktarens förhållningssätt. Betraktaren blir alltså delaktig i skapelsen. Den abstrakta konsten har sedan kandinsky utvecklas i en mängd olika former och en betydande del av 1900-talets måleri har varit utan ett föreställande innehåll.

17
Q

Vad kännetecknade: futurismen, ge exempel på konstnärer

A

Viljan att skapa en ny konst som kunde spegla den tekniska tidsåldern och representera den moderna storstadsmänniskans var uttalad i den hyllade storstadens puls och den moderna teknologin i konsten.

de föraktade den traditionella konsten eftersom den symboliserade det gamla samhället som de ville rasera och lämna bakom sig. De välkomnade därför första världskriget, de såg kriget som ett verktyg för att utplåna de gamla och ge plats för de nya. Futuristerna var de första som hyllade storstadens puls och den moderna teknologin i konsten. En av grundarna övar konstnärens Giacomo Balla. Han försökte återge snabba rörelser och dynamik i sina målningar, vilket är tydligt i Hund i koppel 1912. Balla använder sig av en teknik som påminner om fotonegativ, tagna i snabb följd, som är lagda på varandra. I futurismen fanns inslag av Nietzsches teorier om övermänniskan och rörelsen värdesatte styrka, aggressivitet och kvinnoförakt. De förhärligade våldet och kopplade samman med fascismen, vilket gjorde att många tog avstånd från rörelsen.

18
Q

Vad kännetecknade: Dadaismen, ge exempel på konstnärer

A

Uppstod under första världskriget iZurich, Schweiz. Kring den rumänske diktaren Tristan Tzara samlades konstnärer och författare som protesterade mot första världskrigets kaos och meningslösa dödande. Eftersom de höll borgerligheten ansvarig för kriget blev rörelsen också en protest mot det borgerliga samhället och dess kultur. Dadaismens konst är upprorisk, absurd och medvetet provocerade. Duchamp tog t.ex. en reproduktion av Leonardo da Vincis Mona lisa, en symbol för den traditionella kosnten, och målade mustasch och pipskägg på henne. Under bilden skrev han ett kryptogram som kunde utläsas ungefär som “hon är varm mellan benen” borgerligheten rynkande på näsan och dadaisterna jublade. Eftersom de tog avstånd från allt som var trationellt och etablerat hyllade de slumpen. Collaget, med slumpvis uppklistrade foton, tidningsurklipp och kasserade kvitton, förekom ofta i den dadaistiska konsten. Namnet på rörelsen påstås de ha skaffat sig genom att slå upp ett ord på måfå i en fransk ordbok, ordet blev “dada” som betyder käpphäst.

19
Q

Vad kännetecknade: Surrealismen, ge exempel på konstnärer

A

Efter fösta världskriget slut sökte sig många dadaister till prais och där kom flera av dem att utvecklas till surrealister. Vid sidan om dadaismen var det Freuds psykoanalytiska teorier som var den stora inspirationskällan för surrealismen. Freud hade visat hur människans förträngda och omedvetna sidor kom fram i drömmer och fantasier och det var dessa sidor som surrealisrterna ville lyfte fram. Genom att låta människan kommai kontakt med den inre, förträngda världen skulle hon bli mer harmonisk, eftersom hon skulle befrias från det förtryck som samhällets moral och överjagets censur utgör. Surrealismens ledargestalt, andre breton, menade att man med hjälp av konsten och litteraturen kunde sudda ut gränsen mellan den omedvetna världen och den synliga verkligheten och på så sätt uppnå en surrealitet, öververklighet. Då måste man få låta drömmar, fantasier och tankar fritt strömma upp ur det omedvetna och sedan avbildade man det.

Det surrealisterna betonade slumpen och vikten av att följa impulser när man ska måla motiv i sin konst, av de tanker som kommer upp. Måleriet var realistiska och detaljerade som ofta var framställda på oväntade eller orimliga sätt, ungefär som i en dröm eller en hallucination. Salvador Dali var en mästare inom surrealismen. Han kallade sina målningar för handmålade drömfotografier.

Frida Kahlo ville inte kallas för surrealist men var väldigt uppskattad av surrealisterna. Man kan se en viss påverkan från surrealismen hos Kahlo, motiven är ofta en blandning mellan fantasi och verklighet. Hon använde starka färger och kraftfulla uttryck.

20
Q

Hur utvecklades fotografiet till en konstform under 1900-talets första hälft?

A

Kameran hade uppfunnits på 1820-talet och i slutet av seklet hade fototekniken gjort stora framsteg att den inte bara kunde användas av professionella fotografer men även amatörer. Under 1900-talet första del ökade tidskrifterna i antal och därmed ökade behovet av bildmaterial, både i kommersiellt och dokumentärt syfte. Frågan var om fotografiet enbart var att betrakta som en reproduktion av verkligheten eller om det också kunde betraktas som konst. När en rad fotografer på 1920-talet började experimentera med teknik och komposition stod de klart för de flesta att fotografiet kunde uppnå ett konstnärligt värde. Till dessa nyskapande fotografer hörde amerikanen man ray. På 1920 och 30-talen var han verksam i paris där skapade han med sina s.k rayograms fotokonst i dadaistiskt och surrealistisk anda.

21
Q

Vilka medel använde modernismens författare sig av för att förnya lyriken

A

Subjektiv synvinklig, ensinning, respektlös, symboliska poeter, språkliga expriment, splittrade komplicerade verklighet, nytt littärärt uttryck, sinnestämning förvrida och förstora detaljer.

Modernismens opposition mot den etablerade kulturen medförde för litteraturens del en brytning med realismens objektiva verklighetsåtergivning och traditionella språkbehandling.
Man menade att realismen aldrig kunde ge en sann bild av vekligheten eftersom varje människa tolkar den olika utifrån sina egna erfarenhet.
Modernismens litteratur utgick därav ifrån en subjektiv synvinkel, den var egensinnig och ofta respektlös. Inom framförallt lyriken finner vi litterära motsvarigheter till de –ismer vi mött i måleriet, men även romanen och dramat förnyades under 1900-tealets första hälft.

Man hade redan i mitten av 1850-talet förnyat lyriken genom symboliska poeter som Baudelaire. Det språkliga experiment blev tydligare och mer utstuderade hos de lyriska modernisterna. De ville beskriva den splittrade och allt mer komplicerade verklighet och skapa ett nytt litterärt uttryck som passade människan i det moderna samhället. Man betonade starkt den subjektiva känslan, att få ge uttryck för den var långt viktigare än att beskriva den yttre verkligheten. Men för att förmedla sinnesstämningar och upplevelser räckte inte det vanliga språket, diktaren måste t.ex. förvrida och förstora vissa detaljer.

Man ska emellertid inte glömma bort att vid sidan om den modernistiska litteraturen så levde den realistiska traditionen vidare, det gäller inte minst för romansens del.

22
Q

Vilka medel använde modernismens författare sig av för att förnya lyriken, utgå från futurismen

A

Föraktet för det gamla samhället och de traditionella värderingar kom till tydlig uttryck även hos futuristerna. Man uppmanade att man skulle bränna ner bibliotek och muser för att ge plats åt framtidens kultur. I dikter och manifest hyllade han maskinåldern och lanserade ett skönhetsideal.

23
Q

Vilka medel använde modernismens författare sig av för att förnya lyriken, utgå från dadaisterna

A

Dadaisternas uppror mot etablissemanget ingick att de ville befria kulturen från de begräsningar som de ansåg att borgerliga samhället skapat. Regler förnuft och logik rensas, slumpvis nonsensord, ljudfragment, ingen enhetlig betydelse, strävan nå omedvetna sidor, automatisk inga moraliska ingrepp

Regler, förnuft och logik skulle därför rensas bort från kulturen.
För litteraturen innebar detta att de vända sig mor det traditionella språkbruket.
Dadaisternas lyrik betstod därför ofta av slumpvis ordnade nonsensord eller ljudfragment, utan enhetlig betydelse. Dadaismen banade väg för surrealismen. I sin strävan att nå människans omedvetna sidor arbetade andre Breton och de andra surrealister med s.k. automatisk viktigt som innebar att diktaren spontant skrev ner alla ord och tankar som dök upp i huvudet, utan att bry sig om vilka dessa var. Det fick inte göras några konstnärliga eller moraliska ingrepp. Texten fick inte heller bearbetas. Den litterära surrealismens fria tankeflöda, rika bildspråk och oväntade associationer har haft mycket stort inflytande över 1900-talets lyrik.

24
Q

Vilka medel använde modernismens författare sig av för att förnya prosan

A

En ny generation författare experimenterade med uppbruten kronologi, nyskapande berättarteknik och ett förnyat bildspråk. Monologen, handling inte längre självklar, inre verkligheten, ångest

Resultatet blev en ny typ av prosa, banbrytande men krävande för läsaren eftersom varken språk eller handling längre var självklar.

Förnyaren James Joyce och Franz Kafka. James Joyces Odysseus (1922) räknas som en av 1900-talets viktigaste romaner, inte minst pga. sin nyskapande berättarteknik. Romanen är omfattande, ca 800 sidor, men utspelades under ett enda dygn i Dublin.

Vardagliga händelser med de detaljerade beskrivningar av yttre verkligheten så var det den inre verkligheten han ville beskriva. Han återskapade därför människans sätt att tänka i en inre monolog. Denna medvetande ström blandas intryck, associationer och minnen likt osammanhängande som i det verkliga livet. Joyce drev denna teknik till sin spets, Odysseus innehåller 50 sidor lång inre monolog som är skriven nästan helt utan skiljetecken. Den inre monologen har blivet ett av de vanligaste berättarteknikerna i modern prosa.

Franz Kafka språk var enkelt med en behärskad och saklig berättarteknik i motsats till Joyce. Han beskriver en komplicerad värld som är absurd och mardrömslik. Romanen Processens 1914-15 handlar om Josef K som en dag häktas. Han anklagas för brott men vet inte vilket. Det finns starka inslag av skuld och ångest i hans verk. Människan är alltid ensam, som brottas själv med den ångest som oförmågan att förstå en obegriplig värld innebär.

25
Q

Vilka medel använde modernismens författare sig av för att förnya dramatiken?

A

Den moderna dramatiken:
Strindberg, inre själsliga liv, bethdelse expressinismens dramatik, gestalta subjektiva upplevler, drömamr och känsloliv, Euegene Oneil, Känslor skuld, Freud

Ibsen och Strindbergs realistiska och naturalistiska dramer kan ses som utgångspunkten för en stor del av 1900-talets dramatik. Många pjäsförfattare har fortsatt att skildra sin samtids problem med en psykologiska skärpa som påminner om de båda nordiska föregångarna.

Även Strindbergs symboliska dramer, som koncentrerade sig på den inre, själsliga utvecklingen, har haft stort inflytande och inte minst på den experimentella teater. På 1920-talet utvecklades en expressionistisk teater i Tyskland som strävade efter att gestalta subjektiva upplevelser, känsloliv och drömmar. En av de som tydligast inspirerats av Strindbergs naturalistiska dramatik hör amerikanen Eugene O’Neill. Hans dramer, som ofta är uppbyggda kring känslor av skuld och synd, visar även inflytande från Freud. Han använde ofta psykoanalysen för att blottlägga förträngda begär, konflikter och trauman i sina pjäser. I Lång dags färd mot natt (1956) skildras en laddad uppgörelse mellan medlemmarna i en familj. De är alla olyckliga och skyller sina misslyckanden på varandra. Anklagelser och förakt, men också komplexfylld kärlek, flödar i dramat, som ger en avslöjande inblick i en familjs tragiska öde.

26
Q

Stainslavskijs teaterfilosofi fick stor betydelse för den moderna drama undervisningen. Beskriv hans metod.

A

Fler teater runt om i Europa och USA började man instruera skådespelarna att agera utifrån Konstantin Stainslajvskijs principer. Skådepelarna ska totalt gå in i sin roll och identifiera sig med rollkaraktären, aktören måste forma rollen utifrån sina egna erfarenheter så att hon verkligen kan leva sig in i rollen och presentera en övertygande tolkning. Man skulle arbeta mycket med improvisationen, genom att försätta skådespelarna i oväntade situationer fick de möjlighet att utveckla sin inlevelseförmåga. Metoderna fick mycket stort inflytande på den moderna dramaundervisningen.

27
Q

Redogör i stora drag för filmens tidiga utveckling

A

Utvecklingen av kameran ledde fram till att i slutet på 1800-talet kunde man producera rörliga bilder. 1895 ägde den första offentliga filmvisningen rum, bröderna Auguste och Louis Lumiere visade tio minut korta filmer för en fascinerad publik på ett kafe. Iparis. Det var vardagliga händelser, t.ex. ett tåg som kommer in på en järnvägsstation och en bäbis som äter. Men det som fängslade publiken var att de var rörliga bilder.

Efter denna banbrytande filmvisningen gick filmutvecklingen fort. Några år in på 1900-talet hade USA och Europa fått biografer för spelfilmer med berättande handling. Det var först filmade med en fast kamera framför vilken skådespelarna rörde sig likt på en teaterscen. Snart lärde man sig använda vinklar och avstånd med en rörlig kamera. Man klippte ihop scener så kunde man skildra vad som hände på olika platser vid samma tidpunkt och skapa spänning. EN av de första som använde sig av den nya tekniken var amerikanen D W Griffith. I Nationens födelse (1915) skildrade han det amerikanska inbördes kriget och med sina dramatiska berättarteknik, klippteknik blev han lång tid framöver stilbildande för filmkonsten.

Fram till sluten av 1920-atlet var filmerna utan ljud. Replikerna visades på skulter och stämningskpande musiken framfördes med en levande orkester på biograferna. Men 1927 lyckades man foga ihop ljud och filmremsorna och stumfilmens era fick ett hastigt slut. 12 år senare kom den första långfilmen i färg, Borta med Vinden.

Filmen blev ett snabbt nöje - arbetarklassen och medelklassen. Filmindustrin omfattade enorma summor. USA seglade upp som den ledande filmnationen och Hollywood blev dess huvudstad. Det som producerades va framförallt underhållningsfilmer. ÄVen i Europa producerades ett stort antal filmer vars främsta syfte var att roa + ekonomisk vinst, men de fanns även en rad regissörer med tyldiga konstnärliga ambitioner. Till dessa hörde den tyske expressionisten Fritz Land, som b.la. skapade den skrämmande framtidsvisionen Metropolis (1926). Massproducerade filmen var enkel att sprida och fick ett stort propagandavärde, vilket blev tydligt under världskrigen. Filmerna användes för att stärka fosterlandskänslan och höja kampviljan. Journalfilmerna fick publiken möjlighet att följa händelserna på fronten, givetvis tillrättalagt utifrån det egna landets intresse. Nazityskland skaffade sig statsmakten total kontroll över filmproduktionen och producerade mängder av filmer som hyllade den ariska rasens överlägsenhet och som försökte rättfärdiga judeförföljelserna. Stor betydelse för indoktoreringen fick Leni Riefenstahls dokumentära propaganda filmer, t.ex. Viljans Triumf 1935, visade den nazistiska ideologins överlägsenhet och dess handlingskraftiga ledare.

28
Q

Hur såg den musikaliska utvecklingen ut i fråga om experimentlusten? Vad ledde den tekniska utvecklingen till?

A

Exprimentlusten sågs även i musikaliska utvecklingen. 1900-talet hade inneburit en rad nya stilar och någon klar linje är svår att följe. En del musiker och kompositörer har valt att helt ta avstånd från traditionerna och hitta nya musikaliska former och uttrycksmedel, medan andra har försökt förena de klassiska idealen med nytänkande. Den tekniska utvecklingen har bidraget till nya instrument, vilket ökat möjligheterna till förnyade uttryckssätt. Genom grammofonen och radion har det blivit lättare att nå ut med musiken till en större publik.

29
Q

Vad är: atonal musik

A

Den västerländska konstmusiken har haft en lång tradition av tonalitet, dvs. Att det funnits en harmonisk ordning i kompositionerna. Verken har utgått från en bestämd huvudtonart, i dur eller moll, med en centralton till vilken övriga toner och ackord ställts så att resultatet blivit harmonisk och välljudande.

Den som fullständigt bröt med tonaliteten var österrikaren Arnold Schönberg, som representerar den atonala musiken dvs. Musik som saknar bestämd tonart. Den nya kompositionsformen som han tog fram: tolvtonstekniken. Istället för att låta en viss ton fungera som centralton menade han att oktavens samtliga tolv toner skulle vara likvärdiga. de tolv tonarterna som sätts samman till en serie där varje ton återkommer endast en gång. Tonserierna varieras sedan på olika sätt, t.ex. genom att spelas baklänges eller genom att flyttas mellan olika oktaver. Svårt att fånga den stora publiken trots många efterföljare.

30
Q

Vad är: neoklasscism

A

En av 1900-talets mest berömda och betydelsefulla kompositörer var Igor Stravinsky.

Han kunde inte sorteras i någon enhetlig stil, hans musikaliska liv präglades av experiment. Han blev representant för en ny musikalisk stilinriktning: neoklassicimen. Den förenade äldre epoker form och struktur, framför allt från barocken och weinklassicismen, med ett modernt tonspråk med framträdande rytmik.

Stilinriktningen kans ses som en reaktion mot romantikens programmusik, stilens företrädare ville skapa musik som inte beskrev någon handling eller känslor, utan bara musik.

31
Q

Hur utvecklades bluesen och jazzen? Vad kännetecknar de både stilarna?

A

Bluensen utgörde grunder för jazzen och rocken. Utvecklades i USA:s sydstater i slutet av 1800-talet och hade ursprung i afroamerikanska slavkulturens arbetssånger och religösa sånger - spirituals. Den tidigare countryblusen framfördes av en ensam sångare som ackompanjerade sig själv med en akustisk gitarr och ibland munspel. Texterna handlade om vardagens problem, olycklig kärlek och misären som många svarta befann sig i, även efter slaveriets avskaffande. Den långsamma musiken förstärkde den melankoliska stämningen.

På 1930- och 40-talen spreds bluesen till USA:s industristäder, dit många svarta arbetare sökt sig. Där utveckleckades citybluesen, en kraftigare markerad rymt än countryblusen. Den framfördes av en sångare och en grupp musiker.

Jazz: En anna av 1900-talets största populärmusikaliska stilar är jazzen. Den hade även sitt ursprung i den amerikansa södern. I början av 1900-talet var staden new orleans en livlig nöjesstad, en smältdegel av olika kulturer. Dans och underhållningsmusik som kom att kallas jazz. Hämtadade influenser från blues, militär marchmusik och en dansform ragtime. Den tidiga jazzmusiken framfördes av svarta musiker som spelade på gehör utan noter, och jazzorkester bestod av en blåssektion och en kompsektion. På 1920-talet spreds till jazzen till storstäderna och utvecklades i new york och Chicago. Vanligare med soloinsatser, enkilda musiker improviserade kring melodin. Louis Armstron var ledande och var trumpetare och bidrog till att jazzen blev väldigt populär hos den stora publiken. Samtidigt blev jazzorkestern större - storband. Storbanden spelade på dansställen runt om i USA och snart i Europa, jazzen utvecklades till dansvänligare swingen.

Jazzsången hade kvinnliga solister som Billie Holiday och Ella Fitzgerald som gav stor betydelse.

Omtyckt snabbt med stor spridning, hängde även samman med skivindustrins genombrott 1920. Radion och grammofonen blev med tiden allt vanligare i hemmen och musiken blev en del av vardagen.

32
Q

Vad är ryska baletten?

A

1909 grundades den ryska baletten. Den förnyade den klassiska baletten genom att ställa krav på handlingen, dansen, musiken, scenografin och kostymerna som skulle bilda konstnärlig helhet. Eldfågeln (1910) och Petrujska (1991) byggde på ryska sagor och myter. Våroffer (1913) orsakade skandal. Musiken ansågs för brutal och Vaslav koreografi för sexuellt utmanade. Betraktas idag som en milstolpe i balettens historia men fick läggas ner efter ett par föreställningar.

33
Q

Hur skilde sig den fria dansen från den klassiska baletten?

A

Den fria dansen, en modernare Ballet utvecklades vid sidan om den traditionella klassiska baletten. Den lade tonvikten vid utlevelse och känslor snarare än teknisk skicklighet. Den klassiska balettens rörelsemönster är strängt reglerat. Den fria baletten upplevde reglerna som hämmande och dansösen Isadora Duncan var den som förknippas med uppkomsten av den fria dansen. Hon ville utveckla dansen som konstart och avvisade alla fasta rörelsescheman. Dansen skulle vara anaturlig, dramatisk och utlevande, rörelserna skulle förmedla dansarens känslor. Känsla var centralt och inte tekniken. Duncan dansade barfota i tunna, löst sittande kläder eftersom hon tyckte att den klassiska balettens traditionella korsettliv, tyllkjol och tåspetsskor motverkade kroppens naturliga rörelser. Hennes fria dans gav grund för utvecklingen av den moderna baletten.

34
Q

Hur förändrades konstnärens och författarens situation under första delen av 1900-talet?

A

Det var inte längre en liten elit som dominerade kulturen. Populärkulturen kom att betyda allt mer. Den tekniska utvecklingen har i sammanhanget varit viktig, biografer, radio, massproducerade böcker och grammofonskivor har gjort kulturen lättillgänglig och fått snabb och billig spridning. För att klara distributionen har bok- och musikförlagen samt filmbolagen fått allt större betydelse. Det har i sin tur medför att kulturen blivit en massindustri där de ekonomiska intressena till stor del kommit att styra utbudet.

Modernismens konstnärer, författare och kompositörer stod utanför denna populärkultur, deras verk vände sig till en liten, insatt krets av likasinnade. De tog avstånd från den traditionella konstuppfattningen och därmed också från den breda publiken. Det var t.ex. få som såg på när Hugo Ball läste sina dadaistiska dikter iklädd i pappkostym. Många av modernisterna satte en ära i att tillföra ett avantgarde – en förtrupp som var före sin tid i sökandet efter framtidens uttrycksformer. De hade i regel svårt att nå ut med sin avancerade konst, litteratur och musik. För sin överlevnad förlitade de sig på rika vänner, modiga förläggare och framsynta konsthandlare och samlare som vågade satsa på den nya kulturen. För några t.ex. Picasso, kom berömmelsen tidigt. Andra t.ex. Kafka, blev berömda först efter sin död eller slutet av en långt konstnärligt liv. Med tiden skulle modernismen få sitt erkännande och faktiskt bli en del av det historiska kulturarv som den så föraktade.