Kalla kriget instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Mellan vilka år utspelade sig det vi kallar “Kalla kriget”?

A

Det sträckte sig från andra världskrigets slut 1945 till runt 1991.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gerilla

A

Militära trupper som inte ingår i ett lands armé och som jobbar i små enheter, ofta mot ett förtryckande regim.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur delade man upp Tyskland efter andra världskriget?

A

Det delades upp i fyra stycken ockupationszoner. I västra Tyskland fanns amerikanska, franska och brittiska vaktstyrkor. Medan östra Tyskland hölls under uppsikt av Sovjetunionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mellan vilka parter utkämpades kalla kriget? Hur skiljde sig deras syn på hur samhället skulle styras och organiseras?

A

Det kalla kriget utkämpades speciellt av USA och Sovjet, USA hade en kapitalistisk ideologi, medan Sovjet var mer kommunistiskt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Öst- och väst-

A

Eftersom att Berlin var uppdelat i öst och väst så blev länderna på västra sidan kapitalister (inklusive Sverige). Alltså på USA:s sida. Länderna på östsidan var kommunistiska men vissa länder var påtvingade kommunister.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Trumandoktrinen

A

Trumandoktrinen var från början riktad mot Turkiet och Grekland som var utsatta för påtryckningar av Sovjetunionen. USA hade inte blandat sig i utrikespolitiken tidigare så detta var en ny riktning. Enligt truman ville de hjälpa demokratiska länder som var utsatta eller hotade av andra länder eller organisationer. Den erbjöd även militär och ekonomisk hjälp och den var avsedd för att hindra Sovjetunionen från att expandera och utöka deras inflytande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Marshallplanen

A

En amerikansk plan för att bygga upp Europa efter andra världskriget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Terrorbalans

A

Det dödläge som pågick mellan USA och Sovjet, de båda visste att deras kärnvapen var starka nog för att förstöra hela världen och därför invaderade de inte varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara vad NATO och Warszawapakten var för något?

A

NATO är en militär allians mellan USA, Kanada och en del länder i Europa, länderna ska gemensamt försvara ett medlemsland om det anfalls av en fiende utanför Nato. Länderna undertecknade en överenskommelse om detta 1949 och bildade en organisation för arbetet 1951. Nato var från början riktat mot Sovjetunionen och de kommunistiska staterna i Östeuropa. Man var rädd att Sovjetunionen skulle anfalla Västeuropa. Länderna i Östeuropa bildade i sin tur Warszawapakten under ledning av Sovjetunionen. Den bildades år 1955 av de kommunistiska länderna som en motvikt av NATO.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Den tydligaste symbolen för kalla kriget var Berlinmuren. Varför byggde man den och varför rev man den?

A

Berlinmuren byggdes eftersom att Sovjet och västländerna inte kunde komma överens. Sovjet ville inte släppa Tyskland fritt efter andra världskriget för att garantera deras egen säkerhet och ekonomisk ersättning medan västländerna ville att de skulle bli demokratiska med fria val. Berlin var uppdelad mellan segermakterna så halva staden tillhörde öst och andra halvan väst. Mellan 1949-1958 så lämnade över två miljoner människor Östtyskland genom Berlin. Därför byggde Östtyskland Berlinmuren år 1961 för att stoppa flyktvågen. Muren blev en symbol för det kalla krigets uppdelning av världen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

När, var och varför skapades staten Israel?

A

I palestina bodde både judar och araber. När förintelsen blev allmännt känd ökade kraven på skapandet av en självständig judisk stat. År 1947 lämnade Storbritannien över Palestina ärendet till FN och de valde att dela upp Palestina i en judisk stat (Israel) och en arabisk (palestina) stat, Jerusalem skulle bli en internationell zon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad var Koreakriget?

A

Pga kalla kriget blev Korea två stycken självständiga länder 1948. Nordkorea anföll Sydkorea år 1950. Nordkorea var en kommunistisk diktatur hjälpt av Sovjetunionen medan Sydkorea hade en USA stödd militärdiktatur. Alltså var det två diktaturer i krig mot varandra, men med Nordkorea som anföll. FN skickade militärtrupper som till största delen var amerikanska. Kina skickade trupper till Nordkorea. 1953 slutade kriget med samma gränser som innan kriget men Kina hade nu visat sin styrka och blivit en ny stormakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Världen har aldrig varit så nära ett kärnvapenkrig som under Kubakrisen. Vad var det som hände? Vad fick det för följder?

A

Amerikanska fabriker fanns på Kuba, vilket befolkningen på Kuba hade kritik mot eftersom de gjorde stora ekonomiska vinster. De amerikanska fabrikerna (ex de vinstgivande sockerindustrierna) övertogs av kubanerna och USA gjorde stora ekonomiska förluster vilket ledde till att de försökte isolera Kuba och inte köpa deras socker. Castro sökte då hjälp av Sovjetunionen och 1962 upptäckte USAs spaningsplan att avfyrningsramper höll på att byggas på Kuba. Raketbaser med kärnvapenmissiler från sovjet stod snart klara mycket nära USA. President John F Kennedy beordrade krigsfartyg att sluta en ring runt Kuba. Samtidigt närmade sig sovjetiska fartyg lastade med kärnvapenrobotar. I oktober samma år vågade inte Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov utmana ödet längre så han skickade tillbaka lastfartygen. Avfyrningsramperna skulle tas bort i utbyte mot att USA lovade att aldrig angripa ön. Både Koreakriget och kubakriget hade skärpt motsättningarna mellan öst och väst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad var orsaken till att USA gick in med trupper i Vietnam och hur slutade kriget?

A

Motsättningar mellan Sydvietnam och Nordvietnam ledde till stridigheter. USA ville inte att kommunisterna skulle segra och skickade därför trupper till Vietnam. Men eftersom att gerillan var van vid att strida i djungeln så mötte USA hårt motstånd och drabbades av stora förluster. USA ökade då sin krigsinsats drastiskt och fällde mer än dubbelt så många bomber över Nordvietnam än vad som gjordes under hela andra världskriget. De använde även gifter och napalmbomber som brände sina offer, ofta till döds. USA:s övergrepp visades i massmedier i hela världen, protester växte och allt fler kritiserade kriget. 1973 utropades eldupphör och 1974 skrevs ett fredsfördrag i Paris. Resultatet blev ett sönderbombat land, över en miljon döda vietnameser och drygt 55 000 döda amerikaner. År 1975 tog Nordvietnam makten över Sydvietnam, kriget blev ett trauma för både USA och Vietnam.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad var det som hände i Afghanistan under 1980-talet?

A

År 1978 tog en kommunistisk regim makten över Afghanistan, folket gjorde då uppror och ett gerillakrig i syfte om att störta kommunisterna började. Sovjet gick in i kriget 1979 med sin arme för att hjälpa i kampen mot gerillan. Sovjetunionens insats utvecklades snabbt till mycket större än vad man hade räknat med och det hela utvecklades till ett stort krig. Många av Afghanistans invånare tvingades fly till grannländerna Iran och Pakistan. Resten av världen fördömde den sovjetiska insatsen i Afghanistan och krävde av FN att trupperna skulle dras tillbaka. Andra länder, framförallt USA, började hjälpa gerillagrupperna. De skickade framförallt stora mängder vapen till Afghanistan. Med tanke på att kriget blivit så långt och omfattande fick sovjet problem både internationellt och inrikespolitiskt. Många länder fördömde kriget och tog avstånd från Sovjet. Kritik inom landet växte eftersom så många sovjetiska soldater dött i kriget. Tillslut bestämde man sig för att dra tillbaka trupperna efter att ett fredsfördrag skrivits under 1988. Då hade redan 1,3 miljoner afghaner och 15000 sovjetiska soldater hunnit dö i kriget. Men problemet i Afghanistan slutade inte där, det blev istället inbördeskrig mellan gerillatrupper och den regim som var utsedd för att leda landet efter kriget. Det slutade med att gerillagrupper tog över ledningen av landet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vem lanserade Perestrojka och Glasnost. Vad innebar det och vilka följder fick det?

A

Mikhail Gorbatjov lanserade perestrojka (omstruktureringen) och glasnost (öppenhet) i Sovjetunionen på 1980-talet. Det ledde till större politisk och ekonomisk frihet men också till Sovjetunionens fall. Perestrojka innebar alltså en ekonomisk reform för att omstrukturera Sovjetunionens ekonomi. Glasnost var en politisk reform för ökad öppenhet och yttrandefrihet.

17
Q

Hur slutade Kalla kriget?

A

Efter kubakrisen insåg båda stormakterna att de behövde begränsa sina kärnvapenarsenaler för att inte riskera att utlösa ett nytt världskrig. De gjorde ett trevande försök att pröva dialog istället för konfrontation. Under de följande årtionden slöt de flera avtal som minskade takten i kärnvapenupprustningen. Bla kom de överens om att inte utföra kärnvapenprov ovan jord. Man skapade även ett bättre sätt för kommunikation mellan Moskva och Washington DC, den så kallade heta linjen. Kalla kriget tog slut ca 1990 då hela det kommunistiska systemet i Östeuropa föll samman.

18
Q

Vilka blev de viktigaste följderna av kalla kriget?

A

Kalla kriget hade många konsekvenser. Några av de största var Berlinmurens fall, Sovjetunionens upplösning, och skapandet av NATO och Warszawapakten. Det ledde också till vapenkapplöpningen och rymdkapplöpningen, vilket drev tekniska framsteg. Dessutom bidrog det till politiska och ekonomiska förändringar runt om i världen, som tillväxten av demokratiska regeringar och den globala ekonomins utveckling.

19
Q

Förklara vad avkolonialiseringen innebär.

A

Processen där kolonier blev självständiga från sina kolonialmakter. Det skedde mestadels efter andra världskriget, under kalla kriget.

20
Q

Vad var Sveriges hållning under kalla kriget?

A

Under kalla kriget kom det största hotet mot Sverige från den kommunistiska Sovjetunionen. Olof Palme (Sveriges statsminister) kritiserade ibland USA hårt och talade gott om kommunistiska makthavare i fattiga länder men det var ändå Sovjetunionen som utgjorde ett militärt hot mot Sverige. Sovjetiska trupper arresterade svenskar och troligtvis mördade Wallenberg i ett sovjetiskt fängelse 1947. De sköt dessutom ner två svenska flygplan över Östersjön 1952. De spionerade även på den svenska militären. Socialdemokraterna var därför villiga att samarbeta med USA och dess bundsförvanter i försvarspakten NATO. Sverige skulle dock precis som i andra världskriget undvika medlemskap i pakter och vara neutrala. Detta gjorde Sverige till en slags medlare, vilket de fortfarande gör i konflikten mellan Syd- och Nordkorea. På grund av detta kunde de kritisera båda sidor, vilket inget annat land riktigt kunde eller vågade.

21
Q

Ge exempel på när USA och Sovjetunionen visade total likgiltighet inför människor med andra politiska åsikter än de själva hade

A

Under kalla kriget, fanns det flera händelser där USA och Sovjetunionen visade likgiltighet för människor med andra politiska åsikter. Ett exempel är McCarthyism i USA, där människor misstänkta för att vara kommunister förföljdes. I Sovjetunionen, under Stalins regim, fanns det massförföljelser och utrensningar av människor som ansågs vara politiska motståndare. Båda länderna stödde också regimer i andra länder som delade deras politiska åsikter, trots att dessa regimer ofta kränkte mänskliga rättigheter.

22
Q

Harry S Truman

A

USA:s president från andra världskrigets slut till 1953. Den ledande personen bakom USA:s utrikespolitik efter andra världskriget.

23
Q

Josef Stalin

A

Sovjetunionens ledare från 1924-1953.

24
Q

Nikita Chrusjtjov

A

tog över som ledare för Sovjetunionen efter Stalin 1953-1964.

25
Q

John F Kennedy

A

USA:s president 1961-1963, under Kubakrisen. Blev mördad 22 november 1963.

26
Q

Michail Gorbatjov

A

Sovjetunionens ledare 1985-1991. Hans försök att reformera (förändra) Sovjetunionen utlöste dess sammanbrott.

27
Q

Olof Palme

A

Sveriges statsminister 1969-1976 och 1982-1986. Mördad i centrala Stockholm 28 februari 1986.

28
Q

Mao Zedong

A

Kinas ledare 1949-1976.

29
Q

Fidel Castro

A

Kubas ledare 1959-2008.

30
Q

Vad var “Dominoteorin”? Vad har den med eftergiftspolitiken under mellankrigstiden att göra?

A

Teorin bakom trumandoktrinerna, man trodde att om ett land blev kommunistiskt så skulle många fler bli det som dominobrickor. Det byggde då väldigt mycket på eftergiftspolitiken eftersom att man efter det hade lärt sig att när man lät nazisterna ta över ett land så tog de sedan över fler och fler vilket ledde till andra världskriget och förintelsen. Man ville inte göra samma misstag igen och därför erbjöd man militär och ekonomisk hjälp, mycket för att hindra Sovjetunionen från att expandera och föra vidare kommunismen till andra länder.

31
Q

Varför blev stora delar av Central- och Östeuropa kommunistiskt efter andra världskriget?

A

Eftersom att Sovjetunionen fick ansvaret för Öst- och Centraleuropa. De tillät inga fria val, till skillnad från vad USA gjorde i sina länder. Sovjet gjorde länderna i Östeuropa beroende av sovjet när de tackade nej till marshallplanen, därför hade öst väldigt få möjligheter och förutsättningar för att söka hjälp om fria val från väst. De personer som arbetade mot fria val tog Sovjetunionens militär “hand” om.

32
Q

Vem lanserade begreppet “Järnridån” och vad menade han med det?

A

Churchill införde det begreppet. Det var som en metafor för gränsen som delade Europa i två delar efter andra världskriget och fram till kalla krigets slut. Symbolen för järnridån var Berlinmuren, medan själva järnridån handlade om den nästan totala gräns som gick mellan öst och väst i Europa, det var en gräns för både människor och utbyte. Och även världen i kapitalism och kommunism.

33
Q

Vem tog över i Sovjetunionen efter Josef Stalin? När hände det? Vilka förändringar innebar det?

A

Nikita Chrusjtjov tog över makten efter Josef Stalin år 1953 i kommunistpartiet. Nikita tog i tal upp Stalins terrorvälde och utrensningar. Men det han inte berättade var att även han själv i högsta grad var delaktig i detta terrorvälde. En ny tid började, förtrycket försvann inte utan bytte endast karaktär. Den nya regimen ville undvika avrättningar och svältdöd, men ville fortfarande tysta ner alla kritiska röster. Avrättningar och tortyr ersattes med “psykologi”. Kommunistpartiets fiender spärrades in på mentalsjukhus. Detta maktutövande slutade inte helt förrän kommunistpartiet föll ihop i slutet av 1980-talet.

34
Q

Gemensamt för de “heta krigen” (Koreakriget, Vietnamkriget, Afghanistankriget m.f) under kalla kriget är att de är så kallade ombudskrig (eller proxykrig). Vad betyder det?

A

Det innebär att två mäktiga stater krigar mot varandra på ett tredjelands territorium, utan att de två stormakterna öppet bekämpar varandra. Det brukar vara så att en stormakt redan är på det tredje territoriet för att stödja en sida i kriget eller konflikten, sedan ställer sig den andra stormakten på den andra sidan och bidrar till dem med vapen och resurser. Något man dock inte gör är att skicka dit soldater eftersom att det skulle med stor sannolikhet kunna innebära ett världskrig mellan de två stormakterna. Ett exempel på detta i dagens samhälle är kriget i Ukraina, länder skickar vapen och resurser till Ukraina men inte soldater för att inte riskera ett tredje världskrig.

35
Q

Vad var “Rymdkapplöpningen”? Varför var den viktig att vinna för stormakterna?

A

Den handlade om vem som skulle åka upp i rymden först och var viktig för att de båda stormakterna ville bevisa för den andra att de var mäktigare och bättre. Sovjet var först ut i rymden men de la också väldigt mycket av deras resurser på just ytliga saker för att visa sig mäktiga. Men detta gav sovjet stora ekonomiska konsekvenser i efterhand.

36
Q

Kan man säga att kalla kriget slutade eller var det bara en paus i konflikten mellan öst och väst?

A

Man säger att tidsepoken för kalla kriget och väst o östs konflikt slutade just 1991 men man kan se väldigt många spår från det än idag. Något som blivit bättre är exempelvis att de satellitstater som var på östsidan idag har blivit mer självständiga och några har även gått med i NATO. Men å andra sidan har kriget i Ukraina en stark koppling till USA och Sovjets konflikt. Ukraina får mycket resurser av Europa och USA men ingen vågar riktigt skicka dit soldater då de hade satt ett tredje världskrig på radarn. Det handlar även väldigt mycket om den ständiga maktkampen mellan framförallt USA, Kina och även Sovjet som idag är Ryssland. USA var på toppen ett tag och trots att Kina har ett kommunistiskt styrelseskick så handlar det minst lika mycket om makt och att utöka sitt inflytande genom inflytande över andra länder.

37
Q

Vilka spår finns idag kvar i Europa av kalla kriget?

A

Berlinmuren, trots att den revs 1989 finns det delar kvar som ett monument över kalla kriget. Checkpoint Charlie hör lite ihop med detta, det var den mest kända gränsövergången mellan öst och västberlin. Bunkrar i Albanien, kärnvapen silos i Ukraina. Spiontunnel i Berlin som byggdes av amerikanerna för att avlyssna sovjetisk kommunikation. Radio Liberty i Prag, de sänder än idag nyheter till länder med begränsad pressfrihet. Detta är några av de fysiska spåren som finns kvar från kalla kriget i Europa. Ett annat tydligt spår är hur Sovjet har förändrats under åren, mellan åren 1937 och 1989 expanderade Ryssland sitt territorium mycket och utvecklades till Sovjetunionen. De hade nu även tagit över Polen, Tjeckoslovakien, Ungern och många många andra länder i Östeuropa. 1989 ingick även flertal länder från Asien som Kazakstan, Uzbekistan och Turkmenistan osv. Men år 1991 blev dessa länder självständiga då det innan varit en typ av självklarhet att de skulle tillhöra Rysslands rike. Idag har många av östländerna gått med i EU och Nato vilket har blivit en slags skräck för regimen i Moskva eftersom att USA och Nato nu enkelt kan nå Ryssland genom östländerna.Skillnader mellan öst och väst, de från öst ses ned på, öst är fattigare, får sämre betalt, man kan bara ärva hälften så mycket pengar i öst. Jämställdheten är bättre i Öst, löneskillnader mellan män och kvinnor där är lika. Detta pga att Östtyskland var kommunistisk men eftersom det inte var kapitalistiskt var det en sämre utveckling av ekonomi.

38
Q

Förklara vad avkolonialiseringen innebär, varför den uppstod och konsekvenser av den.

A

Avkolonialiseringen var när kolonier blev självständiga från sina kolonialmakter efter andra världskriget. Detta berodde på att kolonialmakterna förlorade makt och inflytande och även på att det växte fram starka självständighetsrörelser i kolonierna. Konsekvenserna av det är blandade, vissa länder har blivit framgångsrika medan andra har haft svårt att hantera självständigheten vilket har lett till både politiska och ekonomiska problem. USA var en tidigare koloni och sa till länderna i Europa att avkolonisera sina kolonier. Det var alltså väldigt drivande i avkoloniseringen.

39
Q

Vad innebär “nykolonialism”? Vad finns det för kritik mot den?

A

Nykolonialism handlar om att mäktiga länder genom kapitalistisk globalisering, multinationella storföretag och kulturell dominans utövar fortsatt kontroll över fattiga utvecklingsländer (tredje världen) trots formell avkolonisering och självständighet .Ibland inkluderas även de forna kolonialmakternas fortsatta militära inblandning i sina före detta kolonier. Enligt mig är alltså då inte avkoloniseringen avslutad på det sätt som man säger att den är. ex stora företag eller länder styr exempelvis kring deras naturtillgångar vilket gör att även fast länder som har mycket naturresurser förblir dem fattiga på grund av att andra länder styr och drar vinst av deras naturtillgångar.