Kapittel 1- Strandrett - fast eiendom, grenser mm. Flashcards

1
Q

Hva vil det si at en eier har negativ eller positiv eiendomsrett?

A

Eieren har positiv rett faktisk ved at han kan bruke eiendommen, og rettslig ved at han kan selge, pantsette osv.
Eieren sin råderett har en negativ side. Faktisk ved at eieren kan hindre andres fysiske rådighet, rettslig vet at han kan hindre andre i å disponere rettslig over den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er originære (opprinnelige) erverv?

A

Et originært erverv har man først og fremst ved okkupasjon.

Feks ville dyr, fisk, bær, vann, blomster osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva heter det når en eier gir avkall på sin eierrett?

A

Det heter dereliksjon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva kjennetegner et derivativt erverv?

A

Det kjennetegnes ved at det har skjedd en overførng av eiendomsrett fra en eier til en ny eier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er ekstinktive (utslettende) erverv?

A

Når man i tingsrettslig sammenheng taler om ekstinktivt erverv, er det imidlertid utsletting av tredjepersons rett det siktes til.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva menes med godtroerverv?

A

Om godtroerverv tales det hvor f.eks. kjøperen B får eierposisjon til tross for at

(i) Selgeren A ikke var berettiget til å råde over tingen fordi den aldri har tilhørt han.
(ii) Selgeren A ikke var berettiget til å råde fordi han allerede har solgt tingen til en annen eller har gitt denne en annen rettighet over tingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva vil det si å pantsette en gjenstand?

A

Det innebærer at gjenstanden tjener som sikkerhet for en pengeforpliktelse som påhviler eieren eller en tredjeperson.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan stiftes kontraktspant (avtalepant)?

A

Den etableres i kraft av avtale.
I praksis vil kontraktspanteretten alltid komme til uttrykk i et skriftlig dokument (et pantebrev, et pantedokument) fordi dette kreves for at reten skal kunne tinglyses og dermed oppnå rettsvern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er utleggspant?

A

Denne kommer i stand ved at namsmyndighetens dekret i forbindelse med gjeldsinndrivelse (eksekusjonsutlegg eller namsutlegg), eller ved skifterettens dekret i et skifteoppgjør (skifteutlegg).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er legalpant?

A

Legalpant oppstår direkte i kraft av loven.
I og med at visse lovsatte vilkår er til stede, foreligger det en panterett uten at det eksisterer noen avtale eller foreligger noe konkret dekret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er ekspropriasjon?

A

Ekspropriasjon er å fjerne et stykke privat eiendom fra kontroll av eieren. Begrepet brukes både om handlinger utført av offentlige myndigheter og en gruppe mennesker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva menes med et vassdrag?

A

Et vassdrag er et sammenhengende system av elver, bekker, innsjøer og isbreer innenfor et nedbørområde, regnet fra sine utspring i skog og fjell og ned til et felles utløp i havet, en innsjø eller ei større elv. Fjellkjeder og andre høydedrag utgjør ofte et vannskille

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er en grannegrense (mellomgrense) ?

A

Der ein eigedom er omgjeven av grunn som er underlagt privat eigedomsrett, vert det tale om å dra grannegrenser (også kalla mellomgrenser) mot desse eigedomane. I denne relasjonen vil det avgjerande vera kor ein kjem til at grensa mellom dei aktuelle eigedomane etter det som ligg føre, har vore dregen på rettsleg bindande måte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva kjennetegner en yttergrense?

A

Når ein eigedom skal avgrensast mot område som ikkje er underlagt privat eigedomsrett, som sjøområdet og offentlege midtstykke som etter rettspraksis finst i nokre store innsjøar, vert det avgjerande for grensedraginga kor langt ein etter allmenne reglar reknar med at privat eigedomsrett går. Det same gjeld grensene for eigaren sin rett nedetter i undergrunnen og oppover i luftromet. Slike grenser mot område som ikkje er underlagt privat eigedomsrett vert gjerne kalla yttergrenser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvilket vurderingsgrunnlag må legges til grunn ved vurderingen om noen har eiendomsrett til rom i sin undergrunn?

A

Vurderingsgrunnlaget må være hvilke muligheter en eier av overflateeiendommen generelt sett har når det gjelder bruk av tunnelen, og her må også kunne tas i betraktning de utnyttelsemuligheter som sannsynligvis vil komme til å foreligge i rimelig fremtid.” jf. Askøy-dommen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva skilles det mellom ved spørsmålet om inngrep i eiendomsretten fører til erstatning etter grl. § 105?

A

Når spørsmålet om et inngrep i en grunneiers rådighet gir rett til erstatning etter Grunnloven § 105 kommer opp, skilles det tradisjonelt mellom inngrep som bare innebærer en rådighetsinnskrenkning og inngrep som fører til at rettigheter over eiendommen blir overført til andre.
Det er på det rene at det i dag skal meget til før en slik rådighetsbegrensning vil utløse rett til erstatning etter Grunnloven.
Jf. Rt. 2004 s. 1985 (Barns fiskerett)

17
Q

Hvor langt ut har man utfyllingsrett?

A

. Det er tilstrekkelig for meg å fastslå at det må antas etter gjeldende rett å eksistere en rettsbeskyttet adgang til i en viss utstrekning å råde over sjøområdet utenfor sjøtomten ved utbygginger eller andre foranstaltninger, jf. Nøstebod-dommen.

18
Q

Hva må til for å fravike midtlinkeprinsippet som grensedragning for mellomgrenser i sjø?

A

Det må da foreligge en klar avtale eller bygge på forutsetninger som var kjenne for begge parter, jf. Svanevågdommen.

19
Q

Hva sier HR om eiendomsrett nedad i grunn i askøy-dommen?

A

Men når man skal vurdere eierinteressen, kan man etter min mening ikke bare bygge på det spesielle behov som Gundersen har for tunnelen eller de økonomiske muligheter som han har for å skaffe seg en atkomst til den. Det riktige vurderingsgrunnlag må etter min mening være hvilke muligheter en eier av overflateeiendommen generelt sett har
Side 1200
når det gjelder bruken av tunnelen, og her må også kunne tas i betraktning de utnyttelsesmuligheter som sannsynligvis vil komme til å foreligge i rimelig fremtid.
Hva enten man bygger på den rettsoppfatning at eieren av en overflateeiendom også eier grunnen i en bestemt avstand nedover eller på den rettsoppfatning at eiendomsretten strekker seg så langt ned som eieren har interesse eller nytte av å gjøre eiendomsrett gjeldende, finner jeg etter dette at Gundersen i det foreliggende tilfelle må ha eiendomsrådighet over den delen av tunnelen som ligger under hans eiendom.

20
Q

Hva er utgangspunktet ved trekning av grense oppad?

A

Det utgangspunkt man i teorien synes å være enige om er at eiendomsretten strekker seg så langt opp som den har praktisk betydning og grunneieren har en reell interesse, jf. Heisekrandommen (lagmannsretten)
Så høyt som det er praktisk mulig å utnytte eiendommen må eiendomsretten som hovedregel strekke seg. På tilsvarende måte mener retten at en grunneier må være beskyttet mot inntrengere så høyt opp som det er praktisk mulig å trenge seg inn og forvolde utvilsom fare, ulempe eller sjananse. Så langt opp må grunneieren ha en reell interesse å ivareta.

21
Q

Hva er en marbakke?

A

Marbakken er der hvor sjøbunnen begynner å falle sterkt. Men ikke enhver overgang til store dyp kan betegnes som marbakke; marbakken danner overgangen fra et relativt flatt og grunt stykke som strekker seg fra land, til et brattere dyp, jf. Spellsund-dommen.
Og for at en marbakke skal danne grunnlag for eiendomsrett, må den dessuten ligge utenfor den aktuelle eiendom

22
Q

Når kommer tometersregelen til anvendelse?

A

Tometersregelen har særlig betydning der det er en svakt hellende sjøbunn uten noe markert brått dyp. Når det er brådypt ved land, som i Spellsundet, vil tometersregelen innebære at strandeieren får liten eller ingen eiendomsrett i sjøen, jf. spellsund-dommen.

23
Q

Dersom det er brådypt ved land, kan det likevel tenkes at en har eiendomsrett utenfor i sjøen?

A

Eiendomsrett utover det som følger av reglene om marbakke og to meters dyp, vil kunne følge av særskilte rettsgrunnlag for den enkelte eiendom, som alders tids bruk eller lokal sedvanerett, jf. spellsund-dommen.

24
Q

Hva uttaler HR om vilkåret utilbørlig fortrengsel i friluftsloven § 1 a?

A

Det fremgår av den rettspraksis jeg tidligere har vist til at utilbørlighetsnormen er streng. Selv en åpenbar ulempe er normalt ikke tilstrekkelig med mindre den også er vesentlig. Ulempen for grunneieren må således være betydelig,
Ved utilbørlighetsvurderingen bør det etter mitt syn stå sentralt hvilken sjenanse eller ulempe allmennhetens ferdsel utgjør for grunneieren ved en slik utnyttelse av eiendommen som er naturlig og påregnelig etter dens bruksformål og forholdene på stedet.
jf. Kytssti-dommen.

25
Q

Hvilke momenter er viktige for vurderingen av hva som er innmark etter fril. § 1 a?

A
  • Finnes det en alternativ vei? I så fall er den like godt egnet til formålet med ferdselen?
  • Etter mitt syn vil det ved utilbørlighetsvurderingen være nærliggende å legge vekt på sannsynligheten for at ferdselen vil øke i overskuelig fremtid
  • Hvor sterkt blir vedkommende berørt av ferdselen.
    jf. kyststidommen.
26
Q

Hva sier HR at ulemper av naborettslig karakter skal forankres i?

A

Derimot antar jeg at interesser som ikke innebærer en aktiv bruk av sjøområdet, men som er knyttet til å forhindre ulemper av naborettslig karakter, så som støymessige eller estetiske ulemper, i første rekke må forankres i det naborettslige vern som følger av grannelova, jf. Tokeneskilen-dommen.

27
Q

Hva innebærer strandretten?

A

Strandretten er en rett til uforstyrret å kunne nyte de fordeler som følger av at en eiendom ligger til sjøen. De fordeler som er beskyttet på denne måten er blant annet adgangen til sjøverts adkomst - den såkalte
tilflottsrett - og mulighetene for bading og friluftsliv. Også strandeierens rett til visse former for fiske, retten til utfylling ut i sjøen og et visst vern mot forurensing og ulemper av estetisk art, inngår som en del av strandretten, jf. Rugsund-dommen.

28
Q

Hva er en vanlig skildring av eiendomsretten?

A

Eigedomsretten til fysiske ting omfattar all utnytting som ikkje er i strid med lovgjevinga eller med ulovfesta reglar eller rettsprinsipp, eller kolliderer med serlege rettar som andre enn eigaren har til tingen.