Instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Vem var Kristian II och hur hör han ihop med Vasatiden?

A

Kristian II var en dansk/norsk kung som styrde Kalmarunionen i början på 1500-talet. Det var han som invaderade Sverige år 1520 och beordrade att Stockholms blodbad skulle genomföras. I blodbadet avrättades stora delar av den svenska adeln och en av de som avrättades var Gustav Vasas pappa. Det var detta blodbad som ledde till att Vasa sökte hjälp i Dalarna och det var blodbadet som gjorde att dalmasarna valde att hjälpa honom. När upproret sedan lyckades och Gustav Vasa blev kung så började Vasatiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad gjorde Gustav Vasa i Dalarna och hur kan Vasaloppet kopplas till Gustav Vasa?

A

Gustav Vasa sökte hjälp i Dalarna för att slå tillbaka danskarna och Kristian II. Han sökte bland annat hjälp i Mora men de ville inte hjälpa till. Han började då vandra mot Norge för att söka hjälp där istället. Efter att Vasa lämnat Mora kom det bud från Stockholm om att blodbadet hade skett. Invånarna i Mora ändrades sig då om att hjälpa Vasa och skickade iväg sina två snabbaste skidåkare efter honom. De kom ikapp honom i Sälen och övertalade honom att följa med tillbaka till Mora. Det är idag den sträckan som Vasaloppet går, Sälen till Mora, en sträcka på nio mil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mellan vilka år var Gustav Vasa kung?

A

Gustav Vasa var kung i Sverige mellan år 1523-1560.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vem skrev Gustav Vasas krönika? Vad ska man tänka på när man läser gamla historiska källor?

A

Den som skrev Gustav Vasas krönika var en svensk biskop som hette Peder Svart.
Det som är viktigt att tänka på när man läser gamla källor är att fundera över syftet med källan. Varför är den skriven?

Vidare är det också viktigt att fundera över vem som har skrivit källan. Hur är personen kopplad till det som den skriver om?

Till sist är det också viktigt att fundera på när källan är skriven. Är den skriven i direkt anslutning till det den berättar om eller skrivs det ner först långt senare?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför var Sverige fattigt när Gustav Vasa blivit kung?

A

Anledningen till att Sverige var fattigt när Vasa blev kung var för att kriget mot danskarna tömt den svenska statskassan. Gustav Vasa hade till och med lånat pengar från den tyska Hansa-staden Lübeck och hade nu skulder som skulle betalas tillbaka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vem var Martin Luther och vad var reformationen?

A

Martin Luther (1483-1546) var en tysk präst och professor som levde i den tyska staden Wittenberg. Han började motsätta sig hur kyrkan fungerade och lade fram en mängd punkter på hur den borde förändras. Bland annat skulle bibeln översättas till varje lands eget språk istället för att vara på latin. Prästernas gudstjänster skulle också vara på ett språk så att alla förstod och i grunden ville han att tron till Gud skulle stå över både kyrkliga ritualer och påven själv. Denna nya inriktning inom kyrkan kallas för protestantism och den spred sig i Norra Europa. När Sverige går från att vara katoliker till att vara protestanter kallas det för reformationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur förändrades kyrkan i Sverige av reformationen?

A

När Sverige blev protestantiskt efter reformationen förlorade kyrkan mycket av sin självständiga makt. Nu var det inte längre påven i Rom som bestämde över den svenska kyrkan, det var istället kungen. Bibeln översattes till svenska och gudstjänsterna var på svenska. Nu när kyrkan också tillhörde kungen så kunde kungen plocka åt sig alla skatter, gårdar och värdesaker som kyrkan tidigare hade fått ha för sig själv. I och med reformationen så stängdes också alla kloster i Sverige och flera munkar och nunnor fick fly landet. Deras gårdar delades istället ut till adelsmän som stöttade kungen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv hur Gustav Vasa använde kyrkorna till sin fördel.

A

Det var genom kyrkorna som kungen kunde sprida viktiga meddelanden och nyheter runt om i landet. Vid gudstjänsten läste prästen upp dessa meddelanden och nyheter så att alla i socknen fick höra. Det använde Gustav Vasa till sin fördel nu när han styrde kyrkorna. Han gav ut nyheter som var bra för honom, så kallad propaganda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Varför uppstod uppror i bland annat Dalarna och hur gick det för upprorsmakarna?

A

Gustav Vasa var till en början en hjälte i Sverige, han hade ju besegrat de hemska danskarna. Men när han började ta kyrkornas värdesaker blev många arga. Folk uppfattade det som att han stal från deras vackra kyrkor. Ett sådant exempel är klockupproret 1531 i Dalarna. Gustav Vasa hade nämligen beordrat att även kyrkklockor skulle beslagtas och smältas ner till mynt för att betala av skulden till Lübeck. Denna plundringar av kyrkorna gjorde att flera bönder tog till vapen för att skydda sina kyrkor från plundrarna. Trots att flera av upprorsmakarna hjälpt Gustav Vasa att vinna mot Danmark visade han ingen nåd och avrättade flera av dem. Han ville snabbt sätta ett exempel för vad som händer om man gör uppror mot kungen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vem var Nils Dacke?

A

Nils Dacke var en småländsk storbonde som ledde ett uppror mot Gustav Vasa år 1542. Upproret kallas för Dackefejden och berodde på att bönderna var arga för att deras kyrkor plundrades. De var också arga för att Gustav Vasa och hans fogdar lade sig i för mycket om hur deras skördar, handel och jakt skulle fungera. Upproret pågick i ca 1 år innan det till slut slogs ner. Nils Dackes huvud sattes efter upproret upp på en påle utanför Kalmars stadsport för att visa andra vad som händer om man trotsar kungen. Efter det blev det inga fler uppror mot Vasa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nämn några saker som förändrades i Sverige under Gustav Vasas tid som kung.

A

Några saker som ändrades i Sverige under Gustav Vasas tid var först och främst att vi gick från att vara katoliker till att bli protestanter, den så kallade reformationen. Kyrkan förlorade därför en del av sin självständiga makt i Sverige.

En annan sak som förändrades var att Vasa lämnade Sverige med ett starkt försvar och god ekonomi.

En tredje sak var att Vasa införde arvrike i Sverige. Det betyder att kungens äldsta son skulle ärva tronen av honom. Tidigare hade kungen valts av adelsmännen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Gustav Vasa ändrade hur man blev kung i Sverige, vad var det han gjorde och när?

A

Han gjorde Sverige till ett arvrike. Detta skedde i Västerås år 1544.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Varför byggdes slotten under Vasatiden med runda torn?

A

Slotten började byggas med runda torn under Vasatiden för att de var svårare att skjuta sönder med kanoner som börjat användas allt mer under denna period. Det finns också en större möjlighet att skjuta åt flera vinklar och håll i ett runt torn än i ett fyrkantigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Nämn 3 saker som Erik XIV (14) var bra på.

A

Erik XIV var Gustav Vasas äldsta son. Han fick en god utbildning och sägs ha varit duktig på många saker. Några av de var att han kunde tala flera språk, han var duktig på att teckna och han kunde spela luta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Varför sade man att Erik XIV var sinnessjuk?

A

Erik XIV sades vara sinnessjuk för att han hade stora humörsvängningar. I ena stunden kunde han bli rasande och i nästa stund kunde han ångra sig. En gång gick det riktigt illa och han avrättade flera adelsmän ur släkten Sture. Anledningen var att “stjärnorna hade sagt att de hotade honom”. Efteråt ångrade han sig och bad om förlåtelse. Då förstod alla att han var sjuk.

(Denna bild har på senare tid ifrågasatts av historiker som menar att det är påhitt från Eriks bröder. Då kunde de lättare ta över makten i Sverige.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Krigandet mot Danmark kostade Sverige massor. Hur försökte Erik XIV få in mer pengar till statskassan?

A

Erik XIV försökte få in pengar till statskassan genom att gifta sig rik. Han skickade bland annat ett friarbrev och ett porträtt av sig själv till Englands drottning Elisabeth I. Hon ville dock inte gifta sig med honom.

17
Q

Varför avsattes Erik XIV och hur tror man att han dog?

A

Erik XIV hade gjort mycket konstigt men droppen som fick bägaren att rinna över var att han valde att gifta sig med en fattig knektdotter som hette Karin Månsdotter. Hon hade varit hans tjänarinna och trots att Sverige var i behov av pengar (Att Erik XIV skulle gifta sig rik) valde han alltså att gifta sig med en tjänare. Han avsattes strax efter bröllopet 1568. Han dog ca 9 år senare på grund av vad man tror var en förgiftad ärtsoppa, gjord av hans bror Johan III.

18
Q

Varför var Johan III (3) känd som “byggarkungen”?

A

Johan III rustade upp dem gamla Vasaslotten som hans far hade låtit bygga. De byggdes om till lyxiga palats med fina möbler och vävnader på väggarna. Han rustade också upp gamla förfallna kyrkor. Därför kallades han för “byggarkungen”.

19
Q

Vad gjorde att Karl IX (9) till slut gjorde uppror mot Sigismund?

A

Karl IX var starkt protestantisk därför hade han svårt att tåla Sigismunds styre. Sigismund var nämligen katolik och försökte precis som sin far Johan III styra Sverige närmare den katolska kyrkan. Därför startade Karl IX ett uppror som lyckades störta Sigismund år 1599.

20
Q

Vad var Linköpings blodbad?

A

Efter att Karl IX avsatt Sigismund år 1599 valde han att ställa ett antal adelsmän inför rätta för landsförräderi. Dessa adelsmän hade stöttat Sigismund som kung. 5 stycken halshöggs i Linköpings slott år 1600. Det kom att kallas för Linköpings blodbad.

21
Q

Hur skulle Karl IX fylla på statskassan?

A

Karl IX skulle fylla på statskassan genom att än en gång ta över handeln på Östersjön. Denna kampanj startade mot slutet av hans regeringstid. Genom handeln kunde Sverige få in tull, en sorts skatt på handel.

22
Q

Vem av Gustav Vasas söner var kung under längst tid? Hur länge satt personen på tronen?

A

Johan III var den av Gustav Vasas söner som satt längst. Han satt totalt 24 år på tronen (år 1568-1592).

23
Q

Vem var Olaus Magnus och vad har han betytt för svensk historia?

A

Olaus Magnus var en svensk präst som ville ha tillbaka den katolska kyrkan i Sverige. Han flyttade bland annat till Rom där katolicismen fortfarande var stark och utsågs av Påven till ärkebiskop i Sverige. Men eftersom Sverige nu var protestantiskt kunde han inte flytta hem. I Rom berättade han om det nordiska folket för sina vänner. Till slut skrev han ner dessa berättelser i en serie böcker som kallas “Historia om de nordiska folken”. Böckerna har sedan varit en viktigt källa till kunskap om hur man levde under Vasatiden.

24
Q

Nämn några saker vi vet om folket som levde under Vasatiden.

A

Precis som under medeltiden var samhället fortfarande indelat i de fyra stånden. Bönderna hade det länge svårt med höga skatter och hård press från adeln.
Olaus Magnus berättar bland annat att under midsommar brukar folk samlas på en äng och sjunga sånger om forntida hjältar, mördare och skurkar.
Han berättar också att män och kvinnor hade olika sysslor på gården. Och om männen försökte göra “kvinnosysslor” skickades han genast iväg, männen skulle sköta sitt.

25
Q

Beskriv några händelser som skedde utanför Sverige under Vasatiden.

A

Johann Gutenberg (Tyskland) uppfinner i mitten av 1400-talet den första boktryckarmasknien. Den tillät människor att kopiera upp böcker mycket snabbare och billigare än förut.

Christofer Columbus upptäckte officiellt Amerika 1492. Han letade efter en väg till Indien genom att åka västerut över Atlanten.

Förutom i Sverige så var det även flera andra länder i norra Europa som också genomgick reformationen. Det vill säga bytte kyrka från den katolska till den lutherska (protestantiska). Detta var också till stor hjälp för att Sverige skulle kunna genomgå sin reformation.

26
Q

Vad hade boktryckarkonsten för betydelse under Vasatiden?

A

Boktryckarkonsten var viktig för att böcker snabbt kunde tryckas upp och spridas mycket mer än tidigare. Det här gjorde att fler kunde ta del av både information och kunskap. I Sverige hjälpte det mycket under reformationen eftersom det både hjälpte till att sprida Luthers läror men och också att trycka upp nya biblar som var på svenska.