Jordens uppbyggnad Flashcards

1
Q

1.Beskriv jordens uppbyggnad från centrum och ut till ytan (rita gärna en skiss)

A

Jorden består av en skorpa, mantel och kärna.

Jordskorpan är fast och består av bergarter liknade de vi kan se på ytan, jordskorpan har en tjocklek på ca 10 km till 70 km

Manteln utgör 84% av jordens volym, den består av snarlikt material som skorpan men innehåller högre halt av magnesium och järn och lägre kisel halt.

Kärnan utgörs av metalliskt järn och nickel samt mindre mängder av grundämnen. Den yttre delen av kärnan är smält men den inre delen är fast pga. trycket

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka källor till kunskap har vi om hur jordklotet är uppbyggt och vad det består av ? (typ av material i olika delar)

A

Ytan (skorpan) på vår planet är mycket enklare att undersöka än planetens inre. Den huvudsakliga kunskapen vi har om vår jords inre är baserad på indirekta observationer.
Seismiska vågor är en stor informationskälla om jordens inre. På grund av rörelser i litosfären uppkommer spänningar och ibland även bristningar i berggrunden. Innan bristningen uppstår har stora mängder energi lagrats i berggrunden och en stor del av denna energi sänds ut i omgivningen av seismiska vågor. Genom att studera vågornas utbredning genom jordklotet har man kunnat fastställa densitetsfördelningen i jordens inre.

Kunskapen om jordens sammansättning kommer till stor del från meteoriter. Manteln antas ha samma sammansättning som stenmeteoriter medan kärnans sammansättning antas motsvaras av järnmeteoriterna och detta stämmer väl med den beräknade densiteten hos såväl kärnan som manteln.
De direkta observationer som gjorts av jordens inre är endast lokala och är begränsade till tunnlar, schakt och gruvor. Dessa når
dessutom endast ner några hundra meter ner under ytan. Det djupaste hålet som grävt genom jorden var cirka 12 km (avståndet till jordens centrum är 630 mil). Genom dessa kan man få reda på material i skorpan samt temperatur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

3.Vad består jordskorpan huvudsakligen av för grundämnen? (6 viktigaste)

A

Syre och kisel med aluminium, järn, kalcium, och magnesium.

Jorden domineras av syre bundet huvudsakligen i silikatmineral, järn (som mest förekommer i kärnan) samt kisel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly