K2: Studere atferd vitenskapelig Flashcards

1
Q

Beskriv de 7 steg i en vitenskapelig prosess. Bruk eksempler fra episoden med 28 år gamle Kitty Genovese som ble knivtsukket og drept uten at noen naboer hjalp.

A
  1. Observasjon eller spørsmål.
  2. Skaffe informasjon og forme en hypotese.
  3. Teste hypotesen.
  4. Analyser data og trekk forsøkskonklusjon.
  5. Rapporter funnene til vitenskapelig felleskap.
  6. Mer forskning og teoribygging.
  7. Ny hypotese ut fra teori.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Definer hypotese.

A

En spesifikk prediksjon om et fenomen eller eller noe annet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Definer teori.

A

Et sett med formelle forklaringer som forklarer hvordan og hvorfor visse hendelser er relatert til hverandre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar hva “post hoc, ergo propter hoc” er.

A
  • Er en måte å ressonere på der man først observerer et fenomen eller noe annet og deretter kommer fram til en konklusjon, ofte kalt etterpåklokhet.
  • “Etter det, derfor på grunn av det” gjør at en forklaring er enkel å komme fram til. En hendelse har som regel utallige variabler som faktisk spiller inn, og å forklare noe etter det er observert er enklere siden man ubevisst eller bevisst håndplukker hvilken variabel man tror var årsaken.
  • Ulempen ved å ikke predikere en forklaring i forkant er at det nesten alltid vil være mulig å “tenke seg fram til” en forklaring, og neglisjere betydningen av at andre variabler spiller inn.
  • Den har en god funksjon og det er å være basis for ny forskning eller kunnskap men
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Definer 4 karakteristikker ved gode teorier.

A
  1. Den omfatter eksisterende kunnskap innen en et bredt rammeverk; det vil si at den organiseres i en meningsfull måte.
  2. Den er testbar. Den genererer nye hypoteser hvor nøyaktighet kan bli målt og evaluert ved å skaffe ny evidens.
  3. Prediksjonene som blir gjort av teorien er støttet av nye funn av ny forskning.
  4. Den korresponderer med “The law of persimony”. Den sier at hvis to teorier kan forklare og predikere sammen fenomen, skal den enkleste være preferansen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Definer variabel.

A

En karakteristikk eller faktor som kan variere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Definer en funksjonsdyktig definisjon.

A

Definerer en variabler med tanke på de spesifikke prosedyrene brukt til å produsere og måle dem. En funksjonsydktig variabel er kort sagt en observerbar og målbar vitenskapelig forklaring som forskersamfunnet kan forstå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

I spørreskjemasammenheng, hva er “sosialt ønskelig bias”?

A

At man svarer det som er sosialt akseptert i stedet for å være ærlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Definer diskret måling og hvorfor man bruker det for i målesammenheng.

A

Diskret måling registrerer atferd på en måte som holder deltagerene uvitene om at de blir observert. Folk oppfører seg ofte annerledes når de blir observert og denne observering på denne måten er et forsøk på å unngå det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Definer arkiv måling.

A

Registrerer allerede eksisterende materiale og dokumenter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilke måter kan vi definere og måle variabler på?

A
  • Selvrapportering og rapporter fra andre.
  • Observasjon av atferd.
  • Psykologiske tester
  • Psykologiske målinger.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvilke typer psykologiske tester kan gjøres for å måle og definere en variabel?

A
  • Personlighetstester, intelligenstester, nevropsykologiske tester.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvorfor er operasjonelle definisjoner viktig?

A
  • Når en variabel blir definert i forhold til spesifikke prosedyrer brukt til å produsere eller måle den, kalles det funksjonsdyktig deifinisjon. For å kunne drive forskning videre må hypotesene som ble brukt og teoriene man har kommet fram til beksrives presist og funksjonsdyktig fordi det gjør den funksjonell for det vitenskapelige felleskapet.
  • Ved å gjøre variabler funksjonsdyktig kan funnene i forskning analyseres, vurderes og gjentas av andre i det vitenskapelige miljøet slik at en teori blir styrket eller svekket, og på denne måten utvikler forskning seg på den beste måten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Identifiser 4 hovedmåter å måle atferd på og forklar en begrensning med hver enkelt.

A
  1. Selvrapportering og rapporter fra andre (intervju og spørsmålsskjema): Denne typen måling er avhengig av at deltagerne svarer ærlig og ikke er påvirket av skjevheter som å svare det som er sosialt akseptert.
  2. Observasjon av atferd (observere og registrere utilslørt atferd på mennesker og dyr): Deltagerne som blir observert kan oppføre seg annerledes nettopp på grunn av at de blir observert. Dette kan unngås med at man måler diskret uten at deltagerne vet at de blir observert.
  3. Psykologiske tester (personlighetsstester, intelligenstester, nevropsykologisk testing): En svakhet er at alle menneskers tanker og handlinger er subjektive, slik at alle personlighetstester passer ikke alle(?).
  4. Fysiologiske målinger (hjertepuls, muskelstramning, utvidede pupiller osv.): Man prøver å finne en sammenheng mellom det fysiologiske og det psykiske, noe som fortsatt ikke er helt fortstått i dag.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Identifiser store etiske problemer i menneskeforskning?

A
  • Informert samtykke: Personene som deltar i eksperimented er nødt til å på forhånd vite eventuelle studiens, mening, prosedyre, konsekvenser, ulemper, retten til å avstå til ethvert tidspunkt og få vite hvordan privatlivet beskyttes.
  • Stress, stigma og skade: Personene skal ikke bli stigmatisert pga. hudfarge eller andre tenkelige scenarioer, få smerter som kan skade.
  • Bedrageri: Forsøkspersoner som blir villedet er en hetet debatt hvis vi tenker på Darley & Latané eksperimetet. Personene skulle gjøre en oppgave for deretter å forlate rommet. De trodde at selve oppgaven var eksperimentet, mens forskerne ønsket å vite om personene slo av lyset etter seg. I noen tilfeller som dette kan ikke personene vite hva det egentlige meningen med studien er, og hvis personene ikke tar noen skade av det kan vi godkjenne det etiske problemet med informert samtykke.
  • Personvern: INformasjonen skal ikke bli lekket offentlig.
  • Debriefing: Etter eksperimenten blir dette brukt til å finne ut om forsøkspersonene fikk noen skader under prosedyren, veldig viktig.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Identifiser hvordan dyreforskning skal utføres etisk og forsvarlig.

A

Dyrene skal bli behandlet humant, og risikoen til dyrene skal være rettferdiggjort av viktigheten til forskningen. Som i menneskelig forskning må studiene godkjennes, ofte av panel som ikke er forskere selv.

17
Q

Diskuter 3 typer deskriptiv forskning, og forklar fordeler og ulemper med dem.

A
  1. Case studier: En dybdeanalyse av et individ, gruppe eller fenomen der fordeler er: grundig studert, kilde til nye ideer, utfordre validiteten til teorier. Ulemper er at de ikke nødvendigvis kan generaliseres til resten av populasjonen. Vanskelig å trekke korrelasjon-kausalitet.
  2. Naturlig observasjon: Observere atferd i naturlig situasjon der fordeler er å få rikt med data om atferden som studeres. Ulemper er at man ikke kan trekke kausale konklusjoner, og forskere kan tolke atferd feil.
  3. Spørreundersøkelser/intervju: Informasjon om et emne som blir tilegnet ved å administrere spørsmål eller intervjue mange folk. Fordeler er at det er billig. Utfordringer er å gjøre resultatene gyldige. Her trengs det et representativt utvalg av populasjonen man ønsker å trekke konklusjoner fra.
18
Q

Hva er korrelasjonsforskning?

A

Forskning det man måler en variabel (X), en annen variabel (Y) for å finne ut om X og Y er relatert til hverandre.

19
Q

Forklar hvorfor forskere ikke kan trekke kausale konklusjon fra korrelasjonsstudier, hvis et eksempel.

A
  • Twoveis-problemet. X kan føre til Y, eller Y kan føre til X. I “lykkelig av sola” studien kan det være ute i sola gjør en lykkelig, eller at det å være lykkelig gjør at man tilbringer mer tid ute i sola. En tredje variabel som (Z) personlighetstrekk kan bestemme om folk liker å være ute eller ikke.
  • Kanskje variablene påvirkes av en tredje variable (Z) som påvirker begge X og Y variablene. Dette kalles tredje-variabelsproblemet. Mer salg av iskrem korrelerer med drukning. Vi kan ikke konkludere med at kjøp av iskrem fører til drukning, men en tredje variabel “temperatur” kan føre til at folk beveger seg mer rundt vann og bader, og derfor øker sjansen for drukning.
20
Q

Hvorfor bruker man korrelasjonsforskning når det er så vanskelig å trekke kausale konklusjoner fra dem?

A

Finne ut om resultater i laboratorium kan generaliseres til den virkelige verden. Korrelasjonsstudier kan bli utført før eksperimenter for å finne assosiasjoner som kan bli studert nærmere i laboratoriumet. Den tredje grunnen er at det ikke alltid er etisk forsvarlig eller mulig å manipulere ulike variabler som f.eks. hvor religiøs man er.

21
Q

Definer eksperiment og forklar hva de største fordelene med eksperimenter er. Forklar logikken bak eksperimentene.

A

I et eksperiment manipulerer man en eller flere variabeler, måler om denne manipulasjonen påvirker andre varibaler, og forsøker å kontrollere utenforliggende faktorer som kan påvirke utommet av prosedyren.

22
Q

Hva er den uavhengige variabelen?

A

Den variabelen som blir manipulert av eksperimentator.

23
Q

Hva er den avhengige variabelen?

A

Den variabelen som er målt av eksperimentatorer og kan påvirke den uavhengige variabelen.

24
Q

Hva er eksperimentgruppen og kontrollgruppen i et eksperiment? Hva er formålet med å ha disse to grupene.

A
  • Ekserimentergruppen er den gruppen som blir utsatt for behandling eller et aktivt nivå av den avhengige variablene. Kontrollgruppen er den gruppen som ikke får behandling eller får et null nivå av den avhengige variabelen.
  • Formlået er å etablere en atferd med kontrollgruppen og sammenligne med eksperimentgruppen for å finne ut kausale forhold.
25
Q

Definer tilfeldig utvelgelse.

A

En prosedyre der forsøkspersonene har like stor sjanse for å havne i eksperimentelgruppen eller kontrollgruppen.

26
Q

Hva er motvekt i eksperiment sammenheng?

A

Prosedyre som varierer rekken på forholdene slik at ingen forhold har en større fordel relativt til de andre.