Kap 8 Produksjon og samfunn (Produksjon og arbeid) Flashcards

1
Q

Gjør rede for samfunn og produksjon opp igjennom historien?

A

Intro:
Hvis vi ser på det lange linjene gjennom historien i et globalt og historisk perspektiv finner vi klare endringer i hva som kjennetegner produksjonsprosessen. Ut ifra disse samfunnene ser vi hvordan samfunnet har utviklet seg de siste 10 000 årene. Hvor samfunnene går fra å være veldig rurale til en mer urban samfunnsstruktur.

Jeger og sanker samfunn
For 10 000 år siden levde vi i det vi kaller jeger og sankersamfunn. Foll levde under minimalistiske forhold. Det var først og frem familiebånd som holdt menneskene sammen i små grupper eller samfunn. Hvis en person var misfornøyd med gruppe måtte han forlate den og finne en annen. Vi finner fortsatt samfunn som dette i dag i Afrika, Brasil og New Guinea.

Jordbrukssamfunn
Rundt 10 000 år siden begynte mennesker i Midtøsten og plante jorda og holde husdyr. Vi ser en større utvikling mot mere bofaste og større samfunn. Hadde sin periode fra 3000f.kr til rundt 1800e.kr hvor det skjedde revolusjonerende endringer. Plogen ble oppfunnet slik at det ble mye lettere å dyrke jord. Dette gav overskudd som skapte samfunnsgrupper, som ikke selv drev med matproduksjon.

Industrisamfunn
Industriutviklingen begynte på 1700 tallet i England og spredde seg utover Europa på 1800 tallet. Dampmaskinen og andre teknologiske nyvinninger lå til grunn for industriutviklingen. Med maskiner kunne man produsere varer og mat i mys større menger som førte til klare klasseskiller i samfunnet.

Kunnskaps og informasjonssamfunnet
Vi lever i en tid med store endringer i samfunnet, både økonomisk, politisk og kulturelt. Endringene påvirker jo også individenes liv i samfunnet. I samfunnet vi lever i fører til store endringer i sosialiseringsprosessen gjennom stadig ny teknologi. Vi kan på mange måter si at dagens samfunn er drevet av nye teknologiske gjennombrudd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly