Kap 4. Flashcards

1
Q

Förklara hur neuron kommunicerar med hjälp av neurotransmittorer.

A
  • Neurotransmittorer är kemiska substanser som neuroner lagrar i vesiklar inom vissa områden på deras axon. Axonen är ansvarig för att skicka iväg signaler till andra neuroner. Neurotransmittorer förlöses som svar på en auktionspotential: en elektrisk signal som aktiveras så snabbt som en millisekund. Neurotransmittorerna frigörs då ut i utrymmet mellan de två cellerna.
  • När neurotransmittorerna är frisatta så kan två saker hända i mottagarcellen:
  • Jonkanaler öppnas och den postsynaptiska cellens membranpotential förändras. Om den ökar från −70 mV mot −55 mV ökar sannolikheten för att en aktionspotential uppkommer; om den minskar sker det motsatta.
  • En kemisk reaktion kan startas.
    Kommunikationen sker alltså genom det vi kallar synapser. Så länge en signalsubstans är aktiv så kommer handlingen som den satte ut för att göra att vara aktiv. Sätter den till exempel iväg för att dra ihop din biceps så kommer den att göra det tills den får en signal som avbryter.
    Beror mycket på var i hjärnan neuronerna sitter och vilka substanser det är som skickas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur fungerar SSRI mediciner i hjärnan? Försök hitta en meta‐analys om deras effektivitet vid behandling av depression. Vad e slutsatserna?

A

SSRI-mediciner blockerar återupptaget utav signaler från postsynaptiska till presynaptiska neuroner. Det funkar eftersom att vi när vi är deprimerade ofta har ett underskott av serotonin. När presynaptiska neuroner skjuter ut serotonin så vill vi inte att de ska återupptas av samma neuron, utan att de ska fortsätta att stimulera den postsynaptiska neuronen. Därför funkar den medicinen. Metaanalysen jag hittade fann att SSRI är en effektiv behandlingsmetod gentemot placebo. Å andra sidan visar studien också att vissa individer går att bota med placebobehandlingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

I vilka situationer aktiveras sympatiska nervsystemet och vilka effekter har denna aktivering?

A

Det sympatiska nervsystemet aktiveras vid stresspåslag. Det är och har varit viktigt för vår överlevnad för att kroppen snabbt ska bli redo för att fly eller slåss. Agera helt enkelt. Systemet aktiverar en rad effekter i kroppen som gör att vi kan utföra de handlingar som situationen kräver. Till exempel höjs blodsockret, pupillerna vidgas och pulsen höjs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv och jämför EEG och funktionell MRI.

A

EEG mäter aktiviteten i ett stort antal neuroner samtidigt genom att man kopplar på elektroder på skallen. EEG går att använda när man behöver eller kan dra slutsatser från aktivitetsmönster i hjärnan.
MRI skickar ett magnetfält genom hjärnan. När det händer så reagerar alla atomer mer att avge en radiosignal. Den radiosignalen kan man plocka upp efter att magnetfältet är avstängt, och då kan man få en bild utav var i hjärnan vad finns. Anatomiska abnormaliteter.
fMRI funkar på samma sätt, men man har lyckats hitta skillnader i hur syresatt och icke syresatt blod svarar på magnetfältet. I de delar av hjärnan som neuronaktivitet är högre så finns det också mer syrsatt blod, vilket gör att man förutom en snygg bild utav hjärnan kan få fram vilka delar av hjärnan som är aktiva.

De är svåra att jämföra eftersom att de mäter helt olika saker. fMRI kan se helheten på ett bättre sätt än EEG, eftersom att man får en bild utav hjärnan och man kan se vilka neuroner som får syre och inte. Den är däremot långsam, vilket gör det svårt att se snabba förändringar i mönster.
EEG ser bara saker som händer på ytan, eftersom att elektroderna sitter där. Därav kan vi inte med samma precision se var i hjärnan signalerna som vi plockar upp kommer ifrån. Ser snabbare. Man kan koppla EEG till händelser eller stimuli genom att jämföra hjärnvågorna med kontrollerade studier. Gamla och nya ord. Sömn. Epilepsi. Hjärnskador.
fMRI. Får 3D. Kan se hela hjärnan. Ser aktivitet på större plan. Blodproppar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har Reticular formation?

A

Agerar filter mellan högre och lägre centran i hjärnan. Framförallt så blockerar den och för vidare information från läge till högre centran. Den jobbar både med fokus och med vår sömn, där man visat på att man kan få djur från ett sovande tillstånd till klarvakna och vice versa med hjälp av elektriska impulser i det här centrat.
Formationen ligger i mitten av hjärnan sett från ovan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har thalamus?

A

Thalamus jobbar med att ta in och koordinera våra intryck. Du ska till exempel inte reagera med armbågen om du snubblar till, utan med ett av dina ben i koordination med ditt balanssinne. Thalamusen har man sett avvikande aktivitet i hos schizofrena patienter.
Thalamusen finns precis ovanför midbrain, i två små bollar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har Hypothalamus?

A

Hypotalamus jobbar med motivation och känslor. Det finns till exempel en stark koppling mellan hypotalamus och sexdrift, aggressiva uttryck och vår sömn.
Hypothalamus sitter under thalamus, precis ovanför taket i munnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har Hippocampus?

A

Hippocampus spelar en stor roll för konsolidering från korttidsminnet till långtidsminnet. Hippocampus möjliggör bland annat vår förmåga att orientera oss rumsligen, särskilt när det gäller att ta sig fram och tillbaka i ett tidigare okänt område. Inga minnen lagras i hippocampus, hippocampus agerar snarare som en kopplingsstation som förbinder associationsbanor mellan de olika delarna av hjärnan.
Sitter i mitten av hjärnan, intill amygdala.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har Amygdala?

A

Amygdala styr känslor, framförallt rädsla och aggression. Amygdala jobbar inte alltid under övervakning av övre hjärnan, vilket gör att den kan skicka ut känslohormoner utan att resterande hjärna vet om det. Den är starkt sammankopplad med att skapa känslosamma minnen, utan amygdalas inblandning i skapandet av sådana minnen så kan inte hippocampus skapa dem speciellt väl. Amygdala har kopplingar mellan sensorn input och fysiologiska reaktioner. Den är därav aktiv i skapandet av fight or flight.
Amygdala sitter vid hippocampusen, i närheten av hjärnstammen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har Motor cortex?

A

Motor cortex har hand om de 600 musklerna vi har som vi rör frivilligt. Den högra delen av vår motor cortex har hand om den vänstra sidan av kroppen, och vice versa.
Motor cortex ligger pressis bakom frontalloben, intill hjärnbarken mellan de olika hjärnhalvorna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har Somatic sensory cortex?

A

Tar upp information från våra sinnen och omvandlar dem till signaler som vi förstår. Det gäller för alla sinnen utom smak och lukt. Precis som med motor cortex så skickar sinnena informationen till motsatt sida av hjärnan, det du känner i höger hand uppfattas i vänster hjärnhalva.
Sitter precis bakom motor cortex på parietal lobe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har prefrontal cortex?

A

Frontalloben jobbar med logiska och rationella aktiviteter. Det är där vi planerar strategiskt, men också där vi hanterar och kontrollerar impulser. Man har kunnat koppla frontallobsaktivitet till mördare där aktiviteten ser annorlunda ut.
Ligger precis bakom pannbenet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har primary visual cortex?

A

Jobbar med att konvertera de elektriska signalerna som kommer från ögonen och ögonkanalerna till bilder som vi uppfattar att vi ser.
Sitter längst bak i hjärnan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilken roll och placering i hjärnan har primary auditory cortex?

A

Jobbar med att bearbeta ljudvågorna som våra öron tar upp. I området så sitter det olika sorters neuroner som tar upp olika höga och låga ljud, vilket gör att vi kan skilja på dem. Det finns också system som gör att cortexen lär sig med tiden, vilket gör att vi kan känna igen ljud och fraser.
Sitter på ytan av temporal lobe, en på varje sida.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly