Internetbaserade system Flashcards

1
Q

Vad är ett protokoll?

A

Ett protokoll är ett set av regler och konventioner som dikterar hur data skickas mellan enheter. Det definierar formatet och sekvensen av meddelanden mellan enheter kopplade mot en nätverk för att se till att kommunikationen sker i ett strukturerat och standardiserat sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är TCP IP?

A

Transmission Control Protocol/Internet Protocol, TCP/IP är en arkitektur för datakommunikation över nätverk med en struktur som delas upp i olika lager.

TCP IP är ett set av nätverks protokoll som tillåter datorer att kommunicera över ett nätverk. Detta är grunden till internet. Hela internet bygger på standardiserade protokoll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka lager ingår i TCP IP arkitekturen?

A

Applikationslagret (L5)

Transportlagret (L4)

Internetlager (L3)

Network interface lagret / MAC / Data link lagret. (L2)

Fysiska lagret. (L1)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad gör Applikationslagret och vilket lager är det?

A

Lager 5:
Applikationslagret specificerar och gör att olika applikationer / program kan kommunicera över närverk genom olika protokoll.

Applikationslagret innehåller specifikationer gällande formatet på data, betydelsen och hur själva informationsutbytet ska gå till. Några vanliga protokoll är HTTP, FTP, WebSocket.

ex: en webbläsare hämtar filer från en webbserver

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad gör Transportlagret och vilket lager är det?

A

Lager 4:
Ansvarar för att uppräta, underhålla och avsluta “connections” mellan enheter över ett nätverk. TCP finns inom detta lagret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad gör Internetlagret och vilket lager är det?

A

Kommunikation mellan olika enheter över ett nätverk. Möjliggörs genom IP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är HTML?

A

Står för HyperText markup language och syftet är att beskriva sidor som kan innehålla både text och annan media. HTML har standardiserats så att det flesta sidor visas på samma sätt i olika webbläsare, detta var ett större problem förr. Använder XML struktur med öppnings- och stängnings-taggar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är URL och hur kan den delas upp?

A

Uniform resource locator. Är den teckensträng som identifierar en viss resurs på internet. I URLn kan det finnas protokoll, Datornamn, Port, Dokument och Parametrar.

ex: https://www.google.com/search?q=tcp%2Fip
Protokollet är HTTPS

Datornamn är domännamn inklusive subdomän (www) och toppdomän (com)

Port är det portnummer som servern lyssnar på. Behöver oftast inte anges.

Dokumentet är namnet på sidan som man vill komma åt.

?parametrar är oftast valfritt och representerar information som vi vill skicka till sidan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är HTTP(s)?

A

HTTP(s)

HyperText Transfer Protocol är det huvudsakliga protokoll som används av en webbläsare för att interagera med en webbserver. (HTTPS har blivit standard men tekniken är samma, endast ett lager till av säkerhet har lagts på HTTP)
Är ett Applikationslager protokoll som används för överföring av dokument såsom HTML över internet. Inkluderar caching, kan ladda upp / ner data, använder textbaserade kontrollmeddelanden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka är dom vanligaste HTTP requests och vad gör dom?

A

GET
Skickar ett request att hämta ett dokument. Servern svarar med en status och metadata följt av en kopia av dokumentet.

HEAD
Skickar ett request för information om ett dokument. Servern svarar med en status och metadata.

POST
Skickar data till servern. Servern behandlar denna data på olika sätt beroende på datatyp och hur serverimplementationen ser ut.

PUT
Skickar data till servern. Servern kommer skriva över befintlig data med den nya.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är Rest API / RESTful?

A

Är en mjukvaru-arkitektur stil som bygger på HTTP standarden. Stödjer requests såsom GET, POST, PUT, DELETE.
Främjar Caching för att reducera latency.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är caching?

A

Används för att snabba på informationshämtande. En lokal version, en kopia av hemsidan sparas på hårddisken. Kan vara hela HTML filen men kan också inkludera javascripten och CSSn. Om en sida är cachead så utförs en HEAD- request. Om Last-modified information är samma som den lokala kopian så används den lokala kopian. Annars hämtas en nyare version från servern.

Webbläsare cachear (oftast endast större filer) Vid mindre filer tjänar man oftast inget på att utföra ett HEAD-request.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är FTP?

A

FTP står för file transfer protocol. Standardiserat nätverksprotokoll på applikationsnivån för att föra över filer. Kan användas för att ladda upp och ner filer från en server och stödjer autentisering och ägarskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är en IP-adress?

A

Internet-protokoll adress är ett numeriskt “Etikett” tilldelad varje enhet som är uppkopplad till ett nätverk som använder internet protokollet för kommunikation. IP adresser är fundamentala för sammankoppling och leverans av datapaket över nätverk.

Internet-protokollet finns på Internet lagret (lager 3)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är DNS?

A

Domain Name System används för att mappa domännamn till IP-adresser. Istället för att komma ihåg IP-adressser så behöver vi bara komma ihåg domännamn istället. Mappningen är distribuerad på flera olika servrar på internet. Att ha det distribuerat ökar säkerheten och prestandarden på denna mappning. DNS queries ex kan hamna på flera olika servrar vilket gör att om det är hög trafik så undviks flaskhalsar. DNS queries körs om enheten inte har cacheat domännamnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är SSH?

A

Secure Shell (SSH) används för att säkert kunna kommunicera med andra datorer / servrar genom en konsol.

SSH är ett protokoll som används för att ansluta sig säkert mot andra datorer över Internet eller på ett lokalt nätverk.

Kommunikaitonen är krypterad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad är WebSocket?

A

Ett Standardiserat API som möjliggör tvåvägskommunikation mellan klient och server. Stöds av dom flesta webbläsarna.Bygger på TCP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad är UDP?

A

UDP (user datagram protocol)
UDP är ett anslutningslöst nätverksprotokoll. UDP är ett best-effort protokoll vilket betyder att det inte garanterar att paket kommer att levereras i den ordning de skickades. Detta gör att UDP i allmänhet används för realtidsapplikationer som kräver kommunikation med låg latens. Overhead i denna kontext är den ytterligare data som följer med när den faktiska payloaden ska skickas.

User Datagram Protocol (UDP) är ett förbindelselöst protokoll i transportskiktet för att skicka datagram över ett IP-nätverk.

Som ett lightweight TCP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vad är TCP?

A

TCP (transmission control protocol) (transport lagret)
Är ett mer pålitligt anslutningsorienterat nätverksprotokoll. Ett av internets kärnprotokoll och används av de flesta applikationer som kräver en stabil, ordnad och felkontrollerad dataström. När två enheter vill kommunicera med hjälp av TCP upprättar de först en anslutning genom att utbyta meddelanden, så kallade handskakningar. När anslutningen är upprättad kan enheterna skicka data till varandra.

TCP ger tillförlitlig leverans av data i ordning genom att använda felkontroll och återsändning av förlorade eller skadade paket. Detta gör att TCP har en större overhead än UDP.

20
Q

Hur ser upprättandet av en TCP anslutning ut?

A

Upprättande av TCP-anslutning
Använder trevägshandskakning där tre meddelanden utbyts. Klient skickar ett SYN segment (synchronization segment) + ett slumpat sekvensnummer. Server svarar med SYN + ACK (acknowledge). Klient svarar med ACK och därefter kan dataöverföringen påbörjas. Ett segment är en enhet av data som utbyts mellan enheter i en TCP anslutning.

Ett sekvensnummer finns med i varje segment. Mottagaren lagrar segment som kommit i fel ordning i en lista. Om ett segment redan mottagits så kastas det nya segmentet.

21
Q

Vad är dom två olika flödeskontrollerna inom TCP?

A

Det finns två typer av flödeskontroll inom TCP.
Stop-and-go
Detta ser till att avsändaren inväntar ett ACK efter varje skickat segment.

Sliding window
Här använder avsändare och mottagare ett bestämt window size. size är här den maximala mängd segment som kan skickas innan ACK anländer.

22
Q

Vad är sockets?

A

En socket representerar en kommunikations endpoint och identifieras med Port och IP-adress

Både UDP och TCP använder sig utav sockets. En socket är ena sidan i en tvåvägskommunikationskanal. En socket är en mjukvaru struktur som agerar endpoint för att ta emot och skicka data över ett nätverk.

Består av IP-nummer och port.

23
Q

vad är LAN?

A

LAN - Local Area network är ett nätverk av sammankopplade enheter inom en begränsat område text en byggnad.

24
Q

vad är WAN?

A

WAN - Wide area network är nätverk som finns över stora ytor. WANs möjliggör långdistanskommunikation. WAN nätverk kan bestå av flera LAN. Hela internet kan betraktas som ett enda WAN.

25
Q

Vad är QUIC?

A

Bygger på UDP och erbjuder liknande funktionalitet som TCP fast snabbare. Använder flera strömmar för parallell överföring av data i en och samma connection. TCP har en connection och all data måste överföras seriellt.

QUIC har inbyggd kryptering.

26
Q

Vad är en nätmask?

A

Nätmask anger vilka delar av en IP-adress som är föränderlig. Nätmasken används för att ange vad som är IP-prefixet (Identifierar det fysiska nätverk som en enhet är kopplad till) och IP-suffixet (Identifierar en specifik enhet i ett nätverk.) Nätverksmasken används tillsammans med en IP-adress för att skapa nätverkssegment och undernätverk vilket möjliggör en mer effektiv användning av IP-adressutrymmet.

27
Q

vad är ARP (IPv4)?

A

Adress resolution protocol. Används för att IP-protokollet ska kunna skicka paket till rätt enhet. Översätter från IP-adress till en MAC adress (mappar alltså en IP-adress till en MAC-adress som motsvarar hårdvara.). Används för att leverera IP-datagram (IP-paket).

28
Q

Vad består ett IP-paket av?

A

IP-paket består av header och payload. Header är information såsom avsändare och mottagare och payload typ (TCP eller UDP)

29
Q

Vad är ICMP?

A

Internet Control Message Protocol
används för felrapportering av IP. Används för att diagnosticera och kontroll när man felsöker eller när det behövs information om nätverksanslutningar.

30
Q

Vad är DHCP?

A

Dynamic Host Configuration Protocol
Används för att en enhet automatiskt ska bli tilldelad en IP-adress. DHCP “lånar” ut adresser för en begränsad period och är kopplad till MAC-adressen (Unik identifiera på varje nätverkskort). Innebär i praktiken att man inte behöver ange IP, nätmask, DNS manuellt. Standard på routrar.

31
Q

Vad är NAT?

A

Network Adress Translation
Används för att IPv4 adresserna tog slut. Möjliggör att enheter inom ett nätverk kan dela publik IP-adress. NAT-enheten (oftast routern) har oftast en “translation table” som sköter översättningen av den privata adressen till en delad publik adress.

32
Q

Vad är funktionen av nätverkslaget?

A

Nätverks interface lagret eller link lagret är interfacet mellan Host-system och nätverkshårdvara. Detta lager definierar hur datapaket ska bli formaterade för sändning och dirigering.
(Dirigering / routing kallas den process som utförs av en router när den väljer vilken väg som paketen i nätverket ska ta.)

33
Q

Vad är Frames i kontexten av nätverks interface lagret?

A

Frames - Nätverk interface lagret använder sig av frames och konverterar IP datagram (IP-paket) från lager 3 (internetlagret) till frames. Data frames är att bryta upp data strömmar till individuella frames eller paket. En frame är alltså en enhet av digital dataöverföring. Denna konvertering kan ske både vägar. (Frames → IP-paket / IP-datagram)

34
Q

Vad finns det för LAN topologier?

A

BUS:
En kabel kopplar samman alla datorer - Om en enhet stängs av bryts nätverket.

RING:
Sluten loop - Om en enhet stängs av bryts nätverket.

STJÄRNA:
Alla datorer kopplas till en central punkt, ofta en router eller switch. Den vanligaste topologin som används idag.

MESH:
Alla datorer är kopplade till alla datorer. Väldigt dyrt, många kablar. dock väldigt säkert.

35
Q

Vad är ett NIC?

A

Network Interface Cards (NIC)

= Nätverkskort. Ett nätverkskort är hårdvara som tillåter en anslutning mellan en enhet och ett nätverk. Finns trådlösa och icke. Är inte en del av datorn utan ett separat kretskort. Olika nätverkskort klarar olika hastigheter. Ett nätverkskort har en MAC-Adress.

36
Q

Begrepp: Hub, Router, Switch

A

Hub - Väldigt simpel. Skickar vidare alla signaler som tas emot till samtliga enheter som är kopplade mot den.

Switch - Lite mer avancerad. Nyttjar MAC-adresser för att avgöra till vilken enhet ett datagram skall skickas. Dock enbart inom ett enda nätverk.

Router - Kopplar samman 2 eller flera nätverk. Fungerar även som en switch. MESH-Routrar -> flera routrar som kopplas samman och lätt kan användas tillsammans för att skapa ett bredare nätverk.

37
Q

Begrepp: Wifi, Fiber, Ethernet

A

Ethernet
Alla vanliga kablar som används idag är partvinnade (TWISTED PAIR) Detta är för att motverka störningar. Det finns olika kategorier av ethernet kablar: Vanligaste är Cat 5e och Cat 6. Beroende på kategori så klarar de att leverera data med olika hastigheter över olika sträckor.

Wifi
Använder radiovågor på frekvenserna 2.4GHz eller 5GHz bandet för trådlös kommunikation mellan router och enheter. Vanligast är wifi 5 idag.

Fiber
Använder Ljus istället för elektriska signaler. Mycket snabbare än wifi men svår att laga och känslig. Kräver oftast två separata fiberkablar för tvåvägskommunikation.

38
Q

Vad är hashing? Vad används det för?

A

Hashing:
Är att konvertera ett input till ett specifikt output unik till input-datan. Man använder ofta hashing för att lagra lösenord. Används även i blockchains för att säkra integriteten. Samma värde ska alltid generera samma hash.

39
Q

Vad är skillnaden mellan HTTP och HTTPS

A

HTTPS är HTTP med ett lager av säkerhet genom att använda TLS/SSL certifikat.

40
Q

Vad är Docker?

A

Docker möjliggör paketering och distribution av applikationer. Gör det väldigt enkelt att starta upp nya tjänster på nya maskiner.

41
Q

Vad är skillnaden i LAN och WAN

A

En är på ett lokalt nät, privata. Vill man nå utanför sitt lokala när behöver man en publik.

42
Q

TCP / IP-stacken är viktig att känna till för:

A

Felsökning
Optimering
Säkerhetsanalys
Protokolldesign och utveckling
Interoperabilitet
Systemintegrering

43
Q

Vad är dom olika X-as-a-Service

A

infrastruktur-as-a-service
tex servrar-hallar

Platform-as-a-service
Hårdvara, underhåll och miljöer tex Squarespace

Software-as-a-service
Hela mjukvarulösningar

44
Q

Vad är skillnaden mellan klient-server atkitektur och peer to peer?

A

I en peer-2-peer model finns det ingen tydlig distinktion mellan klient och server. Alla noder i nätverket har samma status och alla kan dela resurser med alla utan behovet av en centraliserad server.

45
Q

Nämn några protokoll på applikationsnivån

A

HTTP
FTP
DNS
SSH
WebSocket
SMTP

46
Q

Vad är MQTT?

A

Message Queuing Telemetry Transport
Lightweight meddelandeprotokoll som ofta används för IoT. En “Publisher” publicerar meddelande under en specifik topic. En “subscriber” prenumererar på topics för att få uppdateringar. Analogt till observerpattern.