IV. Cím - A szerződés. A szerződési jog alapelvei Flashcards

1
Q

A szerződés

A

A szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata, amelyből KÖTELEZETTSÉG keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és JOGOSULTSÁG a szolgáltatás követelésére.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Szerződési szabadság

A

(1) A felek SZABADON köthetnek szerződést, és SZABADON választhatják meg a másik szerződő felet.

(2) A felek SZABADON állapíthatják meg a szerződés tartalmát. A szerződéseknek a felek jogaira és kötelezettségeire vonatkozó szabályaitól egyező akarattal eltérhetnek, ha e törvény az eltérést nem tiltja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Jogszabály által meghatározott szerződési tartalom

A

(1) Ha jogszabály a szerződés valamely tartalmi elemét kötelezően meghatározza, a szerződés a JOGSZABÁLY ÁLTAL ELŐÍRT TARTALOMMAL jön létre.

(2) Ha jogszabály a hatálybalépése előtt megkötött szerződések tartalmát megváltoztatja, és a szerződés megváltozott tartalma valamelyik fél lényeges jogi érdekét sérti, ez a fél kérheti a bíróságtól a szerződés módosítását vagy a szerződéstől elállhat. *

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Visszterhesség vélelme

A

A szerződéssel kikötött szolgáltatásért – ha a szerződésből vagy a körülményekből más nem következik – ELLENSZOLGÁLTATÁS JÁR.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Együttműködési és tájékoztatási kötelezettség

A

(1) A felek kötelesek
1. a szerződéskötési tárgyalások alatt,
2. a szerződés megkötésénél,
3. fennállása alatt és
4. megszüntetése során
EGYÜTTMŰKÖDNI ÉS TÁJÉKOZTATNI egymást a szerződést érintő LÉNYEGES körülményekről.

(2) A fél nem hivatkozhat a tájékoztatási kötelezettség megsértésére olyan jogokkal, tényekkel és adatokkal kapcsolatban, amelyeket ISMERT, vagy közhiteles nyilvántartásból vagy más forrásból ISMERNIE KELLETT.

(3) Ha a szerződés létrejön, az a fél, aki az (1) bekezdésben foglalt KÖTELEZETTSÉGÉT MEGSZEGI, köteles a másik fél ebből származó KÁRÁT a szerződésszegéssel okozott károkért való felelősség általános szabályai szerint MEGTÉRÍTENI.

(4) A szerződés LÉTREJÖTTÉNEK ELMARADÁSÁÉRT a feleket kártérítési kötelezettség nem terheli.

(5) Ha a SZERZŐDÉS NEM JÖN LÉTRE, az a fél, aki az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségét a szerződéskötési tárgyalások során megszegte, köteles a másik fél ebből származó kárát a szerződésen kívül okozott károkért való felelősség általános szabályai szerint megtéríteni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly