Judendomen - Instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Varför kallas judar ibland för “förbundsfolket”?

A

· Judar kallas ibland för “förbundsfolket” eftersom de, enligt judisk tradition, har slutit ett förbund direkt med Gud. Det är således Guds valda folk på jorden och genom detta brukar ses som förbundsfolket.
· Vissa har uppfattningen av att Gud en gång i historien uppenbarade sig och slöt förbund med Israels folk. Judarna skulle vara Guds utvalda folk på jorden. Därför är judisk identitet så nära förknippad med den judiska historien.
· Gamla Testamentet (berättelserna om Abraham och Moses). Det är genom dessa två personer som människornas relation till Gud för första gången blir konkret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Judendomen

Vilka skrifter är centrala inom judendomen?

A

Tora (lagen) - Innehållande de fem Moseböckerna. Här finns historiska berättelser samt regler och bud.

Neviim (profeterna) - Här finns både historiska böcker, som Josua, Samuelsböckerna & Krönikebövkerna och profetiska böcker som Jesaja, Jeremia “ Hesekiel.

Ketuvim (skrifterna) - Här finns poetiska böcker och vishetsböcker, som Psaltarnen, Höga visan, Ordspråksboken & Jobs bok.

Tanak - Det är en samling av 39 olika böcker. Där kan man läsa om Abraham & Mose, om judarnas historia, deras profeter & kungar. Där finns också psalmer om texter om Gud, kärleken & döden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly