Instuderingsfrågor Flashcards

(37 cards)

1
Q

Vad är fysikens roll inom naturvetenskapen?

A

Med fysiken kan vi förstå hur universum fungerar på olika nivåer från de minsta partiklarna till de största galaxerna. Fysikläran berättar om universums lagar och regler kring energi, materia, krafter rörelse mm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur hjälper fysikens lagar oss i det vardagliga livet?

A

Fysikens lagar används för att utveckla teknik och vetenskapliga framsteg i tex medicin och rymdforskning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

På vilket sätt samverkar fysik med kemi och biologi för att förstå naturen?

A

Kemin och biologin visar hur allting är uppbyggt och agerar och fysiken visar och förklarar varför det är så.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är värme i fysikaliska termer?

A

Värme är termisk energi, som är energi som skapas när molekyler ökar i rörelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur relaterar termisk energi till atomers och molekylers rörelser?

A

När ett material upphettas ökar molekylernas rörelse vilket skapar termisk energi. 🚩

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad händer med den termiska energin när ett objekt värms upp eller kyls ner?

A

Termisk energi ökar vid värme och minskar vid kyla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

På vilka tre sätt kan värmeenergi överföras mellan objekt?

A

Via konduktion, strålning och strömning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ge exempel på hur vi använder värmeenergi i vardagen.

A

Vi använder värmeenergi väldigt mycket, tex för att värma upp hus, laga mat och för att isolera mot kyla genom att använda isolerande klädesplagg för att bevara kroppsvärmen. Vi använder olika typer av värmeöverföring som tex strömning när vi duschar, eller ledning när man tex steker något och värmestrålning från våra element.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur hjälper vår förståelse av värme oss att studera klimatförändringar?

A

Forskare studerar hur värme från solen påverkar jorden och atmosfären för att förstå klimatförändringar och dess effekter. När vi förstår värmeläran vet vi att värme transporteras i tre olika sätt bla strålning, och vi vet att solens värme transporteras via strålning. Vi vet även att strålar studsar, så då kan vi förstå att vid utsläpp av avgaser som koldioxid blir det svårade för solens strålar att studsa ut genom atmosfären eftersom det är avgaser i vägen vilket bidrar till växthuseffekten .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka tre huvudsakliga mekanismer finns för värdeöverföring?

A

Strålning, strömning och konduktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur fungerar konduktion och varför är metaller bra värmeledare?

A

Ledning är värdeöverföring genom direkt kontakt mellan molekyler i ett fast material. När ett material värms upp börjar molekylerna vibrera snabbare och dessa vibrationer överförs till närliggande molekyler, vilket gör att värme sprids genom materialet. Ledning är särkilt effektivt i fasta material där molekylerna är tätt packade. Metaller har fria elektroner som lätt kan röra sig och överföra värme och energi effektivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ge exempel på värdeöverföring genom konduktion.

A

Exempelvis att röra på en varm spishäll eller att bränna fötterna på het sand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur fungerar strålning och ge ett exempel på hur vi använder det för att överföra värme?

A

Strålning är värdeöverföring genom elektromagnetiska vågor såsom infraröd strålning, och kräver inget medium för att överföra energi. Värmeenergi kan alltså spridas genom tomrum, som rymden. Exempel är att solen värmer upp jorden med strålning, värmen överförs genom vakuum i rymden och när jorden genom solstrålning.

Alla objekt avger värmestrålning, men varma objekt strålar ut mer energi än kalla objekt. Ju högre temperatur ett föremål har desto kortare våglängd av strålning sänder det ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur fungerar värmeöverföring via strömning och ge exempel på hur vi använder det.

A

Strömning sker när värme överförs genom rörelse av vätskor eller gaser. När en vätska eller gas värms upp minskar densiteten, vilket får det varma materialet att stiga uppåt. Kallare och tyngre vätska eller gas sjunker ner och tar dess plats, vilket skapar en cirkulation som överför värme.

Exempel är när vi kokar vatten i en kastrull så värms vattnet vid botten upp först, vilket gör att det stiger till ytan medans det kallare vattnet sjunker ner för att värmas upp, vilket skapar en cirkulation. Strömning sker endast i vätskor och gaser där partiklarna kan röra sig fritt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är det som gör att varm vätska eller luft stiger vid strömning?

A

Varm gas eller vätska har lägre densitet då deras molekyler är i mer rörelse än kalla material där de är mer ordnade, därför sjunker kalla vätskor eller gaser då de har högre densitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv celsiusskalan.

A

Celsiusskalan är uppkallad efter den svenska astronomen Anders Celsius. Den är den vanligaste temperaturskalan i världen och används inom vetenskap, utbildning och i vardagslivet i de flesta länder. Celsiusskalan utgår från att 0˚c är när vatten fryser till is och 100˚c är vattens kokpunkt. Den är därför enkel att förstå sig på.

17
Q

Vad är den absoluta nollpunkten i kelvinskalan och vad betyder den fysiskt?

A

Den absoluta nollpunkten är 0k och är den lägsta möjliga temperatur där all partikelrörelse teoretiskt upphör. Den motsvarar -273,15 ˚ Celsius. Används främst inom vetenskapen, särkilt när man studerar extremt höga eller låga temperaturer.

18
Q

Varför är det viktigt att förstå de olika mekanismerna för värmeöverföring?

A

Att förstå hur värme transporterar sig är viktigt för att tex veta hur vi ska isolera för att behålla värme, som tex varma kläder och isolering i hus. Även för att förstå hur vi ska värma upp hus genom tex element som ger ifrån sig värmestrålning. Vi behöver förstå hur värmen fungerar för att kunna kontrollera den och nyttja den. Genom att vi förstår hur värme fungerar kan vi göra framsteg inom medicin, som tex laser terapi där värme används för att behandla skador eller bryta ner vävnad, och värmekameror för att upptäcka inflammation.

19
Q

Vilka är de tre vanligaste faserna som ett material kan befinna sig i? Vilken är den ovanliga 4:e fasen?

A

Material befinner sig oftast i en av dessa tre faser, fast, flytande och gasform. Men vid vissa tillfällen kan ett material befinna sig i en fjärde fas som heter plasma.

20
Q

Hur är partiklarna ordnade och hur rör dem sig i den fasta fasen? Ge tre exempel på ämnen i fast fas.

A

I fast fas har partiklarna en bestämd plats och vibrerar endast lite. Exempel på ämnen i fast fas är is, trä och metall.

21
Q

Hur sitter partiklarna i den flytande fasen till skillnad från den fasta? Nämn tre exempel på ämnen i flytande fas.

A

I den flytande fasen rör sig partiklarna mer fritt men är ändå bundna till varandra till viss del. Exempel på ämnen i flytande fas är vatten, olja och kvicksilver.

22
Q

Hur rör sig partiklarna i gasfasen till skillnad från den fasta och flytande fasen? Nämn tre exempel på ämnen i gasfas.

A

Partiklarna rör sig fritt och är ej bundna till varandra till skillnad från fast och flytande form som är bundna. I gasfasen fyller partiklarna ut det tomrum som finns. Exempel på ämnen i gasfas är ånga, helium, koldioxid och väte.

23
Q

Vad innebär en fasövergång och vad kan orsaka en sådan övergång?

A

En fasförändring innebär att ett material ändrar tillstånd, exempelvis vatten som kokas och blir till vattenånga. Då har vattnet gått från fast form till gasform. Exempelvis värme kan orsaka en fasövergång, men även kyla.

24
Q

Vad är plasma och i vilka sammanhang kan det förekomma på jorden?

A

Plasma är ett tillstånd ett material kan vara i om massor av mer energi tillsätts, så mycket energi att partiklarna slits sönder och bildar fria elektroner-joner. Detta kan förekomma o blixtar, lysrör och i rymden.

25
Vad är en solkurva och hur uppstår den?
En solkurva är en böj eller krök på en tågräls som uppstått pga att rälsen som består av stål blivit upphettad av solen och expanderat. Har den då inte utrymme att sträcka ut sig så skapas en krök eller böj. Detta är väldigt farligt för tågtrafik då den kan orsaka att tåget spårar ur och är vanligast under varma sommardagar. Solkurvor ärr ett klassiskt exempel på hur termisk expansion påverkar infrastruktur.
26
Vad händer med materia när det värms upp och kyls ner enligt termodynamikens principer?
Termodynamikens principer säger att när materia värms upp så expanderar det, och när det kyls ned så krymper det.
27
Hur påverkar solkurvor järnvägar och vilka risker kan de medföra tågtrafiken?
Solkurvor gör så att järnvägar blir ojämna och farliga för tågtrafik, de kan göra så att tåg spårar ur om de åker med hög hastighet över dem, vilket resulterar i att passagerare kan komma till skada.
28
På vilka sätt påverkar temperaturväxlingar vägar och vägbanor?
Likt solkurvor och järnvägar kan även vanliga vägar förändras vid när de blir utsatta för värme. Asfalt och betong kan alltså också expandera under hög värme, vilket resulterar i vägkrackelering som gropar, sprickor och utbuktningar. Detta kan orsaka skador på fordon som färdas över de ojämna vägförhållandena och göra vägarna osäkra.
29
Vad är frostsprängning och hur uppstår detta fenomen?
Frostsprängning är när is har brutit sönder berg eller annat stenmaterial. Det fungerar så att vatten tränger sig in i glipor och sprickor i berget och sedan fryser till is och när det vattnet fryser så expanderar det, vilket skapar ett tryck som kan bryta ner stenarna över tid.
30
På vilka sätt påverkar frostsprängning natur och infrastruktur?
Frostsprängning är en viktig del av erosionen. Frostsprängning kan även ske på infrastruktur som vattenförsörjning i hus där vattnet fryser och expanderar och rör som ej är tåliga och byggda för att hålla sånt spricker vilket kan resultera i dyra läckage och vattenrelaterade skador.
31
Varför är det viktigt att förstå och förutse de termodynamiska effekterna på infrastruktur som järnvägar, vägar och byggnader?
För att kunna minska risken för skador som vägkrackelering, solkurvor och frostsprängning som orsakar faror och problem i vår vardag. Vet vi hur det fungerar så kan vi förbereda och utrusta så att problem inte kan uppstå. Sånna förberedningar kan vara expansionsfogar eller hållbara vattenrör, eller bara regelbunden skötsel av vägbanor och järnvägar. Expansionsfogar finns på broar och låter bron expandera eller krympa lite så att den klarar av alla typer av väder utan att deformeras.
32
Hur definieras tryck och vilken formel används för att beräkna det?
Tryck är när en kraft trycker på en yta, ju starkare kraft ju högre tryck. Tryck mäts genom att ta reda på hur mycket kraft som används och hur stor ytan är, formen lyder såhär: Tryck = kraft/yta mäts i Pascal. Detta betyder att samma kraft men på en mindre yta så blir trycket högre.
33
Ge ett exempel på hur trycket förändras beroende på ytan.
En spik är ett bra exempel, spiken har en väldigt liten yta på spetsen och tillsätter man tryck via en hammare samlas mycket kraft i spetsen och det går igenom trät. Trycker du dock den trubbiga delen kommer det inte gå lika lätt då trycket jämnas ut över ytan och blir inte lika koncentrerat.
34
Varför ökar trycket på din kropp när du dyker djupare under vattnet?
Eftersom att ju längre ner jag kommer ju mer vatten har jag ovanför mig som är tungt och trycker på dig. Ju mer vatten ovanför = ju mer tryck från tyngden av det.
35
Vad händer med trycket i en ballong när du blåser i mer luft?
När du blåser upp en ballong ökar trycket inuti eftersom mer och mer luft packas in i ballongen, om trycket blir för stort så spricker ballongen eftersom den inte kan hålla emot mer tryck.
36
Hur påverkar högt och lågt lufttryck vädret?
Högtryck och lågtryck är områden i atmosfären där lufttrycket är högre eller lägre än i områdena runtomkring. Lufttrycket är helt enkelt hur mycket luften trycker ner på jorden. I ett lågtrycksområde är lufttrycket lägre än runtomkring och det betyder att luften stiger uppåt. När luften stiger så kyls den ned och vattenångan i luften bildar moln. Eftersom moln ofta leder till regn förknippar man lågtryck med mulet, regnigt eller blåsigt väder. Högtryck I ett högtrycksområde är lufttrycket högre än runtomkring, det betyder att luften sjunker till marken. När luften sjunker så värms den upp och moln har svårt att bildas. Det leder ofta till klart och soligt väder eftersom att det inte finns så mycket fukt i luften som kan bilda moln. Högtryck ger då oftast fint väder.
37
Vad orsakar hög och lågtryck i atmosfären?
Det handlar om hur solen värmer upp jorden. Vissa områden värms upp snabbare (tex mark) än andra (som vatten), vilket gör att luften börjar röra på sig. När varm luft stiger skapas ett lågtryck och när kallare luft sjunker bildas ett högtryck.