Kap 4 Flashcards
(42 cards)
Vad är en konflikt?
En situation där två eller flera parter har motstridiga intressen eller värderingar vilket leder till oenighet eller spänningar.
Problem eller lösning?
Enligt nationalencyklopedin är en konflikt en motsättning som kräver lösning. Vi tycker olika, vi vill olika och vi hanterar saker på olika sätt.
Meningsskiljaktighet?
Motstridiga åsikter.
Inre konflikter?
Sånna konflikter som skapas inuti oss själva. Orsakas ofta av krav och förväntningar från omgivningen och oss själva. Löser ofta på egen hand men kan ibland ta hjälp av psykolog eller kurator.
Valkonflikter?
Uppstår när vi ställs inför olika valmöjligheter och inte kan besluta oss. Kan gälla allt från internetoperatör, val av skor eller om vi ska följa med kompisen på fest.
Identitetskonflikter?
Handlar om vilka vi är och vilken betydelse vi har. Ibland kan man vara osäker på sin roll i olika sammanhang, vilket kan skapa förvirring och inre konflikt. Är jag en bra kompis? Hur uppfattar andra mig? osv
Lojalitetskonflikter?
Uppkommer när vi känner oss tvungna att välja sida. Vem eller vilka ska vi vara lojala mot? Barn upplever ofta lojalitetskonflikter om deras föräldrar separerar, men de kan också uppstå när man har vänner som är i konflikt med varandra och båda förväntar sig att du ska vara lojala mot dom.
Kommunikationskonflikter?
Beror på missförstånd. Orsakas av hinder och brus i kommunikation. Hit hör många kulturkrockar.
Sakkonflikter?
Uppstår när man har olika uppfattning om saker. Det kan handla om att man är oense om en faktafråga eller vilka spelregler som gäller när man spelar kort.
Rollkonflikter?
Handlar om hur man klarar att leva upp till sin roll, vem som ska göra vad och otydlighet i rollfördelningen. Vem är ledare? Vem har huvudansvaret?
Intressekonflikter?
Uppstår när människor har olika mål, behov och intressen. Om två personer i en studiegrupp vill ha högsta betyg och en tredje inte bryr sig alls kan det uppstå konflikter.
Värderingskonflikter?
Beror på motsättningar mellan människors värderingar, när man har olika uppfattning om vad som är rätt och fel. Kan ex gälla om det är okej att fuska på ett prov, göra abort eller hur viktigt det är med hög arbetsmoral.
Strategikonflikter?
Gäller frågor kring hur man går tillväga för att nå olika mål. Vissa vill arbeta systematiskt och noggrant, medan andra vill utgå från spontana infall och känslor. Likaså kan det uppstå konflikter kring hur snabbt man ska arbeta.
Konflikter på organisationsnivå?
Är ofta ledaren eller ledningen inblandad på ett eller annat sätt, ganska ofta handlar det om att ledningen kritiseras. Därför viktigt att man som ledare lyssnar på deltagarnas synpunkter.
Systemkonflikter?
Handlar om hur något är organiserat. Vårt samhälle är uppbyggt i olika system för att kunna fungera, ex trafiksystem och lag och regelsystem. Inom en organisation handlar systemet bland annat om vad man har för hierarkier, vilka regler som styr verksamheten och vem som har ansvar för vad. När det sker förändringar kan det uppstå systemkonflikter.
Strukturkonflikter?
Uppstår när regler, rutiner och strukturer blir till hinder i en verksamhet. Det kan ex vara att klassens schema inte gör det möjligt att tillbringa en hel förmiddag på studiebesök, vilket hade varit lärorikt och trevligt för klassen.
Konflikter på arbetsplatsen?
Kan bland annat handla om arbetsfördelning, lojalitet, roller, arbetsinsats, punktlighet, avundsjuka, skvaller, lön eller intolerans. Kan få allvarliga följder som mobbning, depressioner och långtidssjukskrivning därför är det viktigt att snabbt ta itu med problemen. Ledarens uppgift att lösa konflikten.
Ledarens ansvar?
Dens uppgift är att hantera konflikter. För ledaren innebär det att:
- Arbeta förebyggande för att förhindra onödiga konflikter uppstår
- Känna igen signaler om konflikter och upptäcka när det förekommer konflikter i gruppen.
- Handskas med konflikter genom att ha en genomtänkt strategi för konflikthantering.
- Utvärdera konflikthanteringen och försäkra sig om att man klarat av att lösa den.
Att arbeta förebyggande?
Genom att skapa en öppen och tolerant miljö. Öppenhet innebär att alla har rätt att uttrycka sina åsikter utan att bli utstötta eller trakasserade. Vågar säga vad man tycker och stå för sina åsikter. Tolerans innebär att man förstår att alla människor har olika bakgrund, egenskaper och åsikter och att man accepterar det. Man bemöter varandra med respekt, lyssnar aktivt.
Hur kan en ledare förebygga konflikter?
- Visa att man tar avstånd från intolerans och trakasserier, dels genom tydligt agerande, likabehandlingsplaner och policys för bemötande.
- Själv vara en förebild och visa öppenhet och tolerans inför andras bakgrund och åsikter.
- Genomföra värderingsövningar i olika former för att vidga deltagarnas insikt, tolerans och perspektiv.
- Ha samarbetsövningar som stärker sammanhållningen och gör att människor lär känna varann bättre.
- Arbeta mycket i grupp för att träna samarbete och öka lagandan. Den sociala träningen utvecklar empati och samarbetsförmåga.
Teambuilding?
Betyder laguppbyggnad och utgörs av olika aktiviteter som ska skapa sammanhållning mellan medlemmarna i en grupp.
Hur uppstår konflikter?
Stora konflikter kommer sällan plötsligt utan byggs ofta upp under en längre tid. Irritationen ligger och puttrar och temperaturen stiger för varje dag. En dag blir konflikten ett faktum som inte kan strunta i.
Tecken på konflikter?
- De inblandade brukar reagera starkt på den andres beteende mot dem. Känner sig illa behandlad och ser alltid till att ge igen.
- Samma personangrepp upprepas regelbundet och under längre tid är det tecken på puttrande konflikt.
- Letar efter småsaker att bråka om.
- Parterna lägger ner mycket tid och energi på konfliktens upptrappning.
- De inblandade för psykosomatiska symtom som oro, rastlöshet, trötthet, irritation osv.
Försvarsmekanismer?
För att försvara sin identitet har människan ett antal skyddsstrategier som brukar kallas för försvarsmekanismer. Sigmund Freud presenterade teorin om försvarsmekanismer vi använder oss av i pressade situationer.