Kap 4 Flashcards

(42 cards)

1
Q

Vad är en konflikt?

A

En situation där två eller flera parter har motstridiga intressen eller värderingar vilket leder till oenighet eller spänningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Problem eller lösning?

A

Enligt nationalencyklopedin är en konflikt en motsättning som kräver lösning. Vi tycker olika, vi vill olika och vi hanterar saker på olika sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Meningsskiljaktighet?

A

Motstridiga åsikter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Inre konflikter?

A

Sånna konflikter som skapas inuti oss själva. Orsakas ofta av krav och förväntningar från omgivningen och oss själva. Löser ofta på egen hand men kan ibland ta hjälp av psykolog eller kurator.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Valkonflikter?

A

Uppstår när vi ställs inför olika valmöjligheter och inte kan besluta oss. Kan gälla allt från internetoperatör, val av skor eller om vi ska följa med kompisen på fest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Identitetskonflikter?

A

Handlar om vilka vi är och vilken betydelse vi har. Ibland kan man vara osäker på sin roll i olika sammanhang, vilket kan skapa förvirring och inre konflikt. Är jag en bra kompis? Hur uppfattar andra mig? osv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Lojalitetskonflikter?

A

Uppkommer när vi känner oss tvungna att välja sida. Vem eller vilka ska vi vara lojala mot? Barn upplever ofta lojalitetskonflikter om deras föräldrar separerar, men de kan också uppstå när man har vänner som är i konflikt med varandra och båda förväntar sig att du ska vara lojala mot dom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kommunikationskonflikter?

A

Beror på missförstånd. Orsakas av hinder och brus i kommunikation. Hit hör många kulturkrockar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Sakkonflikter?

A

Uppstår när man har olika uppfattning om saker. Det kan handla om att man är oense om en faktafråga eller vilka spelregler som gäller när man spelar kort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Rollkonflikter?

A

Handlar om hur man klarar att leva upp till sin roll, vem som ska göra vad och otydlighet i rollfördelningen. Vem är ledare? Vem har huvudansvaret?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Intressekonflikter?

A

Uppstår när människor har olika mål, behov och intressen. Om två personer i en studiegrupp vill ha högsta betyg och en tredje inte bryr sig alls kan det uppstå konflikter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Värderingskonflikter?

A

Beror på motsättningar mellan människors värderingar, när man har olika uppfattning om vad som är rätt och fel. Kan ex gälla om det är okej att fuska på ett prov, göra abort eller hur viktigt det är med hög arbetsmoral.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Strategikonflikter?

A

Gäller frågor kring hur man går tillväga för att nå olika mål. Vissa vill arbeta systematiskt och noggrant, medan andra vill utgå från spontana infall och känslor. Likaså kan det uppstå konflikter kring hur snabbt man ska arbeta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Konflikter på organisationsnivå?

A

Är ofta ledaren eller ledningen inblandad på ett eller annat sätt, ganska ofta handlar det om att ledningen kritiseras. Därför viktigt att man som ledare lyssnar på deltagarnas synpunkter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Systemkonflikter?

A

Handlar om hur något är organiserat. Vårt samhälle är uppbyggt i olika system för att kunna fungera, ex trafiksystem och lag och regelsystem. Inom en organisation handlar systemet bland annat om vad man har för hierarkier, vilka regler som styr verksamheten och vem som har ansvar för vad. När det sker förändringar kan det uppstå systemkonflikter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Strukturkonflikter?

A

Uppstår när regler, rutiner och strukturer blir till hinder i en verksamhet. Det kan ex vara att klassens schema inte gör det möjligt att tillbringa en hel förmiddag på studiebesök, vilket hade varit lärorikt och trevligt för klassen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Konflikter på arbetsplatsen?

A

Kan bland annat handla om arbetsfördelning, lojalitet, roller, arbetsinsats, punktlighet, avundsjuka, skvaller, lön eller intolerans. Kan få allvarliga följder som mobbning, depressioner och långtidssjukskrivning därför är det viktigt att snabbt ta itu med problemen. Ledarens uppgift att lösa konflikten.

18
Q

Ledarens ansvar?

A

Dens uppgift är att hantera konflikter. För ledaren innebär det att:
- Arbeta förebyggande för att förhindra onödiga konflikter uppstår

  • Känna igen signaler om konflikter och upptäcka när det förekommer konflikter i gruppen.
  • Handskas med konflikter genom att ha en genomtänkt strategi för konflikthantering.
  • Utvärdera konflikthanteringen och försäkra sig om att man klarat av att lösa den.
19
Q

Att arbeta förebyggande?

A

Genom att skapa en öppen och tolerant miljö. Öppenhet innebär att alla har rätt att uttrycka sina åsikter utan att bli utstötta eller trakasserade. Vågar säga vad man tycker och stå för sina åsikter. Tolerans innebär att man förstår att alla människor har olika bakgrund, egenskaper och åsikter och att man accepterar det. Man bemöter varandra med respekt, lyssnar aktivt.

20
Q

Hur kan en ledare förebygga konflikter?

A
  • Visa att man tar avstånd från intolerans och trakasserier, dels genom tydligt agerande, likabehandlingsplaner och policys för bemötande.
  • Själv vara en förebild och visa öppenhet och tolerans inför andras bakgrund och åsikter.
  • Genomföra värderingsövningar i olika former för att vidga deltagarnas insikt, tolerans och perspektiv.
  • Ha samarbetsövningar som stärker sammanhållningen och gör att människor lär känna varann bättre.
  • Arbeta mycket i grupp för att träna samarbete och öka lagandan. Den sociala träningen utvecklar empati och samarbetsförmåga.
21
Q

Teambuilding?

A

Betyder laguppbyggnad och utgörs av olika aktiviteter som ska skapa sammanhållning mellan medlemmarna i en grupp.

22
Q

Hur uppstår konflikter?

A

Stora konflikter kommer sällan plötsligt utan byggs ofta upp under en längre tid. Irritationen ligger och puttrar och temperaturen stiger för varje dag. En dag blir konflikten ett faktum som inte kan strunta i.

23
Q

Tecken på konflikter?

A
  • De inblandade brukar reagera starkt på den andres beteende mot dem. Känner sig illa behandlad och ser alltid till att ge igen.
  • Samma personangrepp upprepas regelbundet och under längre tid är det tecken på puttrande konflikt.
  • Letar efter småsaker att bråka om.
  • Parterna lägger ner mycket tid och energi på konfliktens upptrappning.
  • De inblandade för psykosomatiska symtom som oro, rastlöshet, trötthet, irritation osv.
24
Q

Försvarsmekanismer?

A

För att försvara sin identitet har människan ett antal skyddsstrategier som brukar kallas för försvarsmekanismer. Sigmund Freud presenterade teorin om försvarsmekanismer vi använder oss av i pressade situationer.

25
Exempel på Försvarsmekanismer?
Bortträngning - Man förtränger sånt som är obehagligt och vägrar inse att det finns en konflikt. Regression - Återgår till ett tidigare stadium av utvecklingen och blir som ett barn. Skriker och kastar saker. Projektion - Lägger sina egna dåliga egenskaper på andra för att slippa inse att det är man själv som har problem. Förskjutning - Låter sina känslor gå ut över någon annan.
26
Konfliktanalys?
Man låter alla säga sitt om vad de anser att konflikten handlar om. Viktigt att vara öppen och låta alla tala. Kan utgå från följande frågor: 1. Vad är konflikten 2. Vad beror konflikten på 3. Vilka kan konsekvenserna bli 4. Hur ska vi hantera konflikten.
27
Strategier för konflikthantering?
- Konkurrens/makt: I nödsituationer när man måste fatta ett snabbt beslut krävs det ofta snabba beslut av ledningen. - Samarbete: En fråga som rör många är det bäst att tillsammans arbeta sig fram till en lösning, även om det tar tid. - Kompromiss: Kan man inte lösa en konflikt kan man få kompromissa, ena får vara ledig under midsommar, den andra under julhelgen ex. - Foglighet: Man kan foga sig och ge sig om man inser att man har haft fel eller om saken inte är så viktig för sig själv.
28
Modeller för konflikthantering?
Thomas Gordons sexstegsmodell: 1. Identifiera och definiera konflikten. 2. Ta fram möjliga lösningar. 3. Värdera de olika alternativen. 4. Vilket hanteringsförslag är bäst? 5. Genomförande av beslutet. 6. Utvärdering av resultatet.
29
Vad är mobbning?
I en konflikt är det två personer som kämpar mot varandra. I mobbning är det en ständigt attackerar den andra. Uppstår när en eller flera personer systematiskt och regelbundet trakasserar en annan människa genom fysiska och verbala påhopp, utfrysning eller andra fientliga handlingar.
30
Lagstiftning mot mobbning
Sedan 2006 finns det en lag som förbjuder mobbning och annan kränkande behandling i skola och förskola. I skollagen står det att alla som arbetar i skolan aktivt ska motverka alla former av kränkande behandling ex mobbning och rasism. Mobbning blir straffbart för mobbaren om den innehåller: - Misshandel - Olaga hot - Ofredande - Sexuellt ofredande - Förtal - Förolämpning - Hets mot folkgrupp
31
Handlingsplaner mot mobbning?
Alla skolor och många arbetsplatser har särskilda handlingsplaner för hur man ska arbeta mot mobbning och hur man ska gå tillväga om mobbning uppstår.
32
Fördelar med antimobbningsprogram? (Skolverket rekomenderar)
Systematiskt antimobbningsarbete Mobbningsförebyggande arbete där eleverna är aktiva. Antimobbningstema med lärare och personal med specialist kompetens, ex från elevhälsan. Snabb kontakt med vårdnadshavare.
33
Nackdelar med antimobbningsprogram? (Skolverket avråder från)
Kamratstödjare Medling mellan elever Schemalagda antimobbningslektioner, ex livskunskap/värdegrund i helklass.
34
Olweus-programmet?
En av de mest populära antimobbningsmetoderna i landet. Går ut på att skapa en trygg skolmiljö genom starka kamratrelationer och ett varmt klimat där all personal är tydlig med att sätta gränser. Arbetar på tre olika nivåer: Skolnivå, klassrumsnivå och individnivå.
35
Olweus, skolnivå
Tar fram regler som är gemensamma för hela skolan. Arrangerar en temadag om mobbning, har föräldramöte om mobbning och arbetar fram ett rastvaktsystem.
36
Olweus, klassrumsnivå?
tar lärare och elever i en klass tillsammans fram regler mot mobbning. Man har regelbundna klassmöten och har diskussioner kring mobbning.
37
Olweus, på individnivå?
Ingriper läraren omedelbart om mobbning uppstår. Läraren har ett enskilt samtal med mobbaren där det blir klart att läraren vet vad som pågår och att någon mer mobbning inte kommer accepteras. Enskilda samtal med föräldrarna till den som mobbar och den som blivit utsatt och man fram ett åtgärdsprogram för att försäkra sig om att mobbningen inte fortsätter.
38
Friendsmodellen?
Grundades 1997 av Sara Damber, som själv blivit mobbad i skolan. Målet är att minska mobbningen i skolan, framförallt genom förebyggande arbete.
39
KiVa?
Relativt ny metod mot mobbning. Kommer från Finland och har visat sig ha väldigt goda effekter. Används i årskurs 1-9 och arbetar på flera olika nivåer för att förebygga och åtgärda mobbning. Några saker som ingår är: - Skolans personal får utbildning och åtar sig att arbeta mot mobbning. - Alla föräldrar bjuds in till ett särskilt föräldramöte och får en skrift hur programmet fungerar. - Välfungerande rastvaktssystem där rastvakterna har gula västar.
40
Komet?
Kommunikationsmetod, bygger på amerikanska metoder för att skapa ett bättre klassrumsklimat och minska mobbningsfrekvensen. Går ut på att minska elevers negativa beteenden samtidigt som man förstärker de positiva. Störst vikt vid att uppmärksamma gott uppförande. Uppbyggt av tre delar som ledaren får utbildning och instruktioner om, ledarskap, kompisarbete och konflikthantering.
41
SET-programmet?
Utvecklat av specialläraren och psykoterapeuten Birgitta Kimber. SET står för Social och emitionell träning och metoden går ut på att eleverna får utveckla sin empati, självinsikt och förmåga att känna igen och hantera sina känslor.
42
Vad gör jag om någon mobbas?
Viktigast att man agerar och agerar fort. Vet man inte hur kan fråga en chef eller kollega.