Kap 5 Flashcards

(26 cards)

1
Q

Hälso och sjukvårdslagen? (HSL)

A

Den lag som reglerar den svenska hälso och sjukvården. Reglerar vilka ansvarsområden som ligger på regionerna och vilka som ligger på kommunerna. Ger ramar för vad hälso och sjukvården ska innehålla men den lämnar stor frihet till kommuner och regioner att utforma den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Lagen och valfrihet (LOV)

A

En lag som ger medborgaren rätt att själv bestämma vilken vårdgivare de vill anlita. Sedan 2010 är alla regioner skyldiga att erbjuda valfrihet när de gäller primärvård. Du kan alltså själv välja vilken vårdcentral du vill tillhöra, offentlig eller privat. Gör det möjligt för företag och föreningar att starta upp privata alternativ inom vård- och omsorgsområdet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Socialtjänstlagen (SOL)

A

Grunden för socialtjänstens verksamhet. Trädde kraft år 1982 och ersatte barnavårdlagen, nykterhetsvårdslagen och socialhjälpslagen. En ramlag, alltså ger den ramar för kommunens sociala arbete. Ingen detaljstyrning utan varje kommun har själv möjlighet att utforma socialtjänstens verksamhet på sitt sätt om man håller sig inom sols ramar. FInns 16 olika kapitel som berättar lagens innehåll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kapitel 2

A

Anger att det alltid är vistelsekommunen (den kommunen man vistas i) som har ansvaret för sociala åtgärder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kapitel 4

A

Reglerar rätten till ekonomiskt bistånd i form av försörjningsstöd och bistånd för livsföringen i övrigt. Biståndet ska tillförsäkra att individen kan ha en skälig levnadsnivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kapitel 7

A

Innehåller föreskrifter om enskilda verksamheter inom det sociala området.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kapitel 15

A

Anger regler för tystnadsplikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kapitel 16

A

Anger övriga bestämmelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Föräldrabalken?

A

En lag som reglerar förhållandet mellan föräldrar och deras barn. Man kan läsa om fastställande av faderskap, adoption av barn och vårdnad av barn. Enligt huvudregeln i kap 6 har föräldrarna gemensam vårdnad. Behandlar även ämnen som underhållsskyldighet, omyndighet samt regler kring god man, förvaltarskap och förmyndarskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

LSS

A

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade är en lag som beskriver rätt till stödinsatser för personer med funktionsnedsättning. Syftet är att personer med fn ska kunna leva ett liv som andra. Kommunerna ansvarar för dessa insatser och som i samråd med personer med fn ska utreda vilka behov som finns.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad krävs för att få rätt till insatser enligt LSS?

A
  1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  2. Personer med betydande eller bestående begåvningsmässiga fn efter hjärnskada i vuxen ålder orsakad av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
  3. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska fn som inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsförsäkringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka insatser erbjuds enligt LSS? 1-5

A
  1. Rådgivning och annat personligt stöd - Ges av kurator, psykolog, dietist, sjukgymnast, logoped eller arbetsterapeut genom regionen.
  2. Personlig assistans - Ges personer med fn som gör att de behöver stöd med ex förflyttning, måltider, hygien och personlig service.
  3. Ledsagarservice - Man får hjälp att röra sig och skapa kontakter ute i samhället, ex gå till vc eller aktivitet.
  4. Kontaktperson - Person som med jämna mellanrum hjälper till och ger stöd, ex vid aktiviteter eller kontakt med myndigheter.
  5. Avlösarservice i hemmet - Tillfällig avlastning för anhöriga eller familjehemsföräldrar så att de får tid för sig själva.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka insatser erbjuds enligt LSS? 6-10

A
  1. Korttidsvistelse utanför hemmet - Möjlighet för person med fn att vistas på exempelvis korttidshem eller läger under några dagar för miljöombyte.
  2. Korttidstillsyn för ungdomar över tolv år - Ger korttidstillsyn utanför hemmet för ungdomar med omfattande fn efter skolans slut samt under lov.
  3. Anpassat boende för barn och ungdomar - särskilt boende i gruppboende eller familjehem för barn och ungdomar med så stora stödbehov att de inte kan bo hemma.
  4. Anpassat boende för vuxna - Rätt till boende i egen, anpassad bostad, servicebostad eller gruppbostad för vuxna med fn.
  5. Daglig verksamhet för den som är i yrkesverksam ålder - rätt till sysselsättning på dagcenter eller annan arbetsplats.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Socialförsäkringsbalken?

A

Assistansersättning, reglerar den ersättning som en person kan få från försäkringskassan för att anställa en personlig assistent. Gäller den assistans som överstiger de 20h som kommunen betalar ersättning för enligt LSS.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

LVU?

A

Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. En lag som reglerar tvångsomhändertagande av unga under 18 år. Det kan ske antingen om den unge själv har ett destruktivt beteende som våldsamhet eller kriminalitet eller om den unge far illa pga missförhållanden i hemmet.
Socialtjänsten i den unges hemkommun ansöker om tvångsomhändertagande enligt LVU. Kan verkställas direkt efter beslut. Barnet placeras i familjehem, ungdomshem eller hem för vård eller boende (HVB).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

LSU?

A

Lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård ger tingsrätten möjlighet att döma unga brottslingar i åldern 15-17 år till sluten ungdomsvård istället för fängelse.

17
Q

LVM?

A

Lagen om vård av missbrukare i vissa fall. Ger socialtjänsten rätt att tvångsomhänderta vissa missbrukare. Syftet med lagen är att den som tar emot tvångsvården ska motiveras att fortsättningsvis ta emot stöd och behandling frivilligt.
Ska inledas på LVM-hem med behandling för missbrukare eller på sjukhus. Innehåller vidare regler för vårdtid, vårdens innehåll, handläggning, överklagande, polishandräckning och åtalsprövning.

18
Q

Beslut om tvångsvård tas enligt LVM om följande kriterier är uppfyllda?

A
  • Personen till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel är i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk.
  • Vårdbehovet inte kan tillgodoses enligt socialtjänstlagen eller på något annat sätt.
  • Han/hon till följd av missbruket:
    a.) utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara.
    b.) löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv.
    c.) kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.
19
Q

Lag om psykiatrisk tvångsvård (LPT)?

A

Kompletterar hälso och sjukvårdslagen när det gäller psykiatrisk tvångsvård. Tas av chefsöverläkaren på en psykiatrisk vårdinrättning. Kan endast ges till personer som lider av en allvarlig psykisk störning och pga denna har ett mycket stort behov av tillsyn och vård dygnet runt samt riskerar att skada sig själv eller sin omgivning. Har en vårdplan, hur vården ska utformas och hur länge den kan pågå. Beskriver regler och villkor.

20
Q

Lag om rättspsykiatrisk vård (LRV)?

A

Möjliggör tvångsomhändertagande och vård av psykiskt sjuka personer som begått brott. Misstänker man att en person begår en brottslig handling under påverkar av en allvarlig psykisk störning ska Rättsmedicinalverket göra en rättspsykiatrisk utredning. Påföljden kan bli rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. LRV anger hur en undersökning ska gå till samt hur vården ska utformas.

21
Q

Lag om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA)?

A

I lagen om mottagande av asylsökande anges vilka bistånd och vilken sysselsättning som ska ges till personer som:
- Sökt uppehållstillstånd som flykting
- Har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd eller efter tillfälligt skydd.
- Har sökt uppehållstillstånd och av särskilda skäl fått rätt att bo i Sverige under ansökningstiden.

Lagen säger att migrationsverket ansvarar för att ordna boende på förläggning för flyktingar. För ensamkommande barn utses dock en kommun som ansvarig.

22
Q

Offentlighets- och sekretesslagen?

A

Reglerar hur olika myndigheter och institutioner ska hantera allmänna handlingar. Ger medborgarna ett skydd mot insyn i deras privata angelägenheter som ekonomi, hälsa och familjeförhållanden. Lagen anger också när reglerna om sekretess får brytas:
- Den berörda personen själv ger sitt samtycke.
- En myndighet behöver information från en annan myndighet för att kunna utföra sitt arbete.
- Uppgifterna behövs vid utredning av brott eller för att förhindra eller avstyra ett brott.
- Vid misstankar om brott mot unga.

23
Q

Lex Sarah?

A

Ingen lag. Innebär att man som personal inom det sociala vård- och omsorgsarbetet är skyldig att anmäla missförhållanden som kan leda till skada för brukaren.

24
Q

Förordningar?

A

Saker som kan upprättas av regeringen på uppdrag av riksdagen. En förordning är en juridiskt bindande bestämmelse som till skillnad från en lag inte medför konsekvenser för enskilda medborgare. Riktar sig till offentliga samhällsområden som ex hur olika myndigheter ska driva verksamheter som ex skola, vård och omsorg. Ex:
- Socialtjänstförordningen
- Utlänningsförordning
- Förordning om kontroll av narkotika.

25
Riktlinjer?
Nationella riktlinjer för olika verksamhetsområden. Socialstyrelsen formulerar och publicerar riktlinjer för en rad olika områden inom sjukvård och sociala verksamheter. Inte juridiskt bindande, men ses som rekommendationer som bör följas.
26
Lokala riktlinjer?
Varje region och kommun sätter upp egna riktlinjer för det sociala arbetet. Riktlinjerna utgår ifrån aktuella lagar, men kan ha olika innehåll i olika kommuner och regioner.