Kapitel 13: LIVET I LANDMILJÖER Flashcards

1
Q

Vilka typer av berggrund finns det?

A

Berggrunden består av olika bergarter uppbyggda av olika mineral. Vanligtvis kan man skilja på 3 typer av berggrund beroende på bidnningssätt.

Metafora bergarter som gnjes och marmor, sedimentära bergarter som sandsten och kalksten (som består av vittrade fragment av tidigare bergarter eller har bildats genom ansamling av skal- och skelettrester från döda djur och växter) samt magmatiska bergarter som ursprungligen är stelnat magma.

Den vanligaste typen av berggrund i Sverige kallas urberg och består främst av gnejs och granit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka typer av jordarter finns det? Hur skiljer sig växtligheten mellan de olika typerna?

A

Mineraljord kallas den de jordarter som kommer ursprungligen kommer från berggrunden. Begreppet inkluderar grus, sand och lera som bildades när isarna smälte samt morän, som är en blandning av sten, grus och mindre partiklar och som bildades när inlandsisen rörde sig över landet och skrapade loss en del av berggrunden.

Material som kommer ”ovanifrån”, från döda växter (och ibland även djur) som exempelvis humus, kallas med ett gemensamt namn för organogena jordarter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

På vilket sätt är klimatet betydelsefullt för växtligheten.

A

Klimatet, som ofta grupperas utifrån medeltemperatur och årsnederbörd liksom hur dessa två faktorer varierar under året, är direkt avgörande för växtligheten i området. Klimatet ställer krav på växternas egenskaper, anpassning och tolerans vilket naturligt leder till att endast ett begränsat antal växter kommer trivas på platsen i fråga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka vegetationsregioner finns i Sverige. Ge exempel på vilka växter som återfinns i respektive region.

A

Den alpina regionen (kalfjället) kännetecknas av att vara för kallt för träd ska kunna växa även under sommaren.

I fjällbjörksregionen ser man ofta ett bälte vid fjällsluttningarna som domineras av björkträd. Detta beror på att barrträden inte trivs på grund av kylan. I takt med att klimatet blir varmare har man kunnat se att björkarna tar sig längre upp på berget.

Den norra barrskogsregionen är Sveriges del av Taigan.

I den södra barrskogsregionen växer vanligtvis barrträden på mager mark och lövträden på bördigare mark. Mycket av lövskogen har idag odlats upp.

Södra lövskogsregionen, som främst förekommer i bergiga områden, består till största del av träd som bok och på några torrare ställen- ek. Stora delar har odlats upp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är den biologiska norrlandsgränsen?

A

Den biologiska Norrlandsgränsen går mellan den norra och södra barrskogsregionen och är en viktig gräns för växter och djur. Norr om gränsen är vintrarna betydligt kallare och mer snörika, vilket leder till att man kan se markanta skillnader i den biologiska artsammansättningen efter/innan gränsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur ser marken ut under barrskog och varför?

A

Barrskogar växer ofta på mager mark. Barr och andra växtdelar faller ner och vissnar på marken och skapar förna som lägger sig som ett översta skick på marken. Förnan har ganska lågt pH, vilket gör att svampar trivs bra medans bakterier inte trivs särskilt bra. Resultatet blir att förnan så småningom förvandlas till en filtaktig svart massa, råhumus eller mår. Daggmasken trivs inte vid lågt pH och bidrar därför inte med omblandning. Regnvatten som tar sig igenom råhumus blir surt. Det sura vattnet löser ut metalljoner från det översta skicket av mineraljorden så att den urlakas. Den urlakade jorden blir ljus och kallas för blekjord.

Längre ner i marken fälls istället en del av metalljonerna it, bland annat järnjoner, och färgar jorden röd- rostjord. Den jordmån som bildas brukar kallas podsol. Podsolbildningen gör det svårt för växterna att ta upp näring. Träd och ris i sådana skogar brukar därför samarbeta med svampar i mykorrhiza.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur ser marken ut under lövskog och varför?

A

Lövskogar växter ofta på bördig mark och kalkhaltig berggrund. När marken är frusen kan träden inte utföra fotosyntes, utan lever då på lagrade energirika ämnen.

Förnan i lövskogen består till största del av fallna löv och har inte lika lågt pH som barrskogen. Båda bakterier och daggmaskar trivs bra, vilket leder till att marken bearbetas av gångrävande maskar. De organogena jorden blandas då med mineraljorden så att den lövskogstypiska jordmånen brunjord utvecklas. I brunjord är näringsämnen mycket mer lättillgängliga än i podsol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka typer av skog finns det?

A

Naturskog kallas den skog som till stor del fått utvecklats naturligt. Det finns stora mängder död ved på marken och träden har blandade åldrar.

Urskog kallas den idag ovanliga skogstyp som är helt påverkad av människan.

Kulturskog är skog där det bedrivs skogsbruk och som utformats så att produktionen ska bli så hög som möjligt. Oftast är träden av samma ålder och det finns minimalt med död ved på marken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara vad som menad med biom.

A

Biom är olika en stor naturtyp på jorden som omfattar en stor del av en världsdel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka olika typer av biom finns det och var på jorden återfinns dessa?

A

Tundra: Norrut mot Norra ishavet.

Barrskog: Taigan går runt hela norra halvklotet.

Stäpp: Inne i de stora kontinenterna, både Nordamerika och Eurasien.

Savann: Främst i Afrika men även i Sydamerika och Indien.

Öken: Dels områdena vid vändkretsarna, dels områden långt inne i kontinenterna dit regnmoln inte når.

Tropisk regnskog: Vid ekvatorn och huvudsakligen i tre stora områden på jorden: Sydamerika, Centralafrika och sydöstra Asien.

Lövfällande skog: Mellaneuropa, östra Nordamerika och östra Asien.

Medelhavsklimat : Medelhavet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad kännetecknar en regnskog?

A

Klimatet i regnskogen kännetecknas av riklig och frekvent nederbörd, jämn temperatur samt att skogen är skiktad. Mineralnäringsämnena är för det mesta bundna i de levande organismerna medan marken är näringsfattig. Den biologiska mångfalden i regnskogen är enorm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ge exempel på arter som återfinns i en regnskog

A

Pilgiftsgrodor, kameleonter och babianer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad avgör om ett område blir en savann eller öken?

A

Savannen, som ligger närmare vändkretsarna än vad öknen gör, är ett torrt område med en säsongsbunden regnperiod. Öken är ett biom som kännetecknas av minimal eller obefintlig nederbörd. Ju längre bort från ekvatorn man rör sig, desto mindre nederbörd förekommer i området. Förflyttar man sig bortåt, övergår savannen först till buskstäpp och sedan öken. (I övergångsområdet är nederbörden mycket oregelbunden och ojämn).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är typiskt medelhavsklimat?

A

Medelhavsklimat, som är typiskt för medelhavsländerna, kännetecknas av varma, torra somrar och milda, omväxlande och regniga vintrar. Klimatskillnaden mellan årstiderna beror på en kombination av högtryck av het luft på sommaren och luft från tempererade områden under vintern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är Taigan?

A

Taigan, även kallat det boreala barrskogsbältet, är namnet på det skogsekosystem, främst beståendes av barrskog, som sträcker sig runt hela norra halvklotet. Trots påtagliga skillnader i klimat, geografiska samt ekologiska förhållanden, består området i stora drag av en och samma skogstyp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är tundra?

A

Tundra är ett biom med låglänta områden täckta av gräs och halvgräs, som tack vare sin förmåga att snabbt producera mat i det konstanta solljuset, lockar till sig mycket häckande fåglar. Tundran kännetecknas även av sin permafrost, det vill säga sin kontant frusna mark där endast ett tunt markskikt tinar på sommaren.

17
Q

Hur bedrivs skogs- och jordbruk i Sverige och vad behöver man tänka på?

A

De mest tillämpade metoderna för skogsbruk i Sverige kan sammanfattas som kalhyggesbruk. Tanken är att denna typ av skogsbruk ska efterlikna en naturlig störning i skogslandskapet, som exempelvis stormfällning eller skogsbrand. Under en tidsperiod på ca 60-80 år hinner följande ske på ett område: Avverkning, förberedning av marken, föryngning med unga trädplantor, röjning av ungskog, gallring av äldre skog samt slutavverkning.

I Sverige finns skogsvårdslagen som förbinder den som avverkar skog att se till att det kan växa en ny skog på platsen. Målet med skötseln ska inte bara vara maximal produktion, utan även att man ska ta hänsyn till miljön.

18
Q

Epifyt

A

En växt som lever på andra växter, ofta uppe i trädkronor i regnskog.

19
Q

Stäpp

A
  • Återfinns i de stora kontinenterna Nordamerika och Eurasien.
  • Torra områden där skog ogärna växer och som därför domineras av gräs.
  • Skogsbränder tränger bort många av träden.
  • Den goda gräsväxten och måttliga nederbörden gör att jordmånen (svartjord) är mycket näringsrik.
20
Q

Erosion

A

Marken förstört, sköljs bort eller blåser bort.

21
Q

Förna

A

Det översta markskiktet som bildas av dött växtmaterial.

22
Q

Podsol

A

Podsol kallas den jordmån som vanligtvis förekommer i näringsfattig barrskog i ganska kallt och fuktigt klimat med skikten förna, råhumus/mår, blekjord, rostjord och opåverkad mineraljord.

23
Q

Råhumus/mår

A

Den typ av humusämnen som finns i näringsfattig barrskog

24
Q

Rostjord

A

Skiktet under blekjorden där järnjoner anrikas

25
Q

Brunjord

A

Brunjord kallas den jordmån som bildas i lövskog. Lagen är förna samt ett skick där humusen, här kallad mull, är blandad med mineraljorden med hjälp av daggmaskar, och nederst den opåverkade jorden.

26
Q

Humus

A

Organiskt material som inte är fullständigt nedbrutet