Instuderingsfrågor VI - Årsredovisningen mm Flashcards

1
Q

Vilka delar innehåller årsredovisningen och vad innehåller dessa delar av?

A

Innehåller följande delar:
* Förvaltningsberättelse – ska innehålla en rättvisande översikt över utvecklingen i företagets verksamhet, ställning och resultat.
* Resultaträkning – skall i sammandrag redovisa företagets intäkter och kostnader under räkenskapsåret.
* Balansräkning – skall i sammandrag redovisa företagets samtliga tillgångar, avsättningar och skulder samt eget kapital på balansdagen.
* Rapport över förändring i eget kapital (alternativt i förvaltningsberättelsen)
* Kasaflödesanalys (för större företag och alla koncernredovisningar) – innehåller en uppställning av årets kassaflöde fördelat utifrån tre delar av företaget.
* Noter – här ska upplysningar om de olika posterna lämnas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur tolkar olika användare olika delar i årsredovisningen?

A

För en finansiär kan delen kassaflödesanalys vara väldigt väsentlig medan för en investerare kanske resultaträkningen är mer av intresse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är väsentligt för vem?

A

Gällande väsentlighet så säger ÅRL att ett företag får avvika från bestämmelserna om redovisning, uppställning, värdering, upplysningar och konsolidering om följden av denna avvikelse inte är väsentlig.

Väsentligt i det här fallet anses vara om utelämnade eller felaktig information rimligen kan förväntas påverka de beslut som användare fattar på grundval av informationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka regler styr årsredovisningens utseende och innehåll?

A

Detta styrs av RedR 1 vars syfte är att tillhandahålla en praktisk vägledning för den som ska upprätta eller granska en årsredovisning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är en koncern, koncernredovisning och varför ska denna presenteras i moderbolagets årsredovisning?

A

En koncern är en grupp av företag som fungerar mer eller mindre som en enhet. Varför företag väljer att dela upp verksamheten i olika juridiska personer kan vara av flera olika anledningar. Det skulle bland annat kunna bero på att det är skattemässigt fördelaktigt. Vidare är alltid en koncern minst ett moderbolag och ett dotterbolag. Grunden i koncernredovisning är att all internredovisning mellan de juridiska enheterna räknas bort (kundfordringar och skulder). Även i resultaträkningen ska bara transaktioner med externa parter avspeglas.

Det finns två huvudsakliga skäl till att publicera koncernredovisningen i moderbolagets årsredovisning: dels är det intressant för de som tänker sig investera i moderbolaget att även få en överblick över koncernen. För det andra kan redovisat resultat vara missvisande om inte justeringar i koncernredovisningen görs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är revision och vad innebär den?

A

Syftet med revision är att granska företagets årsredovisning och bokföring samt företagsledningens förvaltning.

Granskningen ska vara ingående och omfattande som god redovisningssed. Innebär att läsaren vet om att årsredovisningen är granskad och verifierad av en auktoriserad revisor som tillstryker att den är upprättad enligt de lagar och regler som gäller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur kan man forska i externredovisning?

A

* Deskriptiv forskning – innebär helt enkelt att man beskriver hur världen ser ut. Exempel på denna typ av forskning är det som SCB ägnar sig åt när de mäter antalet invånare i var och en av Sveriges kommuner. En liknande fråga som är mer kopplad till redovisning skulle kunna vara: ”Hur många företag redovisar i enlighet med IFRS?

* Kvantitativ forskning – handlar mer om att mäta sambandet mellan variabler. Det skulle kunna handla om att svar på frågorna: ”Finns det något samband mellan redovisat resultat och priset på aktier?”

* Kvalitativ forskning – här besvaras frågor av typen hur människor förstår komplexa begrepp och situationer, hur människor skapar bilder av sin omvärld eller hur samspelet mellan människor fungerar. Kopplar vi detta till redovisning så skulle vi kunna undersöka begreppet förtroende. För att redovisning ska fungera så måste det finnas förtroende både för den som lämnar men också för informationen i sig. För att bygga forskning på detta så är antagligen intervjuer det mest lämpliga där syftet är att reda ut vilken förståelse människor har för begreppet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly