Kap 8 & 12 Org och omvärld & Institutionell teori Flashcards

1
Q

Hur såg man på organisationer innan 60-talet och hur såg man på dem efter?

A

Innan 60-talet såg man dem som slutna system som ej påverkas av omvärlden och efter såg man dem som öppna system som påverkas av omvärlden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Eftersom organisationer påverkas av sin omvärld vad drogs det för slutsats om olika teorier?

A

Det finns inget bästa sätt att organisera eftersom olika organisationer påverkas av olika omvärldsfaktorer och således finns det heller inte en bästa organisationsteori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Organisationer är omvärldsberoende, men det går inte att förutsäga hur omvärlden kommer förändras. Vilka tre teorier finns för att kunna hantera detta?

A
  1. Systemteorier
  2. Kontextperspektiv
  3. Ekonomiska teorier/perspektiv på organisationer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär systemteorier?

A

Organisationer är inte självständiga och oberoende av omvärlden eftersom allt i världen innefattas i olika system där alla hänger samman och påverkas av varandra.

Antagandet om att organisationer är slutna system förändrades ca 60-tal, såg dom istället som öppna system, som är en del av ett ännu större system. Man behöver resurser, social acceptans osv från omvärlden. Omvärlden kan betinga organisations karaktär osv.

System betraktas som konstellationer med flera ömsesidigt beroende delar och där ömsesidigheten varierar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Buckley inom systemteori?

A

Organisationer som löst sammansatta system som skiljer sig från fysiska och biologiska system genom att det är människor som i sig har förmåga till variation. Komplexa system drivas av två processer; konservering av beteende eller förändring av beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Katz och Kahn i systemteori? Sociala system har tre centrala komponenter.

A

Roller – beskrivningar av specifika arbetsuppgifter
Normer – Är de ideal eller förväntningar organisationen har en viss roll
Värderingar – Utgörs av de allmänna, övergripande argumenten bakom normer och roller, och är uttryck för de ambitioner och mål organisationen har.

Förmåga att skapa variation och anpassa sig till omvärlden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär intressentmodellen? - System

A

Ett av de viktigaste bidragen i systemperspektivet är den så kallade intressentmodellen. Denna modell bygger på tanken att företagets välmående utgörs av summan av hur väl man integrerar med olika intressenter, såsom kunder, leverantörer osv. Organisationen är en del av något större och det är viktigt att man förstår vilka relationer man har och på vilka sätt man kan påverka dem. Intressentmodellen har blivit allt mer central i dagen organisationer då CSR har fått en rejäl slagkraft i flera företag.

Viktigt begrepp:
Externaliteter- oönskade bieffekter av företagets verksamheter som påverka intressenterna negativt. Ex. Utsläpp av kemikalier i vattendrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär kontext perspektivet?

A

Innebär att omvärlden betraktas som föränderlig och osäker – komplex.
Organisationens omvärld går inte att helt kontrollera eller styra. Organisationen måste anpassa sig efter denna variation i omvärlden efter bästa förmåga. Talar om organisatoriska konsekvenser – vilka konsekvenser på organisationen utformning omvärldsfaktorer kan ge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad fokuserar kontextperspektivet på?

A

B1: Externa/kontextuella faktorer som styrs organisationers teorier

Omvärldsfaktorer att beakta: Förändringstakten i utvecklingen av centrala tekniker och förändringstakten på marknaden.
Krav på interna faktorer som måste balanseras, anpassas och göras tillräckligt komplexa: Produktionssystem, marknadsföring, forskning och utveckling och förmågor hos medarbetare.

B2: Konsekvenser på organisationens utformning

  • Det finns inte ett ”bästa sätt” att organisera, och olika sätt att organisera kan vara effektiva vid olika situationer eller kontexter.
  • Hur kan man förklara framgångsrika organisationer? Det beror på hur organisationen anpassar sig (är kontingent till omgivningen)

De effekter eller konsekvenser som de centrala omvärldsfaktorerna har på organisationer -
Konsekvenser på organisationens utformning:
–Mekanistisk och organisk struktur (Burns och Stalker, 1961)
–Organisatorisk differentiering och integration (Lawrence&Lorsch, 1967)
–Teknikens komplexitet (Woodward, 1965)
–Öppna system och begränsad rationalitet (Thompson, 1967)
–Osäkerhet och informationsbearbetning (Galbraith, 1973, 1977)
-Strukturproblematik (Mitzberg, 1983)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Bruns & Stalker talar om mekanisk och organisk struktur. Organisationer hade vanligen en eller två typer av organisationsstrukturer.

A

Mekanisk struktur: Stabil omvärld (tenderar att utveckla mekanistiska strukturer) – Specialiserade arbetsuppgifter, hierarkisk – centraliserade beslutsfattande och informationsflöde, baserade på rigida rutiner och strukturer. Den enskilda arbetsuppgiftens syfte i förhållande till organisationens övergripande mål är otydligt för den som utför den enskilda arbetsuppgiften.

Organisk struktur: Dynamiska/föränderlig omvärld, mer flexibla – Flexibla/informella, anpassade rutiner och arbetsuppgifter, decentraliserande beslutsfattande av kompetenta medarbetare, horisontell kommunikations. De hanterar förändringar i marknad och teknik genom att ställa om och justera sina rutiner och arbetsformer efter nya villkor. Dynamiska branscher.

Studier visar att framgångsrika org. var mindre hierarkiska, rigida och centralistiska. De var mer informella och mer framgångsrika om de tillvaratog människors förmåga att utarbeta egna uppgifter som stödde org. mål. De hade möjlighet att snabbare förändra sig. Mekaniska strukturer där medarbetare inte alltid ser syftet med sin insats behöver längre tid på sig att förändras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Woodward talade om teknikens komplexitet. Samma organisations principer kan resultera i olika resultat i olika sammanhang. Ville förstå hur omvärlden påverkade organisations utformning.

Hon betonade tre områden med ökande grad av komplexitet.

A

Förstå hur omvärlden påverkade organisations utformning. Graden av komplexitet av teknik hos en organisation.

Teknologisk komplexitet -> Struktur
- Teknologier

Woodward fann ingen stark koppling mellan enskilda struktur- och styrningsformer och framgång. Hon fann att de mest framgångsrika företagen hade liknande org. Egenskaper. Tre områden med ökande grad av komplexitet betonades:

Verkstadsverksamhet: Lägre nivåer av management, informellt och decentraliserat beslutsfattande

Stordriftsverksamhet: Hierarkisk struktur, centraliserat beslutsfattande

Processindustri: Mindre spann av kontroll, decentraliserat beslutsfattande, högsta nivån av management.

Resultat -> Org utformningen var beroende av en teknisk komplexitet och att framgång var kopplad till i vilken utsträckning en organisation kunde anpassa sig till komplex teknik, osäkerhet och produktionssystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Lawrens & Lorch talade om organisatorisk differentiering och integration.

A

Organisatorisk differentiering (uppdelning, skapande eller uppkomst av skillnader inom som något först varit enhetligt) och integration. Listade olika externa variabler.

Gör bidrag med två olika begrepp:
Osäkerhet = Summan av komplexiteten(omvärlds) + förändringshastigheten (hur många faktorer påverkar min organisation). De definierar osäkerhet

Organisatorisk differentiering = Som ett resultat av osäkerhet/komplex omvärld. Utmaningen: Att hantera en differentieras organisation, genom integration av diversitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad menas med differentiering och integration.

A

Differentiering - En komplexomvärlds kräver många olika förmågor bland anställda.
Integration – En komplex värld kräver gemensam kraftsamling

Konsten att hantera differentiering och integration avgör framgång.

Tydlig strategi. Inställning – till förändring.

Börjar med skype samtal istället för riktiga möten. Skapar kommunikationssystem. Ofta det man gör skapar differentiering. Tex interna förändringar pga en extern förändring. Hur integrerar vi det in i företaget? Kan vara intern kommunikation. Human Resources, lära personal ny och gammal.

Apple vs Nokia. Skapar differentiering internt. Anställa nya – socialiseringsprocess. Programmera om människor – integreringsprocess.

  • En organisationsstruktur är en avbild av hur omvärlden uppfattas.
  • En komplexomvärlds kräver många olika förmågor bland anställda – differentiering
  • En komplex värld kräver gemensam kraftsamling – integration.
  • Konsten att hantera differentiering och integration avgör framgång.
  • Kan metaforiskt liknas vid ett idrottslags förmågor. Ett framgångsrikt fotbollslag har balans mellan differentiering och integrering.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Osäkerhet och informationsbearbetning-Galbraith 1973,1977
Försätter utveckla begreppet osäkerhet. Fokus på organisationers förmåga att hantera information i syfte att reducera osäkerhet i fråga om omvärlden.

A

Grundläggande: Ju större osäkerhet om omvärlden, desto mer information behövs som underlag för beslutsfattande.

Definierar: Osäkerhet är skillnaden mellan den information som finns behövs för att fatta beslut och den information som redan finns tillgänglig(behövs).

Information måste skaffas löpande alltefter besluten fattas. Allt går inte att planera i förväg. Råder osäkerhet så ackumuleras kunskap medan handlingen utförs, därför är det viktigt att kunna bearbeta denna info och kunna korrigera utefter den.

Det finns två strategier för org. ställd inför osäkerhet: Att minska informationsbehovet eller att öka förmågan att hantera information. Kan vara att minska eller öka resurser osv.

Viktigt med informationssystem som beslutsstöd som kan producera övergripande sammanställningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Öppna system och begränsad rationalitet (Thompson, 1967) Org. Ska betraktas som öppna system. Det finns två skolor bland de öppnaperspektiven:

A

Öppna system och begränsad rationalitet (Thompson, 1967)
Org. Ska betraktas som öppna system. Det finns två skolor bland de öppnaperspektiven:
Informella org. Aspekten – Inom detta synsätt är intresset gruppbildning, social styrning, normer, värderingar etc. Aspekterna ses som en viktig förklaring till organisatoriskt beteende.

Institutionella perspektivet – Org är inte autonoma utan påverkade av externa, institutionella faktorer som regelverk eller andra organisationer. En org är därför aldrig helt fri från att genomföra strategier eller förändringar, kommer alltid påverkas av synen på externa institutioner.

Slutsatsen är att, med dessa variabler kan man inte enbart styra internt utan påverkas mycket av omvärlden. Org kan ses som system av tre nivåer:

  • Den tekniska funktionen – Styrs av tekniken och produktens komplexitet.
  • Det övergripande institutionella system - varifrån org. får sin legitimitet – externa fält som genom sitt beteende avgör om org. erbjudanden och kompetenser är relevanta. Kan även tvinga org. att bete sig på ett visst sätt, hålla sig till normer och värderingar.
  • Administrativa funktionen – Uppgift att styra den operativa verksamheten – komplexiteten ligger i definitionen av arbetsuppgifter etc).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

En organisation består av 5 olika funktioner enligt Mintzberg, vilka är dessa? Tänk OST-OM

A

Operativa kärnan- arbetarna som producerar varorna.

Stödfunktioner/servicekultur- städning, juridik, löneutbetalning

Teknostrukturen- “staben” ska stödja främst Operativa kärnan med planering, forskning etc.

Organisationsledningen-chefer, styr övriga delar

Mellanchefer- rapportera Strategiska ledningen och ger den Operativa kärnan styrning.

17
Q

Att fördela ansvar för att koordinera verksamheter är nästa aspekt av Mintzbergs syn på struktur. Han nämner två centrala frågor: koordinationsmekanismer och decentralisering/centralisering.

Vad innebär centralisering? (Mintzberg)

A

-ledningen styr och operativa kärnan har liten autonomi
-Centralisering innebär att makten finns i toppen av en organisation “Toppstyrning”
-Människans hjärnkapacitet sätter begränsning för hur centraliserad en org. kan vara därför har det länge varit vanligt med en decentraliserad organisation men idag sker det en tillbakagång till det mer centraliserade eftersom en ledare idag kan få tillgång till mer info.
Ex. att man har slagit ihop stadsdelarna i göteborg, förut fanns det 21st men idag finns det 10 st.

18
Q

Att fördela ansvar för att koordinera verksamheter är nästa aspekt av Mintzbergs syn på struktur. Han nämner två centrala frågor: koordinationsmekanismer och decentralisering/centralisering.

Vad innebär decentralisering? (Mintzberg)

A
  • uppstår eftersom en individ inte kan hantera all info som krävs för att fatta alla beslut i en org.
  • Ansvar, beslutsfattande och befogenheter förs ut i organisationen. En platt organisation.
  • Syftet är att minska behovet av kontroll och detaljstyrning samt att föra organisationen närmare kunderna.
  • decentralisering kan göra att org. svarar snabbare på förändringar i världen.
  • Stadsdelsnämnderna är ett exempel. Varje nämnd har ansvar för ett specifikt område i en stad.
19
Q

Vilka är Mintzbergs 5 organisationstyper? Dessa är baserade på vilken av hans funktioner som är dominant. Tänk DAMPE (S. 186-187)

A

Divisionsstruktur- “mellanchefer” viktiga eftersom de håller ihop de olika divisionerna i ett stort företag/koncern. Kan liknad vid Strategic Business Units Ex. volkswagen

Adhokrati- stödfunktioner viktiga. Utmärkande är adhokratins förmåga att dra samman olika kompetenser i projekt och temporära organisationer Ex. NASA.

Maskinbyråkrati-”teknostrukturen” viktig eftersom den utvecklar arbetsmetoder etc. Ex. i fabriker.

Professionell byråkrati- “Operativa kärnan” ex.Sjukhus och revisionsbyråer.

Enkel struktur- “Organisationsledningen” Centraliserad ex. Liten affärsrörelse med ägarna som anställda.

Dessa organisationstyper är kopplade till kontext perspektivet eftersom man organiserar sig på något av följande sätt utifrån hur ens omvärld ser ut.

20
Q

Vad innebär och innefattar det “Ekonomiska teorin/perspektivet på organisationer”?

A

Detta perspektiv handlar om hur omvärldsfaktorer påverkar organisationen och skapar osäkerhet utifrån ett ekonomiskt perspektiv.

Den innefattar:

  • Transaktionskostnadsteorin
  • Agentteorin
  • Den evolutionära teorin (Kommer ej tas upp )
21
Q

Att fördela ansvar för att koordinera verksamheter är nästa aspekt av Mintzbergs syn på struktur. Han nämner två centrala frågor: koordinationsmekanismer och decentralisering/centralisering.

Fem koodinationsmekanismer (Mintzberg)

A
  1. självstyrning: ingen koordinering sker uppifrån, medarbetarna samarbetar genom ömsesidig anpassning.
  2. direktstyrning: varje moment utförs på kommande
  3. standardisering av processer: sättet att utföra en uppgift är bestämt på förhand
  4. standardisering av arbetsresultat: resultatet är bestämt på förhand
  5. standardisering av kompetens: behörighet som elektriker eller läkare krävs
22
Q

Transaktionsteorin: Organisationer existerar för att kostnader för transaktioner är höga.

A

Transaktionsteorin
Organisationer existerar för att kostnader för transaktioner är höga.
- T+P>I – arbetet utförs internt
- T+P<i></i>

23
Q

Grundläggande inom transaktionsteorin enligt Williamsson.

A

Människan är begränsat rationell – Man kan inte kunna allt. Svårt att uppskatta bla transaktionskostnader och därtill även vilket sätt arbetsuppgiften ska utföras på. Beror pp hur komplex omvärlden är i samband med transaktionen.

Människan är sannolikt opportunistisk – Människan är inte alltid pålitlig. I en värld där ens egna välmåga ör ett starkt incitament och där det inte alltid är enkelt att upptäcka osanningar finns det en risk att människor blir opportuna. Ex en köpare bokar ett hotell och sen utan att avboka inte dyker upp är exempel på opportuna människor.

24
Q

Vad menad med Agentteorin?

A

Relationen mellanhuvudmän (principals) och agenter/ombud. Har olika mål, därför krävs ettkontrakt. För att säkerställa att agent agerar i enlighet med huvudmannensönskemål. Människor är begränsat rationella, informationsassymmetri existerarvid transaktioner. Båda strävar efter effektivitet. Människor är olikarisk-benägna.

25
Q

Institutionell teori

A

Mer framstående i slutet av 70 – talet. Org. är institutionaliserade, omgivningen och hur saker har gjorts innan påverkar vad som görs i en org. Det är enbart på ytan som en org är rationell.

Omvärld och interna perspektivet har setts som olika. Men det kanske inte är så? Vi kanske skapar omvärlden.

Grundtaganden
Vi människor och org. anpassar oss till det mest lämpliga beteendet i syfte att undvika kaos och oordning. Institutioner hjälper oss att skapa ordning i vår omvärld så vi kan förstå och kontrollera den. Inst. Bidrar till ordning, stabilitet och förutsägbarhet men även flexibilitet och anpassning.

Från rationellt till lämplighet/legitimitet.

  • Ekonomiska/teknisk krav på effektivitet vs
  • Institutionella (sociala, kulturella, politiska, juridiska) krav på legitimitet.

Omvärlden sätter också krav, måste visa legitimitet för marknad osv.

Organisationer och dess medlemmar är inte av rationella aktörer utan påverkas av sin omgivning och hur man gjort saker tidigare. (”såhär har vi alltid gjort”).

Dock är det viktigt att framstå som rationell – den rationella ytan bli viktig. Ibland är det bara ytan. – Kan bara vara en fasad.

26
Q

Institutionella teori - vad är en institution?

A

Homogenitet i organisering. En process genom vilken vissa sociala relationer och handlingar blir förgivet-tagna. Formell struktur blir myt och cermemoni. Institutionaliserade regler som tas för givnabli rationaliserade myter.

Institution som för-givet-tagna-mönster av organisering som utformar och begränsar beteende. Institutioner är ett mönster för en kollektiv handling

• Regler bli institutionaliserade när de förgivet-tagna bland ett nätverk.
• Institutioner kan även forma förmågan hos sociala aktiviteter att tänka andra möjligheter
Institutionalisering = Processen genom handling upprepas och ges liknande betydelse ex. Pengar
• Sätter ramar för hur människor och organisationer kan agera, samtidigt som dom möjliggör agerande.
• Skapar spelregler
• Sparar energi
• Gör att vi kan ägna oss åt extraordinära saker–Reflekterande–Skapande av innovationer
• Vi väljer smidigaste sättet att göra saker för att undvika kaos och oordning, och anpassa oss till ’institutionella omgivning”

27
Q

Vad menas med ny institutionell teori?

A

Org i praktiken kan vara oförenlig med den formella bilden av en organisation. Betonar kulturella aspekter för att förstå hur org. utvecklas. Tar hänsyn till hur en org. påverkar sin omgivning – det gjorde man inte innan. Den nya teorin fokuserar på organisationsstruktur och processer inom ett organisationsfält.

  • Formell struktur anses vara en myt
  • Löskoppling
  • Isoformorfism
28
Q

Formell Vs informell struktur och löskoppling.

A

Löskoppling mellan strukturerna sker. Löskopplingmellan formell och informell struktur. Formell struktur är ofta lagstadgad ,ändras efter moden och normer/värderingar. Informell struktur är det som faktiskt händer. Dagliga rutiner löskopplade från de institutionaliserade kraven.

Formell struktur en myt - Pga vi gör inte alltid det vi säger att vi gör. Informella strukturen ger oss mer utrymme för att välja fritt. Formell för att få arbetet gjort, skapa ordning. Skapa legitimitet för kunder. = Svaret för en organisation är att löskoppla i en organisation. Minskar spänningar osv om man löskopplar.

Formell/informell struktur – en sak vi gör, eller en sak vi säger att vi gör. Konsekvenserna – begrepp som beskriver hur org. försöker lösa dessa.

Konsekvenser är att organisationer löskopplar – med informella/formella. Avvikelsen, från vad vi säger att vi ska göra – med vad vi gör.
Svårt att leva upp till värderingar - har vi tid/resurser.

Institutionaliserade regler som tas för givna blir rationaliserade myter.
Det är myter efter som att vi inte längre ifråga sätter deras legitimitet.

29
Q

Vad betyder isoformism?

A

Innebär att man inte påverkas direkt av sina konkurrenter utan av strukturen på hela det fält man tillhör. Samtidigt som org bidrar till att skapa fältet så kommer den samtidigt att skapas utav fältet i en ständigt pågående process. Om man tillhör ett fält kan man på så vis skapa legitimitet. Ofta är det de största och starkaste medlemmarna på fältet som skapat spelreglerna. Dessa kan även hindra andra att komma in på marknaden i form av t.ex. se till att det krävs patent, speciell teknik eller bara stora initiala investeringar.

Isoformism = När organisationer tar till sig institutionaliserade strukturer eller praxis och blir mer lika varandra. En konsekvens av att alla organisationer tillhör ett fält är således att de tenderar att bli alltmer lika varandra.

30
Q

3 olika typer av isomorfism

A

Tvingandeisomorfism: främst politisk påverkan. Anpassning till formella och informellakrav. Starka organisationer som stat, monopol, kreditgivare etc tvingar företagatt t.ex. införa företag olika policys.
Imiterandeisomorfism: kommer ur känslan av osäkerhet. Istället för att hitta egnalösningar imiterar mindre företag de framgångsrika företagen. Genererar oftalegtimitet. Normativisomorfism: organisationer likriktas när man anställer proffs, pga sammautbildning, samma nätverk. T.ex jämställdhet professionell norm i ledaryrket.

Smartphones är idag normativ iställer för imiterande.

31
Q

Vad är huvudpoängen i institutionell teori?

A

Inte bara omvärlden som påverkar – vi påverkar omvärlden.

Från rationellt till lämplighet/legitimitet.

  • Ekonomiska/teknisk krav på effektivitet vs
  • Institutionella (sociala, kulturella, politiska, juridiska) krav på legitimitet.

Ord legitimitet, människorna påverkas av osynliga normer. Företagskultur.

Legimitet – Icke rationalitet. Måste visa legitimitet mot omvärlden, omgivningen. Utveckla institution – viktigt begrepp. Vad är det osv. Institution – en kollektiv handling, upprepar handling.

32
Q

Varför samverkar organisationer? Använd olika teorier i kapitel 8 och 12 och tillförgärna exempel.

A

Enligt systemteorin: För att ha förmåga att kunna anpassa sig till omvärlden.

Kontextperspektivet: Ingår isomorfism – integrerar med sin omvärld – skapar legitimitet.

Ett lätt sätt att få legitimitet är att samarbete med en org. som redan har legitimitet. Tillexmpel med biståndsorganisationer – stödjer WWF tex.

Allt löser sig genom samverkan – blir som en rationell myt – ifrågasätter inte längre detta.

Transaktionskostnadsteorin - Man får ut något mer av att göra det tillsammans än att göra det själv – större värde skapas. Samarbetar med andra org. om det blir billigare – ekonomiskt lönsamt.

33
Q

Formell struktur - en myt

A

Handlar om att organisering snarare handlar om att anpassa sig till institutionaliserade regler än att samordna och kontrollera olika aktiviteter. De vänder sig mot tidigare org. teoriers antagande om att en rationell formell struktur är det mest effektiva sättet att samordna och kontrollera org. En rationell formell struktur utgörs av de olika planerna för hur saker görs i organisationer; org. schema, arbetsplaner etc. Planer visar hur ftg uppnår vissa mål och hur de sedan uppnås på ett rationellt sätt. Samordning blir rutin och det sätts regler och procedurer som följs ordentligt. De påpekar att detta är vad vi tror äger rum i våra organisationer. Formell struktur är nämligen inte samma sak som det som görs i vardagen. Det medlemmar säger att de ska göra behöver inte leda till beslut, även om det leder till beslut så behöver inte besluten leda till handling.

Orsaken till detta är att i vårt samhälle är normen om rationalitet en allmän värdering. Vi både tror att den finns och fungerar, det är en institutionell myt. Det blir nödvändigt för org att ta till sig myterna för att de ska framstå som rationella och legitima. Myter tillför legitimitet, stabilitet och resurser. De bidrar till överlevnad men behöver inte innebära någon direkt effekt på det man gör, t.ex. org tar till sig miljöföreskrifter som i praktiken inte
används men som är symboliskt för företaget.

34
Q

Vad menas med legitimitet?

A

… visas upp i den formella organisationssturkturen, är kopplat till hantering av organisationsmoden, handlar om att leva upp till samhällstrender

35
Q

Vad är skillnaden mellan tidig institutionell teori, ny och skandinavisk.

A

Tidig institutionell teori - handlar om att förstå hur organisationen fungerar, ifrågasatte rationella tankar. Menade att organisationen påverkas av historia och omgivningar.

Ny institutionell teori - studerar hur samhället påverkar de enskilda organisationerna. Hur ser samhället i stort ut? Menade att organisationer strävade efter stabilitet genom att imitera varandra, man vill vara så lika andra organisationer som möjligt.

Skandinavisk institutionell teori - beskrivs bäst som en kombination av förändring och stabilitet, båda delarna är lika viktiga.

36
Q

Vad menas med löskoppling?

A

När ett företag står inför ett socialt ansvar som de inte kan uppfylla blir det en fråga om legimitet vs. efektivitet. Genom löskoppling kan företaget lösa konflikten genom att man skiljer på det man säger, det man beslutar om och det man sedan gör, t ex ett parti säger att de ska sänka skatten men inte har som avsikt att göra det.